Klimatkonferens?



Satt precis och scrollade igenom dagens upplaga av nätblaskan AB. Där rapporteras det om att delegaterna från världens alla hörn har börjat anläda till Köpenhamn och klimatkonferensen som pågår i 12 dagar. Det som är lite ironiskt är att deltagarna som är ungefär 15 000 till antalet från 192 länder beräknas under dessa dagar släppa ut lika mycket CO2 som en stad med 100 000 invånare gör under samma tidsperiod. Hur  de här personerna kan lyckas med detta är det första jag tänker, jo tydligen så åker många privata flygplan, limousiner som är bepansrade och reser mellan olika ställen för att " optimera" sitt besök i Nordeuropa. En liten fråga till världens ledare, vad sänder detta för signaler? Det är inte okej att ta bilen till ICA men ni kan flyga PJ´s i fullstor storlek men utan 180 passagerare utan med max 18? Helt sjukt!

Jag är dock ingen person som går på klimathotet utan att använda mina kunskaper om hur jordens klimat sedan the big bang alltid har flukturerat. Svenska forskare har funnit rester av björk på vad som idag är kalfjäll, en ganska tydlig indikator på att klimatet var varmare då. För mellan 12000- 15000 år sedan växte det vinrankor i Skandinavien som enbart några tusen år senare var istäckt under den senaste istiden. Skulle de cyklerna i klimatet vara inducerade av människan? Jag tror att vi är i den delen av cykeln då klimatet blir mildare, men jag tror inte att det enbart är de naturliga förändringarna i klimatet vi märker av utan människans inverkan på jorden och dess omgivning fortskyndar och förstärker den naturliga cykeln. Men att skylla allt på bilar, kolkraft och dylikt är i mina ögon ganska trångsynt, prcis som det är trångsynt att bara tror att det är en naturlig förändring i klimatet.

Visst  måste vi ta vårt ansvar och tänka klimatsmart, inget snack om saken. Om inte annat därför att jordens förnyelsebara resurser förbrukas i en takt som är betydligt mycket högre än i vilken de återskapas. Sopbergen växer och det konsumtions samhälle vi lever i måste bromsas och nya smartare sätt att utvinna energi och snålare sätt att använda energi måste tas fram. Tyvärr så styrs ledande politiker i många länder av lobbyister, lobbyister som betalas av oljebolag, biltillverkare, kolkraftsägare och sopbergs ägare. Det är dessa lobbyisters pengar som i sin tur betalar politikernas PJ´s, limousiner och annan lyxkonsumtion som signalerar att det är okej att leva, inte bara utöver sin egen kapacitet, utan över jordens kapacitet. Inte okej! Klimatmötet i Köpenhamn kanske borde inledas med en självinsikts dag för världens ledande politiker ;-)

Tycker det är dags att klimathotet även sätts i perspektiv för politikerna, varför inte kräva hållbart resande av världens ledare? Eller varför resa överhuvudtaget, dagens teknik erbjuder så mycket bra lösningar för att kunna sitta på varsin sida jorden och samtala. Är det nödvändigt att åka runt halva jordklotet för att bevista en cermoni utan någon egentlig mening. Varför inte följa den via videokonferans. Både miljöekonomisk vinst, samhällsekonomisk vinst och tids vinst. Det ni! ;-)

Kommentarer
Postat av: Ros-Marie

Hej Liw"

Kunde inte låtea bli ett litet inlägg eftersom ingen annan har haft någon åsikt...

Hoppas det beror på graviditet,barn eller jultider, som en enkel ursäkt. Det är stora frågor som världens politiker måste enas kring och precis som du skriver så MÅSTE VI BÖRJA MED OSS SJÄLVA. Handla och tänka "rätt". Jag vill tro och hoppas att det framför allt är ni nya föräldrar som förstår det allvarliga men inte omöjliga att stoppa upp klimatförändringarna.

Kram

Hoppas du får flera kommentarer. Skicka ditt inlägg till en politikerblogg, vet jag. De ska ställas till svars. Nästa år är det ju val.

2009-12-09 @ 16:42:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0