Vecka 23

Idag går vi in i vecka 23 :)

Mina tankar: Nu börjar det verkligen kännas att jag är gravid. På insidan är det ett jäkla race hela tiden, med uppehåll för sömn, men att bebis nu har en rytm i sitt sovande det märks. Oftast när jag är vaken och igång. Sitter / ligger jag en längre stund kommer h*n oftast igång:) Har inte känt ordentligt hur bebis ligger i magen, sparkarna kommer dock ofta nedåt, mot blygdbenet så det verkar vara en favorit att ligga med benen neråt. Längtar tills det går att känna hur h*n ligger och att rörelserna ska synas på utsidan, ännu är det lite för mycket underhudsfett i vägen men det äts sakta men säkert upp av lill*n här inne :) M blir mer och mer delaktig ju tydligare det går att känna Ärtan i min mage, han säger att han nu måste svanka för att kunna kramas ordentligt, magen börjar bli i vägen. Hur blir det då sista 10 veckorna?

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 19 aug 2009.
Din graviditet startade Ons 18 mar 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 1 apr 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 154 av 280. (55,4%).
Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 126 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

 

Fostret:

Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

fetal development at 22 weeksMamman:
Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

 

Information tagen från familjeliv och babycenter.


Kommentarer
Postat av: sara

så roligt .

kommer följa din blogg så gott det går ! :)

2009-08-19 @ 09:33:08
URL: http://bollelinder.blogg.se/
Postat av: jennie

ja , det går jättefort , borde kanske bli nervös nu . hihi..åh , jag minns när min lilla bebis låg med benen neråt , då kom h*n minsann inte åt solaplexus o revbenen ,. :) det går fort för er oxå , och snart kommer sparkarna bli så starka ! :)kram

2009-08-19 @ 09:41:24
URL: http://vantabebis.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0