AkutenLilla Mait har för första gången besökt akuten. Igår såg jag att det var kladdigt vid hennes högra öronsnibb, gjorde rent och tänkte inte så mycket mer på det. Hon har ju fjällat och har fortfarande en massa hormonplitor, trodde det var nått sånt som varade lite. Imorse hade det dock blivit mer kladdigt och jag började undersöka rotenttill det onda, det visade sig att det kom inifrån örat och inte från snibben som jag först trodde, öronbarn som jag är så ringde jag till sjukvårdsrådgivningen för att höra mig för. De frågade lite grann och när jag började fundera kring hur Mait varit i helgen så insåg jag att hon varit ganska gnällig och sovit/ätit ganska dåligt. Efter några minuter i luren med systern på rådgivningen så tyckte hon vi skulle söka till akuten för en koll.

Packade ihop mig och Mait efter en promenad med Vilden,Magnus som var hemma på lunch fick snällt skjutsa oss med taxin. Väl på akuten fick vi komma in i ett rum fort och inom en kvart var läkarkandidaten på plats för en första bedömning. När väl barnjourne kom efter ytterligare en kvart så tog de beslutet att vi skulle upp på barn 2 för vidare provtagning. Örat var det inget konstigt med, men de ville utesluta infektioner eftersom vi upplevt Mait som slö under helgen. Väl på avdelningen verkade sköterskorna ha glömt varför vi var där utan började nojja kring Maits dåliga viktuppgång veckan som gått. Less jag blev, efter provtagningen fick vi även reda på att "vi skulle stanna över natten för nu var vi minsann inskrivna" då lackade jag ur, skulle vi stanna kvar även om Maits prover var okej? Glöm det! Vid det här laget hade även Magnus anslutit till oss och försökte lugna mig. Inte lätt alla gånger, förutom oron för vår älskade dotter så är jag otroligt obekväm i sjukhusmiljöer och hade redan sett alla barn med cancer som visas på TV framför mig, RS-viruset hade hon självklart och ja ni förstår. Det blir ju inte bättre av att de börjar fjanta kring Maits vikt. Jag sa till dem att nu väger vi Mait innan nästa amning och sen efter så får vi reda på hur mycket hon får i sig när hon äter. 80 gram på en halvtimme är inte fy skam så nu känner jag mig väldigt lugn kring amningen.
Strax efter amningen fick vi reda på att proverna såg bra ut, förutom att vi måste ta ett tredje urinprov för att utesluta UVI. Eftersom de två tidigare proven var tagna med en plastmugg när hon kissade vid blöjbyten/amning så hade det blivit kontaminerat med vita blodkroppar, så för att vara helt säkra på att provet visade rätt tog de urin med en nål direkt in i urinblåsan. Uh, jag klarade att hålla mig lugn och sansad under provet men när vi kom in på rummet bröt jag ihop, usch och fy! Mait var inte nöjd med behandlingen och var allt annat än den lugna dotter vi är van vid och det verkligen skar i mammahjärtat. Stackars skruttan, vill aldrig mer behöva utsätta henne för något liknande, men krävs det för att utesluta sjukdom eller hålla henne pigg så är det väl ett ont måste :-(

Jag har helt plötsligt fått en helt ny insikt
i hur otroligt påfrestande det måste vara för föräldrar med sjuka barn, inte bara faktumet att barnen är sjuka och deras framtid kan vara osäker utan även hur jobbigt det ska vara att se barnet lida utan att förstå varför för det dröjer nog ett bra tag innan ett barn kan förstå att smärta kan vara tvunget i vissa fall.

Jag har under några veckor följt den här bloggen där Anna skriver om sonen Gustavs kamp mot cancer. Kan ärligt erkänna att det är först idag, efter vår upplevelse på barn 2 som jag ta till mig hur otroligt jobbig deras situation är, det är så svårt att ens greppa. Hjälp Gustav att nå målet innan sjukdomen besegrar honom, skänk en slant ni med!

Just nu är jag bara glad att vi fick åka hem och att allt är kanon med lillskruttan, fina hjärtljud, bra syresättning och lungorna låter kanon och dessutom ingen infektion så långt ögat kan se!
Nu ska jag njuta av min underbara lilla familj! God natt!


Kärlek!

Tröst shoppingSnacka om att tiderna förändras. Tidigare har jag tröst shoppat åt mig själv över internet. Nu har jag sutit på okidoki.se och kollat igenom deras rea utbud. Fick ett mail där det stod att om man anger rabattkoden "januari" så får man 25% rabatt på deras reautbud som frånbörjan är på 25%, alltså 50% avdrag. Vem kan motstå detta?

I varukorgen hamnade två klänningar, en body och en sparkdräkt.

Stjärnmönstret är Molo, kunde inte motstå sparkdräkten och de är köpta i två olika storlekar så vi hinner nog inte ledsna på lila stjärnor :-) Bodyn är från Me Too och sen köpte jag även en grön/turkos klänning från Lego. Hade en väldig tur för de båda klänningarna är nu slut så jag måste ha köpt de senaste exemplaren, happy!

I okidokis webshop har de även Katvig, Ej sikke lej, Nanou, geggamojja och många många fler roliga märken, kom ihåg att ange rabbatkoden om du hittar nått :-)

Det stod ett hus.....på vägen när jag var ut med Vilde. Ett tusenhjulahus. Aja, det kom i skydd av mörkret och förvinner nog i skydd av mörkret också. Ett omklädningshus gör sig inte riktigt just där, tycker jag i alla fall, men vem vet, stads planeraren kanske tycker annorlunda. Slipper i alla fall fundera över kapade björkar och nedmonterade gatlyktor längre. Och snart kommer Lena, jippi!

God morgon!

Mammas assistentVilken dag jag och Mait haft idag. Snacka lätt road unge vi fått.
När hon inte sover eller äter har det dugit alldeles utmärkt att ligga på en filt nedanför mammas fotölj och titta på alla människor och de roliga lamporna, gosa i mammas kompisars knä eller bara ligga i vagnen och små prata. Självklart har jag och Mait gosat också, vi hade en lång "konversation" innan lunch kring vikten av att äta ordentligt och studera. Tror hon lyssnade ;-)Lilla genushäftet passar bäst som rumpvärmare,
på det kan till och med mamma skriva under =)


Några minuter efter jag knäppte den här bilden satt Mait i mitt knä och kollade på mig när jag skrev och helt plötsligt började hon storsmajla, det fortsatte en lång stund och när jag log så blev hennes leende bara bredare och bredare. Tänk att en annan människas leende kan vara så glädjand. Det var nästan så jag började gråta, igen, men hur passande är det när det går förbi ungefär 25 personer i minuten...

Efter en heldag på universitetet hyser jag ingen tvekan kring om jag kommer kunna ha med den här damen de närmaste veckorna när jag behöver skriva på min uppsats, hon sköter sig exemplariskt, vi kan nog till och med sitta i biblioteket utan att väcka förargelse. Sötnosen!

Vi har flytt fältetEller kanske snarare krigsfältet, i alla fall låter det som kulsprutor och granater i vår lägenhet. De renoverar grannenslägenhet hela dagen, suck!
Som tur är så har vi jätte nära till universitetet, 5 minuter med vagn och allt, så nu sitter jag skönt nedsjunken i en fotölj med Mait bredvid mig, sovandes i vagnen. Det enda som är lite dumt med att sitta här är att jag måste amma offentligt, men det känns lite lika jobbigt som första gången, modet stiger :-)

Nä nu ska jag ge lillan mat och sen blir det till att skriva resten av dagen, trevlig fredag!

Mait 1 månad ung


Oj oj så fort tiden går, sitter här och tömmer kameran på de 143 bilder jag knäppt med systemkameran sen lunch igår, har nog 25 till på den lilla också :-S Många blir det. Ska nog hitta några att bjuda på nu när lillskruttan blir en hel månad. Så sjukt fort det går. Tanken inför dagen var att jag skulle ha avslutat förlossningsberättelsen, men jag har inte hunnit. Ska ta tag i det mellan varven imorgon för då kommer det vara jag, Mait och min dator på universitetet. De ska billa badrumsgolvet hos grannarna från 8-16 och det får hela huset att skaka och det låter som de borrar i skallen på en, otrevligt så vi kommer fly fältet hela dagen. Skriva klart förlossningsberättelse och en restuppgift är mitt mål med dagen, får se hur det går när man kan sitta och beundra det lilla underverket när hon sover..


Vår starka tjej!


Nä nu blir det sängen för både jag och Mait har ju faktiskt jobbat på UG ikväll =)

MisströstanSkit också, det här skulle ju vara en glad dag, Mait blir en månad och är så fin. Åker iväg till BVC för den veckovisa kontrollen och då kommer smolket i vår annars så klara bägare. Hon ökar för lite i vikt säger BVC Stina. Enbart 34 gram på  en vecka. Det glädjande är att hon då växer på längden ( 1,5 cm) och nu är 56,5 cm lång, huvudomfånget ökar också som det ska, men varför inte vikten? Hon äter som hon ska, sover bra och är pigg och alert när hon är vaken. Hon fixerar blicken och följer utan problem saker med blicken, hon fyrade till och med av ett smajl mot Stina, lillskruttan! =) Men återigen varför ökar hon inte? Josse, om du läser ge mig ett svar! Josse har blivit lite av min amning/bebis guru :-) Har för mig att någon sagt eller att jag läst att barn som helammas ibland kan stanna upp  i vikt för att sedan öka mycket till nästa gång, kan det stämma?
Stina försökte lugna oss och gav oss en ny tid för vägning på måndag. Både jag och Magnus tycker det är konstigt för hon både känns tyngre och fylligare, när hon växer så bra kan det väl inte vara så stor fara.. Åhh denna viktnojja!

Men glädjen över att Mait är en pigg och alert tjej som pratar och skrattar redan när hon är en månad är ändå större än oron. Nä nu blir det ärtsoppa och pannkakor för att fira, sen ska jag och Mait jobba första passet på ungdomsgården, önska oss lycka till =)

Inte nu igenMåset blogg.se göra om användar sidorna så mycket, känner mig helt vilsen :-(

Jag, Mait och Magnus sitter på universitetet äter frukost och skriver på olkika uppgifter, jag försöker bli av med lite rester och M har seminarium imorgon. Tänkte ta mig hit idag, men det blev betydligt mycket tidigare än vad som var tänkt för de började borra som tokar i vårt hus i morse, alldels för tidigt för min smak, men det skrämde till och med mig ur sängen så något positivt bar det med sig =)

BTW jag är så glad att vi har en Emmaljunga med fyra fasta hjul. Vilket h-vete de med rörliga framhjul ska ha just nu, lider med er.

Sängen hägrarDet är en glad mamma som skriver, dels har Mait storsmajlat flera gånger på raken idag så nu är det ingen tvekan om att det är svarsleenden vi får och inte fisleenden =) Det får verkligen mitt hjärta att smälta när hon drar på munnen och tårarna rinner som de första hormonstinna dygnen, härligt! Ska se om jag lyckas fånga det på bild imorgon, idag har jag mest bara förundrats och njutit.
Den andra anledningen till min glädje är att Mait varit vaken sen 17.30 vilket innebär att när jag har tryckt i henne lite extra mjölk inför natten så kommer hon med all säkerhet vara mätt och belåten samt trött till åtminstone 5-6 tiden imorgon =) Lite högläsning till nattmjölken så sover hon på en kvart, helt underbart att vi faktiskt kan manipulera det lilla livet att både somna fort och sova länge vid fyra veckors ålder, varje natt det funkar är en gåva..

Tidigare ikväll var jag och Vilde ute på promenad, ni fattar inte hur det stormar, eller det gör ni nog eftersom det verkar vara lika dåligt väder i nästan hela vårt avlånga land. Men i alla fall, helt sjukt, trodde jag skulle blåsa bort. Det drevar så hemsk och hade börjat snöa ganska kraftigt så på enbart vår parkering så stod det två bilar mitt i  som kört fast. Glad jag inte äger någon av dem.

En frostig Vilde =)

BB-bildI tisdags var vi till sandro här i Umeå och knäppte kort till annons i tidningen. På tisdagar har de gratis fotografering av bebisar med familjer, det kostar inget att sätta in kortet i tidningarna här i Umeå och vill man sedan föra in kortet i fler tidningar så mailar de bilden till en för 70 kronor så kan den användas i andra tidningar också. Väldigt trevlig service! De erbjöd förstoringar men nu när vi har en råkopia så kommer vi framkalla egna förstoringar via Crimson istället för 260 kronor så kostar det då mellan 13 - 25 för en kopia i A4 storlek exklusive frakt vill säga.


 

 

Lite synd att Mait kollar åt "fel" håll, men hon var på ett kräl / grimas humör så det där var en av få bilder då mamman och pappan såg bra ut och Mait inte hade tungan utanför munnen. Kul med ett ordentligt familjefoto i alla fall =)

Award


Hmm, nu skäms jag över mitt minne igen. I söndags fick jag en award av Catarina dock är inte mitt minne som det en gång varit så efter att ha gjort i ordning inlägget ( det nedan) så glömde jag publicera det, bättre sent än aldrig ;-) Efter att jag postat det här såg jag att jag under eftermiddagen även fått det av Jennie =)


Här är reglerna som följer med awarden:
A: Kopiera awarden på din blogg.
B: Länka till den personen som gett dig awarden.
C: Berätta 7 intressanta fakta om dig själv.
D: Välj 7 andra bloggar som du vill ge awarden till.
E: Länka till deras bloggar.
F: Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dom denna award

Sju saker som är "intressanta" om mig är att :

- Jag är gräsligt rädd för spindlar

- Inför nästa graviditet kommer oroa mig mer för smärtan kring amningen den första veckan än själva förlossningen.

- Har storlek 36 i skor

- Bland det värsta jag vet är illaluktande andedräkt.

- Slutade snusa när jag blev gravid och tycker inte det har varit jobbigt överhuvudtaget =)

- Har en dyr förkärlek för skoshopping, inte nödvändigtvis de dyra dojorna men kanske lite för många..

- Mer än gärna lyssnar på pudelrock ( berätta inte för M )

De sju personerna jag ger denna award är:

Jennie
Alexandra
Karolin
Kim
Nina
Malin
Evelina


StormUsch, jag vaknade redan i natt med huvudvärk och nu när jag klev upp så hängde den kvar. Jag trotsade stormen á la barnen från frostmofjällen för att ta mig till ICA och köpa Cola. Ja jag vet, inte nyttigt, men om min skalle ska klara av den här dagen behövs koffein, socker och ipren. Det senaste tar jag i tablett form men kaffe är inte gott när man har huvudvärk så då blir det cola istället.
Nä. nu ska jag självdosera "medicin" och hoppas på snabb lindring för strax kommer Krillan och då ska vi fundera på en lämplig frågeställning till vårt examensarbete som ska skrivas den här terminen, blä!

Vad är fel?Gud vad jag har "felsökt" den sista timmen i mitt minne, har jag ätit något som Mait kunnat reagera på? Är det "bara" finnar eller hormoner osv. Nu har jag insett att det ökade antal utslag vi sett under kvällen beror på att hon har legat lite för varmt i vagnen när vi var ute och gick tidigare ikväll. Men innan jag insåg vad felet var hann jag ransaka mitt leverne väldigt noggrant.

Tills kom jag över de här två informations texterna hos trygghansa:

Värmeutslag

Små barn kan få utslag för att de är varma och svettiga. Utslagen kommer framför allt på bröstet, halsen och under armarna.

De uppstår antingen som små ljusröda fläckar med en liten gulvit knopp i mitten eller som större, röda partier.

Värmeutslagen kräver ingen behandling. De är helt ofarliga och försvinner lika snabbt som de kommer.

Babyfinnar - Hormonprickar

Hormonprickar eller babyfinnar som det brukar kallas, brukar vara som värst vid 4 veckors ålder för att sedan avklinga. Babyfinnar är ofarligt och innebär vanligtvis inga besvär för barnet.

Möjligen orsakas utslagen av att barnet får i sig olika ämnen, till exempel hormoner från mamman via bröstmjölken

Utslaget kan möjligen förvärras om mamman äter mycket av sådan mat som ger finnar tex. stark ost, choklad, nötter och citrusfrukter. Ibland kan detta vara det första tecknet på ett tidigt debuterande eksem och därför ska dessa utslag, om de inte försvinner snabbt, visas upp på BVC.

Ofta är huden på kinderna torr, då är det bra att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm t ex. Locobase Repair. Om utslaget sprider sig över kroppen eller blir som ett torrt, rött eksem på hela kinderna bör du tala med BVC, eventuellt behövs då mild kortisonkräm 1% att smörja med.
Kolla in tjejen bild ett är tagen en halvtimme före bild två, det syns ganska väl att när hon svalnat litegrann så försvann de röda blemorna nästan helt =) Hon har fortfarande kvar sina små hormonplitor, men enligt texten så eskalerar det kring fyra veckors ålder och det är ju just vad Mait är nu. Förhoppningsvis är det värme och hormoner det beror på, för det har verkligen tilltagit i omfattning de senaste dagarna och jag kan inte se någon anledning i min kosthållning. Blir så jobbigt att felsöka när jag inte har den minsta aning om orsaken

I mitt sökande på bra information hittade jag även jätte bra spädbarnsinfo på sjukvårdsrådgivningen, väl värt att läsa då det berör ganska brett kring spädbarn, deras hälsa och hur de utvecklas.

Tidiga tisdag


Det var i alla fall det jag ställde in mig på igår kväll när jag gick och la mig. Kvällstraditionen vi inlett med att någon av oss läser högt ( oftast M då jag brukar försöka fylla Mait med mjölk inför natten) fortlede även igår, Mait somnade efter amningen i sin egen säng till pappans trygga och välbekanta stämma. Klockan var då elva, vid kvart i fem vaknade jag av en hungrig madame, ammade den lilla och hon somnade snabbt och enkelt om efter blöjbytet, klockan var då halv sex. Jag kollade på klockan och bestämde mig för att kliva ur sängen när M går upp strax innan åtta. Det sket sig! Hur motiverad är jag att göra det när dottern sover sin allra bästa sömn och jag har tillfälle att sno åt mig några timmar extra? Inte alls! Fick sova en timme sen var Mait hungrig så efter en halvtimmes mys i sängen, var vi uppe vid 9.30. Inte tidigt men helt okej =)

Just nu sitter vi på universitetet oc hväntar på vårt lunchsällskap, Magnus, Malin ( faster åt Mait) och deras farbror Mats som är i staden på besök. Mats och Malin åt middag hos oss igår och det bestämdes då att vi ska luncha idag också. Trevligt värre! Sitter här i den mest stojiga miljön på hela Campus och lillskruttan bara sussar sött i sin vagn, helt otroligt, men är de vana vid ljud från magen antar jag att de tycker det är tryggt med ljud när de kommer utanför också.  Men det är fashinerande, för en halvtimme sedan kom det ett gäng cheerleaders och gjorde högljudd reklam för "Uniaden", en arbetslivsmässa som är i veckan, då trodde jag Mait skulle vakna, men inte =)

Nu håller jag tummarna för att Mait sover sig igenom hela lunchen utan att behöva mat, är inte upplagd för att amma offentlit under lunch rusningen ..


Pensionärs varningLäste ett gammalt inlägg från när jag var i sjätte månaden ( ungefär) skrev att jag kände mig som en pensionär. Behövde hjälp med skorna, kissade konstant, kunde inte gå ordentligt jada jada jada. Nu känner jag mig också som en pensionär, visst jag kan knyta skorna själv, ta mig ur sängen, kissar inte alls ofta och går raskt och friskt.

Varför klaga tänker ni nog, men jag ska genom denna lista illustrera hur problemet kvarstår dock i nyantagna former.

-  Vart har mitt minne tagit vägen?? Ja, nog har jag hört talas om amningshjärna innan men att det skulle vara så här tydligt? Hallå, kan ju nästan glömma mig själv hemma när jag ska ut och gå. I förmiddags glömde jag Vilde när jag skulle promenera honom, jag och Mait fick vända på väg ut genom huset och gå in och hämta honom. Pinsamt men sant.

- Jag har börjat samla på  mig rabattkuponger, vem vet när jag behöver köpa blomstergödning från plantagen liksom...

- Jag tömmer soporna läskigt ofta, påsen hinner knappt bli halvfull och dessutom har jag köpt särkskilda avfallspåsar så vi använder inte ICA kassar längre.

- Bleker all vittvätt vid varje tvättillfälle ( har jag inte gjort innan jag fick barn).

- Sover vid alla möjliga och omöjliga tidpunkter.

Eller hur, de kroppsliga symptomen på att jag var på väg mot pension när jag var gravid har nu ännu mer befästs sen Mait och kom, not good!

Mait fyra veckor


Tiden går fort, för fyra veckor sedan hade jag precis ringt M som var hemma och "sov". Efter samtalet ställde han sig i duschen och for sen iväg till BB för att mysa med oss. Jag hade sovit en halvtimme på morgon kvisten och innan samtalet med M hade vi precis varit på läkarundersökningen. Allt okej, jag hoppades dock på att få åka hem men läkaren hörde ett lätt blåsljud på Maits hjärta så vi fick lov att stanna en natt till. Vi var dock inte oroliga för jag visste att 90 % av alla blåsljud hos nyfödda växer ihop de första tre dygnen. På Mait var det borta dagen efter.

Jag minns hur overkligt allt kändes och var. Vi föräldrar, skulle de verkligen släppa i väg oss med ett barn, var de helt galna? Jag hade inte fattat att vi överlevt en förlossning, det har jag fortfarande inte därav dröjsmålet med förlossningsberättelsen, och var nog ganska virrig. Jag grät, log, pratade i telefon, mös med Mait och pussade på M om vart annat. Någonstans hade jag fått för mig att Mait bara var på låns och än idag kan jag vakna och tro att de kommer och hämtar henne när jag hör ljud jag inte känner igen. Känslan av att fått Mait till låns förstärktes av BB- kärringen som var helt rabiat, fy för henne, hon borde inte jobba på BB eller med människor över huvud taget, tråkigt men sant.

Nä tiden går fort och det är lite läskigt hur fort de små liven växer. Nu har i och för sig inte Mait växt så mycket när man pratar om vikt och längd, men hon har växt i sin fysiska kapacitet något enormt. Hon fäster blicken och följer föremål utan problem. Hon är vaken väldigt långa perioder och jollrar, viftar och tittar på vad som händer runt omkring henne. Hon har vänt sig från rygg till mage en gång och är på god väg att göra det igen, det är sista lilla biten kvar sen är hon över. När vi låter Mait ligga på mage så lyfter hon sen två veckor tillbaka på huvudet och vänder det, gör frånskjut med benen och försöker åla sig fram, hon måste dock bli lite starkare. Vår duktiga lilla tjej!


Idag har hon dock en riktigt dålig dag, hon är inne i en period då hon äter konstant för att få min mjölkproduktion att öka så hon spyr väldigt mycket och byta kläder stup i  kvarten är inte roligt. Att pappa sen bara försvann efter den mysiga stunden i soffan i morse för att gå på seminarium gjorde inte saken bättre.

En bra idé =)Är nog att gå och lägga sig nu, synd att vår älskade dotter inte verkar tycka samma sak som oss. Vi har de senaste dagarna läst högt för henne för hon vill verkligen inte sova när vi vill det på kvällarna och det funkar! Jätte bra faktiskt och väldigt mysigt att läsa högt för någon eller få lyssna själv också.

god natt!

Verkar inte bättre.....än att vi har en grinig kväll att vänta.

Men vårt underverk är en riktig solstråle för det mesta så det känns inte hemskt. Det mesta gnället stillas med mys och det är ju det bästa som finns, för både underverket och föräldrarna =)

MorgonJag har varit vaken sen innan 06. M skulle iväg och jobba och självklart vaknade jag till av hans väckare, är sen han skulle gå så var det dags att amma och sen har lilla madame hållt låda bredvid mig i sängen så sömn har det inte blivit sedan dess. Men vad gör det när jag har världens sötaste dotter som håller mig vaken? Ska försöka komma ihåg att filma henne när hon håller igång, hon är så söt, och aktiv.Shit men jag trodde inte de små liven skulle vara så med i vad som händer den första månaden.

Nä nu ska vi ta oss ur pyjamaserna och ta en promenad med Vilde. GOD morgon på er!

Silicon boobs?Varje morgon när jag vaknar så känns det som jag har silicon bröst, det spänner och är överfullt i dem, som tur är så är det lätt åtgärdat så fort Mait vaknar, men det är inte skönt. Nu har det dock börjat bli överfullt lite titt som tätt. Tror inte att det är för att Mait äter mindre utan för att jag producerar mer än hon behöver och hon har de senaste dagarna börjat klara sig längre perioder utan mat vilket gör att de hinner fyllas på under en längre period innan de "tömms". Nu till min lilla fundering. Jag skulle vilja pumpa ur lite nu och då, dels för att ha mjölk åt Mait när jag ska iväg och jobba mina pass på UG men även för att det är så oskönt att gå runt med två sprängfulla meloner under tröjan. Om jag förstått det här med mjölkproduktion och amning rätt så produceras det mer mjölk ju mer som försvinner ur brösten, så om jag börjar pumpa när det är "fullt" så kommer det bara sätta igång produktionen mer. Någon som vet om jag har rätt när jag säger så? Känns ju dumt att öka produktionen när "problemet" är att jag redan producerar för mycket...

Aja, det var min kvälls fundering, förhoppningsvis är lillskruttan hungrig snart så jag får ta ur implantaten tillfälligt =)

Trevlig kväll!

Familjen annorlundaVet inte varför men jag tycker inte vår lilla familjeenhet är särskilt normativ, eller så beror det på att jag inte vill vara normativ... Kallar oss i alla fall för familjen annorlunda, like it or not.

Hur som helst, vi har varit ute i dryga timmen i jätte härligt väder, grådaskigt och endast nån minusgrad. Grådaskigheten kunde vi förvisso gärna ha bytt mot sol och blåhimmel men temperaturen var underbar, hoppas den stannar några dagar så det är skönt att promenera länge och raskt. Känner mig duktig och ska nu börja laga kvällens middag, Chili con carne ska till och med unna mig en lättöl till, gu se gott!

Trevlig lördag!


Glömsk mammaShit, amning gör en verkligen glömsk. Vi var i alla fall till BVC igår för mätning och vägning, det första jag tänkte när jag kom innanför dörren hemma efteråt var jag måste komma ihåg att uppdatera bloggen om det. Bättre sent än aldrig tänker jag idag och berättar med stolthet att vår lilla skrutta har ökat 230 gram på en vecka och väger nu 3760 g och vuxit 0.5 cm till 55 stadiga. Huvudet mäter nu 35,5 cm i omkrets =) Hon fixerar även blicken, lyfter på huvudet längre perioder i magläge och är på god väg att rulla runt till mage från rygg, det är bara den sista lilla biten som saknas. Duktiga tjejen! Det var stolta föräldrar som lämnade BVC igår, som vanligt!

SaknadMin mamma, Mait´s mormor har varit här från måndag tills alldeles nyss, då hon och M gick genom dörren för att fara till busstationen. Vad tomt det blev direkt =( Ska inte sticka under stol med att föräldrar i längre perioder kan vara ganska påfrestande men just ögonblicken efter de har farit så inser man hur långt bort vi bor. Vad jag ogillar att bo här uppe just nu, vill flytta söderut, helst igår. Men men, den dagen kommer den med, vi måste bara bli färdig pluggade sen är vi nog inte umebor många minuter mer än vad som krävs.

Mamma och Mait har då myst den här veckan och jag och M har också myst, faktiskt riktigt skönt att kunna lämna lillskruttan i mormors varsamma händer och ta ut Vilde på en rejäl långpromenad, tänk vad fort vi glömmer hur saker har varit. Den promenaden påminde så otroligt mycket om mitt och Ms första år tillsammans. Inte bara för att vi promenerade mycket utan för att vi gick genom  det område där jag bodde när vi träffades. Att min kropp klarar av ordentligt raska promenader ( tillskillnad från när jag var gravid) och vi kunde välja vägar utan hänsyn till barnvagn förstärkte bara känslan av svunna tider!

Ni som bor nära era nära och kära är lyckligt lottade, kom ihåg det =)


Tre generationer.

Tävling hos MuppsanTävlar om tre stycken namnnappar hos Muppsan, va med du med :-)

VINN 3-PACK NAMNNAPPAR

"Jag är med och tävlar om valfritt 3-pack
namnnappar från Namnnappen.se
Muppsan´s blogg, var med du oxå"Välj rubrik själv =)Skulle kunna använda precis samma rubrik som förra inlägget, är så trött så trött.
Trött, tröttare, Liw är den bästa beskrivningen av mitt tillstånd just nu. Lilla madame har fått för sig att det bästa stället att sova är i sängen med mamma och pappa, helst klistrad mot min mage. Igår kväll när vi skulle lägga oss, som vanligt alldeles för sent, efter sena kvällsamningen så var madame pigg som en mört, helt klarvaken och jollrande. Efter att ha ammat lite mer för att få henne trött trodde jag att hon somnat, jag la över henne i spjälsängen och la mig nöjd att fått na och sova innan ett. Tji fick jag, några minuter senare var hon lika vaken igen, jollrandes så högt att mamman inte kunde sova. Suck! Hon fick komma över till vår säng igen och jag tog fram bröstet igen, skam den som ger sig!
Den här gången somnade hon ( nog) ganska kvickt, problemet var bara att mamman också somnade till och med fortare än madame.. Vaknade sen vid fyra tiden av att en bebis med minigris stajl bökade runt efter  mitt bröst som fortfarande var blottat. 3 timmar är inte mycket tid för en trött mamma. Som tur är så somnade madame direkt efter att Magnus bytt blöjan efter amningen och sen fick jag sova till åtta. Är dock väldigt trött idag, önskar att hon kunde somna lite fortare, vi tapar två timmar där på kvällen för att hon är så pigg. Fick dock en väldigt enkel förklaring idag från Anna när hon undrade om Mait hade samma dygns rytm i magen som hon har nu och ja, det hade hon. Kommer ni ihåg att jag ofta skrev att det började böka runt i magen, hickas med mera när vi gick och la oss på kvällarna? Den sena kvällsamningen infaller samtidigt som när vi brukade gå och sova förrut.

Aja, det är nog bara så att jag måste bli bättre på att sova när lilla älsklingen sover.
Ni ska inte tro att jag inte har försökt men det är så svårt, lägger henne i sin säng och jag i vår, men det är så svårt kan ju inte släppa henne så jag hämtar oftast henne och sen när jag borde sova ligger jag mest och beundra henne när hon sover. Tänk så man är va =)


En av älsklingens många sovställningar, kärlek!

SömngrusÄr det fullt av i mina ögon men inte i lillskruttans som förnöjt jollrar på i mormors armar. Ja, jag har mamma på besök den här veckan väldigt trevligt inte bara för Mait utan även för oss vuxna :-)

Ska se om det går att "lura" lillan att somna genom att ge henne bröstet, jag behöver sova, klev upp okristligt tidigt imorse, redan kl 9.25 var jag ur sängen :-P Tidigt i min värld nu mera...

Natti!

Starka madameLillskruttan är verkligen stark, jag har börjat låta henne ligga lite kortare stunder på mage för att träna hals/rygg muskulaturen. Det är inte bara där hon har styrka, alldeles nyss lyckades hon skjuta iväg en senapsgul stråle över en meter från skötbordet, undrar om det finns tävlingar i att bajsa längst? Kanske lite bajshumor är på sin plats efter den händelsen, ja...

Tänker inte bjuda på några bilder av bajsincidenten men har däremot några då lillan tränar på magen i soffan =)
Lovar bättringDet är en Liw med lite dåligt samvete som sitter här nu. Jag vet att jag har varit urkass på att updatera bloggen sista veckorna, men det händer så mycket IRL så bloggen får hamna lite i skymundan. Jag ska dock bli bättre på att uppdatera, vi har börjat få lite rutiner här hemma nu så jag ska nog kunna slänga iväg ett inlägg lite nu och då på dagarna och mobilbloggning är ju alltid ett alternativ.

Som sagt rutiner har vi börjat få, kommer mig till och med ur sängen innan lunch nu mera =) Dock har det varit lite tjorvigt inatt så jag borde nog ha legat kvar i sängen, men Vilden var orastad för M fick bråttom iväg till skolan så det var bara att klä lillan och ge sig ut på promenad, det var jätte härligt. Vi har nollgradigt så jag slapp frysa häcken av mig. Nu ligger hon och sussar i vagnen och jag har ätit frukost. Sitter och surfar runt lite angående annonser om Maits födelse i olika tidningar. I och med att vi har familjerna utspridda i mellansverige så blir det flera olika tidningar som det ska annonseras i. Tänk så olika priser det kan vara för samma sak. Här uppe är det gratis, medans det i Dalarna kostar 200 kr för en annons utan bild. Helt sjukt!

Förövrigt så kommer min mamma på besök i eftermiddag och stannar till fredag, ska bli jätte kul! Hon har inte träffat lillskruttan än så det blir kul. Den här veckan är verkligen helt perfekt för besök också för nu måste M sätta igång med sina studier på riktigt igen och kommer vara borta långa dagar, blir skönt med lite avlastning så jag kan vänja mig lite mer successivt, M har ju i princip varit hemma sen den 17 december, blir lite skillnad nu.


Mina älsklingar! Puss

från rygg till mageHar vår lillskrutta vänt sig ikväll. Det är stort.
Nu är det slut på att våga vända ryggen till när hon ligger på soffan.

Natti!

KärlekVad ska man säga, tiden flyger förbi och det enda jag gör är att amma och lukta på bebis. En helt otrolig känsla att vara så nära en annan människa. Kärleken till vårt barn flödar här hemma. Varje minut är dyrbar och nu när hon ligger i sin säng sen en timme tillbaka saknar jag min lillskrutta fastän hon bara är i rummet bredvid. Jag kan inte se mig mätt på hennes näpna lilla ansikte, långa, smala fingrar och helt utsökta fötter, vår dotter är inget annat än ren kärlek. Vi älskar dig! Kan knappt minnas hur vårt liv var innan du kom till oss, som sagt det är kärlek!


Ja ni ser rätt, Mait håller upp huvudet själv i längre perioder nu.
Två minuter som mest idag, lillskruttan börjar växa sig stor och stark =)Två på radHmm det blir två inlägg på rad, men det är ni inte bortskämmda med längre så jag bjuder på det idag. Tacka Mia för den delen, hon hade kommenterat så här och jag måste ju besvara hennes fråga =)

Anonym om Sena inlägg:
hej!
vilken jättefin blogg du har=) och vad otroligt söt lilla Mait är=)
har en liten fråga, vad menas med preggosar/preggo osv..? Hoppas på svar, då jag verkligen undrar eftersom detta ordet finns med ett antal gånger.. mvh/mia, en trogen läsare

Hej Mia, vad kul att du läser min blogg, det är alltid roligt med respons.

Namnet på bloggen preggomonster dök upp en av de första dagarna efter att vi fått reda på att vi var gravida. Jag hade ett, för mig inte helt ovanligt, utbrott över nån struntsak och M sa med glimten i ögat att från och med nu kunde vi skylla på preggomonstret.
Preggo är ett försvenskande av engelskans pregnant, gravid. När jag skriver preggo preggon osv så är det ett lite skämtsammare sätt att påpeka att det är andra gravida jag syftar på  och tills för någon vecka sedan även mig själv.

Hoppas det klarnar lite och fråga gärna igen om du tycker mitt svar är för otydligt! =)

//LiwBVCEn väldigt trist rubrik jag vet, men fantasin tryter.
Tanken var inte att jag skulle sitta inne vid datorn nu, men det ville sig inte bättre. Vi klädde på oss alla fyra för en långpromenad, efter 5 minuter började jag dock frysa om brösten, och uppskrämd av alla förmaningar om att hålla dem varma när man ammar för att inte få stockning så tog jag vagnen och gick hem så fick M och Vilde fortsätta. Deras motion är trots allt den viktigaste. Lätt för mig att säga som kommer i jeans jag inte haft på nästan 3 år, hihi..

Vi har som rubriken visar varit på BVC idag och allt ser kanon ut! Mait vägde 3538 g oammad så nu har hon passerat födselvikten med 3 gram, yeay! Ett fint kvitto på att amningen funkar som den ska. Har slutat oroa mig, för hon är så nöjd efter amning och visar så tydligt när hon är hungrig. Ett annat fin fint kvitto på att hon blir mätt är de 5-6 timmar hon sover i följd på nätterna, lovely! Hon är så duktig vår lillskrutta =) Huvudomfånget var 35 cm, en cm mer än förra veckan och hon var nu 54.2 cm lång, 0.5 cm mer än förra veckan så hon växer så det knakar, precis som det ska vara.

Nu ligger hon i hallen och sover i vagnen, och hon låter lite grann som en gris, ligger och grymtar förnöjt, vaknar till ibland och jollrar/stönar, väldigt mysigt att lyssna på. Jag kan ligga flera timmar på kvällarna och lyssna till hennes insomningsljud, det låter så skönt, som om inget annat än sömn är viktigt. Tänk om jag kunde få den känslan att infinna sig när det är dags för sängen...


LängtanVet ni vad jag längtar efter? Klartecken från BM att jag får bada, man får ju inte det en viss tid efter förlossningen, så jag kan bada min älskade lilla Mait. Just nu är det med pappa hon får sina bad, om vi inte badar henne i baljan vill säga. Jag är sååå avundsjuk på M som får bada med den sprattlande lilla ålen som älskade Ärtan förvandlas till så fort hon kommer i vattnet. Mys!


En gåva som fortsätter att ge...Vad kan jag säga, förutom att julkalendern från the body shop fick decembers oändliga väntan på bebis att kännas lättare så kan jag även efter att advent är avklarat och bort städat njuta av min julkalender. Helt otroligt lyxigt att ha produkter som kommer räcka hela året. Det behövs verkligen för det är först nu jag märker hur bra min hy varit under graviditeten, lagom fet och nästan inga torra fläckar. Håret har varit en dröm av silkeslena lockar men allt det här börjar avta. Jag har för första gången i mitt liv ett munsår, jag är torr lite här och var och håret har sett bättre dagar. Jag skyller på amningen, dålig sömn och att jag nog äter för lite. Som ni vet så har ju jag haft svårt att känna hunger under graviditeten, så även nu. Jag blir hungrig först när maten står på bordet vilket medför att jag inte äter när jag borde utan egentligen bara får i mig middagen som lagas för att hålla Magnus nöjd. Inte bra när man ska försörja liten Mait med mat också.
Men julkalendern kommer till nytta i detta amningskaos, tack ännu en gång älskling!

Sena inläggSom ni märker så blir det många väldigt sena inlägg numera. På något konstigt sätt så får vi dagarna att gå i en väldans fart fastän vi knappt gör någonting. Jag och lilla Mait mer eller mindre bor i soffan, om vi inte promenerar med Vilde då vill säga. Idag har jag varit ovanligt pigg, Mait sov hela 5,5 timmar sammanhängande natten som var, helt otroligt! Var nästintill utvilad när jag vaknade VI har tagit för vana att morgon amningen sker i sängen för att sedan somna om och dra oss till tio, ibland elva. Helt jätte mysigt att vakna upp med en bebis bredvid sig, doftar ljuvligt!

Vi har, peppar peppar, börjat få ordning på lite rutiner här hemma, visst vi har vänt på dygnet ganska rejält, lilla Mait föredrar att sova på förmiddagarna och vara vaken vid den här tiden på dygnet. men vad gör det, vi är ju bara hemma =) I slutet av veckan ska jag och lilla fröken dock försöka ta oss iväg på en lunch med några andra preggosar och nyfödingar, hoppas vi har en bra dag så jag vågar mig iväg.

Natti!

Tummen uppOj vilken härlig dag vi har haft idag. Vet inte om det är nappens förtjänst men jag vill gärna tro det. Dagen, och natten, har flutit på helt smärtfritt. Amningarna har inte avlöst varandra utan kommit med lagoma 3-5 timmars mellanrum. Mait har sovit i sin egen säng, utan massa gnäll ( nappen hjälper bra där ) och hon har även haft längre sömnperioder under dagen. Jätte skönt att faktiskt kunna hinna med annat än amning under ett dygn. Fast amningen har börjat blivit väldigt mysig. Hon är mer aktiv vid bröstet och är nästan uteslutande vaken med öppna ögon och intresserad blick. Det känns som amningen är lite av  vår stund på jorden, hel mysigt! Känslan förstärks ännu mer av det faktum att mina såriga vårtor nu är ett minne blott. Inte det minsta ont nu mera så ni som fortfarande har ont, det släpper, jag lovar =)


I helgen har jag även börjat återuppta mina långpromenader vilket känns helt underbart. Inte bara för mig utan även för M som slipper ta hela ansvaret för Vilde och för Vilde så klart. Perfekt att ta med Mait ut för hon sover super bra i vagnen, frisk luft och gropiga vägar gör susen. Här har det inte varit så kallt sista dagarna utan temperaturen har legat kring noll när solen har varit uppe, väldigt skönt efter helgernas köldchock.

 

 


Nä nu har lilla Mait somnat i min famn vilket är min mat och sovklocka. Hon är mätt och sovande, min signal att det är dags för mig att krypa till kojs också. Blir det en lika bra natt som igår så vaknar hon inte före fem, hoppas!


RäddningEfter ännu en natt med ett konstant gnällande efter tutten, där det lilla underverket mer eller mindre sovit med ett bröst i munnen beslutade vi oss för att prova med napp igen. Vi provade redan i fredags, men då passade det inte, förhoppningarna inför dagens försök var därför låga. Men så glada vi blev när lilla Mait lugnt och fint började suga och blev helt tillfreds med att det inte kom mat. Det har blivit mer och mer tydligt att det stora behov av amning som Mait visat inte enbart handlat om ett matbehov utan kanske till största del har varit ett behov av att suga.  Om man spottar ut bröstet så fort det börjar komma mjölk, tar i alla fall jag det som att mjölken inte är det primära målet med sugandet. I alla fall så har vi, för första gången sedan i går en tyst och lugn dotter utan att jag för den skull sitter fast vid henne. Helt underbart! Förhoppningsvis kommer detta få lite ordning på hennes matvanor också, vi håller tummarna.

Mait har börjat fjälla rejält nu och under natten har pannan och skalpen börjat tappa hud. Ska bli skönt när hon tappat det övre lagret, tror det kliar lite för hon verkar njuta när man pillar bort flagorna.

Jag tycker hon har lite glansiga ögon och hon är fortfarande väldigt "snorig" eller vad de på BB sa var fosterfett, men jag befarar att hon dragit på sig en förkylning, inte lätt att vara liten.

 

 


MarathonamningÄnnu en natt har kantats av bröstmjölk. Man skulle kunna säga att vi rider på den gyllene vågen av bröstmjölk. Inte alltid gyllene utan snarare vitgenomskinlig, sötsliskig och kladdig. Mait verkar aldrig bli nöjd, hoppas det är övergående. Men vad gör man inte för att underverket ska vara nöjd. Det är väldigt skönt att klicka runt i bloggvärlden och inse att det inte bara är vi som spenderar hela nätterna med en hungrig gnällande bebis, det skapar omotsägligen en viss VI känsla  =)

Mait AlvaDet är flera stycken som har undrat kring namnen så jag tänkte ge en lite bakgrund till hur och varför vi valt dessa namn åt vår dotter.


Mait är ett äldre svenskt namn som har funnits med i namndiskussionerna i princip sedan vi fick reda på att det bodde en ärta i min mage. Anledningen till att namnet ens kom på tal är att Magnus farmor hette just Mait. Jag har en förkärlek för de äldre svenska förnamnen och Mait är verkligen både gammalt och ovanligt. Att det sedan skulle bli tilltalsnamn är något som vuxit fram och helt säkra var vi inte innan vi fick träffa vårt lilla underverk.

Mait är en svensk dialektalform av Margit som i sin tur är en fornnordisk form av Margareta. Margareta är av grekiskt och persiskt ursprung och betyder pärla.


Namnsdag: Ingen officiell i kalendern men den 20 juli enligt oberoende källor.


Alva
är ett fornnordiskt namn. Namnet har alltid varit ett av mina favorit namn och ajg har länge sagt att om jag får en dotter ska hon heta Alva. Anledningen är att min mormor heter Alva  och både jag och min mor bär Alva som mellannamn, det är alltså även ett släktnamn. Tyvärr så har det skett en viss inflation  i hur vanligt namnet är så vi valde tidigt att behålla namnet enbart som mellannamn.

Som nordiskt kvinnonamn kommer det från Alf som betyder "alv". Det har även betydelsen "Alv-armé". I de flesta andra länder, särskilt de latinamerikanska och arabisk-talande, är namnet unisex och stammar från latin eller hebreiska, namnet betyder då "vit/ljus" alternativt "ljushyad" och "upphöjd/uppsatt". På spanska likställs namnet med Alba och betyder då morgonens första strålar/soluppgång.
Jag har alltid fått höra att det betyder gryning/soluppgång, så för mig är den spanska tolkningen den korrekta =)

Namnsdag: 3 juni

Angående uttalet på Mait så tänk er att ni ska säga Maj med ett T på slutet fast med ett lite hårdare, mer i likt j. Alltså som det stavas ;-)

BilderSom ni märker så är vi väldigt restriktiva med bilder på underverket. Av förklariga skäl.
Vi tycker att det är, när den dagen kommer, Maits val vart och hur bilder på henne ska finnas tillgängliga. Vi känner inget behov av att visa upp vårt barn mer än i den grad vi nu gör det, för utomstående. Om det fortfarande är vänner eller släktingar som inte fått tillgång till vårt fotoalbum hojta.

Jag kommer fortsätta den här bloggen som den började, som min blogg. Jag kommer skriva ur min synvinkel vad som händer och sker i våra liv, jag kommer skriva om Mait, vilket är självklart, hon är ju det viktigaste i våra liv, men familjealbumet kommer inte publiseras på bloggen. jag kommer heller inte göra om bloggen till en ren babyblogg eller föräldrablogg utan det är min personliga blogg kring mitt (vårt) liv. Vill inte kalla det en dagboksblogg för jag brukar komma med lite mer åsikter =)Hoppas ni vill följa oss ändå och jag kommer inte helt frånta er nöjet av att beundra vår vackra dotter, men jag kommer vara försiktig, det finns många personer där ute i cajberspejs som inte bör ha tillgång till bilder av barn och absolut inte mitt barn! Jag hoppas ni förstår att det är absolut förbjudet att låna bilder  från bloggen utan att först fråga om lov!!
Som förälder kan jag inte nog beskydda mitt älskade barn.Jag vet att jag inte kan skydda henne från alla faror, eller jag bör inte göra det. Men jag tänker göra allt i min makt för att hon ska må bra och bli en stolt och självständig flicka / kvinna. Vår älskade lilla Mait! Det är läskigt hur fort tiden går, Mait är redan 12 dagar, det känns som det var igår vi kom hem och ändå har vi hunnit uppleva så mycket nya känslor och händelser. Vårt liv skulle aldrig kunna vara så rikt som det är nu när Mait är en del av det.
Vi älskar dig av hela våra hjärtan!

Trevlig lördag!

Storebror bevakar när lillasyster inviger babygymet, kärlek!


MyslördagÄven idag har vi mest bara njutit av lugnet. Jag tog med mig Mait och Vilde ut på promenad och för första gången sen i september så har min kropp orkat med en långpromenad. Inte jätte lång, men en halvmil blev det och jag känner mig som en ny människa. Annars så myser vi mest mellan sovperioder och amningar. Helt underbart! M försöker knåpa ihop sin uppsats och tror att jag ska kunna hjälpa honom med statistikdelen, galning! Är 4 år sedan jag läste statistik, inget som är nära i minnet direkt :-S

Nä nu ska jag läsa lite i Amningsboken, fick låna den av en bekant och jag har läst ca 40 sidor, verkar vara en mycket vettig bok angående amning och den problematik som finns kring att amma. Rekommenderas!


 

 


En bra fredagEfter att ha sovit nästan hela natten ochsen legat och dragit oss en låång stund i sängen har dagen bara flutit på. Efter lunch tog jag en första promenad med både Vilde och barnvagn ensam, det gick kanon. Vilde har inte tappat alltför mycket i lydnad utan jag kan ha honom lös utan problem, skönt att slippa kopplet när man har barnvagnen med =)

Amningen har också släppt, hon ammar nu ca en halvtimme på varje bröst sen vill hon "tussa" lite i några omgångar. Efter denna procedur är hon antingen vaken en halvtimme eller så somnar hon vid bröstet och sover tre- fyra timmar. Ett väldigt behagligt lunk måste jag säga. mamma livet är härligt när man är utvilad och har en snäll bebis, hoppas det håller i sig, eller det är underbart hela tiden, men kanske liite mer utmattande  ;-)

Trevlig helg!

Trött mammaDet är en trött Liw som skriver idag. Hela gårdagen var lite tjorvig, mycket amning och lite sömn, och natten blev inte bättre. Det positiva var dock att träffa pappa och Mona och få hem Vilde. Som många av er gissat så gick det jätte bra för Vilde att acceptera Mait. Han är lite nyfiken men bryr sig inte nämvärt om fröken just nu. Ibland lägger han sig nedanför henne när hon ligger i sängen, sitter i babysittern eller ammas och håller lite koll, men han håller sig lite på sin kant och gör inga större försök att fysiskt lära känna lillasyster. Känns skönt om de får vänja sig i sin egen takt =)

Var på B-hemvård idag, igen, för ett andra hörseltest då det förra inte blev okej pga fosterfett i hörselgångarna. Idag var allt okej och lilla Mait har "perfekt hörsel" för en bebis. Vi passade även på att väga henne och hon har gått upp 30 g sen i tisdags så nu vägde hon 3390 g. Det var en glad och lättad mamma som gick därifrån för förhoppningsvis sista gången =)
Fick stränga order av BM att låta Magnus ta Mait i natt och ge henne ersättning så jag och min kropp får vila. Hon trodde att gårdagens krångel beror på att Mait nu behöver mer mjölk och att hon genom att amma så ofta försöker få igång produktionen ännu mer. Sömn sa hon skulle få detta att gå fortare så därav ska jag få en "ledig" natt, längtar redan! Det suger dock att Magnus får rätt, han har försökt få igenom det här i flera dagar, men jag har vägrat , har dock fått inse att jag är slagen, för ovanlighetens skull ;-)

Nä tillbaka till soffan!

SnartKommer älskade pappa, Mona och Vilde. Längtar otroligt mycket efter dem alla tre. Ska bli så kul att få "visa upp" underverket. Det är en mäkta stolt morfar som ska få träffa sitt barnbarn för första gången.

Nä nu ska jag tina fikabröd och borsta tänderna, har spenderat de sista två timmarna med att stöka bort julen, eller i alla fall julens egen fallossymbol, granen. Kan lova att den barrade en hel del, verkar som den inte druckit något på två veckor. Nästa år ska jag komma ihåg att ta bort den nedersta stumpen så det blir en fräsch snittyta, jag var lite för ivrig när granen skulle in innan jul =)

Trevlig fortsättning på dagen!

Hur gör djur?Imorgon kommer världens finaste hund hem igen
, förhoppningsvis blir det permanent, men funkar det inte så tar pappa med honom till Hudiksvall igen och vi får prova igen senare. Jag är faktiskt lite nervös. Vilde har inte alltid varit okej med barn, han blev som valp slagen med pinnar utanför ICA av två små pojkar, så när han känner sig trängd av barn visar han det. Det har blivit bättre men det är ändå ett beteende som ligger kvar. Sen är Vilde en lekfull hund, sina snart fem år till trots så älskar han att busa precis lika mycket som när han var valp. Och om barn leker vill han vara med, dock är han dålig på att anpassa leken till lekkamraterna vilket har resulterat i gråt ett flertal gånger. Han vill inte något ont, men det är svårt att få honom att inte vilja ta innebandyklubban eller pinnen med munnen när det fäktas med dem, eller bollen som ett barn precis ska till att ta kan ju han dyka på först. Ja ni kanske fattar, han vill leka. Och han vill bestämma själv när det är okej att ett barn klappar honom, eller det gäller vuxna också, han är väldigt tydlig i sitt kroppsspråk när han är obekväm och han drar sig undan. Tyvärr så har inte alla, barn eller vuxna spelar ingen roll, så mycket hundvett att de förstår att lämna hunden i fred då. Men jag är helt säker på att han kommer tycka om sin lillasyster när han väl vant sig vid hennes närvaro.Planen, för en sådan har vi efter att ha läst på kring problematiken, är att när pappa och Mona kommer imorgon lämnar de Vilde i bilen. Sedan går Magnus och jag, om det funkar att lämna Mait en timme beroende på amning och dylikt, ut med Vilde på en ordentlig promenad / lektur. Planen är att riktigt köra slut på honom så han är stimulerad både fysiskt och psykiskt, om det nu går på en timme... Sen blir det till att introducera honom i lägenheten. Han har fått en filt skickad till sig som Mait hade under tiden på BB, så han känner igen doften, som tydligen var väldigt intressant i början och nu sniffar han lite då och då enligt pappa. Sen tror jag vi gör så att Mait får ligga på soffan och Vilde får ta kontakten, han får söka upp henne helt enkelt, under väldigt kontrollerade former så klart.

Det finns i mina ögon en väldigt stark anledning till varför det är viktigt att Vilde får komma hem så fort som möjligt. När Mait är så här liten så är Vilde ingen hon kommer att bry sig om, men om kanske enbart en månad så är hon så pass medveten att hon kan råka lugga honom, boxas lite eller dylikt. Om Vilde blir introducerad i ett läge där Mait kan ta "kontakt" tror jag att risken för att han får en dålig start med henne är större. Nu får han tid att vänja sig vid henne utan att hon kommer interaktera med honom. Dofter, ljud och nya rutiner kommer han kunna vänja sig vid utan att på något sätt känna pressen av att ett barn söker kontakt. För han har haft problem med just det skedet när barn söker kontakt.

Det skulle göra så ont om det inte fungerade mellan bror och syster, för i mina ögon är de syskon. Vilde är ju trots allt min lilla bebis =)

Dagens...


... blä!
Att försäkringskassan ännu inte betalat ut min sjukpenning. Den är godkänd men det är för många handläggare inkopplade, pga olika sysselsättnings former under sjukskrivnings perioden, och de är tydligen aldrig på semester samtidigt. De kan inte läsa varandras noteringar så de tolkar dem rätt och framför allt så kan de inte från början säga åt mig vilka papper jag ska tillhandahålla dem. Jag är less!

... yeay!
Att Mait hade gått upp från 3325 g till 3360 g sen i söndags. Amningen känns mycket bättre nu, och vi ska prova utan ersättning. Första besöket på BVC avklarat och vår sköterska Stina verkar urmysig. Hembesök på måndag vilket ska bli kul =)

Jag har badat Mait för första gången, idag ville inte M bada med henne i badkaret så det blev badbalja och mamma kunde vara med och tvätta lilltösen, underbart! Hon njuter verkligen av vattnet, så kul att se.

Imorgon kommer pappa och Mona på besök, de kör 35 mil enkel väg för att se på underverket. Vi längtar som tusen, men jag kommer oroa mig från de att de far från hudik tills de är tillbaka i sin lägenhet. Oro har fått en helt ny dimension...
TackMåstet tacka er läsare för respons, mot hugg och fina ord. Det värmer i hjärtat..

Fick en kommentar idag som helt plötsligt satte lilla Maits viktuppgång i en helt ny dager. Evelina kommenterade Maits vikt så här:

gott nytt år till er!
hade hon gått upp 165 gram på en DAG??
Då kan du nog lita på att hon får i sig tillräckligt hihi, det är ju vad de ska gå upp på en vecka ;-)!


Jag har ju som oroat mig till tusen kring att hon inte gått upp något sen den vägningen ( fredag - söndag) men om det är så att det är en normal uppgång för en vecka så är det inte så konstigt. Varför kan inte BB informera om det när jag sitter i telefonen med gråten i halsen? Dåligt! tänk så mycket oro jag kunde ha sluppit...

Så tack kära läsare ni bidrar till vår vardag! =)

Hata mig om ni villEn del av er kommer säkert hata mig för det jag kommer skriva, men det skiter jag i! Jag vet även att det in är PK att uttala sig så här men det skiter jag vördnadsfullt i också. Min blogg mina åsikter =)

Antar att alla i detta amerikaniserade land vet vad uttrycket white trash innebär? I dagens Sverige dyker det, i mina ögon, upp mer och mer white trash tendenser eller kanske trender. Speciellt när det kommer till saker för barn och namn på barn. Som sagt, en del av er kommer hata mig, och de jag umgås med IRL är väldigt medvetna om mina åsikter när det kommer till vissa saker, för jag kan ha väldigt starka åsikter...

  • Kläder, nappar, filtar, ja vad skit som helst där det står älskling. Dvs i princip hela Lundmyr of Swedens kollektion.
  • Hello kitty, Nalle Puh och annan reklam som folk betalar för. Förstår ni att ni hjälper olika stora företag att göra PR och tjäna mer pengar när ni KÖPER deras kläder och saker? Borde vara de som betalar er för att använda era barn som reklam pelare.
  • Namnskyltar eller om ni så vill registreringsskyltar till barnvagnar. De får mig att vilja spy!
  • Amerikanska namn. Kevin, Destiny, Sue-Ellen, Liam osv. WTF, hur tänker folk? Ungefär som att döpa en unge till     Vargtand eller något annat skit.

Ni får gärna tycka jag är förmer men detta är MINA åsikter, like it or not! Och ja som jag skrev, PK är inte min grej när det kommer till sånt här. Förlåt om jag sårat någon. Det kan ju lätt bli personligt för åsikter går isär, men jag ville bara få ur mig lite.


VIkt ångest


De flesta nyblivna mödrar verkar ha så jäkla mycket ångest kring det här med sin vikt, varför? Jag har en konstant ångest eller kanske snarare oro, och det gäller då inte min vikt utan Maits. Hur ska man veta att liten får i sig tillräckligt? Tycker det är jättesvårt. Fast frågan är om det inte är min oro som förstorar alla tankar och känslor kring hennes matvanor. Hon äter i snitt var tredje timme, ammar minst en halvtimme från varje bröst och varje matning avslutas med ersättning. Mängden ersättning varierar men efter mellan 15-30 ml så är hon mätt och börjar kräkas. Idag är Mait 7 dygn gammal, alltså bör hon få i sig 70 ml mjölk per amning. Gud vad jag hoppas att lilla Mait får i sig ca 50 ml bröstmjölk per gång så hon inte äter för lite. Men jag kan inte tvinga i henne ersättning..

Det är verkligen många tankar kring det här med maten, men hon är pigg när hon är vaken och vill gärna vara med med sina stora blå ögon. Kärlek!

Och jag kommer faktiskt i mina jeans jag hade innan jag blev gravid, de är till och med rymligare, väldigt trevligt
=)

typisktSåklart så ville Mait äta från mitt vänstra bröst när vi satt hos Barnmorskan på BB. Hon har fortsatt göra så resten av dagens amningar så jag hyser gott hopp om att det har släppt och att amningen nu kan komma igång på riktigt! Trots att vi stödmatat med ersättning så har hon ändå inte gått upp i vikt, hon vägde lika mycket idag ( 3335 gram ) som i fredags så nu kommer vi göda henne rejält, men förhoppningsvis så kommer viktökningen igång på riktigt nu när jag kan amma henne från båda brösten =) Dessutom så gör det inte alls lika ont längre, jätte skönt att slippa sitta på helspänn inför varje amning av rädsla för smärtan, det blir ganska hämmande för både henne och mig tror jag.

Nä när man pratar om trollen, nu är det någon som är hungrig =)

Ännu ett besök på BB- hemvårdVi ska iväg till BB om ett par minuter igen. De ska kolla mitt bröst och se vad som kan göras eftersom jag troligtvis har mjölkstockning och "hemmametoderna" inte hjälpt nämvärt =(
Det positiva i kråksången är att jag kommer få träffa Anna, en preggokompis, som nedkom med en liten Tove igår 15.07. Mait kommer kännas gigantiskt bredvid Tove som var en liten tös, ca 2500 g och 46 cm lång.

Nä nu ska vi klä oss för kylan och sätta oss i bilen mot NUS.

Trevlig söndag! För visst är det söndag, har dålig koll på dagarna...

Stumpen är väck
Magnus ropade nyss från badrumet där han höll på att byta på Mait. In rusade jag och trodde lilltjejen bajsat extra mycket. vilket kan vara en sensation ;-) Tjii fick jag, det var navelsträngen som lossnat så nu ser det inte lika "läbbigt" ut längre. Jag har inte haft något problem egentligen, men M har tyckt det varit lite otrevligt och har ogärna rengjort stumpen. Nu är den borta i alla fall =)
Bubblan


Vi lever verkligen i en bubbla, allt annat förutom att Mait mår bra  är helt oväsentligt, men nu är det pappamys i soffan så då kan jag ge er en liten uppdatering =)


Efter en jobbig men ändå helt okej natt har vi bara tagit det lugnt hela dagen. Jag tror jag låg kvar i sängen till 11-tiden, hur skönt och välbehövligt som helst. Natten har som sagt bjudit på ett ganska lugnt tempo, tror dock att jag vaknar innan Mait och tycker hon ska äta, dock vill hon inte äta från mitt ena bröst men äter jätte bra ur de andra, det tömms till och med =)
Ringde till BB-hemvård och frågade vad de trodde kunde vara fel. Hon börjar suga men efter 5-10 tag ger hon upp och släpper sitt utmärkta tag om vårtan. Så kan vi göra ca 10 gånger men sen blir hon så grinig så då väljer jag ( lat?) att ge henne det andra bröstet istället. Har provat att pumpa det svåra bröstet och det går väldigt segt, kan ta upp till 3 minuter innan det kommer mjölk, vilket gör att jag gissar på mjölkstockning, vilket var precis vad BM på BB också trodde när jag beskrev problemet. Så eftermiddagen har för min del spenderats med pumpen i duschen och jätte varmt vatten samt i soffan med en vetekudde över brösten och pumpen på armslängdsavstånd, värme och massage samt tömming av bröstet är tydligen det som gäller vid påbörjan till stockning så jag hoppas det släpper. Har en tid imorgon vid 10 för undersökning, hoppas slippa krångel, men det viktiga är att vi kommer igång med amningen.

Positivt med amningen är dock att jag har inte alls lika såriga vårtor och idag har jag och älsklings Mait haft två mysiga stunder i soffan under amning, trodde jag aldrig skulle hända så här fort med tankte på hur det kändes så sent som igår, men smärtan har släppt i det bra bröstet, yeay! =)

Medan jag har ömkat mig i duschen och soffan har mina två älsklingar varit ute på promenad i omgivningarna, är lite avundsjuk för jag vill också komma ut, men jag har varken ork eller mod att ge mig ut när bröstet krånglar som det gör.

Jo Mait har idag invigt sin ärvda babysitter och hon stor trivdes under den kvart hon satt där. Väldigt lämpligt att ha henne i den när vi äter. Hon har även börjat ha fler och  längre vakna perioder under dagarna vilket är mysigt som bara den. Finns inget bättre än att ligga och stirra in i hennes stora blå ögon, kärlek!

Och som ni kan se så är det en liten rödhätta vi fått, får se om hennes temperament

blir lika hett som mitt =)


Tiden flyger ivägDet har redan gått en hel dag och på något konstigt sätt så har vi lyckats fylla den utan att reflektera över att vi gjort saker, lite läskigt, men vi lever verkligen i en bubbla.

Dagen började med en viktkontroll på BB, jämfört med igår så har Mait gått upp 165 gram, från 3170 g till 3335 g. Barnmorskan tyckte det var jätte bra och vi fick själva välja om vi ville fortsätta ge ersättning ett tag till. Då jag inte känner mig hundra på amningen, vare sig vad gäller hur mycket/ofta/länge hon ska äta och om jag med mina väldigt ömma bröst klarar av den mängd hon behöver just nu, så tänker vi fortsätta ge henne lite stödmatning efter amning över helgen. Ett beslut som känns väldigt skönt och gör att jag slipper känna press kring att hon inte skulle få i sig tillräckligt med mat p.g.a. mina onda bröst.

Amningen och brösten är en historia för sig själv. Det rinner, oj vad det rinner. Jag kan riktigt känna hur brösten fylls upp efter varje måltid, det är underbart att veta att jag kan hålla min dotter vid liv men det är inte skönt. Det spänner, bränner och svider, men jag vad andra som varit med förrut säger så kommer det gå över inom en ganska snar framtid. Jag skulle tro att den otroliga matthet, nästintill feber jag haft idag kommer sig av just det faktum att mjölken verkligen rinner till.

På eftermiddagen dök så nyblivna farmor och farfar upp för ett kort besök. Under de tre timmar de var här var det i farmors knä vi kunde hitta Mait, förrutom när det var dags för amning vill säga =) Det är de här gångerna det blir så otroligt tydligt att vi bor alldeles för långt ifrån våra familjer och släktingar. Verkligen jätte trist att säga hej då, även om jag känner att tre  timmars besök är gränsen för vad jag orkar med. Har kännt mig oförskämt pigg Maits första dygn, men nu börjar tröttheten komma.

Imorgon har vi inga som helst åtaganden utan vi ska sova så länge vi bara kan, och förhoppningsvis kommer Mait hålla med om den planen. Inatt har det funkat med tre timmar mellan amningarna så jag hoppas det håller i sig framöver =)

God natt och god fortsättning på 2010!

Trötta efter gårdagens hårda firande, eller hur det nu var =)

RSS 2.0