Gott nytt år!



Rubriken säger allt, eller hur =)

Gott nytt år från oss alla till er alla som läser och följer vår vardag! Med hopp om ett kanon bra 2010,
vårt kan inte inledas bättre!




Mejeriet producerar



Äntligen!
Mjölken har runnit till och det gör redan mindre ont när Ärtan ska äta, lycklig!

Vi var till BB hemvård idag på förmiddagen och tog de vanliga tre dagars testen, allt såg bra ut Mait har dock gått ner lite för mycket i vikt ( 3170 g) så nu ska vi ge henne lite ersättning i kopp efter varje måltid för att hon ska vända viktkurvan.  Barnmorskan kollade när Mait åt och hon har ett jätte bra tag om vårtan och suger effektivt, dock har jag väldigt såriga vårtor så hon skickade med oss snäckor som man lägger över vårtorna efter ammning, mineraler  från snäckorna och fukten som ansamlas från mjölken gör att de blir mjuka. Hoppas de funkar, annars är bepanthenen väldigt bra =)
Huvudomfånget var efter förlossningen 34 cm och idag var det 33,5 cm. En helt normal förändring då huvudets form ändras första tiden efter födseln, speciellt när de blir "klockade". Imorgon ska vi tillbaka för vägning och nästa torsdag blir det ett nytt försök på hörseltestet, hon har fortfarande fullt med fosterfett i hörselgångarna lillgumman så testet gav inget resultat.

Pratade lite om förlossningen med barnmorskan också, hon ville att vi skulle skatta förlossningsupplevelsen på en skala mellan 1 - 10. Blev lite känslosamt när jag försökte förklara vad det är som gör att jag inte riktigt kan känna mig "nöjd", eller tillfreds med upplevelsen när jag tänker tillbaka. Väldigt vettig kvinna, hon sa att det är inget fel i att inte känna glädje när man tänker tillbaka på sin förlossning, även om reslutatet är det finaste man någonsin sett så kan själva upplevelsen vara otrevlig och det finns ingen som kan säga till mig hur jag ska tycka och känna så här i efterhand. Som sagt en väldigt klok kvinna =)

Pontus vars är lustgasen?!?





Jag inledde mina år som student här i Umeå i vad som mest troligt var Sveriges bästa studentkorre. Längst ner i korridoren till vänster bodde Pontus. Fortfarande en väldigt nära vän som vi tyvärr träffar alldeles för sällan. Jag vet dock att han i sin ägo har en tub med lustgas. Funderar på att lura honom att ta med den nästa gång han närmar sig Umeå.

Varför tänker nog ni, Liw har ju klarat av förlossningen, nu är allt frid och fröjd. Skitsnack! Vänta tills ni börjar amma säger jag bara. Sitter här i min fotölj och verkligen andas mig igenom den dryga halvtimme det tar för lilljäntan att bli mätt, eller i alla fall vad jag antar är mätt. Bröstvårtorna är blålila och torra, det spelar ingen roll hur mycket bröstvårts kräm jag smörjer med, de kommer att trilla av!  Så en tub lustgas hade varit väldigt välkommen i ammningshörnan ;-) Längtar verkligen tills mjölken rinner till ordentligt, de påstår att det kommer bli mycket bättre då, hoppas!

Nu kom i alla fall älsklingen in genom dörren efter en väldigt akut tur till apoteket. Ur påsen kommer två olika sorters bröstvårtsskydd ett från medela och ett från avent, Bepanthen ( tydligen den bästa salvan för såriga och ömma bröstvårtor, tack Sara!) och saltlösning. Rekommenderar er som håller på att handla inför bebisankomst att ha en bra salva för brösten, bröstvärmare och saltlösning. Tre saker som är ganska nödvändiga. Saltlösningen används för att hålla bebis näsa fri från slem och sådant, det blir mycket sånt vid förlossningen och om de blir täppta kommer inte ammningen att funka så bra, så det är väl investerade kronor =)

Nä nu ska jag ta och kolla om madame är vaken och i så fall prova amma med de nya tillbehören, om hon sover så ska jag smörja, smörja och smörja lite mer =)




Kärlek större än något annat



Det finns inget annat sätt att förklara hur jag känner det just nu, det är kärlek!
Tänk att detta lilla vackra mirakel har växt i min mage i nio månader, helt otroligt! Det är inte för inte det kallas livets mirakel =)

Ni är flera som frågar efter förlossningsberättelsen och den kommer, men det är inte högsta prio just nu. Prio nummer ett är, som ni alla förstår, att njuta av lilltösen och se till så hon äter och mår bra här i hemmets lugna vrå.



Mamma mys



Gud så härligt det är att vara hemma. Hemma i sin egen fotölj, sin egen säng och utan tjatande sköterskor tittandes över axeln varje gång det ska ammas. Me like home, och nu ännu mer sedan Ärtan är med oss utanför magen. Fick kommentaren att jag ser ut att vara pigg som en lärka och fräsch som en nyponros. Riktigt så pigg är jag inte, men jag kan erkänna att jag känner mig oförskämt alert för att ha haft värkarbete i 3 dygn och sovit max 20 timmar sen julafton. Men när kärleken är större än allt annat blir vissa saker helt oviktiga, eller snarare allt blir helt oviktigt =) Ska trots detta försöka göra natt nu och hoppas på att lill tjejen sover några timmar till innan det är dags för nattmaten. Hon ammade 40 min vid 21.20 och somnade själv i sängen vid 22.20 så med lite tur sover hon till två, tre tiden innan hon är hungrig. Hon fick dessutom i sig mer mjölk än tidigare OCH det har börjat rinna till så det gör inte så jäkla ont längre, yeay! För det  gör ont att amma första dagarna, vårtorna är inte direkt invanda vid vaccum suget =)



Kärlek!

Tack



För alla gratulationer både här, på telefon och via andra internet relaterade forum. Orkar inte tacka personligen just nu, all extra energi går åt till att mysa med vår lilla guldklimp. Jag är kär! Tänk att en endaste liten sekund kan förändra ens liv så otroligt mycket. Ta vara på den tid ni har med dem ni älskar, det gör jag! Visst är det lustigt, jag har alltid tyckt att barnskrik är det mest enerverande ljudet i världen, men nu helt plötsligt så (nästan ) njuter jag av det. Fast påminn mig om nån månad =)

Det kommer en förlossningsberättelse, men jag ska låta den växa fram, är många händelser att bearbeta och formulera tankarna kring innan den är klar.

Bjuder på en till bild av min nya och min gamla kärlek!

Kärlek!


Världens åttonde underverk - Mait



Den lilla Ärta vi fick se på det första VUL:et i slutet av April, visade sig för första gången för sin mor och far på annat sätt än via Ultra ljud, igår morse, den 28 december 2009, 02.40. En flicka på 3535 gram och hela 53 cm lång. Mait Alva är hennes namn.

Vi är hemma nu efter lite drygt ett dygn på BB och ska njuta av vårt nya helt fantastiska lilla underverk!

Promenera mera



Försökte mig på en promenad vid sextiden imorse, det gick ur kasst! Snön yrde och det blåste som bara den. Jag hade nog kunnat gå en vända om det inte var för drivsnön, från vår parkering ut till gångvägen var det en driva som mäte en meter i höjd och var säkert 2 meter bred. Inte bra! Ska klä mig nu och bana väg för tipset från förlossningen var att ta en rejäl promenad och hoppas på att det drar igång det hela det där sista som behövs =) Wish me luck!

uppdaterar



Vi for in till förlossningen juldageskvällen vid 20- tiden. CFGn visade på regelbundna värkar (3,5 min ) och tyckte att det var lika bra att jag fick sova där, eftersom hemsovdosen inte gjort verkan dagen innan. Efter att ha sovit, eller i alla fall fått knark som skulle däckat en flodhäst, Jag blev instängd på ett pyttelitet sovrum på Förlossningen och M fick fara hem. Dosen gavs vid 21.50 ca så vid 12 borde jag ha somnat, men inte. Vid 02.30 vaknade jag HUNGRIG av allt och med allt tätare sammandragningar, hade då lyckats slumra in och "sovit" i ca 1,5 timme. Soven timme till mellan 03.30 och 04.30, gav upp och började lösa korsord. Ringde på Maj, min urgulliga BM under natten och bad henne väcka M, detta var vid 05.30. Så en natt på förlossningen för att få sova bra, gav allt annat än bra sömn. Tänk vad mycket konstiga ljud ett sjukhus avger. Det är korridorsspring, larmanden, bårar och brickor som ska skramlas fram och framförallt, urtids vrålet från en födande kvinna och det precis lika primala skriket från en nyfödd bebis. Sen den totala tystnade, självklart ackompanjerad av fläktarnas dån, de går inte att fly från.
När M var på plats vid kvart i sju, tog jag mig två mackor till frukost och vi inväntade skiftbytet. In kommer Lena, vi skulle ha en Sofia, men de närmsta timmarna får vi Lena som är jätte jätte gullig. HOn sätter CTG, även nu regelbundna värkar, tightare än kvällen innan så hon hyser förhoppningar om att det kan bli förlossning. Undersöker mig och det har stått still. Luften går ur mig och jag känner hur trött jag är. Samtal kring lite olika valmöjligheter, det pratas om skalpelektrod för att få vattnet att gå, men hur gärna jag än vill träffa Ärtan så finns den här processen av en anlening och det är ju på G, dock lite långsamt om ni frågar mig.. I samråd med läkare tycker de jag ska ta ett bad och försöka sova lite till.. Ligger så på mitt minirum med M i en saccosäk fram till tretiden då CTGn ser likadan ut Både jag och M känner att vi vill komma UT. Packar ihop vårt pick och pack, för är det så att det inte intensifieras så vill jag försöka sova hemma, även om det går dåligt så är det lika kass sömn på förlossningen. En tur med bilen på skumpiga vägar, två billys pizza och en halv film senare ställer jag mig i duschen och vid 17.30 går jag och lägger mig med  två citadon och en 10 mg zoldipem. Sover en timme, vaknar av en rejäl värk, somnar om och har sovit tills nu. SÅ under kvällen har jag sovit dubbelt så mycket som sedan den 23:e. Är någorlunda utvilad, men nu är värkarna lite hip som happ igen, så jag ska försöka sova några timmar till och hoppas på att det är vila kroppen behöver för att sparka igång på riktigt.


Nu är ni uppdaterad. Orkar inte svara kommentarer och sånt, men tack för omtanken. Vi kämpar på!

Måste säga att det som känns skönt i kråksången är att värkarna som ändå varit täta, regelbunda och starka har jag inte haft några problem att ta mig igenom. De har frågat om jag vill ha smärtlindring men nä, absolut inte än. Kanske verkar som vi bara hade bråttom in, men som jag skrev sist s åfor vi in just ör att få hjälp med sömnen, nu funkade ju inte det ändå så då är jag hellre hemma i min egen säng och vid min egen tv.

Ont ont ont



Är säker på att det kommer göra ondare vad det lider, men just nu tycker jag den här smärtan räcker. Tacka vet jag TENSen, den hjälper otroligt bra. Framför allt hjälper den till på så sätt att fokus flyttas från trycket  nedåt till nålsticken den producerar i ryggen. Som att välja mellan pest eller kolera, huvudsaken är att det funkar =)

Skakningar



Verkar vara ett fungerande recept att sätta sig i en underdimensionerad bil på vintriga vägar. Har skakat och skumpat i en och en halv timme och jag kan bara säga som så att värkarna tilltog. Har lyckats peta i mig lunch, inte mycket men i alla fall något och nu sitter vi framför TV:n, hatar kanaler som inte visar film utan håller sig till sina vanliga dåliga tablåer. Det är ju jul för fan!

Nu ska jag kolla på film vare sig det visas på TV eller jag ska måsta stoppa i en DVD, sen blir det nog en tur in till förlossningen vid åtta tiden eller där i kring, beror på tv-tablån för kvällen ;-) Alltså vi ska in dit för att hämta en sovdos för natten, men jag har på känn att det inte kommer gå fort, utan de måste nog köra både CTG och alla tester innan man får ut knarket =( Men vem vet, kanske är jag verkligen på G och får stanna, väskorna kommer i vilket fall som helst att få följa med in, vi kan ju aldrig veta =)

 

 

Ni förstår varför jag ville utanför stan va? Så otroligt mycket mer vinter.

 

Tusen TACK för alla lyckönskningar, orkar inte surfa in på era bloggar för att lämna personliga svar, men ja, det verkar vara på G och nu går vi bara och väntar och försöker samla energi och kraft inför förlossningen.

 

Vi längtar nått enormt efter Ärtan nu =)


När juldags morgon glimmar...


.. kanske lite förmätet av mig att skriva juldags morgon eftersom jag precis kommit ur sängen, men för mig är det morgon. Har sovit som en klubbad säl hela natten med resultatet att huvudet är det alertaste jag haft på många månader, dock är kroppen som en urvriden disktrasa =( Jag sa klart och tydligt till dem på förlossningen igår att jag inte har enzymet som omvandlar kodein, den verksamma substansen i citadon, till kroppseget morfin. Alltså är det som att ta två alvedon eftersom de innehåller paracetamol också, vilket också är värdelöst! Så några kapade toppar på värkarna har det inte varit =( Vaknade vid sju-tiden och gick på toa, då var det ganska lugnt, men sen när jag klev upp strax innan elva så var det full fart igen och att jag sen direkt behövde gå och kräkas gjorde inte saken bättre, nu jobbar magen för fullt.
Skrev igår att slemmis hade gått, men där tog de miste för den har kommit under natten och vad som förhoppningsvis var det sista av den kom när jag kräktes. Inget ont som inte har något gott med sig =)
Nä nu blir det så mycket frukost som min mage klarar av, sen ska jag packa en liten picnickorg och få med mig M ur soffan in i bilen. Jag vill ut och åka bil, skaka loss lite där nere kan nog göra susen ;-) Och såklart kolla på det fina snötäckta landskapet som gömmer sig bortom köpcentran och radhuskomplex.

God fortsättning!




Att vända



Hmm ja precis som Jesus var en vända på jorden, 33 år för att vara mer exakt om jag inte missminner mig, så har vi varit en vända på förlossningen. Nu hemma igen med knark i stora lass och förhoppning om att få sova. Lika bra det, även om det skulle vara skönt om det varit dags NU =) Är öppen 1 cm och bebis är fixerad. Huvudet gick att känna med fingrarna, det står dock fortfarande lite, lite högt. Och slemmisen har tydligen gått utan min vetskap. Nu hoppas vi på att knarket får mig att sova gott i natt men att värkarna fortsätter i det tysta, då kanske vi har en bebis imorgon eller övermorgon. Vill inte ha det här obehaget så mycket längre, men jag överlever nog om det är så att det dröjer till efter nyår med =)


God natt, nu ska jag knarka mig till sömns.

This is it, eller?


BF-lista
_______________________________

14/12   Krillan    (flicka)
17/12   Malin    ( pojk)
Linda    (pojk)
18/12   Ida       (flicka)
19/12   Linda m Milo i magen (pojk)
20/12   AnnaH   (pojk)
21/12   Josefin  (flicka)
23/12   Sophia   (pojk)
24/12   Dannie   (pojk)
25/12   Mormor Ros-Marie ( pojk)
Anna (katt tass) (flicka)
26/12   Barnafadern ( pojk)
Linda  (pojk)
27/12   Jessica   (flicka)
Sandra Neos mamma ( flicka)
28/12   Kim  (pojk)
30/12   Tella  (flicka)
31/12   Malinlj  (flicka)
2/1      Jag ( pojk)
3/1      Mindy (pojk)


Om Det är på G så är det min mamma eller Anna som kan ha rätt. Kan det vara så att det är inatt som gäller. Har värkar med mellan 3 - 4 minuters mellanrum. SKa ladda med energi och sen åker vi nog in. Just nu hoppas jag faktiskt på att det är på riktigt, vill bli undersökt, är det verksamma värkar eller gör de ingen nytta? Om det skulle vara värkar som inte gör någon nytta så kommer jag tappa hoppet, det gör ont för fan!  Besöket blir om inte annat för att få en sovdos, för med den här värken kommer jag inte kunna slappna av, hoppas på något annat än Citadon för det hjälper uppenbarligen inte för mig =(

Nä, nu ska jag försöka få i mig en smörgås. Trevlig fortsättning på kvällen!

Jul hos oss



Här är vår julafton hittills i bilder, enjoy! Bilderna är klickbara =)



Älskling i sin fina kostym, och väst..



Julkulan med stort J.



Paket öppning
=)

Ärtans paket öppnades också...




Och julklappar i massor...



genererar papper i mängder =(



Nu blir det mys framför TV:n med godis och julmust.




Trevlig kväll önskar vi till familj och vänner!

Säg inget till M...



...men den där menssmärtan jag haft sen i söndags och den molande värken i ryggen börjar nu att tillta. Kan det vara ett tecken eller är det dålig sömn, mycket stökande och för lite vila som ger sig till känna? Vad det än är  så säg inget till M, han behöver inte oroa sig än.. Får se hur det här slutar, men Kalle, mat och julklappar ska vi nog hinna med. Helst ska vi hinna med Ivanhoe på nyårsdagen också, men det kanske är liiite väl optimistiskt =)


Trevlig eftermiddag!

God Jul =)



Behöver jag säga så mycket mer? NÄ, god jul till er alla från oss alla.

Ska tilläggas att någon bebis har vi inte sett och har heller inga förhoppningar om att få se idag ;-)


God Jul på er i alla fall =)

Granen


Julgrans klädning anno 2009

En långsam process. Vart ska ljusen sitta, räcker glittret och vilka kulor ska få briljera i år? Frågorna är många, årets julgran växer så sakterliga fram.



Sen kommer detaljerna. Hänger kulorna på rätt plats och ska vi inte vinkla det ljuset en lite bit åt höger?





Efter mycket funderande och flyttande av kulor står så resultatet redo att förgylla vår lägenhet, synd att den redan barra
r =(

Galet!



Snart är det dags att klä granen =) Fastän jag är 27,5 år gammal så blir jag ändå till mig som ett barn när jag tänker på att få klä granen, galet!
Vi for på Coop och ÖB, det var också helt galet, glömskan betalade sig dyrt i både ork och tålamod för inte bara mig utan även M. Men väl hemkomna har vi som det team vi är gjort Jansson utan ansjovis som nu sprider sin ljuva doft i vår lägenhet. Jag ska efter denna lilla sejour vid tangenterna röra ihop lite Gravlaxsås och sen blir det tacos till middag, mums! Tycker det är ganska skönt att äta något med väldigt osvenska smaker så här innan jul och all julmat, för i ärlighetens namn så hinner då i alla fall jag lessna på prinskorv, köttbullar och lax innan helgerna är över för den här gången. Sen efter middagen blir det till att klä granen, yeay som sagt! Men tills dess får ni hålla till godo med hur det gick till när familjen Andersson, aka Sunes Jul klär granen =)



BF idag



Jag återkommer, jag har sovit i 9 timmar , men det känns som varken huvudet eller kroppen är utvilad. Undrar vad det beror på. Kanske är julförväntan som infunnit sig under natten och gjort mig så här. Det är ju trots allt vår BF-dag idag. Den 23:e december varje år är det BF -dag, Börja Fira jul dagen.

Idag börjar julen för mig av någon konstig anledning. Kan ha att göra med att jag är uppvuxen med skilda föräldrar så nästan varje jul sen jag va elva fram till 23, eller där omkring har vi börjat fira jul redan idag. Det har börjat på eftermiddagen med att vi klätt granen hemma hos pappa, sen har vi åkt vidare till mamma, där det har serverats julmat och mys hela kvällen. Oftast har vi sedan sovit hos mamma för att vakna upp till julafton, grötfrukost och morgonmys. Lagom till lunch har vi sedan åkt hem till pappa igen för att fira jul där eller hos någon släkting på hans sida av familjen. Detta har för oss varit julen i ett nötskal, alldeles lagom =)

Att klä granen på eftermiddagen / kvällen den 23:e är definitift en av de "traditioner" jag bär med mig starkast från våra jular och kommer att försöka hålla fast vid. För mig är just själva klädandet ( är det ens ett ord? och om inte, vilket skulle jag ha använt? ) av granen en symbol för att julen startar, vi Börjar Firandet =)

Mystajm!



Om det var julmusten, den extra stora påsen med polly eller avsnitt 12-24 av Sunes Jul det vet jag inte, men nu känner jag mig mycket piggare. Febern har, förhoppningsvis, försvunnit för den här gången och min vänstra halsmandel är inte alls svullen längre, den ömmar lite lätt, men det blir bättre för var minut. Tar jag det bara lugnt imorgon är jag nog helt frisk lagom till julafton =)

Måste erkänna att det känns ganska skönt att inte behöva packa ihop oss för att fara och flänga runt mellan Sverige för att fira jul i år. Så länge Ärtan stannar i magen tills efter jul så tror jag vi kommer få en kanon jul här i vår mysiga lägenhet. Får se om jag känner samma sak imorgon, humöret växlar, men det har ni nog redan märkt ;-)
Nä nu blir det film med Älsklingen i soffan, vi har knappt setts idag för han har huserat vid köksbordet med en kompis och spelat "flyttaomkringkrigsgubbarpåettbräde" spel hela dagen. Nu blir det soffmys!

Trevligt avslut så här på dan före dan före dopparedagen =)


Revbensspjäll - check



Då var julens laddning av revbensspjäll färdiga, kan nästan inte hålla mig när jag ser dem. Men jag ska!







Receptet är super enkelt =)

1,5 kg tjocka spjäll ( delade)
2 dl soya
1.5 dl flytande honung eller sirap
1 dl sweet chili sås
3 tsk mald ingefära
1 tsk kanel ( första gången jag provar med kanel)
3 msk rödvins vinäger

Blanda ihop alla ingredienser till en sås, stoppa spjällen i en påse och häll över såsen.
Låt marinera i minst 3 timmar, gärna längre.
I ugn i 175 grader i ca 2 timmar. Färdigt!
Går hur bra som helst att göra i förväg och bara värma upp i ugn när det är serverings dags.

Tänkte prova med kanel för att få en lite juligare touch på kryddningen. Vi gör ofta spjäll när helst på året det kan tänkas vara och honungs marinad är alltid basen. Har du inte rödvins vinäger går det jätte bra att pressa i en apelsin eller citron. Det ska vara något med syra i för att framhäva smakerna.

Lycka till!



BF imorgon



Jag har som ni märkt de senaste veckorna inte lagt så mycket krut på att vi är gravida och det snart är dags för Ärtan att titta ut. Det är inte för att vi inte längtar utan det är undermedvetet från min sida. Ju mer vi pratar, skriver och går in i den magiska händelse det är, så kommer jag bli mer och mer otålig, grinig och less. Så av den enkla anledningen försöker jag sysselsätta mig och funderar kring lite andra saker än Ärtan och hur livet med den nya lilla världsmedborgaren kommer te sig.


Idag har dock varit ett undantag. Jag blev väckt vid halv elva av min kära faster som ringde och önskade god jul och undrade hur magen mådde. Efter en halvtimmes samtal med henne om ditten och datten kring igångsättningar, kejsarsnitt, RS-virus och andra bebis relaterade ämnen har faktum kvarstått hela dagen, imorgon är det den 23:e december, BF. När Ärtan tänker bestämma sig för att lämna den skyddade värld som h*n bor i för att möta oss, det tänker jag inte ens börja spekulera i. Jag personligen är less, skulle mer än gärna ligga och krysta i detta nu, men förnuftet säger, ta det lugnt Liw, Ärtan kommer när h*n är redo och bäst är att det blir efter nyår. Just nu försöker jag nästan mer än något annat att mota bort den allt mer tilltagande känslan av panik inför att det faktiskt för var dag, timme och minut som går utan att förlossningen sätter igång, blir det allt större "risk" att Ärtan föds under julhelgen. Kan dock inte reda ut mina känslor kring om det skulle bli så, är det jobbigt för att Ärtan kommer att fylla år under julhelgen eller för att vi i så fall kommer att spendera jul på sjukhus? Vilket som så är det panikartat för mig.

Nästa fundering är kring hur det kommer bli, vad väntar bakom kröken? Vad händer med min och M´s relation? Under graviditeten har vi kommit varandra närmare, ett slags samförstånd och gemenskap har byggts upp till en helt ny dimension, men vad händer med  oss när vi får en tredje individ till vår enhet? Kommer all vuxentid gå förlorad för all framtid, blir vi så upp i det blå av att vara föräldrar att vi glömmer att vara oss själva, tillsammans?  Vilka hinder kommer livet att bjuda oss på på vägen, blir trotsåldern det helvete många verkar ha eller är de sömnlösa nätterna om 15 år värre? Kommer våra grundvärderingar att räcka till för att ge vårt/våra barn en sund grund att utvecklas utifrån? Många tankar för vad gömmer sig egentligen bakom kröken?





Vill vi veta det nu?

Jag säger nej och det högt och tydligt, det är en del av livet att inte veta vad som väntar efter det äventyr vi tar oss igenom nu. Men förändringar kommer det bli, och jag är nästan hundra på att det är positiva förändringar rakt av, men jag är naiv om jag bortser från sömnlösa nätter, noll och ingen egen tid de första månaderna eller kanske till och med det första åren, vi kommer bo trångt tills Ärtan är åtminstone 18 månader och vi är färdigutbildade, ekonomin kan alltid vara bättre och orken alltid vara större. Men huvudsaken är att vi tar oss igenom äventyret som den familj vi är, med en liten mini me att guida fram till sina egna livsäventyr.

Jag är dock helt övertygad om att det äventyr som börjar i samma stund som Ärtan tar sitt första andetag kommer få alla tidigare äventyr att blekna i jämförelse. Och imorgon är det dagen då h*n beräknas ta sina första andetag, julen är verkligen en undrens tid om beräkningarna stämmer =)

En kortis



Tänkte lugna upphetsade själar. Vi är hemma, ingen bebis. Dock har jag dragit på mig feber, igen, och har sovit till 11, pratat med faster i telefon och ätit skinksmörgås till frukost, mums! Nu ska jag trotsa min onda hals och febern för att hämta ut några paket, tacka gudarna för bilen de här dagarna.

På återseende.

Snö



Idag har det snöat, årets kortaste dag, den dag då jorden är så långt bort från solen som är möjligt med den bana rnt solen vi har, infaller idag och ändå ahr dagen känts längre än vanligt. Tror det är snön som bäddat in vår omgivning i ett vitt puder täcke som gör det, jätte mysigt. Det har snöat hela dagen och har ännu inte slutat, precis i min smak så här inför jul och allt. Surt att jag har blivit förkyld igen bara, hade gärna promenerat lite en kväll som denna, men vi ska hålla oss inne och spela lite spel tänkte vi, är nog det bästa för min ömma hals =( Var ut en sväng på eftermiddagen medan saffransdegen jäste, blev ingen lång tur eller tid för jag gick bara ut på vår uteplats och lekte lite med skärpedjups inställningarna på Gunnar. Har börjat greppa några av inställningarna, varför ha en systemkamera om man inte tänker fota med annat än auto? Då kan man lika gärna köpa en vanlig kompakt kamera...

 

Ni ser hur mjuk snön är va? Ingen tung blötsnö här inte =)


God förmiddag





Idag är det alltså den 21:a december, helt sjukt vad tiden går fort. Ni vet väl att det idag är midvintersolstånd, årets kortaste dag. Här snöar det för fullt, det började vid tre-tiden i natt och har fortfarande inte slutat, tror det har kommit åtminstone två decimeter hittills och prognosen är snö i ett dygn till, lovely! Känns som den vita julen är säkrad :-)

Endast två dagar till BF och tre dagar till julafton. Har ni hunnit med i år? Tycker december har gått ovanligt fort, men det ska jag nog vara tacksam för med tanke på att alla andra säger att den sista månaden som gravid är den längsta. Kanske ganska bra att det är december som är slutspurten för oss, det händer så mycket annat skoj i adventstid.

Jag vet att jag är dålig på att uppdatera på morgonen, men imorse hade jag inte riktigt tid och min kära dator trillskades..
Nu är vi i alla fall helt redo för julen, vad gäller ärenden utanför vår lugna vrå i alla fall. Vi for på ICA Maxi vid 9.30 och det var nog med folk där så tidigt, glad att jag lyckades få med mig M, för det är ingen barnlek att försöka julhandla höggravid. Det värsta är nog ändå att jag blir kissnödig var femte meter, suck!
Nu ska jag i alla fall marinera revbensspjällen och köra in dem i ugnen, göra i ordning en Janssons frestelse utan ansjovis, göra hovmästarsås och baka en till sats med saffransdeg. Tänker dock inte baka lussekatter utan det får bli saffrans gifflar med mandelmassa i och mandel på toppen, mums!

Nä nu har jag inte tid att sitta här längre, det är alpina världscupen på Tv också, tänk den som kunde klona sig själv vid lämpliga tillfällen :-)


Schwung



Här hemma har vi lyssnat på P3 i dagarna sex, de upprepade ju fjolårets succe, musikhjälpen och jag och M har varit trogna lyssnare men även tittare. Måste säga att det är ett väldigt uppskattat koncept, hoppas verkligen de gör det till en återkommande tradition inte bara för att det är bra radio så här just innan jul, utan såklart även för att det faktisk gör skillnad! Tänk, nästan 6 miljoner till malariabekämpning, det är inte illa.
Här om dagen när vi lyssnade så stod jag inne på toa och sminkade mig, väldigt ovanligt ska tilläggas, när de får in en önskning med Dr Alban - Hello Africa. Gud vilka minnen det väckte till liv. Minns inte riktigt i vilken klass jag gick, men under en period på mellanstadiet dansade jag HipHop, dumt nog så sa jag det till M den här låten dansade vi till när jag dansade HipHop. Ännu dummare bevisar jag mig vara när jag sekunden efteråt studsar ut som den boll jag är från toaletten demonstrerande några fin, fina steg från, tja, 1995. Ni vet klassikern, gör höga knän samtidigt som man för ner motsatt armbåge mot knät med lite schwung så att säga. Detta med resultatet att  M  har roat sig kungligt på min bekostnad de senaste dagarna, men va fasiken lite kan jag bjuda på så här innan jul ;-) Och jag kan tänka mig att bilden av en höggravid Liw, stel som inget tidigare skådat levande djur, med värsta schwunget i steget och lycklig blick till just Hello Africa måste ha varit en syn för gudarna!

Så för att bjuda på mig själv lite  så bjuder jag på veckans magbild, ackompanjerad av just Dr Alban - Hello Africa  Tryck igång låten, titta på lilla jag, stäng ögonen och föreställ er sedan mig med höga knän och schwung :-D


 

 


Julstädning- check


Ja, då var vi klara med julstädningen och imorgon bitti blir det julhandling, sen är vi redo för jul här hemma. Eller ja, granen är så klart inte klädd än, men det är en del av jultraditionen att göra det kvällen innan julafton så på onsdagkväll blir det julgransklädning.

Annars är det bra, gårdagens kassa eftermiddag kväll resulterade i nästan 10 timmars sömn, ja med ca 10 kisspauser då, men utvilad och utan huvudvärk har vi en ren lägenhet som jag faktiskt lyckats julpynta lite grann. Dock ackompanjerad av M´s högljudda protester ;-) Han påstår att han inte vågar bjuda hem kompisar nu i jul för då kommer de tro att han är en toffel, jag förstår inte alls vad han menar...


Mid(vinter)natts fotografering



Nyss hemkommen från en kväll på Ungodmsgården som inte alls var en energikick utan snarare ett dränage på energi, kände jag att jag behövde komma ut. Sagt och gjort, utrustad med kamera och iklädd Älsklingens Canada Goose som normalt är tre storlekar för stor, men nu är den enda jacka som går att stänga runt julkulan, begav jag mig ut i närmsta skogs dunge. Det är spännande att försöka klura ur hur de olika inställningarna samverkar och hur de kan ta ut varandra. Det kommer ta många, många avtryck och timmar innan jag lyckats lära mig, så så här i början provar jag mig fram med blandat resultat.. Men kul är det, och jag tycker ändå jag lär mig något nytt för varje bildserie jag knäpper. Det är verkligen canon ( hihi) att kunna se vilka inställningar som använts när bilden importeras till datorn, det är då jag lär mig saker för väl ute i "fält" har jag i min iver inte tid att jämföra särskilt mycket.

Ikväll kände jag för att fota träd, det är ganska mulet och snöar en del så jag trodde mig kunna få lite roliga bilder mot den bakgrunden. Ja här är då en del av resultatet..









Som sagt varierat resultat, men jäkligt kul! :-)
Som vanligt går det att klicka för större bilder..

Nä nu ska jag dricka ett stort glas vatten och hoppas att Ärtan slutar hicka så jag får gå och sova, visst borde det fungera? ;-) God natt!

Julpyssel



Jag har varit på Hedlunda och julpysslat. Inte för att jag gjorde så mycket till pyssel, men fikat har jag då gjort ;-) Alltid lika trevligt att träffa Ida och Linda med barn, fullt ös medvetslös så att säga. Nu vet jag ännu bättre vad vi har att vänta oss om sisådär två år :-)

Kvällen ska jag och M spendera på varsitt håll. Jag ska på jobbet och rodda julavslutning med gröt och skinksmörgås och M ska ut och köra taxi. Förhoppningsvis så kommer inte huvudvärken tillbaka något mer idag. Men den ligger hela tiden i bakgrunden och pockar. Tog två alvedon på eftermiddagen vilket nog har räddat den här kvällen. Efter att ha ätit så blev det ännu lite bättre så jag håller tummarna för att det är över nu. Om inte så har jag stränga order från lite olika folk att fara in till förlossningen och kolla mina värden, kan vara havandeskaps om vi har otur. Med min vanliga otur blir vi väl dessutom igångsatta i så fall och sen dyker Ärtan upp 00.01 natt mot torsdag.. Tänka positivt var det ja ;-) Stötte i hop med en av preggosarna på stan, Anna, och hon langade två citadon till mig, så nu har jag två hemma, ifall huvudet skulle sprängas i natt igen, fast frågan är ju om det hjälper...


Elefant




Fick den här videon länkad till mig på fejjan och jag måste bara dela med mig den till er. En helt otrolig video, tänk hur stark modersinstinkten är hos alla levande varelser. Visst bilderna är lite kladdiga, starka och efter halva tiden satt jag och grät, men det är ett mirakel, livets mirakel. Titta och förundras..



God morgon Svullo


Efter två Citadon och en insomnings tablett lyckades jag faktiskt somna, trots migränen. Tror inte citodonen gick på huvudet utan på förvärkarna och foglossningen, för de var då som bortblåsta, men huvudvärken bara tilltog i styrka, inte trevligt alls! Är vaken nu och huvudet känns ok, hoppas jag klarar mig från det onda idag. Kommer det tillbaka får jag nog ringa förlossningen och be dem ta lite prover, det kan ju faktiskt vara havandeskapsförgiftning, även om jag förnekar det faktumet ;-)

Förde över de första dagarnas bilder från kameran och jag slogs av hur rund och svullen jag blivit i ansiktet, jämför själva:


NU



Ganska stor skillnad, eller vad säger ni? Vill ha tillbaka min "vanliga " kropp, gärna minus några kilo då, men iaf slippa vätskan, det är inte skönt!

NÄ nu ska jag äta frukost, slita M från tv-spelet och sedan se till så han tar sig ner och handlar julklappar till mig medans jag julpysslar på hedlunda. En bra dag!

Huvudvärk



Ujja, har så jäkla ont i huvudet. Det var bra när vi var ute på vår lunch promenad men sen har det bara tilltagit i styrka. Inte trevligt alls. Har försökt sova bort det, äta bor det, dricka bort det och för lite mer än en timme sedan tog jag en citadon, men inte ens den hjälper. Vad less jag blir. Första gången under graviditeten som jag haft migrän, hormonnivån har varit så bra för min skalle, för min migrän är hormon inducerad, men nu verkar det hända saker för det här är migrän när den är som värst. Hoppas bara jag slipper kräkas :-S Nu säger säkert någon att kan det inte vara havandeskapsförgiftning då och visst det kan vara det, men hos BM igår så var mitt tryck 120/75 och jag hade inge protein i urinen så nej, isåfall har det kommit över natten. Fast det kanske kan gå jätte, jätte fort?

Promenaden



Vi tog faktiskt den längsta promenaden jag gått på säkert två månader, helt underbart ute. Bitande kallt, närmare -20 grader, vindstilla och strålande sol. Se själva och jag vet att bilderna inte är jätte bra, men man måste misslyckas för att lära sig ;-)


 


Tredje dagen med sol



Helt otroligt! Här har solen precis vaknat till liv för tredje dagen i rad, yeay! Ska äta frukost och sen klä mig riktigt varmt, är ändå - 18 grader utan för fönstret, och bege mig ut med kameran i högsta hugg. Ska försöka lära mig lite bland alla menyer och inställningar tänkte jag och kan lika gärna passa på att få lite frisk luft på samma gång =) Och ljuset är helt underbart så här i slutet av december, gäller att passa på..


Jag är



- trött

- svettig

- mätt

- godissugen

Är nog dags för sängen ganska snart..

Den som väntar på nått gott...



.. kan vänta länge heter det i ordspråket. Och det stämmer, nio månader är lång tid, särskilt för en otålig och rastlös människa som mig :-) Idag har jag dock fått hämta kameran så nu kan vi fördriva väntans tider med att lära oss den lite grundligare, vilket är bra för det innebär bättre kort på Ärtan när h*n väljer att titta ut =) Hittills är vi tokigt nöjda med vårt köp, när jag berättade för M hur mycket pengar vi "sparat" på att inte snusa så såg han ut som en fisk, han trodde mig absoult inte, men efter lite siffror höll han med. Så ni som fortfarande snusar/röker, sluta! Så har ni råd att köpa en bra kamera eller något annat kul, men om inte det lockar så sluta om inte annat för er hälsas skull...

Jag var iväg på lunch med preggosarna hemma hos Hannah som hade lagat jätte god lunch och ännu godare efterrätt, direkt när jag kom hem flyttade vi över pianot till Krillan så nu är det ordnat också, plats för julgran och en ny kamera samma dag, tänk vilken lycka :-)
Nä nu ska jag sätta mig med M och pilla lite på kameran och läsa handboken, brukar vara världens tristaste grej att göra, men nu ska det blir kul =)

Dan före dan före dan före dan före dan....




Ja så där kan jag fortsätta ett bra tag till, en vecka kvar till julafton och det var väl kring den här tiden den egentliga "nedräkningen" började när vi var yngre. Vaknade nyss av att M stod vid termometern och förfasades över -18 grader, när jag efter tio minuter satte ner mina fossingar på det kalla golvet stod termometern på -21, så antingen är det ett rejält kalldropp på G eller så behöver M glasögon ;-) Det är kallt i alla fall så nu kan jag verkligen börja hoppas på att snön ligger kvar och vi får en vit jul.

Nu blir det frukost, adventskalender paket och sen ett besök hos Ingalill, vår BM, som just ringde och sa att hon blir en kvart försenad till vår tid, så vi behövde inte stressa. Hon är då så go:-)

Efter gårdagens glada reaktioner på Sunes jul avsnittet bjuder jag på dagens avsnitt idag då, för igår låg jag lite, lite före. Eller nej, jag bjuder ju på pulkaåkningen såklart :-)


Billigare än snus =)



Oj oj, sitter just nu och ska till att klicka på köp knappen på en digital systemkamera. Det blir en Canon EOS 500D med standard objektiv, extern blixt och lite andra tillbehör. De har ett jätte bra paket erbjudande på cyberfoto så jag kan inte motstå frestelsen. Lugn mamma det är ingen impuls shopping ;-)  Vi har pratat om en ordentlig kamera ett bra tag nu och beställer jag nu får vi lite olika rabatter och dylik samt att just den här affären, som förövrigt är en av Sveriges ledande på just kameror, är belägen här i Umeå, känns mycket bättre att själv åka dit och hämta kameran med allt vad det innebär, så förhoppningsvis har vi redan imorgon vår nya ögonsten hos oss. Valet stod mellan 450D och 500D, den största skillnaden är att 500D har filmning samt ett högre ISO tal. Bara filmningen är värd den där 1000 lappen det handlar om. Ett dyrt köp som till hälften betalas av att jag säljer mitt elpiano, resten betalar min sjukskrivning, eller ett förtydligande, försäkringskassans väldigt långsamma handläggning av mitt ärende gör att jag får mycket pengar på samma gång ;-) Jag är Happy!
Inte varje dag ett klick på köp knappen innebär en så stor kostnad, hisnande stor kostnad... Men när man ser till vad kostnaden täcker, bra bilder och film på Ärtan när den kommer ut är det lätt värt det. Just nu har jag ett elpiano som bara samlar damm i sitt hörn, bättre att omvandla de låsta och oanvända pengarna till en annan investering som jag vet att vi kommer använda flitigt. Och om vi ska räkna på vad det hade kostat oss att snusa de här mio månaderna så är vi nog uppe i kostnaden för kameran. Måste nästan räkna på det. För mig och M gick det ca 10 dosor i veckan det är 420 kr/vecka alltså 1700 kr/ månad gånger 9 månader vilket blir 15300:- i sparade pengar på bara snus under graviditeten, det är vad jag handlat för plus 63 procent. Ingen dålig affär med andra ord ;-) Kameran är med andra ord värd cirka 5 månaders snusförbrukning för mig och M, en billig affär om ni frågar mig.

Med detta köp säger jag god natt till denna första dag på vår  sista vecka av de 40 "normala". Det är nu allvaret snart tar vid, läskigt!

Juleplaner...



Under kvällens middag så har jag och M försökt planera vår jul. Vi har gjort en "att köpa" lista och en "att göra lista" och på måndag morgon blir det julhandling av mat och andra ätbara ting. Vi bestämmde oss att hålla julbordet ganska basic, vi är på tu man hand hela julen och varken jag eller M har särskilt mycket på julbordet vi äter. Mitt i allt planerande slog det både mig och M att det blir första julen för oss båda som vi inte firar med våra familjer. Förutom att vi som sagt ska fira jul på tu man hand, 35 respektive 85 mil från min familj och 60 mil från M´s familj så är det första gången vi firar jul tillsammans. Vi ska förutom att vanka av och an i vånda av att föda en julbebis, försöka skapa oss egna traditioner. Vi har nog blivit vuxna. Ska jag vara helt ärlig så är det med skräckblandad förtjusning jag tänker på stundande jul.
Hur olika är våra ärvda traditioner? En tågordning som för mig är lika självklar som röbetssalladen på julbordet kanske för M är helt fel. Kompromissa med jultraditioner är ingenting jag trott mig vara kapabel att göra, men när vi ikväll har pratat om det så är ändå det viktiga att vi som familj, för nu är ju jag och M grundstommen i vår alldeles egna familj, firar jul på ett sätt som för oss känns meningsfullt och roligt. Men det är ändå med skräckblandad förtjusning =) Är rädd att mina trevliga snartharvienbebis hormoner, kommer ställa till det så jag sitter och grinar av saknad hela helgen, eller än värre att Ärtan faktiskt väljer att komma ut någon gång mellan den 21:a och 27:e så julen firas på lassa, för det har jag definitift ingen lust till.



Som tur är så har nu, en av de två saker vi inte kan kontrollera inför jul ändå blivit som vi ville. Världen runt omkring oss är vit och som det verkar så blir det i alla fall en vit jul vilket nog kan överväga oturen av att ligga på lassa över jul, om vi nu måste göra det. Men en sak kan jag lova er, att kommer Ärtan innan jul och M inte får sova kvar på BB så åker jag och Ärtan också hem, för vår första gemensamma jul ska som sagt vara gemensam!


Promenad i vårt vinterlandskap



Behövde gå till Ica så jag tog en liten omväg genom en skogsdunge bara för att få känna på den härliga snön . Det knarrade under skorna och solens bleka strålar hade, precis innan jag klev utanför dörren vid tio i två ,gömt sig bakom universitetet och sjukhuset. Midvintern är här och det går äntligen att njuta av denna härliga tid. Nu börjar jag längta till jul på riktigt, inte bara för att Ärtan snart kommer utan för att det så sakterliga verkligen börjar bli julstämning =)





 

 

 

Nä, nu ska jag koka ärtsoppa, tjing!

 


Vecka 40 ( 39+0)


 

Du är på dag 273 av 280. (97,9%).
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 7 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar: Nu är det nära, är trött, less och allmänt uttråkad, men samtidigt vill jag att vi ska gå över. Svårt att förlika sig med tanken att det troligtvis inte är bara en vecka kvar utan mest troligt mellan två och tre veckor kvar. 75% av bebisarna föds faktiskt efter BF. Här hemma är förberedelserna inför julen i full gång. Jag försöker baka och laga mat så vi ska ha lite förberett när Ärtan väl är hos oss. Vi köpte gran idag och jag hoppas att vi kan klä den kvällen innan julafton, det är den tradition jag är van vid hemifrån och så även M. Men vem vet, vi kanske ligger på förlossningen då. Vad som skulle kännas ännu jobbigare är om vi ligger inne över Kalle, vad är det för jul om man inte får se på Kalle och hans vänner? Blir svårt att reparera den skadan, även om jag kanske är lite väl gammal för att sörja ett missat Kalle så skulle det ändå svida i hjärtat. Fast i så fall så är det ju för att vi ska få en bebis, bättre julklapp kan vi knappast få :-)

Bebis: En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

fetal development at 39 weeksKroppen: Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från det som avsöndrats under graviditetens förlopp, bl a ovanhud som ger plats för den nya hud som växer underifrån.

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Om du gått och oroat dig att detta kommer att hända dig, kan du med all sannolikhet sluta. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (däremot kan du märka, att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att du tar det lugnt om det sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringer BVC eller din läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång, eller eventuellt igångsättning.

 


Wonderbaum modell...

0-7d53cd37da92f06658c769ebc3329fa7.png

 

Wonderbaum modell större.

 


Handskarna på



Igår for vi och hämtade ett paket åt familjen och ett åt M och i samma veva tyckte jag vi skulle kolla på gran. M knorrade lite, den största anledningen var att han inte hade handskar. Vi kollade i alla fall runt lite, men jag var inte nöjd med resultatet så  nu ska vi snart fara iväg på granjakt, till skillnad från vad jag är van vid hemifrån så ska vi faktiskt köpa en gran, ja jag vet, helt galet ;-)

handskarna på Älskling för nu ska vi shoppa gran!


Titta och njut när pappa Rudolf ska hugga gran =)



Hej mitt vinterland =)



Här i Umeå har det snöat sen igår vid lunch ungefär, helt underbart. Från början var det rediga lapphandskar som singlade ner men nu är det små snö som faller, men ändå, det är snö! Kanske kan bli en vit jul trots allt.

Jag lurade med mig M ut på en kvällspromenad, -6 grader, en decimeter snö och en emmaljunga som klarar av både "drivor" och pudersnö utan några problem. Vi tog med oss Emman så vi skulle kunna testa vinterdugligheten. Lätt fyra däck av fyra möjliga!

Bjuder på några bilder från ett vitt Umeå, en bild säger trots allt mer än tusen ord =)

 

 

Härligt kan jag lova att det var, nu håller vi både tummar och tår för att det förblir vitt fram till i början av Mars då allt gärna får smälta över en natt ;-) Tänk vilka underverk lite fruset vatten kan göra på humöret...

Ärtan har fått en Buddy



Det första min kompis Jessica sa när jag berättade att vi var gravida var en badstol måste ni köpa, eller så får ni en av mig. Vi var knappt 6 veckor gågna då så i snart 8 månader har en badstol varit i blickfånget. Jag har letat på loppis, blocket och till och med på tradera, men utan framgång. Alla som har funnits till salu har varit av den runda modellen, ser ut lite grann som en babygunga med kant och det var inte en sådan vi ville ha. Vi har varit på jakt efter en där bebis halvligger, har hört flera stycken som provat båda och tycker dessa är bäst.
Vad ska man då med en badstol till kanske ni undrar, jo istället för att behöva sitta på huk och böja ryggen, få kramp i arm, vader och lår så ligger bebisen i badstolen och du som badar barnet har båda händerna fria, slipper oroa dig för att inte orka hålla i bebis och så. Kanon bra idé! Eftersom vår nästan 8 månaders jakt på en begagnad badstol varit fruktlös gav jag igår upp och for in på barnenshus och inhandlade en gul badstol Buddy. Inte nog med att föräldrarna fått en tredje hand när vi ska bada Ärtan, h*n har fått sin första kompis ;-)


 


Jag är mest troligt sjuk =)



Gillar inte riktigt att bli klassad som sjuk när jag är gravid, men i just det här fallet känns det ganska bra. FK har mest troligt beslutat till min fördel vilket gör att jag inte borde behöva vänta så jätte länge till på mina pengar. Känns skönt för nu är det väldigt tomt i min kassa och förblir så fram tills föräldrarpengen börjar nyttjas om jag inte får sjukskrivningen godkänd snart. Men hon jag pratade med idag lät positiv och nu behöver de bara räkna på min studietids SGI, studerade de första två veckorna av min sjukskrivning, och sen skulle det, som det lät på henne, komma pengar. Har nu pratart med både kommunen och min åkare på taxi och ska hämta mina arbetsgivarintyg för hösten så kan FK ta sitt beslut sen när de fått in underlaget. Lovely!

Appråpå ingenting så är det lasagne/moussaka tisdag i vår lägenhet idag. Har kört igång ett kilo köttfärs vilket borde ge en del lasagne och moussaka när jag är klar, allt redo för frysens kalla grepp :-)
Har även fyra limpor på jäsning, så lite bröd blir det idag med :-) Väldigt smidigt att sätta två degar på jäsning innan frukost, i vanliga fall spenderas den halvtimmen framför datorn men idag blev det till att baka istället, känner mig som en husmor a 50-talet som jag håller på just nu.

Nä nu ska jag kolla köttfärsen!

Trevlig tisdag!

Preggot bakar



Idag är en bra dag, eller så är det för att jag får slicka degbunkar och slickepottar ;-)
Här bakas det för fullt, mission fylla frysen är i full gång. Idag bakas det matbröd i två olika färger och former, choklad och äpplemuffins samt vanlig sockerkaka. Och jag gör ett storkok av julgröt. Ska frysa in hälften av gröten och resten blir frukost/lunch mat resten av veckan. Som ni kanske förstår är detta för att vi ska slippa springa på affären och inte behöva oroa oss så mycket för mat frågan de första veckorna efter förlossningen. Imorgon börjar matdelen av projektet. Lasagne, köttfärssås, piroger och pajer står på menyn imorgon och på onsdag blir det nog pannkakor i långa lass, ärtsoppa, potatisgratäng, rotsakslådor och broccoli gratäng. Allt väldigt bra att frysa in :-)

Nä nu ska jag baka ut en av degarna jag har på jäsning och plocka ut sockerkakorna.

9 månader har blivit 9 dagar



Helt sjukt vad man som höggravid kan glädja sig åt de små sakerna i livet. Idag är vi nere på 9 dagar till BF, istället för de 9 månader det är från början är det ett rejält framsteg.

Det var nog ingen av oss som trodde att vi skulle stå här för ett år sedan, än mindre för 9 månader sen. Efter de första, ganska nedslående samtalen med sjukvården här i länet direkt efter att vi plusat, så vågade varken jag eller M tro att det skulle komma en  bebis i slutänden. Vi var väldigt inställda på MF eller utomkvädes pga spiralen. Men se denna lill* ninja som M säger att det är i min mage, fightade både taggtråd och elstängsel för att komma till oss som svärfar så stolt förkunnade på midsommar =) Livets mirakel i fler än en betydelse, och nu har vi 9 dagar kvar på resan, eller i alla fall 9 dagar kvar av de dagar vi räknat ner på. När Ärtan än föds, imorgon eller efter nyår som kommer nog den 23:e december alltid betyda något särskillt för mig och M.
En kompis till mig som föde sitt första barn för tidigt berättade att när BF dagen inföll var det som om hormonerna dubblades och hon satt och grinade sig igenom BF med sin mer än en månad gamla flicka i famnen. BF bli för många ett datum att både se framemot och att känna vånda inför, det blir dagen D efter nästan 9 månaders väntan, förväntningar, förhoppningar och kämpaglöden är på topp. Men tänk om det inte blir som vi vill, det inte går som vi läst om? Funderar mycket just nu. Vi skrev ned förlossningesbrevet igår. I mitt huvud har det funnits i någon form av grundutförande ganska länge nu, men att pränta ned det på papper gör det väldigt svart på vitt. Vi ska föda barn, och om det kommer gå som jag och M vill, rätt smärtlindring, kort tid på BB och allt det där, det återstår att se och dessutom inom en väldigt kort framtid :-)

Nio månader har som sagt blivit 9 dagar, dock känns de som 9 långa år just nu.

Trött



Fastän jag har spenderat mer eller mindre hela eftermiddagen i soffan under mitt täcke och kollat på vinterstudion så är jag helt slut. Har jobbat fyra timmar nu på kvällen och lyckades hålla mig pigg och allert, men nu är det slut på det roliga. Ska nog lägga mig och sova inom en väldigt snar framtid. Nya tag imorgon med andra ord!

Hoppas allas helg varit kanon super trevlig, det har vår verkligen varit, om än lite tröttsam :-)

Kram!

Någon som vet?



Hur länge ska man behöva gå med dessa så kallade förvärkar innan sjukvården sätter igång en? Jag har ont nästan varje vaken och sovande minut i min rygg. Det gör inte så ont att jag inte kan stå ut, men det gör så pass ont att det inte går att koppla bort. Varken alvedon, varma bad, massage eller några andra knep hjälper mer än för en kort, kort stund. Hur länge ska jag behöva gå så här? Jag blir inte piggare direkt, känner mig ganska urlakad av all värk..

Roligt?



Hur kul är det att komma ut en söndag morgon vid 9.30 och upptäcka att några idioter har behagat roa sig med att flytta på ens bil? Så började vår morgon. Vår lilla, lilla bil hade blivit förflyttad på vår plats i carporten på ett sånt sätt att vi inte kan få ut den. Snett och vint stod den bakom en stolpe, millimetrar från grannbilen, en nästan ny audi A4. Om vi får tag i de som behagat skämta blir det inte roligt för dem. Synd vi inte har någon bössa i hushållet, för seriöst, jag är arg! Är bara glad och lättad över att vi "bara" skulle ner på stan för frukost och inte in på förlossningen.. Jävla idioter och får vi någon gång reda på vilka som gjort det så kommer de få veta att de lever. Intelligens befriade idioter. Att de ens får gå lösa utan koppel är för mig en gåta. Kan nästan lova att det är polisstudenter, jurister eller ekonomer, bara dem som är så jävla puckade!

Traditioner



I mitt huvud finns det plats för ganska mycket skrot, en del bra en del mindre bra. Några av de saker jag, personligen, gillar och tänker hålla fast vid är mina traditioner kring advent och jul. En del har jag med mig hemifrån och andra har uppkommit under mina år som ( så kallad ) vuxen. En av dessa traditioner infaller imorgon. Varje år jag kan minnas så har jag klivit upp på luciadagens morgon och kollat på luciafirandet i min morgonrock, druckit varmchoklad och ätit lussekatter. Så tänker jag starta morgondagen också =)

Så därför säger jag god natt och tackar svärisarna för en mycket trevlig dag och kväll med god mat i trevligt sällskap.

Natti!

Roomppa!


Här hemma gör vi oss i ordning för middag på restaurang med svärisarna. Just nu är jag mest bara hungrig och slut i rumpan, men det blir nog jätte trevligt så fort jag tar mig ur den mjuka och varma soffan :-)

Rump ontet har jag nu äntligen, efter två veckors ömmhet, fått förklarat som träningsvärk efter mina förvärkar. Jag har ju (turen ?) att ha mina förvärkar i ryggen, att det skulle vara tur skriver jag för att de som vet och kan, barnmorskor och annat upplyst folk på förlossningen, säger att det är värkarna i ryggen som gör någon nytta. När det molar och spänner på framsidan av magen så är det tydligen inte särskillt verksamt utan då är det för träningsskull livmodern jobbar. När det är på ryggen och ner mot rumpan är det tydligen så att det sker en påverkan på tappen, låter bra även om vi just nu hoppas på att vara gravida över nyår..

För att komma tillbaka till kvällens planer så ska vi i alla fall ut på restaurang, vi bokade ett bord redan vid 17 tiden för att slippa party partyt som tenderar att komma igång ganska tidigt och ganska högljutt i den här staden på lördagar. Efter middagen är planen att vi ska dra oss hem hit och dricka lite glögg och njuta av god ost och kex/pepparkakor. En väldigt lagom kväll om ni frågar mig :-)

Tänkte passa på att påminna om listan. När tror du Ärtan kommer ut till oss? Som jag skrev hoppas vi på efter nyår. Enligt första VULet då de kunde tidsbestämma graviditeten ditills fick vi BF den 13:e december, alltså imorgon. Sen blev vi framflyttade tio dagar till den 23:e på RUL men vem vet vad som stämmer och vad tror du? =) Så här har ni gissat hitills.

BF-lista
_______________________________

14/12   Krillan    (flicka)
17/12   Malin    ( pojk)
Linda    (pojk)
18/12   Ida       (flicka)
19/12   Linda m Milo i magen (pojk)
20/12   AnnaH   (pojk)
21/12   Josefin  (flicka)
23/12   Sophia   (pojk)
24/12   Dannie   (pojk)
25/12   Mormor Ros-Marie ( pojk)
Anna (katt tass) (flicka)
26/12   Barnafadern ( pojk)
Linda  (pojk)
27/12   Jessica   (flicka)
Sandra Neos mamma ( flicka)
28/12   Kim  (pojk)
30/12   Tella  (flicka)
31/12   Malinlj  (flicka)
2/1      Jag ( pojk)
3/1      Mindy (pojk)



Trevlig kväll!



Shopping för alla



Idag har vi farit runt med svärfar och svärmor på diverse roliga affärer. Blivande farmor, alltså M´s mamma har nog lidigt svårt de senaste månaderna och varit väldigt återhållsam i sin inhandling till sitt kommande barnbarn, men idag fick hon gå lös i flera olika affärer. Hon var precis lika förväntansfull som jag är när jag kliver in på olika babyavdelningar. En väldigt trevlig dag med andra ord :-) M och hans far har mest druckit kaffe och installerat den frysbox vi fått av dem i julklapp. Världens snällaste är de, för frysbox har varit en prioritering för oss då vi har en väldigt liten frys i lägenheten. Nu står det i alla fall en vit, 145 liters frysbox i vårt kök och surrar förnöjt, kanoners. Det är nästan så jag längtar efter att få börja fylla den. Jag ska sätta igång i veckan och baka lite pajer, grytor och piroger som ska frysas in så vi slipper tänka så mycket på mat när vi kommer hem med Ärtan. Ska nog baka en till sats med lussekatter och bullar också, så vi kan bjuda på fika när släkt och vänner kommer för att beskåda underverket. Känner jag mig själv rätt blir det nog lite olika småkakor och någon sockerkaka också ;-)

Efter frysboxs shoppingen tog jag och svärmor en tur in på diverse klädaffärer och svärmor gick lös på babyhyllorna. Orkar inte riktigt återge allt så jag stoppar in lite bilder istället. Om bebisen blir för stor för stl 50 så blir det nog dessa kläder som är "åka hem från BB" outfiten. Overallen är det garanterat för den har vi önskat oss i just stl 56 då vi har en i stl 62 redan men ingen mindre. Så söt!  Klickar du på bilden blir de större för er som inte vet det :-)






Till och med en liten tomtedräkt följde med hem. OM det skulle vara så att Ärtan hinner titta ut innan julafton kan det vara kul att ha i alla fall ett kort på den lill* som tomte nisse/nissa. Om inte annat så kommer jag använda den som pyjamas under vintern...

Min kropp tar förtidspension under IDOL 2009



Idag har verkligen hela min kropp skrikit NEJ!
Inte bara på det där preggo sättet utan helt och fullt på alla sätt och vis. Inte nog med att jag sov extremt lite inatt, karpaltummarna och mina handleder var svullnare, stelare och ondare än någonsin. Fötterna har börjat svälla till oanade proportioner och snart får jag knappt på mig mina älskade UGG´s ens. Huvudet har varit tungt och jag är öm lite överallt, som att jag skulle ha blåmärken på hela kroppen men de är inte där, jag lovar, M har kollat. Jätte jobbigt, hoppas det är sömnbristen som spökar. Som om detta inte var nog så har jag haft mina härliga ( väldigt ironiskt) förvärkar hela dagen, de sitter i ryggen och kommer med ca 6 minuters mellanrum, de gör inte ont, men sitter/ligger jag i samma position för länge så tar de i mer och det är inte behagligt om jag säger så. Om det inte var för att mina bröst verkar ställa in sig på mejerimood så skulle jag nästan tro att min kropp tagit ut förtidspension. Men jag ska inte klaga, 12 dagar kvar till BF som Hannah så snällt påminnde mig om, helt sjukt!

Ska erkänna att dagen har följts av en väldigt bra kväll. Började med att vara med på halva planeringsmötet, vid 18-tiden kände jag att min kropp la av för sjuttioelfte gången idag, så jag for hem. Väl hemma blev det en timme i koma på soffan innan vi satte igång och göra älggryta, hur gott som helst efter en dryg timme på spisen. Tackar gudarna för en jagande svärfar :-) Efter middagen har vi brainstormat kring vad vi kan göra ikväll och efter en timme med gemensamt spanande på familjeliv. Jo, det är ganska kul att läsa vissa trådar och få sig ett gott skratt tillsammans. Har vi kollat lite på Idol, skavlan ( btw jag skulle eventuellt kunna byta M mot Robbie Williams, tokigt charmig pojk ) och nu ska vi se vem som svenska folket hissat och vem de dissat. Jag hoppas på Calle. Eftersom vi inte lever i år 1983 och van Halen är stilbildande och nyskapande längre så tycker jag inte riktigt att Erik är en IDOL á 2009.

Om två minuter vet vi vem som vann, kvällen då min kropp tog förtidspension.

Change svarar

Fick det här som en kommentar här i bloggen på mitt tidigare inlägg som kan läsas här.


Svar till Öppet brev:
Vi rekommenderar endast till att ej köpa amningsBH innan BF. Jag beklagar verkligen om du uppfattat personalen - att du inte får handla. Självklart är du välkommen in i butiken och få handla din amnings BH till 50% som är den rabattsats som vi erbjuder de kunder som är medlemmar eller blir medlem i Club Change. Du är också självklart välkommen att kontakta ledningen. Se telefon nummer på hemsidan.www.change.com
Med vänlig hälsning Susann Haglund VD


Mitt svar ( som jag även mailar Susann Haglund)

Hej Susann,
Jag har mailat samma brev till er info adress, men det kanske inte har vidarebefodrats från dem på info?
Hur som helst så uppfattade vi båda att vi inte FICK köpa BH:ar innan BF, vilket vi reagerade starkt på.
Jag ska med detta klargörande från dig gå in till affären och titta närmre på de alternativ NI erbjuder.
Och i Umeå är det faktiskt 70% rabatt på just ammningsBH:ar under december, inte mig emot =)
Tack för ditt svar!

Mvh Liw ****



Trött



Jag är helt slut efter en disputations föreläsning på dryga tre timmar och sen efterföljande mingel. Nu ska jag vila, känner mig nästan febrig och sen måste jag iväg på planeringsmöte inför vårterminen på fritidsgården vid 16.00. Gud vad jag inte vill sätta mig på ett möte resten av kvällen! Orkar inte :-(

Uppe



Vi tog oss upp denna arla morgonstund, men det är inget piggt preggo som äter frukost. Efter max tre timmars sömn inatt är jag helt mör. Inte nog med att jag började läsa en kanon bra bok, Tusen stålande solar, utan mitt högra bröst har värkt utav bara den, så när boken var slut vid ett så kunde jag ändå inte somna förrän vid fyra. När vi gick hem från Uni igår eftermiddag var det minusgrader och på bara några minuter fick jag så ont i mitt högra bröst att jag grät när jag kom hem. Kan det vara någon form av mjölkstockning, fastän mjölken inte runnit till? Eller ja, den finns nog där i men det läcker inte om jag säger så. Hur som helst så gör det jävulskt ont, tur jag har mina härliga bröstvärmare i ull från ImseVimse =)
Surt surt surt, men så här är det alltid när jag ska upp på morgonen. Aja, tur jag är student i grunden och är van att hålla mig vaken genom långa och tråkiga föreläsningar och förhoppningsvis är den här allt annat än tråkig =) Är då glad att jag inte ska in och föda idag, det hade nog inte kroppen pallat med...

Trevlig fredag, snart är det helg =)

Dagens god natt



Nu ska vi krypa till kojs. Imorgon blir en, för oss, tidig morgon, väckarna står på sju. Vi ska på en disputering som börjar kl. 09.00 så det gäller att ha lurat bort sömngruset innan dess. Ska bli intressant, kvinnan som disputerar är nära vän till M´s familj och har forskat kring diabetes hos gravida, hon är i runden barnmorska så det ska bli jätte intressant att lyssna på hennes reslutat. För denna trevliga händelse så är svärföräldrarna nyss anlända i Umeå, dock bor de inte hos oss denna gång utan har tagit in på hotell. Trist men samtidigt väldigt skönt, vet inte om jag skulle orka med att ha besök hos oss just nu i tre nätter. Har nog med min kroppsliga inneboende för tillfället =)

Varken jag, eller någon annan av de arga preggosarna som mailat Cange, har fått något svar ännu, men vi väntar med spänning och jag lovar att jag kommer publicera deras svar när det kommer. Börjar bli lite av en följetong nu =) Men med fyra väldigt frågande mail i sin inkorg tycker jag inte de kan ignorera problematiken. Några har skrivit och sagt att de inte alls blivit nekade, beror säkert på vilken butik och vilken expedit man råkar ut för. Vi blev nekade och detta kommer vi inte släppa. 70% är ändå 70%, och jag vill väldigt gärna ha en ammningsBH INNAN jag åker in till förlossningen, vem vill springa på stan nyförlöst??

Så nog om min dag som förövrigt avslutades med ett pass på fritidsgården där vi lyssnat på julmusik, ätit pepparkakor och pysslat julkort. Jätte mysigt har vi haft det med julstämningen på topp!

Natti!

Öppet brev till Change

Efter att ha blivit upplyst om att Change skriver på sin hemsida att  Vi blir alltid glada när vi får feedback angående våra produkter, butiker eller hemsida var inte steget långt för någon av oss, i vad M kallar preggomaffian, att maila och lämna just feedback kring deras butik här i Umeå. Sä här lyder mitt mail:


Hej!
Igår gick jag och en kompis in i er butik i Kungspassagen här i Umeå för att kolla på ammningsBH:ar. Döm om vår förvåning när expediten vänligt men bestämt förklarade att NI inte säljer denna produkt innan BF utan först två veckor efter förlossning. Är detta verkligen er policy? Jag kan förstå om rekommendationen är att vi, gravida, gör bäst i att vänta tills när mjölkproduktionen kommit igång, men faktum kvarstår. En bra ammningsBH behövs från dag ett. Jag har väldigt svårt att tro att jag kommer orka springa på stan och prova BH:ar två veckor efter förlossning. Att jag  är beräknad den 23/12 och inte FÅR(?) handla innan 6/1, som mest troligt blir den 20/1 om jag går över ( vilket de flesta gör).Butiken har dessutom REA December ut, vilken ni förvägrar mig att utnyttja. Dessa olika faktorer gör  att jag starkt ifrågasätter er juridiska rätt att ha denna policy. Efter att ha läst lite snabbt i konsument köplagen och diverse andra texter så är det för mig väldigt tydligt att NI begår ett juridiskt fel i och med detta. Vi blir helt enkelt diskriminerade för att vi  fortfarande är gravida. Jag har svårt att tänka mig att  en icket gravid, ej ammande kvinna, skulle blivit nekad att köpa produkter för ammande kvinnor om hon så önskade, eller har jag fel?

Jag kan förstå om ni rekommenderar oss att vänta till efter förlossningen, men att inte sälja produkten över huvud taget är väldigt konstigt. Det måste till syvende och sista vara mitt ansvar som konsument om jag vill frångå era rekommendationer och ändå inhandla produkten innan förlossning. Väldigt stor skillnad på att avråda och att neka en kund att köpa, vilket den här butiken gjorde. Har hört från andra i samma situation att det inte är första gången det här inträffar. Det är väldigt synd för i Umeå finns det ett väldigt litet utbud av just ammningsBH:ar i större kupstorlekar, men om jag inte får handla hos er redan nu kommer jag garanterat inte göra det efter förlossningen heller.

Mvh Liw ****. "


Ja, jag är lite smått förbannad! Igår var jag mest chokad och lite förundrad men idag har det övergått till att jag känner mig jäkligt dåligt behandlad och så här ska det inte gå till!!

Magbilder v. 39 ( 38+0)

 

Och kärlek(särr)en bara växer ;-)

 


Pink Stinks


Det skulle kunna vara en rubrik som jag  har skrivit bara för att. Jag ogillar verkligen färgen råsa, men nu är det en artikel i Blaskan AB som fått mig att säga Äntligen! Ännu en gång ;-)

Brittisk kampanj vill få föräldrar att sluta köpa rosa till sina döttrar.

Bojkotta rosa leksaker! De tvingar bara in era döttrar i en snäv könsroll.
Kampanjen Pink Stinks taggar upp inför julhandeln – och får stöd av brittiska justitieministern.
– Olyckligt att det alltid är flickor och kvinnor som ska ändra på sig, säger Marie Tomicic, forskare och lärare.

Jag kan bara hålla med, nu kommer endel av er säga att könsuppfattningen inte sitter i färgen rosa, nej precis jag håller med_! Det sitter i vilken sorts leksaker det är. Och går man in på en leksaksaffär, klädaffär eller ja vilken affär som helst och söker efter något till en liten tjej, är just den kjolen eller barbiedockan rosa. Varför är det så? I artikeln skriver AB att:

– Det är vi vuxna som laddar rosa med en innebörd genom att en viss typ av leksaker kodas med rosa, säger Marie Tomicic.

Den meningen är verkligen essänsen, vad är det som gör att flickiga saker ska vara kodade med rosa och pojkiga med blått? Och vad är det som gör en flickig resepektive pojkig leksak? Att flickiga leksaker kodas med rosa förklaras så här:

Att det är dockor, spisar, gulliga hästar och smycken som framför allt görs i rosa, gör att flickorna tidigt uppmuntras till omhändertagande och att lägga vikt vid sitt utseende.

I precis lika stor utsträckning så ger leksaker och andra "tillbehör" pojkar en snävkönsroll. De fostras precis lika mycket in i ett fack som flickor gör. Det ska vara macho leksaker, bilar, polisuniformer och dinosaurier. Men vad är det som får en pojke att automatiskt gå till de "blåa" hyllorna och en flicka till de "rosa hyllorna"? Är det färgen eller är det saken i sig? Jag tror att färgen är det som får pojkar att inte välja "flickiga"leksaker och vice  versa. Nog vill pojkar också leka med dockor, de gör det redan i form av actiongubbar och Heman, men en regelrätt docka med rosa klänning och prickigt hårband går bort. Tänk om dockan haft byxor och varit klädd i grönt, hade det varit en tjejig leksak då?

Tycker det är väl värt lite eftertanke nu när det är jultider och shoppingen slår alla rekord att fundera ett steg längre över vilka könsroller barns julklappar förmedlar.  MÅste bara tillägga att det är lite synd att de valt kampanjnamnet Pink Stinks för nu är det nog många som inte kommer ta till sig budskapet för det låter som det är det rosa som ska bojkottas, så är inte fallet utan det är könsstereotypa leksaker som ska bojkottas.

Läs artikeln i sin helhet här.


Jultävlar hos Cheeky




Nu kan du vinna en kanon fin julklapp till din man, var med och tävla här du med!

Tävla hos diana :-)



Vinn amningspaket!

Ta chansen du med att vinna detta smarta paket för ammande kvinnor!

Tävla här! Lycka till!


Pappaliv





Idag har M fått prova på livet som pappa. Nej nej, det har inte kommit någon bebis, men vi har ändå gjort saker som han med hundra procents säkerhet kommer att göra flera gånger i veckan de närmsta två åren. På eftermiddagen for vi till Hedlunda och var med på Apförälder träff. Var en bra eftermiddag att introducera M till gänget. Var endast tre mammor till där med ett varsitt barn. Det var alldeles lagom för älskling att bli inslussad på ett lite lugnt sätt. Efter att ha överlevt två och en halv timme med mammasnack, tjejprat och bajsblöjor var tanken att vi skulle laga tacos och sen gå på Björklöven - Mora, nedsläpp 19.00.
Så blev det inte. Vi var båda ganska slut, jag var ändå på preggolunch och drog runt på stan hela förmiddagen och M är bara allmännt trött pga mörkret. Det blev en varsin pizza och middag framför TV:n. Vid 18.15 tog vi beslutet att inte fara på hockeyn, ingen av oss orkade.

När vi sedan stolta rullade ut barnvagnen ur huset vid kvart i åtta för att hämta ut några paket och provköra vagnen så var det med lite ångest vi insåg att vi nog skulle ha orkat med en hockeymatch ikväll ändå :-( Dock har vi provkört vagnen i en halvtimme och det är en mycket stolt blivande pappa som skjuter den gråa tingesten framför sig. Måste erkänna att han är bra mycket mer försiktig än vad jag var igår. Jag drog den över stock och sten, var ganska oförsiktig över kantstenarna till trottoaren medans M med försiktig varsamhet manövrerar Emman över kanter och säger att det är lika bra att vänja sig vid att köra lugnt, vi vill ju inte väcka Ärtan när h*n ligger där i. Min sötnos!

Så två riktiga pappasysslor har han introducerats till. Antalet gånger M manövrerat en barnvagn kan med största säkerhet räknas på högerhandens fem fingrar, borträknat de gånger jag tvingat han att prova olika modeller på diverse affärer sista halvåret, och jag kan med hundra procents säkerhet garantera, ja nästan svära på bibeln och min döda farfar att han aldrig varit på en föräldrarmedbarngrupp sen han var 2 år gammal. Nästa pappalivs introduktion är att byta blöja, får hoppas det dyker upp en nedbajsad nyföding nästa vecka, då ska jag se till att M får en rejäl introduktion till de lite större pappaprövningarna, hihi!

Change



Efter dagens Preggolunch med Sara och Hannah promenerade jag och Sara runt lite på stan och hamnade inne på underklädeskedjan Change. Där fanns det amningsBHar med båge som såg jätte sköna ut så vi blev glatt överraskade. Dock blev vi mindre glada när expediten vänligt men bestämt förklarade för oss att de inte säljer amningsBHar förän två veckor efter förlossningen. Detta sa hon berode på att det finns ökad risk för mjölkstockning om man använder en för liten BH när man ammar och att det är först efter två veckor som brösten fått sin amningsform. Jag kan köpa detta om det inte vore för det faktum att de december ut har 70% rabatt på amningsBHarna, som kostar 500 :- i vanliga fall. Detta innebär att istället för 150:- / BH med rabatten så kommer både jag och Sara mest troligt få betala ordinarie pris. Surt sa räven!

Vecka 39 ( 38+0)

Du är på dag 266 av 280. (95,4%).
Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum ons 23 dec 2009
Du har 14 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar: 14 dagar kvar till BF, men nu börjar jag hoppas att det är åtminstone 22 dagar kvar tills Ärtan tittar fram, alltså några timmar in på nästa år. Inte för att jag vill vara gravid längre än vad nöden kräver, men för att Ärtan ska slippa vara född sist på året, kan inte vara så roligt. Kroppen blir tyngre, magen sjunker och jag känner av den där molande känslan i ryggslutet mer eller mindre konstant. Dock är det inget jag lider särskilt mycket av, kroppen har vant sig vid ”smärtan” och jag har på känn att grundnivån på smärtan hela tiden stegras, men att kroppen är så väl funtad att det inte märks i och med den ganska långsamma ökningen.

Nu är även barnvagnen på plats och imorgon kommer babyskyddet upp från Hälsingland, så efter det är ”allt” som behövs på plats, förutom bebis då vill säga ;-)

Bebis: Vet du om det är en pojke eller en flicka? En ledtråd är bebisens vikt – pojkar tenderar att vara något tyngre än flickor. Vid 39 veckor väger de flesta bebisar 3- 3,2 kg, men fortsätter bygga upp underhudsfett som kommer att hjälpa dem hålla värmen efter födelsen. Alla inre organ finns på plats och är färdigutvecklade, men lungorna tar längst tid att mogna helt. Det kan till och med ta några timmar innan din bebis andningsrytm stabiliserats efter förlossningen.

Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.


Kroppen:
Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

 


Julkort


Kanske lite tidigt, men idag går våra julkort iväg. Hela åtta stycken ;-) Orka sitta och skicka kort till höger och vänster, nej! Så ni som får, känn er ärade..


Vad verkligt det blev..


Helt plötsligt blev det väldigt verkligt att det ligger en bebis i min mage som kan komma ut vilken dag som helst. En barnvagn i vår hall, det känns lite läskigt måste jag erkänna. När vi monterade ihop spjälsängen för någon vecka sedan, tvättade kläder i storlek mini och handlade blöjor, tvättlappar och dylikt var det ändå med en viss surrealistisk tanke om att det inte var vårt barn utan att vi skulle vara barnvakt åt någon annans nyföding. I och med att det flyttade in en barnvagn i hushållet blev det väldigt svart på vitt, inom en månad ligger det en liten en och jollrar i vagnen. Väldigt overkligt att dessa nio månader börjar gå mot sitt slut. Men också otroligt skönt och förväntansfullt.


Dålig färgåtergivning, men liften är som sagt klarlila.

Har varit ut på en kort premiärtur runt kvarteret, tanken var att vi skulle gå från affären, men blivande faster gick inte att få tag på för att få skjuts så vi åkte dit på vinst och förlust, lillbilen kunde ha varit för trång, men med fällda baksäten gick vagnen in. En äkta familjebil.. Det ska erkännas att jag inte har så mycket erfarenhet av barnvagnar men hittills är jag nöjd, lätt manövrerbar ( fyra fasta hjul till trots), bra fjädring som inte verkar påverkas negativt av att styret är vändbart. Vagnen var även förvånansvärt lätt att fälla ihop och när jag väl kommit på hur man gör för att vända styret, manuallen har sina tillkorta kommanden, så är det också väldigt lätt. Bromsarna verkar stabila och tar bra och alla fyra hjulen är låsbara, beroende av vilket håll styret är vänt så kan man välja vilka bromsar man vill använda. Så var det inte på alla vagnar vi kollade på.. Känns som den här vagnen kommer klarara av skogsprommenader med vovven, fikaturen på stan och att vagga en trött bebis till sömns. Ett extra plus är att hjulen är punkteringsfria, perfekt när studenterna kommer igång med sitt festande frampå vårkanten och det ligger glaskross längs alla cykelvägar.

Tack pappa!

Hmm, insåg att jag glömde skriva vad det är för vagn :-S Det är en Emmaljunga Cerox 2.0 -nästa års modell.


Äntligen


Ringde till barnens hus och vår vagn är framme och ska bara monteras. Vilket skulle ta tio minuter (!!?), för mig skulle det säkert ta tre dygn, men hur som så ska vi hämta den i eftermiddag. Spännande! Vi ska försöka få M´s syster M att skjutsa oss dit så kan vi promenera hem vagnen sen, bra testtur på enbart ca 5 kilometer.. Blir spännande att se om min kropp orkar med det, kansek lägger den av halvvägs eller så kommer värkarbetet igång på riktigt av den fysiska aktiviteten, kan alltid hoppas :-) Hörde av en bekant i söndags att onsdagar är den "bästa" dagen att föda på här i Umeå, minst antal födslar då.

Klimatkonferens?



Satt precis och scrollade igenom dagens upplaga av nätblaskan AB. Där rapporteras det om att delegaterna från världens alla hörn har börjat anläda till Köpenhamn och klimatkonferensen som pågår i 12 dagar. Det som är lite ironiskt är att deltagarna som är ungefär 15 000 till antalet från 192 länder beräknas under dessa dagar släppa ut lika mycket CO2 som en stad med 100 000 invånare gör under samma tidsperiod. Hur  de här personerna kan lyckas med detta är det första jag tänker, jo tydligen så åker många privata flygplan, limousiner som är bepansrade och reser mellan olika ställen för att " optimera" sitt besök i Nordeuropa. En liten fråga till världens ledare, vad sänder detta för signaler? Det är inte okej att ta bilen till ICA men ni kan flyga PJ´s i fullstor storlek men utan 180 passagerare utan med max 18? Helt sjukt!

Jag är dock ingen person som går på klimathotet utan att använda mina kunskaper om hur jordens klimat sedan the big bang alltid har flukturerat. Svenska forskare har funnit rester av björk på vad som idag är kalfjäll, en ganska tydlig indikator på att klimatet var varmare då. För mellan 12000- 15000 år sedan växte det vinrankor i Skandinavien som enbart några tusen år senare var istäckt under den senaste istiden. Skulle de cyklerna i klimatet vara inducerade av människan? Jag tror att vi är i den delen av cykeln då klimatet blir mildare, men jag tror inte att det enbart är de naturliga förändringarna i klimatet vi märker av utan människans inverkan på jorden och dess omgivning fortskyndar och förstärker den naturliga cykeln. Men att skylla allt på bilar, kolkraft och dylikt är i mina ögon ganska trångsynt, prcis som det är trångsynt att bara tror att det är en naturlig förändring i klimatet.

Visst  måste vi ta vårt ansvar och tänka klimatsmart, inget snack om saken. Om inte annat därför att jordens förnyelsebara resurser förbrukas i en takt som är betydligt mycket högre än i vilken de återskapas. Sopbergen växer och det konsumtions samhälle vi lever i måste bromsas och nya smartare sätt att utvinna energi och snålare sätt att använda energi måste tas fram. Tyvärr så styrs ledande politiker i många länder av lobbyister, lobbyister som betalas av oljebolag, biltillverkare, kolkraftsägare och sopbergs ägare. Det är dessa lobbyisters pengar som i sin tur betalar politikernas PJ´s, limousiner och annan lyxkonsumtion som signalerar att det är okej att leva, inte bara utöver sin egen kapacitet, utan över jordens kapacitet. Inte okej! Klimatmötet i Köpenhamn kanske borde inledas med en självinsikts dag för världens ledande politiker ;-)

Tycker det är dags att klimathotet även sätts i perspektiv för politikerna, varför inte kräva hållbart resande av världens ledare? Eller varför resa överhuvudtaget, dagens teknik erbjuder så mycket bra lösningar för att kunna sitta på varsin sida jorden och samtala. Är det nödvändigt att åka runt halva jordklotet för att bevista en cermoni utan någon egentlig mening. Varför inte följa den via videokonferans. Både miljöekonomisk vinst, samhällsekonomisk vinst och tids vinst. Det ni! ;-)

Och köttfärsen



Letade köttfärsen i säkert en kvart, hittade den inte så istället blev det älgbiff med klyftpotatis, smörstekta gula kantareller och rotfrukts puré. När jag sedan skulle ta fram de frysta sockerärtorna så låg  alla köttfärs paket under dem. Surt sa räven, jag som var tokigt sugen på att göra och äta köttbullar, får bli någon annan gång istället. Ska väl inte klaga för älgbiffen var helt underbar, bara smälte i munnen :-) Efter denna brakmiddag halvsov jag en timme på soffan innan det var dags att fara på jobbet. Väldigt trevligt trots en väldigt trött Liw.
Blir nog en tidig kväll ikväll, dock känns det som vi är pensionärer, i säng innan 22.30 två kvällar i rad, men Runaway bride har jag sett lite för många gånger för att stanna uppe och se klart. Och det blir en lång och händelserik dag imorgon :-)

Vid tolv tiden ska jag luncha med preggosarna, långlunch på Kina väntar och sen så kommer förhoppningsvis vår vagn att vara redo för hämtning imorgon. Kan lova att det kommer bli en "lång" promenad för att testa och klämma på kvällen i så fall. M får säga vad han vill, ut och testköra ska vi definitift när vi väl fått hem den.  Förmiddagen ska jag nog försöka spendera på Universitets biblioteket och jobba på en restuppgift, skulle vara skönt att ha den gjord innan Ärtan kommer ut. Och nu börjar jag känna av tidspressen, alltså kommer det vara motiverat, jobbar bättre under press.

God natt!

Vardags lyx



Har även i helgen och idag öppnat  paket från min jätte fina julkalender :-)

I lördags var det en 50 ml förpackning av Merry Cranberry Body Butter. I dag var det Moringa showe gel 60 ml, perfekt för resenessecären, eller varför inte BB väskan =)
Lyxen toppades ändå igår då det var ett nagelvårdsset med en helt underbar hand och nagelkräm; Almond Oil Daily Hand & Nail Cream 50 ml, en förpackning med nagelfilar och en Four Way Nail Buffer. En helt perfekt lyxprodukt. Ser nu på the body shops hemsida att de har en presentförpackning med dessa produkter, en handrengöring, en nagelsax och en nessecär för 200:-. Synd att jag fixat alla julklappar för det hade varit perfekt till några i vår närhet... Rekommenderas!

Bild lånad från thebodyshop.se

Första gången på länge



Inatt har jag sovit 8 timmar utan att behöva gå på toa, vakna av Ärtans rörelser eller av att det gör ont någonstans. Helt otroligt! Var väldigt längesedan jag kände mig så här utvilad, bådar gott inför resten av veckan som just nu är ganska fulltecknad redan. Idag ska jag plocka undan lite, fixa med tvätten som är ren men ej i garderoberna än, skriva på en restuppgift och laga kötbullar så det finns en liten reserv i frysen. Sen är det som vanligt jobb mellan 17.45 och 21.00, trevligt värre :-)

Här har dock inte förkylningen släppt sitt tag om mig än, jag går runt och snorar och snörvlar i ett, men det är inte en begränsning längre. Börjar fundera på om det som gör mig, och även M, täppt i näsan just nu är våra otroligt vackra Hyacinter som slog ut i fredags, de doftar underbart om än lite starkt...

 

 

Trevlig start på denna Luciavecka, tänk så fort tiden går! =)




Nu sova



Nu är det dags för oss att säga god natt för den här helgen. M har faktiskt bara sovit två timmar natten som var så han har förtjänat en tidig kväll i sängen. Jag har börjat få tillbaka topparna på förvärkarna så nu är det mer än bara molandet som ligger på i ryggen. Får se hur det går att sova inatt, förhoppningsvis bättre än i går :-)

Imorgon ska jag inte göra nästan någonting, äta lite skinka med Apotekets senap och bara ta det lugnt. En perfekt måndag! Med lite tur så kommer vagnen redan imorgon, hoppas!

Loppis fynd



Idag blev det loppis i flera flera timmar. Oftast när det blir många timmar på loppis så har jag besökt flera stycken, men idag så blev det många timmar på samma loppis. Var en helt ny upplevelse :-) Kom hem med lite fynd faktiskt. Bland annat en babyvakt från Philips för 35:-, en kermitgrön stickad overall i stl. 62,  ett påslakan med örngott till barnvagn/vagga för 5:- , några nya örhängen åt mig, bitleksaker till Ärtan och en julklapp till älskling :-) Jag gillar loppisar starkt!





Nu ska jag vagga bort till ICA, är cirka 300 meter dit, och inhandla en kokt skinka och ströbröd för nu ska här griljeras skinka och kokas julgröt. Nu har jag väntat länge nog!

Långt kvar



Precis soå sa barnmorskan vi fick träffa inatt, det är långt kvar. Inte världens mest uppmuntrande ord, men värkarna har i alla fall börjat verka, för av livmoderhals tappen är det en knapp cm kvar, fast å andra sidan så påpekade hon att det kan ta ett dygn eller en månad, så hon har rätt, det är långt kvar...

Fick i alla fall en sovdos och jag förstår varför det kallas sovdos, helt däckad i 6 timmar, inte ofta jag är det. Ska nog utnyttja möjligheten om tillfälle ges någon mer gång, sömn är ju faktiskt ganska nödvändigt för att fungera, speciellt när man ska springa maraton inom en nära framtid.


Hoppas det är på G nu



Sitter här framför dator, M sover redan för han börjar jobba 05.00 imorgon och jag har ganska nyss kommit hem från ett pass på fritidsgården. Kanon kul verkligen, våra ungdomar är så duktiga!
Första dagen som jag faktiskt känner mig pigg och tur är ju det för den här kvällen på jobbet hade jag inte velat missa för allt smör i småland. Vi hade galakväll, inte vilken galakväll som helst utan temat var black and white, en hyllning till Michael Jackson. Ni skulle ha varit med, vilken show! Tänk er 25 ej normalstörda ungdomar som showar, sjunger och dansar, det är svårt att hitta något mer underhållande :-) Tusen tack!

Kommer ni ihåg att jag skrev, för det tror jag jag gjorde, att vår BM trodde att så fort jag blir frisk så kommer Ärtan titta ut. Har ju haft så mycket förvärkar och liknande. Nu sitter jag självklart här med värkar sen 18.30. Först började de som de vanliga molande ryggvärkarna men nu ligger smärtan som ett pärlband runt svanken, ljumskarna och sista timmen har de kommit med ungefär 3 minuters intervall. Kan det vara så att det är på G? Har svårt att känna när de börjar och slutar för det gör nästan konstant ont, utan jag tar tid på hur Ärtans aktivitets mönster är. Värk = stilla och ingen värk= rörelse, väldigt tydligt mönster hos Ärtis faktiskt. Ringde förlossningen och de tyckte vi skulle komma in om det fortsatte, tänker invänta ett tag och ger det inte med sig så får vi helt enkelt fara in..

Nä nu blir det office space och TENS för hela slanten.

Natti!

Dagens tips



Fick den här bloggen tipsad av en kompis en person som ritar streckgubbsserier om graviditet och föräldraskap.
Läs och känn igen er ;-)



Kaffe



Nä nu blir det frukost för den här lilla familjen. Knäckebröd med ost doppade i kaffe och dagens DN. Bra start på lördagen.

Du då?

Kolla kolla det snö, det snöar!



Känner mig lite som Sune och Håkan när de ser att det snöar ute och får pappa Rudolf att avbryta sin heliga minut ( läsa dagens blaska på toaletten) och plocka fram både skidor och släkt receptet på skidvalla.

I en halvtimmes tid snöade det utan för vårat fönster också. Glad i hågen avslutade vi ( läs jag) film tittandet och jag gjorde mig redo för att övertala älsk att ta en härlig promenad i det vita regnet. Inte då, det hade slutat! Kvar ligger resterna av en halvtimmes vinterväder. Frosten har i och för sig legat i över tre dygn, minusgraderna har varit stabila sen i måndags kväll, men snön lyser med sin frånbaro. Nu har vi förvisso lite lite snö, men gräset syns fortfarande så det räknas knappt. Jag som hann få upp förhoppningarna skyhögt på en ynka halvtimme. Förhoppningarna hann nästan bli lika höga som när mina förvärkar håller i sig några timmar och blir jämna och täta, men icket sa nicke. Varken snön eller bebis verkar vilja titta fram och förgylla starten på denna mörka månad.

Kan inte släppa hoppet om varken snö eller bebis helt så när jag nu går och lägger mig är det med förhoppningen om att vakna upp till en vit, gnistrande värld där morgondagens besök på Julmarknaden på Gammlia efterföljt av jobb från 14 - 23 får mig att vakna upp på söndag morgon av det berömda swoschet. Drömma får man även i vuxen ålder =)

För att riktigt komma i stämning bjuder jag på en vinterbild från den året som gått och även en glad hund som vi saknar nått otroligt mycket. Älskade hund kom hem!


my new BFF



Min nya bästis är inte vem som helst. H*n skänker ett pirr som ingen annan kan, h*n skänker lindring som annars bara läkemedel kan och h*n tar mig till helt nya höjder, endorfin höjder. Vem kan ha sådan tur, höggravid och allt, tänker ni nog. Jo lilla Liw har hittat sin nya BFF ( best friend forever för er som undrar) och kommer inte släppa taget i det lättaste. När någon undrar vad jag gör så säger jag att jag knarkar, för lite så känns det, jag utvecklar ett beroende. Ett beroende av att lindra mina onda förvärkar, ett beroende att kunna öka umgänget ju ondare, ju  högre frekvens. Ni kanske undrar vad min BFF heter, jo h*n heter TENS och är helt enkelt underbar.

Nä nu ska jag knarka lite el med älsk i soffan och kolla på  Mora - Malmö ( hans val), som tur är så är han inte malmöit i alla fall ;-)

Fredag



Har faktiskt inte blivit bättre sen igår, så nu har jag sjukanmält mig idag med. Känns inge roligt varken för ekonomin eller för min egen skull och mina kollegors. Men krutet ligger på att kunna vara med i morgon, är ju Galakväll med tre trappor då, skit roligt ska det bli :-)

Vi har tagit en snabb tur ner på stan, M skulle innhandla några julklappar och jag behövde en guldpenna till julkorten som ska skickas nästa vecka. Var inte så mycket folk på stan, men när det är pensionärer ute i farten tar allt lite längre tid, 15 minuter tog det innan jag fick betala inne på bokhandeln, 15 minuter i kö för en penna. Helt sjukt!
Vi var även in på Po.P. för att kolla om filten designad av Gunilla Axén fanns kvar och det gjorde den. Efter att ha dreglat efter den i över en månad finns den nu i vår ägo, snällaste älsk köpte den åt Ärtan, så snygg!

FILT
Bild lånad från polarnopyret.se

 

Kom på nu att jag fick ett annat paket i morse, ja jag pratar om min julkalender. Idag var det en taborthår pincett, passar mig utmärkt då min favorti pincett ligger i, tror jag, pappas bil sen i sommras. Eller så har jag förlagt den någon annanstans.. Hmm..

Nä nu ska jag lägga mig i soffan, koppla på elchoksapparaten ( TENS) och försöka lindra mina förvärkar. Fick reda på idag att det är när förvärkarna sitter i ryggen som de verkar, låter bra de för nu vill jag att Ärtis ska komma ut :-)
DU MÅSTE VÄLJA STORLEK FÖR ATT KUNNA LÄGGA TILL EN VARA.
DENNA STORLEK ÄR TYVÄRR SLUT

God natt



Nu ska jag gå och lägga mig och förhoppningsvis så kan jag sova några timmar mer än natten som var. Sov en sväng innan middagen på soffan, men min rygg är inte att leka med så jag får inte sova några längre stunder åt gången. Måste börja kolla runt efter ordentliga amningsBHar. Någon som har några tips? Här i stan är utbudet värdelöst, finns bara för mindre bröst, vi som har lite tyngd och behöver ordentligt stöd för att inte förstöra ryggen har det ogjort att leta i de butiker som finns IRL. Eller det finns i en butik, men då får man nog betala närmare 1000:- lite väl mycket om ni frågar mig. Så tips på ställen onlajn som säljer bra, stabila amningsBHar mottages tacksamt. Gärna i modeller med helrygg om ni förstår vad jag menar och utan stål byglar..

Nä några alvedon på det här så ska jag nog kunna sova minst fem timmar, god natt!

Preggot tävlar



Vinn presentkort hos Elin

Tävlingen avslutas den 9:e december, lycka till!

__________________________________________________________________


"Jag vill vinna ett presentkort från Skurk-kids hos Tant Ulrika"

___________________________________________________


"Jag vill vinna ett par Belliotofflor från PirumParum hos Tant Ulrika!"

***************************************************




"Jag är med i utlottningen om ett presentkort eller "julpaket" från BestKids hos Tant Ulrika"'


*********************************************


Jag tävlar om ett presentkort värt 400:- hos Slitagekids i Nikitas blogg,
Tävla
HÄR du med!




TRE beösk på vårdcentralen idag



Vi började dagen med att gå till MVC och träffa vår BM. Allt ser bra ut, lillhjärtat slår med 132 bpm, SF måttet är 36 cm. Blodtrycket låg där det brukar 120/73 och hb likaså på 125. Skönt att få det kollat och att allt står bra till, min hemska förkylning till trots.

Andra besöket på vårdcentralen var efter lunch för att prova ut en TENS-apparat. Vilket skönt pirr, tror jag kan bli beroende ;-) Seriöst så tror jag den kommer hjälpa fin fint, de visar hur den kan användas på ryggen och det är just där mina förvärkar sitter när det är som intesivast så det kommer nog ges tillfälle till träning. Tyvärr så får de inte användas i badet, no shit Sherlock det är ju ström, annars skulle lyckan varit gjord.

Efter mitt besök hos sjukgymnasten var det dags för M att ta bilen dit och ställa sig i vaccinationskön, som tur var för honom så slapp han spendera två timmar i den utan var hemma igen på en halvtimme, nu mera förhoppningsvis knorrfri.

Det har varit en tugn dag, efter sammanlagt fem timmars sömn från elva igår kväll till tio idag så är min kropp och framförallt mitt huvud inte riktigt hundra. Är dock sugen på att gå ut och ta en lång och rask promenad, alltså lång och rask med mina graviditets ögon mätt, för att kanske lyckas få i gång något.. Men först ska jag kolla lite mer på Tv och äta glass, mums!

Dagens paket



Idag kunde jag inte hålla mig särskilt länge, fast ska jag vara helt ärlig har den sena öppningstiden varit avhängd på att jag sovit så länge på förmiddagarna, inte att jag varit mindre nyfiken. Idag hade jag dock kunnat öppna paketet redan klockan fyra, men jag väntade i alla fall tills det i mina ögon är morgon :-) Idag innehöll paketet detta:


Skrubba din hud strålande fräsch med Black Velvet Apricot Body Smoother! En lyxig rengöring med mjukt exfolierande egenskaper gör din hud mjuk, len och väldoftande. ( text och bild thebodyshop.se)

Gud vad jag ska skämma bort mig både innan och efter Ärtans ankomst, eller ja, det kommer nog räcka hela året =) Börjar gilla the body shop mer och mer för varje paket jag öppnar, inte så konstigt kanske ;-) Tack älskling!

Frisk nu?



Vaknade vid 03.20 av att Ärtan bökade runt, är det då du kommer väcka oss i hunger lilla skit? Mådde lite illa och tog ett varv i lägenheten, men gick och la mig och lyckades väcka M som somnade om lika snabbt igen. Han är duktig på det där med att somna. När jag tänker efter vaknade jag nog inte av att jag mådde illa utan av att jag drömde om att vattnet gick, det klassiska swoschet var dock bara i mitt huvud än så länge :-(
Efter att ha vridit och vänt på mig i en halvtimme, insåg jag att illamåendet nog kom sig av hunger, så nu sitter jag här, spelar Zoo world på facebook med en hög salamimackor och ett stort glas oboy bredvid mig och njuter. Jag njuter inte  enbartav det faktum att sältan från vitlökssalami kombinerat med den lite söta smaken av icas vetekakor är precis det min kropp behöver, utan även av att jag inte känner någon stress i att vara vaken mitt i natten utan att kunna göra något åt situationen. Har de sista veckorna insett att det är bättre att göra de bästa av de här vaknätterna än att ligga i sängen och vrida på mig i ångest över att inte få sova. Är faktiskt sjukskriven på grund av  just,sömnbesvären, och kan  sova hela dagarna i några veckor till. Det är lika bra att utnyttja det faktumet och njuta av de sista dagarna eller veckorna som barnlös. Som förälder lär det vara en helt annan ångest som infinner sig när det blir vaknätter och inte matochbajsvakenhet...

Förövrigt första nattten på hela veckan jag varit hungrig, måste nog vara för att jag håller på och bli frisk :-)

Tjing!

Magbilder v 38 ( 37+0)



Jaha, då har det gått en vecka till, kärleks ärren har vuxit lite ser jag, det måste ju innebära att magen växer vilket är bra :-) I och för sig känns det mest som den sjunker, trycket är verkligen mer och mer neråt och det tycker jag syns på hur bristningarn uppkommer. Se själva..


Vecka 38                              Vecka 37

 

Vecka 38                                 Vecka 37

Som sagt bara barnvagnen som saknas för nu är du färdigbakad ;-) Antar att det är nu vi kan börja vänta på din ankomst utan rädslan för att du ska titta ut för tidigt.


Behöver lite hjälp




När Ärtan väl kommer är tanken att vi ska starta en till blogg, som kommer var lösenordsskyddad ( vill ni hänga med säg till). I den bloggen kommer det vara bilder och framsteg, alltså hur livet med Ärtan ter sig, mest för att vår släkt och familj ska kunna följa Ärtans utveckling dag för dag, utan att vi behöver lägga upp alltför mycket bilder på den här bloggen. Kommer inte lämna er utan fortsätta som vanligt men lite färre bilder på Ärtan än på den andra bloggen. Ja ni fattar..
Behöver i alla fall lite hjälp att få till en snygg design, har en ganska tydlig bild över hur jag vill ha det, men jag kan inte få till det själv ( det vet jag redan innan jag provat) så om någon känner sig kallad så hojta ;-) Det är dock inte akut, dröjer säkert fem veckor innan Ärtan väljer att komma ut :-S

Nä nu ska jag invänta Grey´s =)

Vecka 38 (37+0)



Du är på dag 259 av 280. (92,9%).
Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 0 fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 21 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Lilypie Pregnancy tickers

 

 

Mina tankar: Tre veckor kvar till beräknat datum, men det är nog bara att räkna med att det är fyra till fem veckor kvar, optimalt vore att gå över 10 dagar ungefär, då blir det en 2010 och inte på nyårsdagen. Men att önska sånt är ju omöjligt, bara du är frisk lilla bebis. Har varit sjuk sen i lördagsnatt och under tiden jag varit dålig har kroppen inte alls varit gravid, i den meningen att jag har inte haft några förvärkar, sammandragningar eller värk i fogar och dylikt. I och för sig kan det bero på att jag inte orkat röra på mig, kroppen har fått vila mer de här dagarna än under hela graviditeten. Magen växer, och sjunker lite, men är nog inte så låg som den kommer vara när det väl är dags. Andningen blir då lättare. Snart är vi helt redo inför din ankomst, just nu väntar vi egentligen bara på babyskyddet som kommer upp nästa helg och barnvagnen som kan komma vilken dag som helst nu. Idag räknas du som fullgången så kommer du ut nu, är vi inte alls oroliga för att det ska vara någon som helst fara för dig. Men vänta gärna tills vi har fått barnvagnen i alla fall.

 

Bebis: Nu väger bebisen kring 2,9 kg och är cirka 50 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.
Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.
Apropå hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

 

Mamman: Kroppen anpassar sig mer och mer inför den kommande uppgiften. Vila mycket och ladda med bra mat. För många kvinnor ändras dygnsrytmen och påminner mer och mer om hur dagarna kommer te sig när bebis är född.


Andra december



21 dagar kvar till BF, ny vecka och ett nytt paket i julkalendern :-) Många roliga händelser på samma gång. I dagens blåa ask med siffran 2 på låg det en förpackning med Moringa body butter 50 ml, de förpackningar som säljs är på 200 ml så idag var det inte en fullstor produkt, men det är en lagom prova på storlek.


(bild lånad från thebodyshop.se)


Även idag är himlen blektglå och solen letar sig ner mot oss, dock klev jag inte upp förre 11 så när jag tittade ut var solen nästan bakom universitets byggnaderna redan, nu är dagarna korta här upp i norr. Men om mindre än tre veckor vänder det, för visst är det den 22 december som är årets kortaste dag?

Förkylningen och bihålorna är lite bättre idag, jag känner mig pigg i kroppen och knoppen men snorar lika mycket som tidigare i veckan. kommer inte jobba varken idag eller imorgon, vill inte riskera andras hälsa eller min egen. Men jag börjar få lappsjuka, blev överlycklig när M klev över tröskeln redan vid tolv tiden och inte vid tre som det brukar vara. Trevligt med lite sällskap i min annars så isolerade värld.


Jag ska bli stjärna



Fr v: Zara, Olivia, Nikita, Marcus, Oscar och Teodor Foto: TV4

De satsar mot stjärnorna

På tisdag drar Jag ska bli stjärna igång, serien om sex unga stjärnskott om har stora mål och siktet inställt på framgång.

(text och bild från tv4.se)

Är det någon mer än jag som kollar på fyrans nya program Jag ska bli stjärna?  Handlar om sex barn som har stort "stöd" av sina föräldrar för att bli någon inom sin sport eller sitt intresse. Helt sjukt, trodde sånt här hörde hemma i USA men tydligen inte. Snacka om att använda sina barn för att förverkliga sig själv. I vissa fall vill säkert barnen också bli stora inom sitt område, men har inte föräldrar ett ansvar att banen ändå lever med båda fötterna på jorden? Hur nyttigt kan det vara att som sjuåring satsa många många timmar i veckan för att bli "stjärna". Nä usch och fy, det är, i mina ögon, stor skillnad mellan att vara en stöttande förälder och en självförverkligande förälder.

Uttråkad



Jag är inte gjord för att inte göra någonting. Efter ett entimmes samtal med mamma över skype är mitt huvud trött men kroppen rastlös. Gillar inte alls att sitta själv hemma och inte orka göra någonting, blir nog till att ta itu med diskberget :-)
Förhoppningsvis blir jag så utmattad av att diska att jag somnar på soffan =) Vilka framtids utsikter...

Har sovit skit dåligt inatt, mina bihålor innehåller nog Sveriges samlade snorproduktion och att ligga ner är ingen höjdare. Nån gång efter fem imorse vaknade jag snöt mig och började blöda näsblod så efter det var allt som kallas sömn omöjligt på över två timmar, inge bra när man ska bli frisk och kry :-S



Första december




Första december i Umeå bjuder inte bara på uppehåll från det tröstlösa regnandet utan även på en blå himmel och solens bleka strålar som letar sig ner. Efter en regnig helg har vädret slagit om och det är minusgrader och frost ute, hörligt. Hoppas att starten på december håller vad den lovar och att vi kan säga adjö till det tråkiga väder november bjöd oss på.

Första december innebär även att vi har öppnat första luckan på den finna vykortskalendern vi fick av Mona förra veckan och jag har även öppnat första paketet i julkalendern jag fick från Älsklingen. Måste säga att innehållet i paket nummer ett var perfekt så här första vintermånads dagen. För visst brukar vintern bjuda på torra och narriga händer? Det kommer jag slippa i år med the body shops handkräm från hampa serien :-) Nu har de satt mina förväntningar på topp inför de resterande 23 "luckorna" ;-)




RSS 2.0