God morgon v. 31

Du är på dag 210 av 280. (75,4%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 70 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Lilypie Pregnancy tickers

 

Mina tankar: Shit, bara 10 veckor eller 70 dagar kvar. Det närmar sig verkligen med stormsteg. I början hade jag verkligen stenkoll på vilken vecka det var, nu blir jag lika förvånad varje onsdagmorgon jag vaknar upp. Dels för att det går så fort och sen även för att det är så mycket som ska hinnas med innan Ärtan kommer ut. Den här veckan har dominerats av min förkylning, jag har inte kunnat göra det jag vill på samma sätt som tidigare pga förkylningen. Detta har medfört att jag tagit det betydligt mycket lugnare både på dagarna och kvällarna vilket har varit otroligt bra för mina fogar. Visst jag känner av dem, men de förstör inte min nattsömn → jag får sova ordentligt! Tur är väl det för annars blir jag nog aldrig fri från förkylningen :( Det har börjat komma ett lugn till både mig och M när det gäller det faktum att vi snart är fyra i vår lilla familj, räknar med Vilde så klart :) M oroar sig mest för Hur vi ska ta oss till förlossningen, och sedan vad som händer när vi kommer hem med det lilla knytet. Jag känner en ganska stor ångest inför just BB vistelsen och kommer propsa på att få åka hem så fort som möjligt! Vi längtar otroligt mycket efter att komma in i någonslags vardag med den nya människan i magen och den framtid som erbjuds för oss tre, kom ut!

I magen förövrigt är det full fart, inte många lugna stunder här inte. Ärtan hickar minst tre – fyra gånger per dag. M´s drömmar om ett ninjabarn håller nog på att infrias för sparkarna är inte att leka med, de gör ont och Ärtan börjar bli rejält stark, busbarn :)

 

Bebis: Barnets lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Ökningen i längd kan komma att sakta av , men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

Fostrets längd: ca. 37,5 cm
Fostrets vikt: ca. 1550 g

Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Barnet fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske barnet inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att barnet ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Barnet har nu ögonbryn och ögonfransar.

 

Mamman: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

 


Kommentarer
Postat av: Malin Lj - Mamma till Walter!

Jag trodde också att jag bara skulle vilja åka hem direkt! Men så blev inte fallet... jag tyckte det var toppen att få vila upp sig på BB efter min maratonförlossning. Men om man inte är så slut som jag var kanske man vill åka hem fort och jag tror inte någon kan tvinga en att vara kvar.

2009-10-15 @ 19:33:57
URL: http://malinlj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0