Videocracy


Vi har precis tittat på dokumentären Videocracy om hur Italiensk Tv fungerar som den första makten istället för som i Sverige en del av den tredje. Helt sjukt så stort inflytande TV har över italienarna. I sluttexterna står det att 80% av italienarna får sitt dagliga nyhetsflöde från tv. Berlusconi äger i princip ALL tv, för utom public service kanalerna som ägs av staten men styrs av premiärministern, alltså även där Silvio Berlusconi. Italien blev  skrämmande, inte enbart på grund av den vattenkammadefemtiplusstrandraggare som styr med sin av olja drypande hand utan för att TV verkar vara målet för så många unga italienare eller ska jag säga italienskor. Italiensk TV verkar gå ut på TVÅ saker; lättklädda damer som visar brösten, blir kända och i förlängningen får gifta sig med en annan tv kändis eller ett fotbollsproffs samt för Berlusconi att vidmakthålla den makt han har. Läskigt!

I dokumentären får man även följa Riccardo som vill bli tv kändis, han går på auditions och har sedan han var 14 år, nu 26 år gammal. tränat karate för att vara vältränad, sitter med i TV-publiken för att "träna" och kan dansa som Rickey Martin. Hans mål är att få många tjejer när han blir känd, att bli känd genom TV är vad han lever för där han sitter hemma hos sin mamma, 26 år gammal. han har helt uppenbart missat dagens nyhet, Rickey Martin är bög ;-)

Italien rankas förövrigt som nummer 84 på jämställdhets listan, tänk att ett land som ändå är, eller ska jag skriva har möjlighet att vara, upplyst har en så skev bild av kvinnan. Dokumentären visar hur det för över 40 år sedan började med en frågesport i en lokal tvstation där en kvinna klädde av sig ett plagg om den som ringde in lämnade rätt svar, ju fler rätt desto färre plagg. Det var starten, nu har de barbröstade kvinnor i stringtrosor som dansar 30 sekunder mitt i programmet för att behålla tittarens intresse. Tänk om Italien skulle ha en annan maktstruktur, tänk om det var kvinnorna som hade den ekonomiska makten i Italien, tänk om Italien var ett matriarkat istället för ett patriarkat, skulle det springa runt nakna karlar som gjorde helikoptern i 30 sekunder för att behålla tittarens intresse då? Tyvärr får vi nog vänta på svaret väldigt länge.

Har du inte sett den så kolla, jag blev uppriktigt sagt lite äcklad och väldigt glad över att jag är uppvuxen i Sverige och ännu mer lättad över att min dotter kommer att växa upp i detta land också.

God natt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0