Vecka 24

Du är på dag 161 av 280. (57,9%).
Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 0 fulla dagar (v23+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 119 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Mina tankar: Har haft en liten svacka sista dagarna, känner att jag inte har kontrollen över min kropp längre. Gillar det inte just den biten, men allt annat är underbart. Att känna bebis vända, sparka och hicka där inne är helt fantastiskt. Oroa mig lite för att vi inte varit hos BM på länge men på fredag är det dags igen :)

Magen växer väl, eller den blir i alla fall mer definierad, mer gravid mage alltså :) Jag har då inte gått upp några 5 – 7 kilo utan ligger fortfarande på minus. Foglossningarna har lugnat sig lite, men är jag i farten en hel dag så får jag ont. Mitt största problem just nu är att jag inte får sova ordentligt och halsbränna.

 

Fostret: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

fetal development at 23 weeksMånga studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik – av någon anledning särskilt Vivaldi. Pröva att spela Quattro Staggione och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!
Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född.

Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.


Mamman: Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel? Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen. Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.


Kommentarer
Postat av: mindy

Så du har datan i gång när du reser med bilden..Är det lång tid kvar eller..Hur många timmar tar det att ta sig fram? kram

2009-08-26 @ 12:15:33
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Kim

Okej, ni har ingen bil nu? Vi hade en v70 förr. :p Nu funderar jag på att sälja min pärla och köpa en 945a eller en 855a. Men det känns i hjärtat! :( Och jag vill helst ha bakhjulsdrivet. :p

2009-08-26 @ 12:20:57
URL: http://kimlundin.blogg.se/
Postat av: Jennie

Hih , ja varför ha bråttom :) Den kommer nog ut förr eller senare !:)Hoppas du också får en fin dag !

2009-08-26 @ 12:25:00
URL: http://vantabebis.blogspot.com
Postat av: Frida

Ville bara glida in och gratulera till graviditeten. Titta in och såg att ni väntade liten :)

2009-08-26 @ 12:48:57
URL: http://fridalundquist.blogg.se/
Postat av: Pety

nej det tror jag inte att du skulle :)

man är alltid noga med dedär. tror alla funkar likadant faktiskt :) åhh tro mig det kommer att gå så jääkla fort, du kommer inte fatta nånting sen helt plötsligt är du under 100 dagar :D2009-08-26 @ 13:04:17
URL: http://oktoberbebbe.blogg.se/
Postat av: Nina

jo tack det är samma med mig..haha va bara så skoj då du skrev det.. blev så paff. haha. först trodde ja att det va du som hade barn å va gravid. haha..nej nu ska ja iväg.. hA det mys nu.. krams

2009-08-26 @ 13:21:06
URL: http://modesida.blogg.
Postat av: Annika

Njut av att barnet plockar av dina "extra kilon". Du kommer att gå upp i vikt. Oroa dig inte! ;) Kan förstå att du längtar tills du ska gå på MVC på fredag! Ha det bra! kram

2009-08-26 @ 13:47:52
URL: http://gabulfota.blogg.se/
Postat av: Malla

Hej!

Så skoj att du hittade till mig :)

Nu är vi hemma med flickebarnet som är helt sjukt söt :)

v 24 för er..så roligt, vet ni vad det blir?/Malla

2009-08-26 @ 14:26:13
URL: http://monstermalla.blogspot.com
Postat av: Hanna

Grattis till bebisen i magen. Hoppas att allt går bra.

2009-08-26 @ 20:38:40
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0