Pink Stinks


Det skulle kunna vara en rubrik som jag  har skrivit bara för att. Jag ogillar verkligen färgen råsa, men nu är det en artikel i Blaskan AB som fått mig att säga Äntligen! Ännu en gång ;-)

Brittisk kampanj vill få föräldrar att sluta köpa rosa till sina döttrar.

Bojkotta rosa leksaker! De tvingar bara in era döttrar i en snäv könsroll.
Kampanjen Pink Stinks taggar upp inför julhandeln – och får stöd av brittiska justitieministern.
– Olyckligt att det alltid är flickor och kvinnor som ska ändra på sig, säger Marie Tomicic, forskare och lärare.

Jag kan bara hålla med, nu kommer endel av er säga att könsuppfattningen inte sitter i färgen rosa, nej precis jag håller med_! Det sitter i vilken sorts leksaker det är. Och går man in på en leksaksaffär, klädaffär eller ja vilken affär som helst och söker efter något till en liten tjej, är just den kjolen eller barbiedockan rosa. Varför är det så? I artikeln skriver AB att:

– Det är vi vuxna som laddar rosa med en innebörd genom att en viss typ av leksaker kodas med rosa, säger Marie Tomicic.

Den meningen är verkligen essänsen, vad är det som gör att flickiga saker ska vara kodade med rosa och pojkiga med blått? Och vad är det som gör en flickig resepektive pojkig leksak? Att flickiga leksaker kodas med rosa förklaras så här:

Att det är dockor, spisar, gulliga hästar och smycken som framför allt görs i rosa, gör att flickorna tidigt uppmuntras till omhändertagande och att lägga vikt vid sitt utseende.

I precis lika stor utsträckning så ger leksaker och andra "tillbehör" pojkar en snävkönsroll. De fostras precis lika mycket in i ett fack som flickor gör. Det ska vara macho leksaker, bilar, polisuniformer och dinosaurier. Men vad är det som får en pojke att automatiskt gå till de "blåa" hyllorna och en flicka till de "rosa hyllorna"? Är det färgen eller är det saken i sig? Jag tror att färgen är det som får pojkar att inte välja "flickiga"leksaker och vice  versa. Nog vill pojkar också leka med dockor, de gör det redan i form av actiongubbar och Heman, men en regelrätt docka med rosa klänning och prickigt hårband går bort. Tänk om dockan haft byxor och varit klädd i grönt, hade det varit en tjejig leksak då?

Tycker det är väl värt lite eftertanke nu när det är jultider och shoppingen slår alla rekord att fundera ett steg längre över vilka könsroller barns julklappar förmedlar.  MÅste bara tillägga att det är lite synd att de valt kampanjnamnet Pink Stinks för nu är det nog många som inte kommer ta till sig budskapet för det låter som det är det rosa som ska bojkottas, så är inte fallet utan det är könsstereotypa leksaker som ska bojkottas.

Läs artikeln i sin helhet här.


Kommentarer
Postat av: Info

http://www.malmgrenpaintings.se/1984_delsida.htm

2009-12-11 @ 19:59:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0