Lite snabbt

God morgon på er:)
Hoppas alla mår bra. Om en timme går bussen mot Stockholm, blir härligt :)

Efter gårdagens något bitska inlägg kring en tråd på FL angående Ultraljud måste jag bara förtydliga att jag tycker att det är var och ens ensak att ta reda på könet på bebis. Om vår BM på RUL sagt att hon sett vad Ärtan är för sort skulle det varit svårt att hålla oss. Det jag är irriterad och lite fundersam till är att det verkar vara så många som väljer att aktivt ta reda på könet ( även om det inte är säkert at tdet stämmer eller är medicinskt bra att göra onödiga UL). Samt att vi som "valt" att inte göra könet till en så stor grej får oss kängor. Jäkligt trist!!

Hoppas att ni, mina kära läsare, förstår hur jag tänker :)

Nä nu frukost sen bussresa :)

Hej svejs!

Hudik i bilder



Sen vi kom till Hudik har det varit bra väder :) Tokigt nice!
Vi har spenderat nästan all tid med Jessican och pojkarna.

Tisdag kväll spenderades på gräsmaln.

Älskling och Eddy.

I går for vi ut till Arnöviken utanför Hudiksvall och fyllde dagen med sol och bad.

Viktor, Lemmy och Eddy i fallande storleksordning.


Älskiling, puss!


Älskling tränar pappaskills med Eddy :)


Jessican och jag är glader.


Senare på kvällen efter att vi tryckt en pizza på Jessicas uteplats plockade hon fram bebisprylar, både spjälsäng med tillbehör, badbalja, sängkläder, åkpåse, skötbord och annat smått och gott försvann ner i vår påse. Tusen tack gumms :)


Älskling får hjälp av Eddy och Vilde att plocka isär spjälsängen.


Eddy i coola krokodiltröjan

I dag torsdag var vi på stan med Johan, åt en lättare lunch och åkte sen ut till Orbaden vid Norrdellen.
Vackraste Vilde.

Hur tänker folk??

Nu är lilla Liw lite upprörd, igen.

Jag förstår verkligen inte...

Hittade en tråd på FL ( familjeliv för er som inte vet) för blivande föräldrar med BF i december. Gick in och läste och vände nästan i dörren . Disskutionen för dagen( eller kanske hela graviditeten) var köns UL och 3d/4d UL. Personligen förstår jag inte denna hysteri som verkar råda kring att ta reda på bebiskön och att göra en massa extra UL. Visst, förstår att de är nyfikna, det är jag med, ingen fråga om saken. M E N det är ju inte hugget i sten, flicka kan vara pojke och pojke kan vara flicka. Fostervatten prov är ju det enda som är 100% säkert, men det väljer folk bort för att det är en MF risk på 1 %. Men vad gör UL då? Det vet de inte än, det enda som är säkert är att sjukvården inte rekomenderar fler UL än nödvändigt, varför räknar ni bort UL som en risk?? Och varför denna hysteri?? Förstå inte alls. Vet flera stycken som ska göra köns UL och jag kan till viss del ändå förstå er, men den hysterin och känslan av att vi som accepterar att vänta till BF med att få reda på kön ses som de konstiga..

Jag förstår verkligen inte..

Det här med sömn

Varför ska det vara så svårt att sova gott? Jag är ju på semester för f*n!!
Kan inte ligga på mage som jag alltid gör annars för då har jag en basketboll som trycker på urinblåsan. Kan inte sova på sidan för då gör det för ont i fogarna. Kan inte sova på rygg för då gör det ont i fogar och rygg. Om jag mot förmodan hittar en skön sovställning så vaknar jga efter en halvtimme och måste kissa eller så vaknar jag av att mina stackars händer domnat bort helt och hållet! Ska det vara så här? Trodde jag skulle få sova nu för när Ärtan väl kommer är det väl slut sovet...

Irriterande som tusan i alla fall :(

Oj oj

Idag har det verkligen varit smak av sommaren. Nästan 6 timmar på stranden, middag i det gröna och sen ett rejält värme åskväder gör upplevelsen fulländad :)

Har massor av bilder att visa er från dagens äventyr, men kameran ligger kvar hos Jessican. Ska hämta den imorgon så ni får se hur trevlig vi hade det :) Särskillt hur bra M är med små barn, J´s minsta är 17 månader och där blev han genast favoriten :) Tvivlar inte en sekund på att M blir världens bästa pappa, troligen mycket bättre pappa än jag blir mamma :D

Nä nu ska jag ta min mätta mage och lägga mig och läsa, pizzan vid halv fem mättar fortfarande :)

Bilder från stranden och på magen kommer imorgon alltså :)

kram

Vecka 20

Mina tankar:

Gud vad jag har längtat efter den här tidpunkten i graviditeten. Dels har halva tiden gått, det går att sätta tidsaspekt på hur lång väntan det är kvar. Och för att alla säger att det är nu graviditeten kommer övergå från ”kolla tjockisen” till ”åhh en gravid kvinna”. Jag mår bra i min graviditet, har lärt mig att hantera foglossningarna och har lärt mig mina begränsningar. Tyvär så börjar Karpal-tunnel syndromet bli värre och värre, minimal styrka i tummar och händer samt domningar på nätterna, men det är värt varenda krämpa :) Igår kände jag dessutom tre rejäla kickar på vänster sida av magen. Naveln står snart ut, några millimeter kvar sen är färdigknappen producerad :)

 

Fostret:

Bebisen är cirka 15 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

fetal development at 19 weeksNu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.


Mamman:

Nu är du halvvägs! Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.

 


Imorgon

 - Går vi in i vecka 20, tiden går fort just nu :)

 - Ska vi fara ut med Jessica och pojkarna till Arnöviken för sol och bad
 
 - Plocka fram och köra alla bebis kläder/prylar till pappa för förvaring.
 
 - Äta pizzan vi missade igår

 - Ha semester

 - Bli lite bruna ( eller kanske snarare röda )

 - Njuta av sommaren

- Titta på sommar med Ernst :)

En kanon dag med andra ord...

Hudiksvall

Ja då har vi "landat" i pappas lägenhet. Efter en ganska jobbig resa med ryggont, illamående och en överhettad buss är vi så till slut framme och glor på kingpin, kanske en av jordens roligaste filmer, N Ä R jag är på humör ska tilläggas :)
Efter en sen middag som var tänkt att bestå av pizza för ovanlighetens skull, men pixxerian var stängd :( Ska jag nu gå i säng och verkligen njuta av boken jag fick av mamma när jag fyllde år. Hon trodde den skulle vara bra, handlade tydligen om relationer.. Ur vulkanens mun heter den om jag inte minns fel.

Imorgon blir det tidig promenad till ica för att inhandla de nödvändigaste sakerna till pappas kyl ( de har seglat och varit i stugan hela sommaren) och sen ska vi till Jessica och bara hänga, så nice :) Mange kommer få många tillfällen att öva på sina pappasidor, kanoners :) Inte för att jag tvivlar på pappan inom honom, men det är nog bra för älsklingens självförtroende när det kommer till barn .

NÄ nu ska jag läsa min bok, natti.

Första dagen på resten av mitt liv...

...eller i alla fall på semestern :)
Ska bli så skönt!

Vi rivstartar med att åka ner till Hudiksvall i eftermiddag. Ska vara där fram tills på fredag då det blir Stockholm med David och Malin. Ska bli jätte kul. I Hudik ska vi hänga med Jessican och hennes pojkar. Tror vi ska gå igenom hennes förråd för att kolla vad vi vill ha till ärtan, ska bli roligt att pula runt med babykläder och annat smått och gott. Troligtvis kommer tanken på att ärtan blir en bebis bli ännu mer reell :D

Nä nu ska jag göra lägenheten klar för att stå tom i en månad. Vattna blommor, damsuga upp håren Vilde lyckats släppa sen i går eftermiddag, diska och töma kylen. Får absolut inte glömma att slänga soporna, urk! Men först lunch.

Som ni kanske förstår så kommer jag inte kunna vara lika aktiv på bloggen som vanligt. Speciellt från och med på söndag och en vecka framöver. Vi är då hos mamma på Åland och kommer nog inte ha tillgång till internet särskillt många gånger.

Verklighet

Är det ett ord, kom bara på det nu när jag skrev rubriken?

Hur som rubriken kommer sig av att jag nu har börjat inse att Ärtan i min mage inom en snar framtid kommer komma ut från sin skyddade lilla bubbla. Väl ute är det lilla knyttet helt utelämmnad och har inte en chans att klara sig utan mamma och pappa. Jag och Magnus. Läskigt!
För varje gång jag kollar på ultraljuds bilderna så kommer verkligeheten krypandes. Att vara gravid är något jag länge längtat efter, nästan tjatat om. Nu när vi är gravida så här helt oplanerat är det verkligen så underbart jag trott att det ska vara. Men i den längtan jag haft efter graviditet har på något sätt själva förlossningen och barnet inte funnits med. Om det har att göra med att det är svårt att greppa förloppet innan man är gravid är nog inte helt omöjligt. Att jag är livrädd inför förlossningen, och varit så väldigt länge, kan vara en annan förklaring.
Fast är jag verkligen livrädd inför förlossningen nu? Tror inte det. Tanken på att min  och Magnus lilla bebis ska komma fram till oss om cirka 20 veckor får mig redan att längta till dagen jag har det lilla hjälplösa knyttet i min famn. Får rysningar bara jag tänker på det :)

Norrbyskär i bilder

Har ju varit ganska dålig på att berätta om vad vi gjort ute på skäret i Juli, förutom att jobba så har det varit mycket roliga aktiviteter och grejer. Här kommer några av go bitarna :)



















Sammanfattar Juli månad ganska bra...

Mår illa

Uhh, jag mår så fruktansvärt illa av vissa dofter. Som idag när det serverades ris med kyckling gryta med smak av curry och kokosmjölk. Jag klarar inte ens av att äta en hårdbröd macka i matsalen. Så jag tog en macka i ledarrummet, nä men då bestämmer sig två andra ledare för att ta med maten upp dit! Suck!
Tur jag inte känner några direkta hungerskänslor för då skulle jag vara preggomonster x 10 vid det här laget...

Har även upptäckt att stark svettlukt får mig att kväljas, nog för att det inte direkt luktar gott annars men nu är det verkligen på gränsen till vad magen klarar. Även choklad har en tendens av att skapa illamående och tyvärr inte bara lukten utan även smaken :(
Godis råttan Liw är ett minne blott, bra för vikten men ändå jäkligt trist :(

Regn, regn och åter regn

De sista 36 timmarna har det varit uppehåll ungefär 5 minuter. Visst låter det som att sommaren har kommit på riktigt :)
Njuter verkligen av att vara ute på en ö när det regnar, blåser och är allmännt huvudvärksväder. Ska jobba min sista dag imorgon, sen är det senester :) Ska bli så skönt, fatta vad jag längtar. Vi har stora och krångliga planer inför semestern, men den plan som är viktigast är att jag har besällt sol, så dä så!

Trevlig kväll, här ute ska vi nu till att kolla på lite film.

Sommar kväll

Blev det trots allt, vem hade kunnat tro det imorse :)

Vi blev bjudna på grillning hos Frida, Ragnar och Aaron. Mycket trevligt! Kom hem för en liten stund sedan och har besvarat / godkännt era kommentarer, så kul! Börjar kännas som en liten familj :)

Imorgon far jag ut till ön igen, ska försöka få till lite tid att knäppa kort på omgivningarna så jag kan visa er vilken sommar idyll det är där ute.

Hoppas alla ni gravida får sova gott, jag ska i alla fall göra ett gott försök om några minuter:) God natt!

Magbild v. 19 (18+0)

Nu har det gått en vecka igen :) Tiden går fort så fort. Som ni kanske ser så tycks min mage snarare bli mindre istället för att växa. Det stämmer ur en aspekt, jag har fortfarande ingen matlust vilket resulterar i att jag går ner i vikt. Jag har dock inga problem med att behålla maten så både jag och Ärtan mår utmärkt. Särskillt jag som behöver gå ner några kilo i vilket fall:) Sen att det inte är optimalt att göra det under graviditet må vara, men både BM och andra säger att Ärtan får i sig den näring som behövs för att växa och bli stark, UL var ju ett bevis på detta :P




Och ja det är ett par av mina nya mamma byxor som jag vann på tradera. 255 kr istället för 600 :)



Ska inte klaga

Har i flera veckor funderat på hur alla bloggare får så många besökare och kommentarer från dessa. Sista dagarna har min blogg fördubblat antalet besökare :) Jiippi! Ännu roligare är att det kommer in fler och fler kommentarer.

Så till medaljens baksida, de kommentarer som bara har till syfte att ragga köpare, röster eller annan reklam. Jag vill inte moderera mina läsares kommentarer, alla ska få utrycka sin åsikt, och då jag ibland är frånvarande ett dygn eller kanske mer är det trist om inte kommentaren publiceras på så lång tid. Men nu vet jag inte längre, är inte intresserad av att rösta på en för mig okänd bloggares blogg. Eller köpa hårspännen från en annan och cykelsmycken från en tredje. Snälla sluta använda min blogg som annonspelare!

God morgon

Eller i alla fall Hej jag är vaken.

Inatt har varit en dålig natt, har sovit oroligt och i korta stunder, fogarna spökar och jag har haft restless legs inatt. Var säkert tre veckor sedan sist, trodde det var över, men icket! När jag och älskling åt frukost för en stund sedan kände jag hur juice tillbringaren bara gled ur min hand, andra gången började jag fundera på vad det kunde vara, efter lite surfing på nätet kom jag fram till att det nog är Karpaltunnel syndrom. Jäkligt drygt om så är fallet :( Men det stämmer, nån riktig styrka har jag inte haft i händerna på två veckor och det är tydligen ett tydligt symptom.

Vaken alltså, vet inte riktigt vad jag ska göra av den här dagen, blir nog till att hänga lite mer tavlor i sovrummet. Gå en så lång promenad med Vilde som mina ben och min rygg klarar av, förhoppnigsvis ända till OKQ8 och hämta mina två tradera paket med mammajeans :D Bilder kommer i så fall:)
Sambon skickar jag iväg till UB för att läsa på inför sin restuppgift. Så jag har ingen att bli kliad av eller bara sällskapa med, fast Lena är ju hemma så då kan jag hänga där. Sen mellan tre och fem ska vi gå till Ragnar, Frida  och Aaron och grilla. Hoppas sommaren hinner komma på sex timmar...

Nä, nu ska jag plinga på hos Lena så hon tar sig ur sängen nån gång :)

Vecka 19 ( 18 + 0 )



Mina tankar: Det går verkligen jätte fort just nu, sommaren bara rusar förbi. Är inne i en period av oro, mest inför vad de kommer att säga på UL imorgon. Är livrädd för att något ska ha gått fel.

Sen förra veckan tycker jag inte så mycket har förändrats med mig, ryggen har varit bättre, men jag har inte jobbat lika många och långa pass heller. Magen börjar bli större och framför allt hårdare. Längtar tills M kan känna Ärtan sparka.


Kroppen: Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

fetal development at 18 weeksFostret: Bebisen är nu dubbelt så stor som förra månaden, dvs ca 14 cm från hjässa till rumpa, men den väger fortfarande bara cirka 150-225 gram. Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.  Inne i din mage sparkar din bebis — och vrider sig, sträcker på sig och kanske t o m suger på tummen! Du kanske inte har känt något av all denna aktivitet ännu (särskilt om du är förstföderska) men det kommer du att göra inom några veckor. Nu kan din bebis grimasera och rynka på pannan och har utvecklat sin hörsel så den kan lyssna på ditt hjärta!


Marängtårta

Det började i torsdags när jag fyllde år. Jag är inte så mycket för firande och tycker ännu mindre om tårta, förutom marängtårta som är såå gott :) Blev som sagt sugen redan i torsdags men gjorde inget åt saken. For ut till ön och jobbade över helgen och kom hem i söndags, jätte sugen på marängtårta. Sagt och gjort, jag och sambon promenerade till ica, köpte ingredienser med intentionen att baka den när vi kom hem. SÅ blev icket fallet. Så istället tänker jag:
Hm jag bakar den imorgon när Lena kommit hem.
Så blev det inte heller, Lena missar bussen och kommer hem alldeles för sent. Och jag och M kan ju inte äta upp en marängtårta alldeles själva heller. Då tänker du, men man kan ju spara och äta dan efter. Nej, jag har ju glass i min marängtårta...
Så igår kväll kom jag på den fiffiga ideén att bjuda över Frida, Ragnar och Aaron på fika idag, marängtårte fika alltså :)
Så blev det, jag bakade en marängtårta och sen åt vi tillsammans upp den.



 Tänk så gott det är med marängtårta när man längtat efter den i 5 dygn :)

jag = preggomonstret

Inte nog med att jag har en sambo som utan gnäll ställer sig och diskar, just nu sköter han inte bara den delen av hushållet utan tar ansvaret för nästan all marktjänst. Matlagningen är dock mestadels min vilket jag är nöjd med, att röra i grytor och dona på i köket är en av de mest avkopplande saker jag vet. I vissa lägen känner jag mig som en riktig mansgris. Jag är borta och jobbar fyra - fem dagar i sträck, kommer hem och sätter mig i soffan framför datorn/tv:n och orkar inte göra nått. Ryggen är ond och fötterna svullna, då kommer min riddare med en kopp kaffe och närhet, kan det bli bättre. Inga anklagande blickar eller ord när jag slarvar runt och han får röja. Jag däremot är som  värsta preggomonstret här hemma och klagar på minsta smula, skitiga strumpa eller vatten droppe på badrumsgolvet. Hur orkar du älskling? Tålamod är verkligen en dygd och just nu orkar jag inte ens med Vildes skitiga tassar på mattan, medans älskling får orka med både Vildes kärlekskranka uppenbarelse och preggomonstret till sambo.. Amazing!


Oj oj oj

Har en obeskrivlig lycko känsla inom mig just nu. Bilderna av Ärtan tumlandes i min mage har inte släppt min näthinna än. Det känns nästan som jag är kär, älskilingen har fått en seriös konkurrent. Hur ska det här gå? Hur ska min kärlek räcka till både älskling och Ärta när den väl kommer ut? Läskigt! Inte för att jag tvivlar på min kärlek till älskling utan mer att jag nog inte förstått hur stor kärleken till ett barn kan vara.

Sen till nästa delnings fråga, hur ska tiden och uppmärksamheten räcka till. Jag är ju bara jag, två armar, två ben och ett huvud. Jag vill absolut inte att älsklingen hamnar i Ärtans skugga, utan honom är jag halv. Hur löser jag/vi sånt här, det är ju självklart att tid och ork kommer att tryta, hur gör djur? Hur gör vi, vill inte förlora det jag och älskling har, men det är bara att inse att från och med E.T.A kommer inget vara sig likt. Förhållande dynamik, tidstillgång, ekonomi och framför allt så kommer jag och älskling vara sammansmälta i den lilla människa som är Ärtan. Så himmla mäktigt!

Att två människor tillsammans skapar ett tredje liv är helt otroligt stort, livets gåva.

RUL

I morse var vi på vårt Rutin Ultraljud. En aktiv och livlig Ärtan möte oss på skärmen, hur häftigt som helst. Vi fick se ett friskt hjärta, urinblåsa, matsäck och annat smått och gott. Hjärnans delar fanns på plats och såg bra ut. Bebis är nu 17 + 5 veckor gammal inte 18 + 2 som vi har trott :)

Ärtan somnade på slutet efter några riktiga gympaövningar, där h*n både visade sig i sin fulla längd och låg som en liten boll och lekte med sina tår :)





På den här bilden syns Ärtans fem fingrar på vänsterhanden väldigt tydligt :)



Ärtan pillar sig i ansiktet och somnar.



Tydligen är det extra roligt att sparka på mammas urinblåsa,
i alla fall om du frågar Ärtan...

Nervöst

Imorgon 08.30 har vi tid på specialistmödravården för Ultra Ljud och  jag är jätte nervös!


Orolig eller till och med rädd

Ultraljudet närmar sig med stormsteg och jag blir bara mer och mer orolig att något är galet med lilla ärtan. Har fått för mig att jag inte känner h*n röra på sig längre. Har ingen egentlig anledning att oroa mig, men den där gnagande känslan av att något ska vara fel vill inte försvinna :( Vi såg ju lilla ärtan röra på sig vid UL i 12 + 2 så det är mindre än 1% risk att något har gått fel, men jag kan ändå inte släppa. Vad ska jag göra? Och vad ska vi göra om något är galet eller ärtan inte lever längre. Hemskaste tanke! Uhh, ryser i hela kroppen bara jag tänker på det.

Precis som alla säger så är det nog bara noja, jag har inte haft ont, blött eller nått sånt, om något hänt skulle kroppen stött ut fostret. Men ändå.. Suck!

Också sitter jag ute på ön över natten, utan M.. Gör inte saken bättre:(

Trots min rädsla för att någonting ska ha gått fel med Ärtan så kan jag inte låta bli att mitt i allt eländ längta tills på måndag och UL. Otroligt spännande på samma gång som det är nervöst och läskigt.

Nu ska jag försöka koppla bort mina nojiga tankar genom att ta en tur med kameran runt denna vackra ö, har ju utlovat bilder härifrån och nu är min månad här ute snart slut så det börjar bli dags :)


Tack Annika

Tusen tack för alla presenter. Kristel kom hit idag med en påse full med gåvor från Annika, som nu flyttat till skåne.
I påsen låg det två böcker, en om barnets första år och en om barnets fem första år.Tre par bröstvärmare, varav ett var i ren ull(!) Samt sju par inlägg för att förhindra mjölkläkage från  Imse Vimse.Och en amnings BH.

Vad kan man säga, spara många hundralappar den dag de behövs.

Donardag

Idag har jag hunnit med förvånansvärt mycket på kort tid. Började med att äta frukost på vår mysiga uteplats. Sen for jag till ICA och inhandlade blomjord och lekakulor och satte igång med projekt omplantering. Det gick skit bra, fick till och med fler blommor med mig in än jag tog ut från början :)
Sen fikade vi lite och nu har jag hängt tavlor. Produktivt va?


En bra dag

Har det varit idag, blev som jag tidigare berättade väckt med frukost på sängen av min underbara sambo. Får gärna göras till en vana btw :) Sen slappade vi mest hela dagen, promenerade med Vilde och bara tog det lugnt. Sen frampå eftermiddagen så cyklade vi ner på stan och shoppade lite. För min del blev det en burk av the body shops cocoa body butter ska tydligen hjälpa till att förebygga bristningar. Om inte så luktar den väldigt gott :) Blev även ett par klämmor för barnvantar, som jag ska använda i midjan istället för gummiband, förstår ni hur jag tänker? Tror det blir det lättaste sättet att hålla mina numera för trånga jeans på plats , om jag får för mig att jag vill använda dem :)

Sen blev det middag på All star sportsbar´s uteservering. Väldigt trevligt,god mat och det bästa sällskapet. Tack för en bra dag älskling :)

Nä nu blir det sängen, imorgon kommer Kristel förbi på fika och jag ska, om jag orkar och vädret tillåter, plantera om våra krukväxter.

Natti!

Idag är ingen vanlig dag...

.. för det är Liws födelsedag, hurra hurra hurra!

Det lät inte riktigt så när Mange kom in och sjöng imorse, men vad spelar det för roll. Frukost på sängen kring sjusnåret är aldrig fel :) Fick till och med två paket. Ett från mamma som hon skickat från Åland, innehållande en pocketbok och löfte om kalas när vi kommer dit om två veckor. Sen ett paket från Ärtan med ett 4 GB minneskort till kameran. Blir perfekt så här precis innan semestern :)
Bästa presenten var nog ändå att Mange tänker betala två par gravbyxor åt mig som jag vann på tradera häromdagen. Äntligen kommer jag ha jeans igen :)

I eftermiddag ska vi cykla ner på stan, köpa lite prylar som behövs här hemma och sedan gå och sätta oss på en uteservering, om vädret tillåter vill säga, och käka lite god mat. Mange du är bäst!

Hur gammal jag blir? 27, lika ung som aldrig förr ;)


Magbild v.18



Bilden tagen idag 17+3. Har den växt? Jag kan som inte se det..
I alla fall inte jämfört med förra veckans bild..

Soligt väder och fönstershopping på babyproffsen :)

Hihi, idag lyckades jag "lura" med mig Mange på både babyproffsen och barnens hus :) Tror inte han tyckte det var alltför läskigt, han prov körde till och med några barnvagnar. Och liksom jag förundrades han över hur mycket saker det finns som inte verkar ha någon funktion man inte kan klara sig utan... Blöjhinkar tillexempel...

Sen fick jag lite tid för mig själv och tittade runt på lite klädaffärer, de har dåligt med mammakläder men väldigt mycket newborn, svårt att hålla fingrarna i styr, tur jag är pank :)



Kan man bli annat än köpsugen när det finns så mycket fina babykläder :)
Längtar tills det är dags att förbereda ärtans ankomst :)



Tisdag

Nu är jag hemma, jippii!! Ska vara hemma tills på lördag morgon, ska bli så skönt :)

Är lite fundersam, igår la jag ju ut infon kring v. 18 men läste inte igenom den förräns idag ( ja jag vet :S). Nu till funderingen, hur kan en bäbis som är 13 cm från huvud till rumpa och sen ca 8 cm långa ben få plats i min mage??? Borde det inte synas mer? Kännas mer? Eller är jag bara nojig idag?? Kanske börjar bli lite nervös inför Ultraljudet ändå...^^ Är ju rädd att det hänt nått, med ärtan, eller att h*n inte växer ordentligt eller vad som. Blir som ett ekorrhjul av trista tankar, måste släppa dem nu. Lugnar mig nog så fort jag känner ärtan sparka när jag väl lugnat ner mig.

Vecka 18

Mina tankar:
Shit vad veckorna går fort, nu har halva Juli gått och vi har bara en vecka kvar till RUL :) Och på torsdag fyller lilla jag år :) Mycket på en gång...
Just nu känner jag m ig otroligt lugn och säker i min graviditet, har haft växtvärk i magen i flera dagar nu, men ingen oro. Den lill* sparkar ju och lever om varje kväll så mamma får ligga och njuta :)
Nästan alla graviditets "symptom" har släppt. Men foglossningarna blir bara värre och värre och jag har börjat tappa styrkan i tummarna :(

Fostret:
Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 140 gram. Skelettet består mest att ännu mjukt och böjligt brosk, men det kommer att hårdna senare. En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen.

fetal development at 17 weeksMed hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag. Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.

Mamma:
Nu är du 17 veckor gången (eller gravid i 18:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu ökar du eventuellt snabbt i vikt, även om du inte äter så mycket. Enligt experter styrs din viktökning under graviditeten i huvudsak av dina gener, så var inte hård mot dig själv om du tycker att du går upp för mycket i vikt. Ät hälsosamt, med mycket frukt och grönt och kom ihåg att det är meningen att du ska bli större nu. Din bebis första rörelser brukar mest kännas som små kittlingar, men de blir större och tydligare med tiden. En del bebisar sparkar mycket och ofta, andra är lite mer stillsamma. Och vissa är riktiga nattugglor. Så här ser din bebis ser ut nu.

magbild v 17 ( 16+0)


Bilden är tagen 16 + 3 men läggs upp idag då jag glömde datasladden till kameran ute på skäret under mina lediga dagar. Självklart så måste ju Mange vara fotograf :)

Nu kommer det

Regnet alltså, jag sitter här i soffan med altandörren öppen och hör vinden vina allt mer och mer i träden utanför. Är det verkligen juli och inte oktober? Himmlens ljusgråa nyans byts sakta men säkert ut mot en allt mer stålgrå nyans. Regnet är på väg. Om det nu ska regna så kan det väl ialla fall kompanjeras av ett rejält åskväder. Jag är livrädd men rädslan i kombination med att det faktiskt är mysigt med ljuden av vind, regn och åska gör att det ändå är med skräckblandad förtjusning jag sitter som åskådare till ett av moder naturs mäktigaste skådespel.

Och vi som ska till att grilla :(


Fundersam

I umeå har det varit en grovvåldtäkt för ganska precis en vecka sedan. Redan tidigt kom det ut en massa signalement på gärningsmanen. Flera av dem väldigt specifika; saknar ett halvt lillfinger, skelögd, rund näsa. Sen har det varit några som starkt jobbat emot varandra surfartyp och nån dag senare en glad motionär. I mina ögon är det väldigt stor skillnad mellan surfare och glada motionärer. För det första är surfar typen väldigt sällan en person över 30 år, medan den glade motionären snarare är över 60 år. Hur kan det komma sig?

Jag tvivlar starkt på trovärdigheten i signalementen, men vad kan ligga bakom? Hot från gärningsmannen. Känner de varandra sen tidigare? Vill hon sätta dit en specifik person som inte har med brottet att göra? Har hennes synintryck och möten från dagen skapat den personen i chocken efter brottet? Frågorna är många och det är bara två personer som har svaret, offret och förövaren,

Idag skriver VK att mannen väntade utan för Norrlands universitetsjukhus på en parkering
http://www.vk.se/Article.jsp?article=290956 på sitt offer. Kunde offret vara vem som helst eller var kvinnan redan "utvald"? Och hur får VK fram denna information? Polisen skulle jag tro, men varför släppa så mycket info så fort. Redan efter 24 timmar flödade Umeås lokalamedier över av signalement, platser och andra iaktagelser. Brukar inte sånt sägas försvåra utredningarna?

Jag tycker hela den här "historien" känns fabricerad och det är stora bitar i den som känns väldigt malplacerade, hoppas jag har fel...

trötter

Idag känns det som mitt huvud väger minst ett ton:( Har sovit jätte gott så det är inte det, eller det är nog snarare det faktum att jag sovit 10 timmar som ställer till det :)
I natt hörde jag våra grannar som bor över oss för första gången, gissa vad de gjorde ;)
Vet att vissa tycker det är jobbigt när man hör grannarn göka, men varför bry sig? Jag är då inte den som håller igen bara för att jag bor i lägenhet och nu vet jag ju att de inte heller gör det....

Idag blir det tvätten och sen en tur ner på stan. Ikväll ska jag och M grilla kyckling på vår uteplats och bara njuta av varandras sällskap, eller en bra film :)

Åhh.. *suck*

Varför är det mer regel än undantag att de som bestämmer över programtablån på TV alltid väljer de kassa programen till de kvällar då jag har tid, ork och lust att titta på dumburken?? Idioti!
Sambon kollar på National tresure och förutom att filmen är skit så har jag sett den typ 3 gånger redan på Y-bussarna när jag åker söderut:(
Jag kan ju faktiskt inte hänga på FL mer än 2 timmar per kväll!

Nu kanske jag har lyckats använda mina hundögon till att få byta program på TV:n. M köpte en jäääätte stor TV för sin skatteåterbäring och det viktiga för honom är inte vad de visar utan att det är just på den TV:n han kollar :P
Du är söt du :X

Tjock jag

Idag känner jag mig verkligen tjock, har två par riktiga byxor kvar jag kan ha, sen är det bara mysbyxorna kvar.
Börjar nog bli dags att ta en raid på stan och kolla på mammabyxor. Det tar emot men de kommer uppenbarligen att behövas väldigt snart om inte redan. Någon som har tips på sköna och snygga mammabyxor? Jag är helt lost :S

Idag har vi slängt lite skräp, lämnat flyttlådor till Lena, handlat och efter lunch bakade jag en äppelpaj som vi sedan gick över med till Ragnar och Frida. Vi blev sittande där över kaffet i tre timmar och nu är jag helt slut :) Vi blev även erbjudna att ta över deras Cango barnvagn till ett pris av noll kronor. Det kan vi verkligen inte tacka nej till :) Vagnen känns väldigt passande för oss, fyra luftfyllda hjul, en medelhård lift och inbyggd sittdel. Kanon fin :) Tusen tack till Frida och Ragnar och lilla Aaron!

Mange har även rotat fram alla de saker vi ska sälja och sen knäppte jag kort som ska läggas ut på blocket, dock har jag glömt sladden till kameran/datorn på ön så jag ska fixa annonsen på blocket på fredag, ska bli så nice både med utrymmet och med lite extra pengar i semester kassan :)

Det är hur som helst jätte skönt att vara hemma några dagar, man uppskattar verkligen det man har när man är borta lite längre perioder.

Civilisation

.. kan samanfattas med ett fåtal ord.

Nyhetsflöde via TV, radio och tidningar
Ljudet av bilar, grannar ect.
Kvällsöppna butiker och mackar.

Valfrihet och måsten i en härlig blandning!

God natt och ha en trevlig natt nu när det är nationella orgasmdagen ;)

Imorgon

Tar jag färjan in till Norrbyn och sen bär det av upp till Umeå och Magnus och Vilde, det blir najs :)
Vara hemma, dona i nya lägenheten och mysa i soffan med Mange, kan det bli bättre.

När jag är borta längre perioder från vardagen uppskattar jag den så mycket mer när jag är tillbaka i den igen. Kan inte förstå att jag haft sån tur. Tyvärr så ska det vara grinigt väder resten av veckan, men det är bara att gilla läget och göra det bästa av dagarna jag får hemma. Tänker klä på mig ordentligt och sätta mig på vår uteplats och läsa en bok eller två i regnet, och bara njuta av att vara ledig, hemma och gravid :D


Overkligt

Helt sjukt, jag tror jag kände ärtan sparka i går kväll men jag kan ju inte vara säker, men häftigt var det!

Det händer så grymt mycket just nu, inte bara med min kropp utan runt omkring mig.
Jobbar ju som jag skrev tidigare ute på Norrbyskär på KFUM´s kursgård. Är i köket och donar hela dagarna, när jag inte har ledigt och sover. Är fruktansvärt slitsamt, men roligt. Känner dock av foglossningarna efter åtta till tolv timmar i köket så jag är inte så jätte alert på kvällarna.

Vad har hänt mer? Vi flyttade förra veckan, eller rättare sagt Magnus och pappa flyttade, Mona städade ur lägenheten och jag packade upp i nya. Ett väloljat maskineri med andra ord  :)

Nä nu är klockan snart 21 och det är kvällsfika dags på gården :)

Natti!



Vecka 17 (16+0)

Mina tankar:
Jag känner mig lugn i min nya roll som gravid, har redan en längtan efter den lille som är helt sjukt stor, trodde aldrig att JAG skulle känna så här inför tanken på att bli mamma. Jag känner varje dag hur kroppen, främst magen förändras. Den blir rundare framifrån och hårdare. Jag har en rejäl kula under magfettet, snart är det väl slut på sömn på magen :( Magnus är nog lika förväntansfull som jag och längtar till den dag då han kan känna och kanske se lill*n röra sig där inne :)

Fostret

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, precis under 12 cm, och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre. Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.


fetal development at 16 weeksBebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen kan ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar nu som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen.

Mamman: Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Ibland kan det göra ont när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.

15+0

Har ju varit sjukt dålig på att skriva på sistone så jag lägger in infon för vad som händer i vecka 16 en vecka för sent :S


Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger fostret bara cirka 70 gram. Det är nu ungefär 11 centimeter långt, från hjässa till rumpa. fetal development at 15 weeksNu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så blir det förmodligen mycket verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr, kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen, kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången. Nu mot mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera.







-




RSS 2.0