Kvällstur

Tänkte skriva kvällspromenad men det är fel. Idag blev det en kvällstur på cykel i ett mörknande Umeå längs  med Umeåälven. Gud vad jag tycker om att känna höstens dofter i den svala kvällsbrisen. Hösten är verkligen på väg, nog för att det är varma dagar men när kvällens lugn sänker sig kommer den höga klara luften med löftet om höst.

Anledningen till att det blev cykeltur istället för promenad är för att jag inte klarar av mer än några hundra meter utan att få sammandragningar och ont i fogarna. På cykel känner jag mig som pånytt född, härligt att känna friheten och vinden i håret när vi susar nerför backarna. Och Vilde älskar att springa bredvid, ett stort plus i kanten.


Ni kan ju tänka er hur vackert det är med Kolbäcksbron i bakgrunden när
det mörknar över Umeälven, synd jag inte stod still när jag knäppte :)


Nä, nu blir det mys i soffan med en Magnum ( glassen alltså) och en kopp the.
Trevlig kväll alla!

Fruktstund



Vad gott det är med vindruvor, synd det är så mycket socker i dem. Sitter här i sängen med laptopen i knät och bara slö surfar med en vindruva i ena näven och apelsin MER i andra, livet är till för att njutas :)

På barnmorskans order tar jag det ovanligt lugnt i eftermiddag. Ringde henne i morse och berättade om helgens sammandragningar. Hon blev nog lite oroad för hon fixade en tid åt mig för undersökning i morgon eftermiddag. Har för mig att jag läst någonstans att sammandragningar/förvärkar kan luckra upp livmodertappen. Detta i sin tur kan leda till prematur födsel, och det vill vi ju inte, känns tidigt med bebis i vecka 24... Hon gav mig även direktnummret till förlossningen och sa att jag skulle ringa dit på direkten om jag fick tillbaka besvären. Känns skönt att hon är så förutseende :)

Nä nu ska jag berätta för älskling vad jag vill ha till middag :)

Back to life, back to reality

Att överleva första dagen i skolan är lite som att överleva första örådet i Robinson. Vilka är inne i gänget och vilka platsar inte. Eftersom det enbart handlar om looks och inget annat även på Universitets nivå är det tur att jag är så snygg:) Eller hur det nu var.. Känner för var dag som går att jag inte längre kan frångå det faktum att jag är gravid så istället för att försöka dölja det, och se smalare ut, vilket var allternativet när det mest såg ut som att jag blivit lönnfet, så klär jag mig för att framhäva magen. Bättre resultat om jag får säga det själv:)


För er som är intresserade så är det ett mama linne från H&M
Kofta från Vila och baggyjeans ( normal modell) från Only.
Halsbandet som även klocka kommer från Ur&Penn.

Som ni ser så överlevde jag alltså första örådet och får de närmsta tio veckorna spendera tiden med ett gäng blivande lärare i olika åldrar. Var två bekanta ansikten i klassen, varav det ena var Claras, skit kul att få läsa en kurs med henne igen, bara att hoppas att vårt önskemål om att hamna i samma basgrupp går igenom. Men det får vi inte reda på förräns imorgon :)



Första skoldagen

Ni vet den där förväntansfulla känslan som infann sig inför skolstart som barn, den finns av någon konstig anledning kvar hos mig än i dag. Varför kan jag inte svara på, nu för tiden vet jag i princip när våren slutar vad och hur jag kommer fylla min första vecka på hösten med, men ändå är jag förväntansfull. Kanske kommer vi ha BRA föreläsningar, intressanta diskussioner och givande seminarier. Eller så blir praktiken kanon bra utan den där stressen som brukar komma. Eller så är den en kurs med många nya bekantskaper. Jag vet faktiskt inte men jag känner även idag förväntan. Lite extra idag då jag kommer läsa med personer jag läst med förrut som inte sett mig sen jag började se gravid ut, ska bli kul att se reaktionen:)

Hoppas ni fortfarande har någonting som får er att känna förväntan i vardagen.


God natt

Nu ska jag alldeles strax krypa ner i sängen i vårt för helgen i ordning fixade sovrum, känns kanon skönt.

Något som känns mindre skönt är att jag sedan igår kväll haft sammandragningar från och till. De började efter att jag hjälpt en rar gammal dam med att lyfta in hennes väska i taxin igår. Sen höll det i sig ända tills imorse kring nio tiden. Nu är de tillbaka igen, främst när jag sitter ner. Så att köra bil 8 timmar var ingen höjdare. Ska ringa BM imorgon och höra vad hon säger. Så här ska det ju inte vara, kan jag inte sitta i mer n en kvart blir det en ohållbar höst för mig. Studier halva hösten och sedan taxi sista delen, hur ska jag överleva ekonomiskt om jag inte kan studera/arbeta?! Stress!

Nå nu ska jag gå och snusa på älskling:)

Natti!



Familjeliv

Den sidan slutar aldrig att förvåna mig. Läste precis en tråd där trådstartaren var rädd att hon blivit gravid genom oralt umgänge!!! Vad får våra ungdomar lära sig i skolan egentligen?? Pinsamt och väldigt konstigt i mina ögon att en 18 åring inte vet sådant. I och med att jag själv har valt att utbilda mig till lärare ( biologi/ naturkunskap) så tycker jag det är extra märkligt att elever kan gå igenom det svenska skolsystemet utan att lära sig hur ett barn blir till! Dålig lärare eller total ouppmärksamhet, that´s the question!





Söndag

Shit, jag är helt slut! Det känns att min kropp inte riktigt hänger med när jag jobbar de här långa och sena passen. Det var i alla fall riktigt tråkigt att köra taxi igår. Inte nog med att det var lönehelg, alla j*kla studenter är ju tillbaka och har insparkar och andra alkohol baserade umgängen, drygt!
Har precis vaknat och käkat frukost, taco rester :) Var sugen redan när jag kom hem i natt så jag kunde inte låta bli :)

En rolig sak som dock hänt under kvällen/natten är att jag vunnit TVÅ auktioner på tradera.
Ni vet skötväskan jag så gärna ville ha?


It´s mine :)
Betalar 745:- inklusive frakt. Nypris är 995:- utan frakt ( ca 95:-)
Är tokigt nöjd med mitt "klipp".

Den andra auktionen jag vunnit är på ett Mumin babygym. Vi har, sen vi började kolla på babygym, tyckt att mumin är de finaste. Nu fick jag ett för 450:- inklusive frakt, nytt kostar det 645:- hos vår närmsta återförsäljare.


Tokigt nöjd kan jag meddela, nu ska jag bara invänta några av mina andra auktioner, hoppas mycket på speciellt två av dem.
Många trötta kramar från ett soligt men blåsigt Umeå.

En rolig dag

I alla fall för mig :) Vi har varit i farten mest hela dagen och fixat och donat här hemma. Efter en tur till JULA för inhandling av slagborr med tillhörande borrar och till en tygaffär för att köpa gardiner till sovrummet var det dags att borra upp taklampor i vardagsrummet. Borrat har älskling gjort, men några lampor har inte kommit upp. Vi frågade om hjälp på JULA just för att vi inte visste vilka borrar de rekomenderade, killen var väldigt trevlig och tyckte att vi skulle köpa billiga iom att vi bor i ett ganska nybyggt hus så brukar betongen vara porösare än i 60-tals husen. Ok, 29 :- setet rekomenderades tillslut. Hem och borra alltså. Kvar har vi nu ett borrhuvud som har SMÄLT! Taket var visst mycket hårdare än vad någon av oss trodde så M kom tre centimeter sen tog det stopp och det enda som hände var att borrhuvudet smälte och blev avtrubbat ( allt på samma gång). Billigt skit med andra ord. Men jag har fått mig ett flertal goda skratt för endast 29 svenska kronor, inte varje dag jag får mig det till livs. Peakade när älskling säger:

Nä nu skiter jag i det här. Du har ingen händig karl och har du inte insett det vid det här laget så är det i alla fall inte MITT fel!

Nu blir det till att åka till Claes Ohlssons någon dag och köpa nytt borrset. Men det får vänta, har i alla fall fått upp en massa tavlor och kort på väggarna och nu blir det promenad följt av middag för att sedan sätta mitt arsle i taxin för ett efterlängtat, not!, nattpass  akompanjerad av Umeås nyblivna studenter som fått alldeles för mycket innanför västen:( Jiiha!

God morgon

God morgon alla glada helgfirare!
Ligger här i sängen med Laptopen i knät och surfar runt på sänggavlar/stommar.
Funderar på att köpa en jätteful för 500 kr på blocket och sedan modifiera den så att jag blir nöjd, men frågan är om jag kommer få tummen ur :)
Idag är en spännande dag, har några auktioner på tradera som tar slut idag som jag väldigt, väldigt gärna vinner! Ska inte avslöja vad innan det är klart dock :)

Vet inte riktigt vad jag/vi ska hitta på idag. Sortera tvätt och hänga upp lite på väggen är redan spikat, men sen då? Det regnar  utanför fönstret och jag känner redan av min skalle lite smått, får nog bli en väldigt lugn dag tror jag. OM jag inte köper sänggaveln vill säga för då kommer jag vilja dona med den :) Ska iväg och jobba första passet på taxi sedan juni, börjar 18 och slutar 04, ska bli kul och se reaktionerna från mina kollegor, är nog ganska många som är ovetandes om lilla Ärtan :)
Appråpå lilla Ärtan så fullföljde han ett helt friprogram i gymnastik i min mage igår kväll. Jag låg och läste och sjöng för magen när Ärtis helt plötsligt börjar sparka som tusan, var väl för långt uppehåll :) La dit handen för då brukar det lugna ner sig, men inte! När jag flyttade handen så följde sparkarna efter, jäkligt häftigt. Somnade och vaknade vid tre av att M kom hem från jobbet och direkt var det fullfart på Ärtan igen, börjar bli stak vår bebis för flera gånger sparkas det uppåt, mot revbenen och det känns som knivhugg :S Men det är härligt ändå :)

Lite komiskt ändå

Det hände något lite komiskt här hemma alldeles nyss. Mitt i mitt tokstökande så uppmärksammade jag att Vilde stod och snusade vid dörren mot uteplatsen som står på glänt. Skit också, tänker jag, är katten på väg in igen! Grannens katt, som både jag och M är hyper allergiska mot, brukar försöka smita in så Vilde är lite av  en dörrvakt. Döm om min förvåning när jag inte ser någon katt, däremot låter det från Vildes matskål som fortfarane står där ute sen i eftermiddags. Vad tror ni att det är som bökar runt i den, jo en Igelkott!



Ganska komiskt eller hur? :)

Fredag

M jobbar och jag softar framför tv:n. For iväg och handlade och lagade till tacos, blev så jäkla sugen. Och det är lätt för älsklingen att värma när han kommer hem om ett tag för "lunchrast". Jag ska ta och bädda och sen vika tvätten, har äntligen avslutat en lång dag i tvättstugan. Men jag är så mätt just nu så det får nog vänta ett tag till :) Kanske tar tag i det senare, tänker gå över till Krillan, det är tjejkväll ( läs fest) där ikväll :)

Hoppas ni har en lugn och skön fredag kväll!


Eftermiddags promenad

Efter att ha käkat en lätt lunch bestående av soppa i hemmets lugna vrå bestämde jag och M oss för att ta dagens skogspromenad med Vilde redan då. För mig är det jobbiga just nu att ta mig ut, ryggen värker och jag vet att det inte är någon angenäm promenad som stundar, men nog så nyttig. Så fort vi kom mot skogen slog det mig att det är årets första höstpromenad. Idag är första riktiga höstdagen, det är lite små grått och kyligt, men ändå sådär kvavt som det gärna är precis i början av hösten. Just innan Gammlia skogen tar vid gick vi förbi det här höstscenariot..



På slutet mot vår härliga och stärkande promenad hittade vi även lite trattkantareller, alltid lika gott att torka och stoppa i maten senare under året.

Nu ska jag vinka av M som ska iväg och jobba hela kvällen lång. Någon som har en idé på vad jag kan hitta på i min ensamhet, tips mottages tacksamt:)

BM

Är nu hemkommen från besöket hos BM och känner mig mycket lugnare än innan. Ställde alla mina frågor jag samlat på mig under sommaren. Angående svininfluensan så kommer gravida i Västerbottens län att vaccineras, blir i v.41 tidigast. Skönt att få ett svar på hur det kommer att bli med det.
Vår föräldrar grupp kommer att starta 21 september, längtar redan :) Frågade ävan om svininfluensan medför att vi inte får göra studiebesök på BB/förlossningen, i nu läget har de inga restriktioner, det kan förändras, men deras intentioner är att ha öppet för studiebesök och besökande i allmännhet trots influensa larmen.
Pratade även med IngaLill kring min förlossningsrädsla och hon skulle skriva en remiss åt mig till Aurora gruppen vid NUS så att jag ( och M ) får komma dit och prata kring, främst mina, rädslor kring förlossningen.

Mätte allt och lyssnade på hjärtljuden och allt var tipp topp :) Skit häftigt verkligen, men i stundens förtjusning glömde både jag och M bort att ta fram kameran :( Jaja, det kommer fler chanser :P

Lite data:
Vikt: 84.1 kg
hB: 127 g/l
Glucos: 4.9 mmol/l
SF: 23 cm
Hjärtslag: 146 bpm

God morgon!

Idag är det dags att äntligen få träffa våra trevliga Barnmorska igen :) Som jag har längtat de sista 3 veckorna. :) Åtta veckor är ett alldeles för stort glapp för mig om jag ska hålla mig lugn. Idag ska vi få lyssna på hjärtljuden för första gången, har laddat kameran med nya batterier så nu kan vi spela in dem :D Tack för tipset Malin :)

Tror även det här är början på våra varannan veckors besök, är kanske till och med nu de börjar mäta SF måttet? Har lite dålig koll, men har hur som helst cirka 100 frågaor till BM angående svininfluensan och mycket där till! Laddad till tänderna med andra ord!

Magbild v 24 ( 23+1)

Som vanligt tycker jag inget har hänt med magen när jag jämför bilderna :)



Vill ha

Åh, surfade in på Tradera i ren tristress och började kolla på skötväskor. Där fanns det några auktioner på Ju-ju-be between , så jäkla snygga. Eter att ha surfat runt lite grann så inser jag att de har två modeller som verkar vettiga. Dels Between men sedan även Be all.



Between


Beall


Hur tänker DU när det kommer till skötväskor, det är ju verkligen en djungel. Blir vi lurade att konsumera eller fyller de verkligen sin funktion? Jag känner mig verkligen som ett blåbär när det kommer till alla dessa tillbehör. Och framförallt är det någon som har någon erfarenhet av någon av dessa skötväskor eller Ju-Ju-be produkter överhuvudtaget??

Men Between är verkligen snygg, tyvärr så kommer nog inte M gå med på de allra vildaste mönstren, men de är snygga ändå :)

Preggoträff

Eller ni andra gravida kanske tar illa vid er av den rubriken? Det är med glimten i ögat så ni vet :)

Har idag fikat med gänget från FL. Jätte trevligt att få snacka preggosnack med andra än älskling och familjen :) Är nu nyss hemkommen och ska läsa min nyinköpta Vi föräldrar Gravid. Av nån konstig anledning fick jag ett väldigt påtagligt sug efter risifrutti jordgubb när jag var på väg hem så en sådan får förgylla min läsning!

På bilden syns även hörnskydden som inhandlades på IKEA under semestern.
Älskling gillar dem så han satte dit dem redan nu, är nog bra för jag börjar bli klumpig...



Hoppas ni har en trevlig kväll :)



Allt som är gult är solen, allt som är rött är Liw..




Hittade kortet som M tog för några veckor sedan, jag är precis så där glad idag :) Och det får mig även att tänka på vad Jasse sa för sex- sju år sedan när vi satt en tidig morgon ( sen natt enligt vissa)  över en vinare. Därav rubriken :)

Nu är arbets interjuvn avklarad, med glans! Jag har till 99% fått nytt jobb idag. Känns kanon. Han jag pratade med sa att han sagt till de andra sökande att han ska lämna besked till dem på måndag, men till mig sa han bara , kom 18.00 på onsdag, då är det personalmöte :) Känns kanon bra. Han skulle till och med se till så att jag inte har pass på onsdagkvällar under hösten så jag kan gå på gravidyogan! Hyvens karl.

Nu blir det till att fixa och dona här hemma, sen ska jag och älskling ner på staden. Banken, H&M och lilla mirakel står på min lista. M vill kolla efter en ny höstjacka ( jag köpte faktiskt en igår :O ) sen ska jag lura med honom på kinarestaurang, har längtat efter kinesiskt i över en månad...
Efter detta blir det fika med ett gäng glada preggon från familjeliv. Första träffen av förhoppningsvis många framöver, ska bli skit kul!

Idag skiner solen

Rent teoretiskt gör den inte det, i alla fall inte här i Umeå, men i mitt liv. Har efter många långa månader fått tillbaka lusten och glädjen till viktiga saker i mitt liv, härligt! En annan stråle i tillvaron är att jag blev uppringd i morse av en annan fritidsgård än den jag jobbat på tidigare och ska dit på interjuv vid halv tolv :) Känns kanon! Hoppas jag kan göra intryck så jag säkrar min inkomst för hösten, blir tungt med 50% CSN annars:(

Så nu mina vänner ska jag jaga ut sambon ur duschen, ställa mig själv i blöt och göra mig iordning för arbetsinterjuv :)
Håll tummarna för mig!

Vad får din sol att lysa idag?





Hemma

Nu har vi varit hemma ett tag, hunnit få i oss lite middag och handla det nödvändigaste. Jag har börjat packa upp alla prylar också, babyprylar alltså :)

Gick igenom en låda från när jag och lillebror var små i morse och fick med mig det mesta upp:


Vem har inte barnkort på sig själv i dessa hiskeliga färger, Lovely!


Sovpåse med brodyr.


Fyra filtar i bomull, som nya, fast med nostalgi :)

När vi sedan kom hem till Umeå låg det paket och väntade på oss :) Dels har vi gått med i Barnens bokklubb innan semestern vilket jag glömt bort, och nu hade första paketet kommit :)


Mina första år är en jätte fin "fylla i bok" om, som ni förstår, barnets första år :)

Sen hade det även kommit lite paket till mamma och pappa,:) Både kläder från H&M, tradera vinst och ett till bokpaket.
En kursbok åt mig och en bok att fylla i under graviditeten från Bokus.se. Så nu vet i alla fall jag vad jag ska sysselsätta mig med om det regnar i veckan :) Tvätta barnkläder och fylla i böcker :)


...från Creedens till Carola... Nanana nanananannannnnanan

Blandband i all ära, men någon måtta får det vara :)
Åker genom ett disigt höga kusten, snart Övik vilket gör ungefär 10 mil kvar att beta av då.
Blir ett stopp på Häggströms modehus i Lögdeå efter Övik, tjat lönar sig :)
Ska se om de har några fina vinteroveraller storlek 64. Det stället är lite av Norrlands Ullared om jag förstått det hela rätt så det ska bli kul. Semestern är ju slut så nu kan det sistaav semesterkasan spenderas på Ärtan :P

The show must go on!


Av någon konstig anledning blir M irriterad när jag sjunger med i 60-tals dängorna, klappar takten  och försöker dansa twist i sätet, karlar är bra konstiga :)


Vecka 24

Du är på dag 161 av 280. (57,9%).
Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 0 fulla dagar (v23+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 119 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar: Har haft en liten svacka sista dagarna, känner att jag inte har kontrollen över min kropp längre. Gillar det inte just den biten, men allt annat är underbart. Att känna bebis vända, sparka och hicka där inne är helt fantastiskt. Oroa mig lite för att vi inte varit hos BM på länge men på fredag är det dags igen :)

Magen växer väl, eller den blir i alla fall mer definierad, mer gravid mage alltså :) Jag har då inte gått upp några 5 – 7 kilo utan ligger fortfarande på minus. Foglossningarna har lugnat sig lite, men är jag i farten en hel dag så får jag ont. Mitt största problem just nu är att jag inte får sova ordentligt och halsbränna.

 

Fostret: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

fetal development at 23 weeksMånga studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik – av någon anledning särskilt Vivaldi. Pröva att spela Quattro Staggione och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!
Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född.

Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.


Mamman: Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel? Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen. Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.


Polackfamiljen

Är nog vårt nya tillmäte är jag rädd, hemfärd påbörjad. Se så kul vi ska ha :)



Tur vi har en tålig hund :) Det är inte så illa som det ser ut för han, han kan ligga ner och är ganska nöjd där bak..



Det är tur vi har en STEREO i alla fall. Radion har skit kass mottagning och Hanna Fahl pratar ändå bara om tights så nu är det Ugglas Jag dansar aldrig nykter tralalallalal som underhåller polackerna :)

God morgon!

Vaknade tidigt imorse och hann upp och äta frukost med kära far innan han skulle fara till jobbet. Härligt att bli väckt av P 1 på alldeles för hög volym. Pappa driver någon slags morgonmission som går ut på att  vaknar resten av huset till P1, har de vaknat till en bra dag. Detta kan nog stämma iofs då jag har så många bra minnen från min uppväxt :)
När pappa väl farit iväg till jobbet kom Mona upp och vi har suttit och klurat på namn till bebis:) Till slut gav vi upp och tog fram en almanacka, bra skit! Jag och M har kommit fram till att vi måste börja göra en lista, vi tappar som bort namn vi gillar på vägen, inte bra!

Nu blir det upp på pappas vind för att leta reda på en låda med barnkläder från min och lillebrors tid, ska se om det finns något att spara, blir nog mest av affektionsvärde :)

Ha en trevlig dag alla!

Uppdatering

Skrev ju av mig i ett tidigare inlägg om hur jag mår just nu och konsekvenserna kring det, tycker på  något plan att jag är skyldig er att uppdatera kring läget. Om inte så är jag i behov av att skriva av mig igen.

I söndags kväll gjorde jag efter en dag full av ångest slag i saken och gjorde en internetanmälan till psykologstudenterna i Umeås mottagning. Redan kl 09.00 på måndag morgon ringde mobilen och det var då en ansvarig som sa att de  tagit emot min anmälan och ska kalla mig på "interjuv/bedömnings samtal".

De sista dagarna har jag och M pratat kring det här och jag har bara genom att lyssna på hur han upplever mig och de situationer jag hamnar i fått en större och djupare insikt i mitt problem. När vi sedan idag träffade först pappa och Mona och sedan mamma har jag berättat om denna kontakt med mottagningen.

Att det är en lång process att komma till insikt kring sig själv är verkligen sant, för mig har det tagit dryga tio år. Insikten hjälper mig i nuläget att söka samtalshjälp och att öppna mig inför mina nära och kära. Om det inte vore för att jag är så rädd att skada min och M´s relation vet jag inte om jag skulle tagit mig för att ta detta steg. Det är ett stort steg. Men ett bra sådant!

Jag känner verkligen det stöd jag inners inne alltid vetat att jag haft från mina föräldrar  när jag pratar med dem om problematiken och är så glad att jag tagit steget! Vet att det kommer bli en jobbig tid med insikter och självkännedom jag nog länge blundat för, men för min, M´s och Ärtans skull ska jag vara stark och inte blunda för problemet.

En annan sak som är en ren "vinst " från inlägget är att jag insett ( och några har insett via mitt inlägg) att det är vanligare än vad vi tror att må dåligt under sin graviditet. Jag tycker det är lite synd att det inte är fler som berör ämnet. Är väldigt tråkigt för att gå runt och tro att man är ensam om problemet får en bara att må ännu sämre.

Dagens +..

...måste ändå vara att Fanta nylanserar Fanta lemon, mums!



Har inte haft så mycket tid för bloggen idag, efter packande och städande for vi mot hudik. Här har vi varit hos Jessica och tagit emot ett stycke flyttkartong med kläder storlek 50 - 68. Tusen tack älskade vän! Fick även en babysitter och babygym. Snart är vi fullt utrustade  inför Ärtans ankomst:)
Efter middag hos pappa och Mona for vi ut till stället där mamma bor när hon är i stan. Älskade mor har i dagarna varit på ikea och hittade där överdrag till våra soffor i plastfrotté :) Ni vet kisskydd :) Perfekt!
Känns skönt att hinna med hela familjen exklusiva lillebror innan exilen i Umeå tar vid.
 
Lovar att fota polackbilen vi färdas i imorgon, den är sjukt fullpackad och sjukt ful, men rullar det gör den :)

Tisdag

Ni kommer inte tro mig mina vänner, men jag har även inatt fått sova ordentligt, helt otroligt :)

Har börjat märka ännu mer avgränsningar i när Ärtan rör på sig. Tidigare har det varit under en halvtimme med ca två timmars mellanrum dygnet runt. Nu verkar bebis ha förstått att när mamma sover är det smart att göra likadant så nu blir jag inte väckt på nätterna :) Blir knappt kissnödig heller, men det tror jag har att göra med att bebis gärna sparkat fotboll med min blåsa och att h*n nu ligger anorlunda, det går att känna skillnaden utanpå magen nu :) Jätte häftigt! I går hade stackarn hicka i nästan två timmar (!), det var fullt race under den tiden, inte sparkar utan bebis vände på sig med jämna mellanrum. Kanske försökte liten hitta ett läge så att hickan skulle sluta, stackarn. Hur häftigt som helst nu när jag verkligen kan känna hur/var och vad bebis håller på med i min mage!

Nä, nu ska vi tyvärr inte utnyttja det fina vädret utan sätta igång med att packa ihop våra prylar, idag åker vi från stugan. Det känns jobbigt för nu återgår vi till vardagen, men jag längtar till Umeå också. Kanske mest för att vi ska till BM på fredag och lyssna på hjärtljuden för första gången:)

Ha en kanon dag alla!

Vår kväll ( fast det är ju höst)

För visst är det höst idag? Jag tycker det har kännts som det,  snart är rönnbären mogna och det mina vänner brukar vara ett klassiskt tecken på att hösten är i antågande, Lovely!

I kväll har vi haft myskväll. Ingen särskilld anledning egentligen, men det är nästan vår sista semesterdag idag. I och för sig börjar inte studierna förrens på måndag nästa vecka, men imorgon lämnar vi stugan och på onsdag beräknas vi anlända i Umeå igen. Måste erkänna att jag längtar hem!



Myskvällar är väldigt simpla i min och M´s relation. Lite gott snask, helst vin ( men nu trocadero/öl) , chips och några tända ljus. Vad mer behövs? Och så två komedier, Trångt i kistan och Mr Woodcock gällde för kvällen.  Mysfaktorn höjs ytterligare några snäpp av att det är mörkt ute och hösten verkligen är i antågande, jag lovar och svär! Men framför allt av att Ärtan gör sin närvaro mer och mer påminnd. Kan nästan inte förstå att vi snart får ha myskväll och samtidigt lukta på bebis! Helt amazing!


Har nästan glömt bort. Grattis världens bästa mamma som idag fyller 54 år! Hurra hurra hurra!
Och imorgon får vi kramas med mamma, längtar!



Tävling hos Lady Dahmer

Tävla om ett lyxigt hudvårds paket hos Lady Dahmer du med!



Jag tävlar om ett hudvårdsset hos Lady Dahmer.

Var med och tävla HÄR du med!


Tävlingen avslutas Tisdagen den 25:e augusti.

Lycka till!

 



En lugn och skön dag

Efter en sen lunch ( 13.30) för M, jag mådde illa och åt inget, så for vi upp till tjärn med intentionen att bada lite. 19 grader i vattnet och lite små hurvigt, för att solen inte stod rätt, fick oss att lägga oss på bryggan efter att ha doppat knäskålarna. Efter 2 timmar i horisontal läge tog vi fyrhjulingen hemmåt. Nu har vi precis kommit igång med middagen efter en snabb tur till ICA för inhandling av choklad och två nya komedier på DVD att förgylla kvällen med. Ikväll orkar jag nog se åtminstonne en då jag faktiskt fick sova ordentligt natten som var, peppar peppar.

Jag har idag blivit rekomenderad av föräldrarbloggar som en av dagens bloggar. Jätte kul!




Tävling hos Sara

Tävling avslutas den 30/8 så passa på du med :)




Tävla hos Sara och få chansen att vinna dessa härliga produkter du med.


Tävling hos Luran



Gör som jag och var med och tävla hos Luran, lycka till!



Var med och tävla om en seLes bräda med texten "Bä bä vita lamm".
Perfekt att ställa tillsammans med lite böcker på en boklist i barnens rum!

Tävlingen avslutas den 31 augusti.


Två timmar och sjutton minuter

Så länge sen är det sedan jag postade förra inlägget.
Sen dess har jag och älskling rensat svamp, mycket svamp. Gula kantareller i massor! På en bänk i solen med P3 i bakgrunden och hunden under bordet har vi små pratat om ditten och datten, en perfekt förmiddag med andra ord. Som dessutom känns produktiv, se själva.


Våra fina rensade kantareller, och lika mycket har vi redan fryst in :)


Härligt

Inatt har jag faktiskt sovit hela natten. Eller ja, jag har ju vaknat och varit kissnödig några gånger, men vägrat kliva upp och bara vänt på mig och somnat om. Jätte skönt, nästan tio (!!)  timmars sömn på en natt. Kan inte ens komma ihåg när det hände senast, men nu känner jag mig som en ny människa. Vaknade, som ett plus i kanten, hungrig och har nu ätit tunnbröd med älgkött, bara för att jag faktiskt var sugen på det. Gott gotti gott gott :)

Vill passa på att tacka för det stöd jag fått efter gårdagens långa inlägg kring hur jag mår just nu. Det värmer att jag inte är ensam om att känna så här, tack!

Förlåt



Vet inte riktigt var jag ska börja, blir nog ett av mina mer personliga inlägg sen den här bloggen såg dagens ljus.

Har senaste veckan känt mig allmänt nere och ur form med mig själv. Jag har trots detta verkligen njutit av semestern och de härliga dagar vi hittills fått här i Hälsingland, men jag har inte varit hundra psykiskt ändå. Sömnbrist är verkligen inte att rekomendera och just nu sover jag max tre timmar per natt, ingen humör höjare direkt.

Ända sedan jag var tonåring har jag kämpat med dålig självkänsla, dålig självbild och en väldigt stor rädsla för att bli lämnad av människor jag tycker om. I och med att graviditeten gör sig mer och mer påmind blir min nyfunna självkänsla och förbättrade självbild allt svagare och svagare. Att jag inte har haft problem med " mig själv" på nästan tre år är enbart M´s förtjänst. Han har fått mig att förstå att jag är älskad för den jag är, oavsett skavanker och några extra kilon. Älskar dig för det (också) vännen!  Nu när både kroppen och hormonerna förändras har jag fallit tillbaka i gamla mönster, detta innebär även att när jag mår dåligt med / i mig själv så får jag känslorna utanpå.

Jag styrs just nu helt och hållet av mina känslor, kan inte ta en diskusion, motgång eller annan händelse som påverkar mina känslor. Detta är jätte jobbigt, både för mig men inte minst för de i min närhet.

I helgen har det varit min far och Mona samt M`s föräldrar i min närhet. Igår bröt jag ihop totalt. Jag kände verkligen hur dåligt jag mått de senaste dagarna och efter att närmsta ICA affär här ute i skogen hade hunnit stänga, när vi kom för att köpa läsk åt mig inför gårdags kvällen, brakade det lös när vi kom hem igen. Jag vet att det är så fjantigt, omoget och barnsligt, men jag bröt ihop. Just då var gravid det sista jag ville vara, bara tanken på att folk kommer kommentera, känna, och tycka kring mig och min mage får mig att må illa. Att det sedan är orättvist att jag inte får ta ett glas vin till maten, vara hungrig, sova ordentligt, bära vilka kläder som helst ur min garderob eller gå i skogen som jag brukar gör inte saken bättre.

Detta leder till att jag blir ledsen, arg och utåtagerande. Stackars min och ( inte minst ) M´s familj. Nu sitter jag här ett dygn senare med insikten att jag behöver få prata av mig och få hjälp att hantera min känslor. För gör jag inget åt det här är jag rädd att jag kommer förlora det som betyder nått. Familj och vänner! Just nu är ångesten och min älskade sambo mina kompanjoner.

Inget ont som inte har något gott med sig..
Det är först idag jag förstår varför min kära mor och far alltid sagt till mig att jag måste lära mig hantera mina känslor och inte låta dem styra mina ord och handlingar.

Är väl lite sen att be om ursäkt för mitt beteende de senaste 15 åren när mitt humör och mina känslor har tagit över. Men ni betyder för mycket för mig för att jag någonsin med flit skulle vilja såra er. Tror ni vet vilka ni är... Älskar er!


Vill bara förtydliga att jag på inget sett inte vill ha lilla Ärtan, vår bebis är hur välkommen och älskad som det bara går. Men just nu skulle jag gärna hoppa över graviditets stadiet. Jag jobbar verkligen på att kunna njuta av vår graviditet, och känner mig lite alienerad när jag skriver att jag mår dåligt som gravid då de flesta verkar må så himmla tipp topp. Men alla är vi olika.. Kan inte bärga mig tills vi har Ärtan här hos oss!


Härliga Lördag

Idag har det varit fullt race. Sov ganska länge efter en sen kväll med föräldrarna igår. Efter fyra turer till toaletten under natten och väldigt mycket bökande från Ärtan klev vi upp vid nio. Efter en lång frukost bar det av ut i skogen på kantarell jakt. Svärisarna har inte så mycket gula kantarelller kring Mora så de ville passa på nu när det finns kring knuten. Efter fyra blöta men svamprika timmar kom vi hem för tårt fika. Nu tror jag att det blir lite rast vila innan kvällens grillning ska köras igång.

Hoppas ni har en bra dag, ser nu att det spricker upp utanför fönstret, lovar gott :)





Vad gör ni en dag som denna?



Tävling hos Carolin

Ännu en tävling hos Caroline, Lycka till!



"Jag är med och tävlar hos Carolina om te från Tefrossa! 
2 stycken vinner så var med och tävla du också!"


Tävling hos Carolin

FIn fin tävling hos Carolin, var med du också :)


"Jag vill vinna ett  valfritt pussel fraktfritt från 
lajbansson leksaker, billigaste E-butiken med leksaker för 
barn hos 
Carolina"

Laddar

Vet inte om jag har berättat det, men i helgen har vi fullt hus i pappas stuga. Dels kommer pappa, Mona och Neo ( Monas barnbarn) samt M´s pappa och mamma hit. Det var meningen att mamma och Leif också skulle komma, men de fick förhinder :( Hur som är det dags för den "årliga" föräldrar helg vi började med förra sommaren. Är ju trevligt för alla att träffas lite, blev ännu mer aktuellt nu när Ärtan är på ingång :)

Har precis lagat klart maten inför svärisarnas ankomst som  bör vara vilken minut som helst. Pappa och Mona är redan på plats och har redan lyckats stöka till det jag och M så omsorgsfullt städade i förmiddags, jäkla föräldrar :)
Ikväll bjuder vi på färsk pasta med fläskfilé sås med gulakantareller. Mums! Till detta dricks det rödvin och alkoholfri öl för mig.

I och med att det är föräldrar helg så har vi passat på att ha fredagsmys under eftermiddagen Vi bänkade oss i soffan och kollade på Hope and glory och åt ost och kex. Extra mysigt när regnet smattrar mot rutorna :) Efter att ha regnat nästan hela dagen, är det nu uppehåll :) Lovar gott inför imorgon.



Efter regn kom solsken, eller i alla fall gult :)





Svininfluensan

Lyssnar på P1, de har special program kring Svininfluensan. Kanske kan vara en idé att lyssna på inför eventuell vaccination under hösten. Fast nu säger de att riskgrupperna ska få vänta och att skolbarn är de första som borde få vaccination. Jag ska ju ut på praktik under hösten, hur tänker de kring det. Arbeta på skola i 5 veckor som gravid i v 29 - 34.  Måste nog kolla upp det här lite bättre tror jag. Kanske inte ens är någon idé att jag läser någon kurs i höst.. Måste kolla detta både med skolan och BM när jag ska dit nästa fredag.. SUCK!

Nu ska jag lyssna på P1 helhjärtat.

Trevlig eftermiddag!





Eftermiddag


Skönt med fredag. Trots semester så är jag ändå väldigt bunden till vilken veckodag det är. Ikväll kan vi lyxa för nu är det fredag :)
Vet dock inte vad jag ska ta mig för innan kvällen kommer. Vädret är grått, regnet hänger som ett oroande tak över byn, men vägrar att falla ner eller flytta på sig. Konstigt väder med andra ord! borde väl fixa lunch åt oss och sen ta tag i nån vettig syssla. Plocka lite lingon kanske? Men om det börjar regna är det så trist att vara ute i skogen.. Börjar känna mig rastlös, inte bra, finns risk att jag övergår från Liw till preggomonster i så fall.


Varför

Sover jag så dåligt? Vill helst ligga på mage och sova men det går ju inte:( Kulan är i vägen..
Som om inte det räckte så måste jag kissa minst tre gånger per natt. Och växtvärken i bena har kommit tillbaka:(
Nä nu ska jag sluta gnälla och äta lite frukost.

Ha en underbar dag alla kära läsare :)

Kvällspromenad



Idag liksom igår har vi varit ute och gått genom byn. Först gick vi genom hela byn för att komma fram till kvigornas hage, Vilde var idag lite lugnare och la sig ner och iaktog när jag och M försökte klappa dem. Trots några tjuvrus så tycker jag ändå att Vilde höll sig lugn, inskolningen fungerar.




Tänkte bjuda på några kvälls vyer från byn, njut av hälsingland i all sin prakt :)



Det härligaste med kvällspromenaderna så här års är den klara luften som sakta blir kyligare och kyligare. Dofterna som för bara någon vecka sedan var fyllda av sommarlöften, minner nu om de gula lövens tid. Härliga skogspromenader då solen värmer i den kalla luften. På landet har vi även tillägget kogödsel och nyslaget ensilage. Lovely!



Årets första höstbild får avsluta bildresan genom Härnebo i Hälsingland hjärta :)




Tävling hos Tant Ulrika

Nu är det dags igen för en tävling hos Tant Ulrika, var med du med:)


"Jag vill vinna ett presentkort värt 200kr + fraktfritt från Lajbansson leksaker - billigaste E-butiken med leksaker för barn hos Tant Ulrika"

Sagberg

På M´s önskemål blev det fotvandring upp till Sagbergs topp, med korv att grilla i ryggsäcken.
Tur vi gav oss iväg tidigt i förmiddags för nu är det nästan för varmt för att vara ute. Sist jag var upp på Sagberg var jag sisådär 10-12 år, och har väldigt vaga minnen från den turen. Det ända jag egentligen kommer ihåg var att det växte mycket Kråkbär där uppe. Hur som utsikten är fantastisk på toppen och turen var aldeles lagom jobbig för preggo jag. M verkar helnöjd med sin födelsedag så här långt och ligger nu och tar igen sig i gräset här utanför.



Det börjar verkligen synas att det finns en preggomage där under, eller vad tycker ni?





Grattis älskling, igen :)





Igår var det M´s namnsdag och idag är det hans födelsedag.
Jag klev upp kvart i sju och gjorde iordning en frukostbricka att överraska älskling med. Under dagen ska vi bestiga ett berg, eller i alla fall vandra upp på ett, och grilla korv och mysa :) Allt enligt M´s önskemål.
VIsst är han fin på bilden, min alldelse egna älskling. Och tänk, nästa år har vi tre fördelsedagar att fira i familjen, fyra om man räknar med Vilde och det gör vi ju :)

Älskar dig älskling! Puss!


Error

Har under eftermiddagen kvällen uppmärksammat att det inte går att kommentera hos bloggare på blogg.se. Alltså även hos mig :(
Skit tråkigt, trodde först det var mitt internet som var för segt, men det verkar vara ett mer allmännt problem :( Hoppas det är löst tills imorgon :)


Nu tänker jag natta kudde efter en härlig kvällspromenad med älskling och Vilde genom byn. Glömde kameran ikväll, men lovar bilder från byn imorgon istället :) Vilde har i alla fall utfört en lustiger dans utanför kvigornas hage, ni ska tro de såg fundersamma ut :) Har även hunnit med att titta på Sunes sommar, filmen alltså. Lika underbar som alltid :) Eller så är det jag som inte växer upp. Döm själva...

Nä nu sova, imorgon fyller älskling år så det blir till att kliva upp tidigt och överaska med kaffe på sängen :)

Natti!

En bild säger mer än tusen ord



Idag har vi kanon väder här. Inte särksilt varmt i luften, men solen har värmt så skönt. I väntan på att älskling ska diska middagsdisken färdigt så tänkte jag bjuda på lite bilder från dagen :)


Grattis älskling





Till min älskade sambo ett stort grattis på namnsdagen!!


Gravid diskriminering del II

Oj oj, fastän jag tycker vi har det hur lungt och skönt som helst här i stugan så händer det massor som jag inte hinner med att berätta om.. Lustigt det där med tid :)

Kommer ni ihåg att jag skrev och var arg på min chef på fritidsgården för att hon inte ville ge mig fortsatt jobb p.g.a. graviditeten?
Inlägget ligger här.

Hur som helst min chef ringde i alla fall igår för då hade hennes kollega kommit tillbaka från Frankrike. Och det hade kommit fram nya uppgifter om att de två vikariat som skulle fyllas, behövde inte längre fyllas för ordinarie personal kommer lite hastigt och lustigt tillbaka från föräldrarledighet och Norge. Alltså inget fast vikariat för min del. MEN nu till det braiga. Hon sa även att de kommer informera personalen på de två fritidsgårdar där hon är chef om att när de behöver vara lediga eller är sjuka så är jag den första de ska ringa. Om det blir som det var i våras så får jag nog jobba endel ändå. Känns bra! Och jag är först på tur in om någon slutar..

Magbild v. 23 (22+0)

Då kommer den här veckans magbilder. Enda skillnaden mot förrut är att detta är morgonbilder, vi har knäppt på kvällen tidigare. Kanske gör det skillnad?





Jag kan på bilderna inte se någon direkt skillnad, men när jag ser måttens ökningar så förstår jag ju att det händer saker i min inte så lilla mage :) Många säger att i vecka 23 börjar magen växa på riktigt, ska bli kul att se framöver om det stämmer :)

Några mått:
Midja: 108cm ( + 3 cm)
Bröst: 111,5 cm ( + 1.5 cm)
Vikt: 82.8 kg ( +0.4 kg )

Vecka 23

Idag går vi in i vecka 23 :)

Mina tankar: Nu börjar det verkligen kännas att jag är gravid. På insidan är det ett jäkla race hela tiden, med uppehåll för sömn, men att bebis nu har en rytm i sitt sovande det märks. Oftast när jag är vaken och igång. Sitter / ligger jag en längre stund kommer h*n oftast igång:) Har inte känt ordentligt hur bebis ligger i magen, sparkarna kommer dock ofta nedåt, mot blygdbenet så det verkar vara en favorit att ligga med benen neråt. Längtar tills det går att känna hur h*n ligger och att rörelserna ska synas på utsidan, ännu är det lite för mycket underhudsfett i vägen men det äts sakta men säkert upp av lill*n här inne :) M blir mer och mer delaktig ju tydligare det går att känna Ärtan i min mage, han säger att han nu måste svanka för att kunna kramas ordentligt, magen börjar bli i vägen. Hur blir det då sista 10 veckorna?

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 19 aug 2009.
Din graviditet startade Ons 18 mar 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 1 apr 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 154 av 280. (55,4%).
Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 126 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

 

Fostret:

Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

fetal development at 22 weeksMamman:
Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

 

Information tagen från familjeliv och babycenter.


Mitt i natten besök

Ärtan sparkar, jag ska till att sova och älskling läser sin lilla bok. Vad rofyllt vi har det här ute på landet :)

Vi har haft besök i vårt sovrum idag, av en fladdermus! M ställde upp fönstret i morse för att vädra ut och sen har det stått öppet samtidigt som taklampan varit tänd. Detta resulterar i fladdermus besök när mörkret kommer. Som tur var så hade vi även besök i vårt kök av kusinerna och tremänningen så de fick snällt hjälpa till att få ut den lille stackaren... Allt gick till slut väl, varken hundarna eller vi fick tag i den lille gynnaren men ut flög den efter många om och men.

Tack för en trevlig kväll och för hjälpen flickor :)

God natt alla!

Det regnar

Som tusan! Precis 10.41 började himlen öppna sig och har fortfarande inte slutit sig. Vet den exakta tiden för vi var till farmor och frös in gårdagens skörd av svamp och bär, hela 9 dl svamp i färvällt tillstånd, 5 liter körsbär, lite röda vinbär och 2 liter svarta vinbär. Stod och kollade mobilen för mina kusiner hade sagt att de skulle anlända 10.30.
Hur som, i och med att det regnat som tusan så har vi suttit inne och snackat skit och  spelat tjuv och polis. Nu har vi precis avlsutat middagen och väntar på att två av våra tremänningar som bor i byn ska komma hit på spelkväll. Ska nog bege mig ut i regnet och plocka några äpplen så blir det äppelpaj till kvällsfika :)


Ha en trevlig kväll alla!

21 + 6 idag

Imorgon går vi in i vecka 23. Känns läskigt att tiden går så fort. Fast för oss går inte tiden så fort men när jag surfar in på andras gravid bloggar och ser hur deras ticker drar iväg så tycker jag tiden går så fort. När jag sedan kollar på vår så tycker jag tiden står still :)

Den här dagen/natten är lite av en brytpunkt för mig. Mycket större än v. 12 som många verkar ha som första mål..
Idag får vi göra en sen abort, imorgon försöker läkare och annan sjukhuspersonal rädda vår bebis om något skulle hända. I Umeå och Uppsala görs försök att hålla barn vid liv från 22+0, och de lyckas, 10 % överlever sitt första år utan men. Vid alla andra universitets sjukhus väntar man en vecka till innan man försöker rädda bebisarna.
Jag tycker det här är läskigt, att jag idag, med tillstånd från länsstyrelsen får göra abort och imorgon sätts hur mycket resurser  som helst in för att rädda bebisen. Vart går gränsen mellan liv och död? För oss är det klockan 24.00 den 18 augusti. Är det rimligt att gränsen är så hårfin? Tänk om fel BF angetts på UL och ett foster i v 21+6 egentligen är 23+6 gamalt? Är det då mord att göra abort? Nä jag kan inte fortsätta de här funderingarna, allt är ju bra med Ärtan och vi ska definitift inte göra abort.

Men ändå, vem har rätt att bestämma när ett liv är ett liv?


Ska bara förtydliga, jag är INTE abortmotståndare. Men tycker det är läskigt när gränserna blir så vaga och vad som är liv på ett sjukhus inte är det på ett annat.

God morgon

Vaknade vid 06.15 och kunde/ville inte somna om. Så istället blev det en promenad med Vilde. Vilken härlig morgon, hög och klar luft, lite lagom grå himmel och 13 grader varmt. Blir nog en fin sensommardag :)
Magnus kom ner alldeles nyss och fixar nu frukost :)

Har haft en väldigt skön natt, blev dock för varmt i vår säng så jag har legat i den andra sängen utan täcke och svettats, undrar om det är så här det känns att komma in i klimakteriet? Kan inte påstå att det är särskillt njutningsfullt..
Idag kommer mina kusiner Kristin och Anna till deras stuga i byn, ska bli kul att hänga lite med dem. Kristin ska till Frankrike under höstterminen för att plugga så det blir lite av hej då. Får se vad vi hittar på, de kommer 10.30 och innan dess ska vi hinna äta frukost och rensa gårdagens kantarell skörd:)


Australia





Som jag skrev igår kväll så kollade jag och M på film, när jag skrev inlägget var vi i valet och kvalet. Valet föll på Australia, en film vi länge tänkt se och här fanns den ju på DVD :) Jag brukar inte ha problem att kolla på långa filmer, men igår var det helt ogjort så efter en knapp timme av de 2 timmarna och 39 minutrarna som utlovades så stängde vi av och gick och la oss. För att detta inte skulle bli aktuellt ikväll igen, började vi kolla film väldigt tidigt istället och såg resten av filmen.
Om jag ska försöka mig på någon slags recension så är det just längden jag tycker är den största nackdelen. Filmen är sevärd, inte mer med det, men känns lite långrandig. Förstår mycket väl varför den kom när den kom. Den handlar om hur aboriginerna har blivit bestulna på flera generationer barn, kultur och rättigheter. Och så klart är det en snaskig kärlekshistoria och lite krig.



Lite nojig

VI har p.g.a. semestern ett jätte glapp i våra besök hos bm. Vi var där i slutet av juni, gjorde RUL den 20:e juli och ska till BM igen sista augusti. I Umeå räknas numera RUL som ett besök hos BM, så det är egentligen bara 6 veckor mellan besöken, men ändå. Som om jag inte har nog att oroa mig över så oroar jag mig nu för att det ska "missas" nått p.g.a. att vi inte är där tillräckligt ofta... Vet ju dock att Ärtan lever och har full rörlighet för sparkar och boxar det gör h*n. Men jag blir ändå orolig! :(
Har på känn att den oro jag känner nu är ganska mild jämfört med den som komma skall när Ärtan väl är ute och världens alla faror väntar.

Som tur är har jag världens bästa sambo som på kvällarna läser för mig och Ärtan, buffas med h*n och försäkrar mig om att allt är bra. Senast igår låg vi och kände på Ärtans vilda dans i minst 30 minuter, helt förundrade över att vi, tillsammans, har skapat ett liv, helt mirakulöst :)



Bilden lånad från allt om barn


Har ni sett herr kantarell

Skrev tidigare att vi skulle stanna på gården och plocka av bär. Men så sprack det upp och blev varmt och skönt så jag beslutade att det var dags att lära M köra fyrhjuling :) Eller lära och lära, köra kan han sen innan, men den är lite egen pappas fyrhjuling, så lite introduktion är aldrig fel. Sagt och gjort, upp på maskinen och in efter gamla landsvägen.



Något M fick träna extra mycket på var sina broms reflexer. Lite titt som tätt ropade jag stanna, stopp stopp! Varför undrar ni, det gula guldet svarar jag.
Vad med kantareller vi hittat bara genom att köra efter vägen. Ingen björn såg vi som tur var men likväl både Orre och Tjäder samt en och annan groda. Blev ingen jätte skörd med svamp idag, men det lovar gott. Vi har lämnat de medelstora och neråt för tillväxt så till helgen finns det nog svamp fulla skogen.




Visst syns kulan trots den bylsiga tröjan? Snart så är jag ett riktigt preggo  :)

Morgon kaffe

Knäckebröds smörgås med ost doppad i kaffe. Mums!
Utsikt över en trädgård där vi ska plocka bär, men vart ska vi börja? En tur med fyrhjulingen ut i svampskogen med korgarna i högsta hugg eller utrustade med en hink  ute i trädgården och plocka vinbär/körsbär och krusbär? Svårt val, men eftersom svamparna har fått för lite regn, även efter nattens ihållande störtskurar, så blir det nog att stanna i trädgården. Dock är det så blött i buskarna så det blir inte så lustigt det heller.. Hmm, svåra val det här :)
Vilket det än blir så är det svårt att hitta någon mer rogivande sysselsättning, om ni frågar mig :)

Och om solen kikar fram under dagen kanske det blir ett dopp i tjärnen, farmor sa att temperaturen ligger på 22 grader. Inte fy skam!


Ha en kanon dag!

Tävling hos Tant Ulrika

En till fin fin tävling hos Tant Ulrika, var med du också :)



"Jag vill vinna ett presentkort värt 500kr från Wilma&Morris hos Tant Ulrika!"

Härnebo ( eller Härvilljagbo)

Detta är lite av mitt paradis på jorden. Här har jag spenderat merparten av mina barndoms somrar, här kan jag tänka mig att spendera min ålderdoms höst.

Vi kom hit tidigare under dagen och stack in huvudena hos farmor och Herbert i deras stuga. Turligt  nog för oss så skulle de till att äta en sen lunch så vi blev bjudna köttgryta med färska kantareller och färskpotatis, mumma för resande magar.
Väl inne och iordning började det regna, inte de här stilla, lugnande sommarregnet som är så härligt utan ett riktigt skyfall. Efter att himlen lovat bättring gav vi oss ut i skogen bredvid torpet på jakt efter det gula guldet, kantareller.
På tio minuter hittade vi lite drygt en halvliter :) Perfekt till middags planerna, varma mackor med kantarell stuvning.

Nu är vi mätta och belåtna och ska kolla lite på film och höra regnet knattra mot taket. Hösten är i antågande :)

Trevlig kväll alla :)


Tävling hos Tant Ulrika

Passa på att tävla du med :)


"Jag vill vinna ett presentkort värt 200kr + fraktfritt från Syster&Bror hos Tant Ulrika!"

På 129 dagar

Ska jag hinna ta 30 hp i pedagogik och biologi. Jag ska även hinna jobba bort lite rester och arbeta så jag har lite pengar när Ärtan kommer. Ärtan ska bakas färdigt i min lilla ugn och göra sig redo för livet här utanför med mig och M :) Vi ska även spara pengar till en bra, begagnad kombi. Babysäkra lägenheten, gå på bio, läsa en massa onödig litteratur om både förlossning och babyns första år. Ta emot gåvor från nära och kära till Ärtan, förbereda Vilde inför Ärtans ankomst. Skicka iväg Vilde till pappa innan Ärtans ankomst. Montera spjälsäng. Sy nya gardiner till vardagsrummet, hänga upp nya TV:n på väggen och dra alla sladdar så inga små barnhänder kommer åt dem. Vintra uteplatsen, köpa en presenning. Spela spel och mysa i höst mörkret. Tvätta babykläder, köpa allergitestat tvätt- och sköljmedel. Köpa nappflaskor, nappar, snuttisar och annat till Ärtan. Inhandla en amningskudde, badstol och ett babyskydd. M ska börja plugga igen och skriva C-uppsats i sociologi. Vi ska även hinna ha inflyttningsfest. Hänga med våra vänner och fika på stan med mammagruppen från FL.

Listan kan göras hur lång som helst, förberedelser, stöka undan, leva livet och mentalt bli förälder. Kommer bli en spännande och innehållsrik höst som ligger framför oss. Tur vi har varandra! Och Ärtan :)

Hösten

Har när jag läst flertalet bloggar stött många tankar kring hösten.

Sitter nu och funderar på den bitter söta årstid den faktiskt är? Till skillnad från många av mina vänner lider jag inte av så kallade höstdepressioner utan får vanligtvis dessa under vinterns sista månader. Men hur kommer det sig då egentligen att hösten är så bitter söt? Sötman kommer sig av mysfaktorn som mörkret skänker. Tända ljus, varm choklad, en varm filt och en bra bok. Förtjänar jag det mer än under hösten? Nej!
Att min älsklings favorit årstid är hösten gör inte saken sämre, vi njuter ihop. Tar gärna en lång, lång promenad i regn under fallande höstlöv, hand i hand med Vilde rasandes i skogen. Hösten är vacker och klar.
Den bittra smaken, ska det då vara att sommaren är över för denna gång och vintern är på gång? Jag tror faktiskt det, vintern upplever jag som jobbig. De få dagar av vintern jag verkligen uppskattar är de riktigt kalla mornarna, när snön knastrar under skorna och träden är vita av rimfrosten. Då är även vintern vacker.

Måste säga att jag i år längtar mer än vanligt efter hösten och för ovanlighetens skull kan jag även se fram emot vintern för då har vi vår älskade Ärtan med oss. :)

Nu ska jag och mina vinter kalla fötter gå och värma oss på älskling under täcket.

Natti


VIlde på en matta av gula löv hösten 2008


Umeås vackraste träd hösten 2009. Vi hade turen att gå förbi det varje dag på
våra långpromenader.

En till första gång

Trodde det mesta var upplevt vad gäller magen nu. Ja ni vet, sparkar, magen spänner, sammandragningar och allt sånt. Men tji fick jag. Just nu sitter jag och "njuter" av att Ärtan har, vad jag tror, hicka. Väldigt regelbundna bumpar i magen, annars så brukar h*n inte vara så här ihållande och rytmisk när h*n håller igång där inne :)
Lika härligt varje gång Ärtan ger sig till känna och vi får små livstecken :) Vad Lycklig jag är!



Tror ni att det är hicka eller vad?

Fredag

Blev lite konstig, har tagit som vana att sätta mig vid datorn direkt efter frukost och besvara era gulliga kommentarer, men så gick strömmen, inte bra :(

Planen för gårdagen var att träffa ett gäng för att fira en av M´s kompisars 30 årsdag med folkrace utanför Borlänge. Sagt och gjort, på vägen dit hann vi in på Claes Ohlssons i Insjön, orginalet alltså :) Och hann även med en fika hos M´s morbror och moster i Borlänge. Väl där kom en av kusinerna med två av döttrarna förbi. Mycket trevligt :)

I Insjön blev det även lite babyshopping :)



Sen blev det folkrace för hela slanten, dagen avslutades med ett jätte trevligt trettioårskalas i Kråkberg:)
Grattis K-A!





Älskling i race utstyrsel, eller är det från Topgun? :)


Sommaren med Göran

Var en typisk svensk komedi, inte jätte rolig utan snarare mer pinsam än komisk. Nästan sevärd om ni förstår vad jag menar :)
Om man är som jag och gärna vill gömma sig när det blir pinsamt på tv//film så kan det vara idé att se den på bio. Om jag kollat hemma skulle jag missat hela filmen :)





Nu skiter jag i det här

Fick ett sånt bra tips om att man kan göra kollage på picnik. Sagt och gjort ville göra en ny header. Belv riktit nöjd men nu när den ska på plats så vill den inte vara så bred som jag vill!! Gaah!
Nä sova nu, om det är nån av er som känner att ni kan hjälpa lilla mig, eller kanske till och med designa min blogg efter mina önskemål, hör av er ;)

BTW, var på bio ikväll och såg Sommaren med Göran, hyffsat bra, men en typsikt svensk komedi. Mer pinsam än komisk :S

natti natti

iih, oj, aj, iih

Så har det känts i min mage under eftermiddagen. Tror lille Ärtan behagar utföra gymnastiska övningar i mammas mage medans hon försöker vila. Väldigt häftigt, är så tydliga rörelser som växlar sida, drar över hela kanten och så vidare. Ni vet hur det känns.. :)

Vi for runt halva Mora i förmiddags på jakt efter en tavelram och jag passade på att köpa nya Föräldrar och barn - Gravid. Ganska trevlig tidning, den väckte dock mina farhågor inför förlossningen, igen. Får se om jag ska ta tag i det här och be om att få komma till Aurora gruppen. Ska kolla med min BM när vi ska dit om två veckor.

Annars gör jag ingenting, väldigt skönt för jag är så seg idag. Vädret är segt, M är seg och vi har ingen direkt ork att styra upp nått. Och vi ska faktiskt på Bio ikväll, Sommaren med Göran :) Nån som sett den?

Krämpor

Krämporna just nu är halsbränna, halsbränna och lite mer halsbränna. Den är till och med så kraftig att den överskuggar foglossningarna. Inget ont som inte har nått gott med sig:)

Men ska inte klaga, har en bebis i magen som väldigt tydligt har skaffat sig sovrutiner. Tidigare har jag kunnat "buffa" igång bebis vilka tider på dygnet som helst men nu är det kav lugnt i nån timme, sen är det full fart en stund åså håller det på så hela dygnet runt. Hel mysigt!

Var in på apoteket i förmiddags och köpte nya piller mot halsbrännan, Losec mups, ska tydligen verkar i 24 timmar och inga skadliga effekter på fostret har påvisats. Känns alltid lite läskigt att stoppa i sig piller nu under graviditeten, även om de är A klassade. Men så här kan jag inte ha det!
Inhandlade även bröstvårtskräm, till mina numera torra dito. De har börjat ömma på ett helt annat sätt än tidigare, men inte borde mjölken vara på G redan? Det märks väl i så fall...

Nu är det lunch dags här, blir väl en halv potatis och två köttbullar, brukar vara den mängd jag får i mig :(

MEN, livet är underbart ändå:)



NÅn som har några huskurer mot halsbrännan, tips mottages tacksamt.


Magbild v 22 ( 21+0)


























Inte världens mest smickrande bild men jag tänkte lägga upp så ni ser hur magen ser ut med kläder :) Börjar bli en ordentlig gravidmage nu :)




Från sidan






Framifrån. Verkligen jätte smickrande med leggings och bar mage ;)


Lite olika mått:

Midja: 105 cm, att jämföra med 93 cm vid plus.
Vikt: 82,4 kg 88.2 kg vid plus / 86.5 kg vid inskrivning ( lägst 1 /7 med 78.9 kg )
Bröst: 110 cm, 101 cm vid plus


Design på topp


I mina ögon Sveriges kanske till och med världens snyggaste telefonkiosk

Nusnäs, Morkarlby och Kråkberg

Helt sjukt vad turister dalahäst tillverkningen i Nusnäs drar. Oj oj oj, tyskar, holländare, danskar, stockholmare och norrmän. Alla samlas de för att titta på dalahästar :)


Jag har aldrig varit in på själva fabriken / shopen i Nusnäs tidigare, men åkt igenom själva byn. Bara byn kan rekomenderas, så vackert och väldigt typiskt för Dalarna. Vi skulle i alla fall fördriva lite tid och kom fram till att en tripp till Nusnäs nog är trevligt. Utrustade med pengar och kamera kände vi oss fit for fight. Jajemän, shoppat och fotat blev det, kanske lite för mycket shoppat, men nästan allt är gåvor till kompisar och vänner, vem kan tacka nej till en shoppingbag med dalahästar tryck? Eller en vävd disktrasa med en dalahäst som motiv? Inte jag :)

Det slank med lite grann till oss själva också. Jag tycker det är jätte roligt att i vårt hem visa att M är dalmas. Han har en jätte stor dalahäst som han fått i dopgåva, så nu köpte vi till ett " föl" i vitt, köpte även den svarta shoppingbagen till mig själv. Hittade även två väldigt fina affisher med kurbits målningar, kolla in och döm själva :)




Nyhet

Nu kan ni lägga till mig på blogglovin och följa lilla jag mycket enklare. Vilken uppfinning! Att slippa ha en massa bokmärken att gå igenom och istället bara kika in där och kolla om det hänt nått på sina favoritbloggar. Me like!


Använder du blogglovin?


Vecka 22

Du är på dag 147 av 280. (52,9%).
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 0 fulla dagar (v21+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 133 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar:

Tiden går så fort, hur ska vi hinna med allt innan bebis kommer? Jag mår strålande i min kropp just nu, foglossningarna har, vad jag tror, ett uppehåll. Istället så kissar jag ofta på nätterna och vaknar av kramp i vaderna, men det är lindrigt i jämförelse. Matlusten är absolut inte hundra och det blir inte bättre av att jag allt oftare får halsbränna, särskilt om jag äter söta eller starka saker. Tacka vet jag surt!

Ärtan börjar bli starkare och starkare. Sparkar och buffar kommer på mer regelbundna tider och känns på ett helt annat sätt än för några veckor sedan. M har känt sparkar på utsidan nu men vi har fortfarande inte sett rörelserna.

 

 

Bebis:

Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och fingertopparna täcks av naglar. ”fetal development at 21 weeksSmå grytor har stora öron”: Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen ”vetenskapliga” undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan råka på att bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver...

 

Mamma:
Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. Generellt är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som illamående, trötthet och tryck på blåsan har förmodligen lagt sig. Njut medan det varar. Den tredje trimestern ligger framför dig och kan föra med sig lättare besvär som kommer av att bära en större bebis i magen. I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.


Jag vill inte...

... läsa om de kungliga barnens förehavande varje gång jag köper en tidning.
... betala för deras bröllop, gärna för mitt eget dock :)

Jag förstår inte det här, visst vi har monarki, men de har ingen bestämmande rätt, ingen makt för fem öre och kostar bara massor med pengar. Varför har vi dem kvar?? Jag kan köpa att de ger Sverige bra PR, men samtidigt tror jag att för de pengar ( apanage odyl) som kungafamiljen "kostar" svenska samhället årligen skulle kunna betala en ordentlig PR kampanj...
Det enda jag ser som en positiv verkan av kungafamiljen är att Sverige bevarar kulturskatter i form av slott, smycken och annat som är värt att bevara. Men själva kungafamiljen som sådan är inte värd att bevara, i mina ögon!

Jaja, det finns mycket jag kan irritera mig på. Finns väl bättre sätt att spendera våra skatte pengar på...

Gravid diskriminering, fy fan!!

Ojoj, började med en fika på stan i förmiddags med M´s gamla gymnasie kompisar. Sen blev det till att fara hem för att äta lunch.  Eter lunch tog jag mig, för ovanlighetens skull, en timmes vila på sängen. Så skönt  när både kropp och väder har en grå dag...

Vaknade av att M´s syster pratade i telefon om ett eventuellt jobb vilket fick mig att minnas att jag inte hört nått om min eventuella fortsättning på fritidsgården där jag vikat under våren. Ringer chefen och döm om min förvåning när hon säger  Egentligen är det här nog diskriminering, MEN vi kan inte ge dig förlängning nu när du är gravid.
Så jäkla arg och besviken jag kände mig. Visste knappt vad jag skulle säga. Hade inte ens planerat att berätta för henne i våras innan sommarlovet, men gjorde det för jag tyckte det var ojust att komma tillbaka i höst med en 25 veckor mage.. Efter den besvikelsen var det som att luften helt gick ur mig, satte mig ner och stor grinade, jäkla skit dag! Jäkla skit jobb och framför allt jäkla skit chef, trodde nog jag skulle möta lite mer förståelse från en kvinna^^

Har hämtat mig lite nu efter en stooooor påse godis ( surt förstås) och Djävulen bär Prada tillsammans med älskling. Efter fyra godisar fick jag halsbränna och efter åtta mådde jag illa, blir mycket godis över till svärisarna,. Var mycket roligare att köpa godis när det var gott :(

Fortsättning på diskriminerings tjosan kommer, ska nog gå med i facket och höra vad de har att säga... Eller bara anmäla till DO. Är jävligt arg kan jag tala om! Och det värsta är att jag trivts på fritidsgården.

Genom ett regningt Mora

Sedan jag och M sålde vår ( eller rättare sagt hans ) bil, har det funnits få tillfällen för oss att bara sätta oss i bilen och köra. Visst kan det vara härligt att bara åka bil, utan något egentligt mål, sitta och snacka lite och pilla mannen i nacken :) Det gjorde vi i går kväll. Åskan började gå vid halv nio tiden och på tv:n var det bara skräp. Svärisarnas SAAB lånades och den obligatoriska gott och blandat påsen inhandlades på grannmacken. Vi var redo. Att det både regnade ihållande och var så grå himmel att det började mörkna rejält vid nio tiden gjorde inte saken sämmre. Kan verka som vi for långt, långt bort för att kolla på nått spännande men icket. Vi åkte runt i Mora med omnejd, M berättade anekdoter från sin barndom, strök mig på magen och visade platser han har speciella minnen ifrån. Kan en regning måndag kväll bli mer lyckad?



M spanar runt och minns på sin gamla lågstadieskolgård.





Gravid yoga

Idag har jag anmält mig till gravid yoga, tänkte det kunde vara kul/bra att gruppträna anpassat för graviditeten. Tror även att det kan vara en bra förlossnings förberedelse, mycket fokus på andning och kroppskontroll. På papperet väldigt nyttigt inför kommande förlossning :) Ett till plus i kanten är att det är en grupp med bara gravida, förhoppningsvis blir det lite roligt gravid snack. Kan man inte få för mycket av ;)



Är det någon av er som har provat gravidyoga, hur upplevde du det?


Svalkande bebis shopping

Gud vad skönt det är med en grå och lite blåsig dag, känns som att den svalare luften rensar min hjärna. Är väldigt känslig i huvudet för tryckande värme, så det här vädret kommer som en skänk från ovan :) Men det får gärna bli varmt igen, om en dag eller två :)

Har precis kommit hem efter några timmar på stan ( Mora). Både jag och M var på shopping humör ( vädret månne). M hittade två par byxor, en skjorta och strumpor på Dressman. Allt på 50% rea. De rear ut hela butiken så mycket. Varför händer aldrig det på Gina eller H&M??!

Sen gick vi in på en "tjejaffär" som M kallar det och hittade ett bar baggyjeans åt mig, som sitter tillräckligt långt ner under magen för att jag ska kunna ha dem under hela graviditeten, hoppas jag :) Hur som så är de super snygga och sköna, finns risk att jag kommer bo i dem under hösten när jag måste vara bland folk på Uni...

Nästa mål var så H&M, jag har sett en svart luvtröja på mama avdelningen i Umeå, men inte haft råd att köpa den då och tänkte köpa den nu, men de hade inte tagit hem dem :( Blev ett svart mamalinne och 5 par barnstrumpor till mina små fossingar istället.
Sen kunde jag inte hålla mig borta från barnavdelningen utan var tvungen att "titta" lite på småkläderna.. Farligt!
Det slutade med att vi gick ifrån H&M med ett tvåpack pyjamas storlek 62 och en body med matchande byxor i samma storlek. Nu har jag alltså spräckt både bebispryl och kläder återhållsamheten. Men åhh så kul:)


Grönt/vitt/brunbeige funkar för både pojke som flicka :)


Åså en grön/vit/brun randig body med ett par bruna byxor till. Också unisex:)

Som ni kanske märker så är det inga direkta "flick eller pojk kläder" som inhandlas. Vi vet ju inte könet på vår lilla Ärta så ni kanske tror att det är orsaken, men om sanningen ska fram så har jag väldigt svårt för rosa och ljusblå barnkläder. Jag förstår inte varför man ska "spöka" ut små bebisar i rosa volanger och annat tjafs. Men det är min åsikt.
Som tur är så håller M med om att könet inte sitter i vilken färg barnet har på kläderna så vi kommer nog uppfostra ett barn i sjuttitals färgerna. Det vill säga brunt, grönt, orange, mörkblått och rött. Kläder som kan användas av både flicka som pojke när det kommer till färger. Sen kan jag erkänna att jag faktiskt såg en jätte söt grå klänning med gula blommor  häromdagen, men det får vänta tills Ärtan är ute och vi vet om det blir en pojk eller flicka :)



Tidig morgon

Blev det idag av bara vana, har klivit upp nån gång mellan 6 och 7 svensk tid hela veckan på Åland så idag vaknade jag av mig själv vid 07.05. Gick ner till svärisarna och åt frukost i morgonrocken, och sen tänkte jag sätta på en tvätt maskin och sätta mig och ordna i bilderna från semestern. Men så blev det inte, kom in i vårt rum och såg att M just höll på att vakna så jag kröp ner till honom och myste istället. Så det blev en riktig mys morgon med älskling istället, u har han stoppat i både tvätt och mat och vi är båda nyduschadeoch fräscha. Idag blir det en tur på Mora centrum (!!?) så fort lillasyster åt M kommer hem och kan följa med.

Skynda skynda nu är det bråttom :)

Lite av ett lotto

Att sitta på tåget mellan Gävle - Borlänge - Mora visar sig vara lite av ett lotto.
I alla fall om man vill kunna surfa med mobilt bredband. Hittills har jag varit kanon nöjd med mitt Telenor mobilabredband, men idag är jag faktiskt lite besviken. Varför ha mobilt om det inte går att använda överallt? Tur är att det går att växla mellan 3G och GPRS, GPRS är (tyvärr) det som är driftsäkrast ute i dessa obygder, nackdelen är att det får mycket långsammare och det gör det i princip omöjligt att ladda upp bilder på bloggen :(
MEN jag slår ändå ett slag för Telenor, funkar till och med mitt uppe på fjället i Lappland :D Gör knappt min mobil med telia nät ^^

Tjilivippen!

Förundran

Alldeles nyss, när vi väntade på pappa och Vilde på Gävle järnvägsstation fick M känna Ärtan sparka.  Så stort för älsklingen att äntligen, efter flera veckor av iakttagande när jag så smått ler efter en särdeles ihållande rörelse i magen, få känna vår gemensamma skapelse röra på sig.

Som pappa måste det vara svårt att ta till sig att der faktisk växer ett litet liv i kvinnans mage. För mig tog det allt några veckor innan tanken fastnat och jag vant mig. Och det var först vid vul i v.12 som M såg första riktiga beviset på att det är en människa som skapas, och jag vågade tro på det vi hoppas på. Nog var han skeptisk och vågade inte riktigt hoppas medan jag för varje vecka som gick kände mer och mer hur både min kropp och min tanke förändrades inför vår livslånga uppgift. Redan i v. 17 började jag känna små rörelser från Ärtan och då blev det för mig ännu verkligare att det inom mig bor en ny människa.  När vi sedan gjorde RUL i v. 18 syntes det faktiskt att det är en människa, vi fick se Ärtan både sparka och vinka till oss. Min enrummare hade fått en hyresgäst på riktigt, en hyresgäst vi kunde identifiera oss med och känna kärlek till. Våra ögon lyste av lycka.
Nu kom så slutligen det som fått M´s ögon att verkligen lysa igen, känslan av barnet inom mig. Hans kommentar var Snart har vi lill* Ärtan i vår famn, tänk vad underbart.

Är så otroligt glad att jag nu kan dela det jag känner inom mig fullt ut med den person som betyder mest för mig. M jag älskar dig.





Solen i ögonen..

Och spillmjölk i mitt hår..

Inte rikitgt så när jag vaknade men solen i ögonen och fågelkvitter utanför :) Svårt att toppa! Vaknade upp på mormor och morfars altan. Tack vare att huset var fullt av mor och Leif så fick vi turen att sova på en jätte luftmadrass på altanen ( inglasad). Turen bestod i att inne var det säkert 28 grader varmt och fuktigt hela natten, och v har haft det svalt och skönt med 17 grader och lite lagom fläktande genom springorna. Snacka vinst lott :)

Igår kväll var det ett hej dundrande liv i min mage. Trodde nästan att det syntes utanpå ett tag men M varken såg eller kände nått av Ärtans akrobatiska övningar så lite till får han allt vänta..

Igår han vi med mycket kan jag lova, när vi kom till Uppsala åkte vi inte direkt in till mormor och morfar utan tog en sväng förbi IKEA. Alltid lika roligt. På listan igår stod det först och främst små saker till Ärtan. Ja jag vet att det är tidigt, M E N, vi har inget IKEA i närheten av Umeå. En dyna till skötbordet med tillhörande överdrag, 30 tvåttbara tvättlappar, haklappar i tyg, och en jätte söt handduk med kaninöron ligger nu i bilen och väntar på att få ta plats i Umeå.


Bilder från ikea.se


Som en extra bonus hittade vi även en ny vardagsrumslampa. Som vi har letat, men nu har vi en som vi båda är nöjda med. och det är ju det viktigaste.

Sen fick vi även de första presenterna till Ärtan när vi kom till mormor och morfar, bilder kommer under dagen :)

En BRA vecka

I söndags morse tog jag och M färjan från Stockholm till Mariehamn för att spendera nästan en vecka på Föglö med älskade mamma och hennes man Leif. Trots att vädret under Stockholms vistelesen ditills varit det bästa hittills i sommar, hade både jag och M svårt att hoppas på bra väder. Tjii fick vi! Värmen har pendlat mellan 23 - 28 grader i skuggan och molnen har gått att räkna på handens fem fingrar. Här kommer ett smakprov på den Åländska högsommaren.


Larry, mamma och Leifs tax, mer som en bebis än hund.


Älskling vid årorna.


Älskling, läser bok på klipporna vid stugan, mammas vackra rabatt i förgrunden.



Holmen från fjärden.







Älskling en tidig morgon på väg ut till holmen.


Leif med båten



En inte helt ovanlig position för älsklingen :)

Magbild v 21 ( 20+0)

Den vanliga vyn, som ni ser har jag kanske solat lite...
Korten är knäppta i onsdags ( 20+0) men jag har inte kunnat lägga upp dem förrens nu.





Solningen syns ännu mer. Så även ölmagen jag bygger på :D
Fin va?

Vecka 21

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 5 aug 2009.
Din graviditet startade Tors 19 mar 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 2 apr 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 141 av 280. (50%).
Du är i vecka 21. Du har gått 20 fulla veckor och 0 fulla dagar (v20+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 139 dagar kvar till beräknad förlossning.

Mina tankar:
Har sagt det tidigare, men det tåls att säga igen. Vad häftigt det är att vara gravid! Enligt min BM är det ungefär nu bebis börjar höra ljud utifrån magen. Detta gör att jag mer än gärna går runt och småsjunger för Ärtan. Även M pratar med magen och skapar en relation. M har ännu inte kännt Ärtans sparka och ska jag vara helt ärlig har jag lite svårt att känna rörelser själv just nu. Dock är det inget jag oroar mig för. Jag känner oftast Ärtan på nätterna när jag lägger mig efter att ha tömt blåsan, då brukar det bli full fart. På dagtid verkar Ärtan vara en lugn liten bebis, än så länge :)
Känner mig pigg och kry i hela kroppen, semestern är verkligen en paus för både mig och min kropp.


Bebis:
Fostervattnet som skyddar barnet som en stor kudde har nu fått ytterligare en uppgift - att förse barnet med socker. Fostrets tarmar har utvecklats så att små mängder socker kan tas upp från fostervattnet som fostret sväljer. Det kan sen passera genom tarmarna till tjocktarmen men självklart kommer nästan all näring fortfarande från modern via moderkakan. Fram tills nu har barnets lever och mjälte producerat blodceller men nu börjar också benmärgen att bidra till produktionen.  Nu börjar antikroppar från mamman överföras till bebis för att skydda den vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig en näringsreserv, underhudsfett. Barnets hud täcks nu av fosterfett, vernix caseosa, detta är för att skydda bebis hud från uppluckring av fostervattnet. Vissa bebisar är fortfarande täckta av fosterfett när de föds. Hjärnan har  i princip fått alla sina nervceller nu, de utvekclas främst mellan vecka 10 - 20. Detta är en extra känslig tid då risken för hjärnskador är stor. Barnet kan ändå inte överleva utanför mammas mage.

vikt.JPG langd.JPG

420 gram

24 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

För de flesta är det här en ganska bra tid. Magen syns väl med den är inte för stor. De flesta är mindre trötta och mår inte illa längre. Diverse krämpor som kan uppkomma i slutet av graviditeten har inte kommit ännu. Oron för missfall brukar ha avtagit väsentligt.

Många kvinnor undrar om motion är farligt under graviditeten. Motion är bra så länge som du motionerar under rimliga former. Ta det lugnt, du ska inte träna för ett triathlon. Eftersom dina ligament blir mjukare under graviditeten är risken för skador lite högre. Därför lämpar sig så kallad low-impact-motion som yoga, simning och promenader allra bäst.


Skratta eller gråta

Imorgon får ni se vad jag menar. Känns som jag håller på och sväller över. 19+6 idag och nu växer verkligen magen så det knakar. Har vågat visa mig i bikini på mamma och Leifs lilla holme, men i publikt läge skulle jag aldrig göra det.
Men är det varmt så är det. Här visar termometern på 25 grader i skuggan, som tur är har det just börjat komma lite kraftigare vind så alla flygfän som varit helt galna idag, blåser bort. På djurfronten har vi annars sett både Havsörn och Huggorm idag.

Nä nu får det vara slut på att sitta vid datorn, vädret är ju ändå helt fantastiskt:)

Förresten, är det någon som vet om TBE och / eller Borrelia kan förras över till fostret?
Finns en väldans massa fästingar här :(


Åland

En snabb tittut har jag tid med.

Vi for till Åland igår för att hälsa på min älskade lilla mamma och hennes man Leif. Eftersom det är tradition att jag och M alltid har medelhavs väder när vi är här på sommaren så kom solen hit igår. Just nu är det 27 grader i skuggan och preggo jag flyr (nästan) solen.

Hoppas ni alla har det super, kommer bilder från underbara Åländska sommaren i slutet av veckan när vi är tillbaka i Sverige igen.

Ska nog tillägga att allt är bra med mig, M och Ärtan. Magen växer och jag har faktiskt sluppit de värsta foglossningarna, långa stockholmsdagar/ promenader till trots. Väldigt skönt med lite vila från det onda...

Stockholm by day

I helgen har vi som tidigare swagts varit i Stockholm och hälsat på goda vännerna Malin och David.

David och Malin uppe på en kulle vid Zinkensdamm aka Skinnarviksberget.

Igår drog vi runt på stan, käkade gott och tog vår tillflykt in på Vasa museet när det började regna.
Ett spöklikt skepp, svårt att få bra bilder i mörkret men på denna syns skeppet i alla fall.


Malin at the boat                                             David at the boat



Idag har Pride festivalen kört sin parad. Efter att ha mött upp lillebror med sällskap blev det  lunch på Muggen. Sedan drog vi oss ner mot Hornsgatan för att kolla in paraden. Mycket folk, liv och rörelse, se själva:)




Även Marit Bergman levde loppan på ett flak...


Efter allt det ståhejet var det skönt att gå upp på Skinnarviksberget och käka jordgubbar och njuta av utsikten över vår otroligt vackra huvudstad.



Broder Emil med sällskapet Jennifer, visst är de söta :)






Magbild v 20 ( 19 + 3)

Förlåt att jag är sen med veckans magbild,  men så här i semestertider är det lätt att glömma bort tid och rum.




Magen har även blivit mycket rundare, så jag tänkte att det nog är dags att börja
visa magen framifrån med :)


RSS 2.0