Nässpray, granny smith och baksmälla



Om man bortser från det konstanta snorandet, snytandet och nysandet har vi haft en riktigt trevlig kväll. Har nog utvecklat mitt första riktigt stora begär under den här graviditeten och med 23 dagar kvar känns det nästan fånigt ;-) Det är inte lussekatter, julmust eller oliver utan gröna äpplen, inte vilka som helst duger utan det måste vara Granny smith, för er som inte kan identifiera just den här sorten bland alla andra gröna äpplen så är det de som oftast ser ut att vara putsade med bilvax och sedan sprayade med sån där hårspray som får håret att glänsa i de mest intensiva nyanser man kan hitta. Mums!
Helst ska det vara Granny smith LUX från Italien, men när vi var iväg och handlade tidigare idag så hade de bara vanliga så de får duga för det kommande dygnet. Idag har jag, som vanligt när jag är sjuk, inte haft mycket till matlust men jag har ändå lyckats få i mig tre äpplen bara för att. Har börjat återfå den där illamående känslan jag fick i första och andra trimestern av söta drycker och godis så äpplen blir ett bra snack så här i slutet, med lite tur kanske det till och med håller i sig över jul. Någon jul ska vara den första med mindre godisintag än resten av året ;-)

http://localhs.com/images/granny_smith.jpg
Mitt stora begär =)


Förutom att käka äpplen och snora så har vi kollat på film, vi kom på att vi inte sett the hangover ä, fastän vi var på gång att se den på bio när den kom. Sagt och gjort och jag kan säga så mycket som att vi blev inte besvikna. Tror det är en av de bättre komedierna vi har sett på väldigt länge, tänk att den filmen är en "indiefilm" som belv en blockbuster. Men de filmer jag brukar tycka är bra är inte hollywood produktionerna utan de lite smalare, inte för att den här är en smal film, men det märks ändå att den inte är hollywood producerad i lika hög grad som mycket annat som kommer på bio.
Vi rekommenderar er som inte har sett den att se den, den finns på en dator nära dig ;-)



Nä nu ska jag äta upp mitt, för dagen, sista äpple och gå till sängs med förhoppningen att få mig minst 12 timmars sömn i natt med =)

Tack



Vill börja med att tacka för alla krya på dig hälsningar, de värmer :-) Ingen direkt förändring dock, fortfarande superförkyld och har ont i halsen. Har dock inte lika ont i kroppen idag vilket är positivt, istället har jag fått feber, typiskt! Inatt har jag sovit över 12 timmar och bara varit uppe en enda gång för att kissa, och det var vid halv åtta när M klev upp. Helt otroligt så skönt jag sovit, har varit helt bedövad av trötthet.

Idag ska jag bosätta mig framför tv:n kolla på dåliga repriseringar och annat skit, läsa lite  och kanske göra några till julkort, om jag orkar sitta vid ett bord tillräckligt länge vill säga.

Hoppas ni alla där ute är pigga och krya!


Imorgon ska jag vara frisk för då får jag öppna första "luckan" i min julkalender, det ni! Tänk att jag hållt mig från att öppna, eller ens klämma på ett enda paket i två veckor, fastän påsen stått framme hela tiden. Det trodde ni inte va mamma och pappa? ;-)
 


Sjukstuga



Här hemma är det mer eller mindre sjukstuga idag, jag är helt under isen och allmänt svag. Som tur är så är M pigg och kry. Nu har han precis fixat så vi kan se filmer från datorn på TV:n så nu är kvällen räddad =)
Är faktiskt lite otrevligt att vara så här hängig. Jag har inte feber, men halsen är öm, jag snorar för fullt och det ligger ett tryck över bihålorna. Förutom allt det där så värker det i hela min kropp och i lederna känns det som jag fått reumatism., om jag hade haft feber och inte varit vaccinerad skulle jag nog misstänka svinis, fast ingenting är omöjligt.. Otrevligt är det svinis eller ej.
For faktiskt iväg en sväng till stan och gick på apoteket och handlade lite, det var julskyltning som brukligt är på första advent, men det verkade inte vara så mycket att hänga i granen i den här stan :-( Nu blir det nog några filmer alternativt sömn som gäller för mig resten av dagen. Skulle ha jobbat ikväll men jag ringde redan vid elva tiden och sjukanmälde mig, det är jag väldigt glad för nu...


Hoppas ni är pigga och krya!

Besvarar kommentarer senare, just nu orkar jag inte och kan nog inte bidra med så mycket vettigt heller för den delen ;-)

Tidig morgon



Både jag och M har sovit dåligt inatt. Jag har legat och vridit mig  och kallsvettats. Vaknade vid halv ett med ont i halsen och sen dess har jag sovit någon halv timme åt gången. Nu är vi båda utfodrade och tar det lugnt framför dator/TV. Lite ironiskt att vi vaknat så tidigt idag, det sista vi sa igår var att det skulle bli skönt att sova tills vi vaknade, utan en massa måsten. Men men livet blir inte alltid som man planerar. Ärtan har varit helvild inatt, som tur var så släppte gårdagens förvärkar innan vi kröp till sängs, men nu börjar de komma tillbaka igen. Igår var det ett väldigt tydligt mönster på dem och så fort de upphörde satte Ärtan igång att böka runt för att sedan bli helt lugn när värken satte igång. Lite lustigt för jag kunde förutspå när värken skulle komma utifrån Ärtans rörelse intensitet :-)

Trevlig första advent!

http://www.starkey.se/blogg/media/2/adventstake.JPG


Den sorts katter jag gillar, lussekatter =)



Skrev jag tidigare att min rygg värkte? Då hade jag fel, NU värker ryggen :-( Efter en redig runda på Ica på jakt efter middagens ingredienser och sen tre timmars lussebulls/pepparkaks bak är inte min rygg ens värd att kallas funktionell. Konstigt för ryggen är inte den kroppsdel jag upplevt tagit stryk tidigare, men nu är det några kilo mage som ska bäras upp också. Sen tror jag att stelheten och mina framfogar förstör för ryggen, samt det faktum att det är i princip omöjligt att stå upp och baka just nu för magen är i vägen och mina korta armar når inte fram. Reslutatet blir en väldigt oergonomisk arbetsställning. Varför är inte kök designade för gravida? Köket är ändå ett gamalt påfund och för längesedan var det nog inte männen som lagade mat, bakade och diskade, hur höggravid kvinnan än var. Men som med mycket annat så är det männen som konstruerar och bygger kök, därav ingen hänsyn till den som faktiskt nyttjar det. Om jag nu får vara så cynisk, för en gångs skull menar jag ;-)

Nu blir det till att lägga sista pricken över i:t och invänta gästerna.

[lussekatt.jpg]


Måste bara tipsa om receptet jag bakat utifrån, helt suveränt goda lussekatter blev det. Taget från tasteline

50 gram
jäst, färsk
100 gram
smör, osaltat
5 dl
standardmjölk
250 gram
kesella, lätt
2 paket
saffran, (1 g till ett recept)
2 dl
strösocker
17 dl
vetemjöl
1,5 dl
russin


bakplåtspapper
0,5 tsk
salt
Pensling
2 st
ägg

Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).

2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.

 


Trevlig kväll!


Presenter


Gårdages aktiva och ganska fysiskt krävande fixande har satt sina spår. Så dåligt som jag sovit i natt har jag inte gjort på flera veckor. Har varit vaken i över en halvtimme nu och stelheten har inte släppt än, så med min vanliga otur får jag nog gå som en trebent elefant resten av helgen. Ska försöka få i mig lite frukost och sen blir det en snabb tur till affären för att innhandla lite saker inför kvällens middag med Ragnar, Frida och Aaron. Aaron som förövrigt inte fått sin två års present än fastän det gått över två veckor sen han fyllde år, fy skämms på oss :-) Det faktumet gör mig lite fundersam. Om det varit vår tvååring skulle nog inte jag vilja att det dök upp presenter flera veckor i efterhand, särskillt inte med tanke på julen som snart är här. Självklart ska barnen få presenter, men det blir så fel när de är så unga om de får presenter i tid och otid. För mig känns det viktigt att de lär sig att presenter är något man får vid födelsedagar och jul, inte när som. Men innan min käre M räcker fram presenten med lika gnistrande ögon som nog Aaron kommer få när han ser paketet så kommer jag be honom rådfråga föräldrarna hur de  vill. För min är det helt ok om den får vänta till julafton.

Ni som har barn, hur tänker ni kring såndana här situationer? Har på känn att far och morföräldrar, och andra också förstås, kan vara personer som lätt kommer med presenter, godis och glass i tid och otid, fast om jaggår till mig själv så kan jag knappt komma ihåg att jag eller min bror fått presenter om vi inte fyllt år eller det varit jul. Men minnet kanske sviker och jag har en liten känsla av att päronen när de blir far- och morföräldrar släpper på vissa restriktioner och gullar bort de små ;-)

Ska väl tillägga att jag gärna tar emot presenter i tid och otid, så ni inte tror det gäller mig också =)

Färdig stökat för dagen



Nu ska jag alldeles strax unna mig att dö i soffan, jag gjorde det för ett tag sen men sen släppte paltkoman och jag kom in i andra andningen, det vill säga dammsugning och gardinbyte i köket. Nu är det nya gardiner i fönstren, julgrupperna är färdiga ( !) och jag har tagit fram några små saker till som är trevliga så här i början av advent. Några ljusstakar och adventsstjärnor bland annat. Tomtar och de mer juliga pyntent spar jag till sista stund. Tänkte visa de fyra julgrupperna jag gjorde, är faktiskt riktigt stolt över mig själv, är första gången jag försöker mig på ett dylikt projekt och jag är faktiskt riktigt nöjd med resultatet. Nu återstår att se hur länge de överlever omplanteringen, växter köpta på större "blomster varuhus" har en tendens att vara så hårt drivna att de inte klarar sig särskilt länge, speciellt när de planteras om :-(

Sov så gott!

 


Dagens lunch



Jag spenderade hela förmiddagen i förrådet och rensade, sorterade och rotade reda på julpyntet. Jo det gick faktiskt att slänga mer, rensa mer och sortera mer ;-) Efter en snabb dusch, luktade värre än teknikläraren på gymnasiet och det säger en del, så tog jag en sväng runt lite affärer.
Började med att hämta ut två paket, ett innehållande spjälsängsskyddet som Älskling köpte åt Ärtan och det andra från Jennie med barnkläder i de minsta storlekarna. Tusen tack till dig Jennie, ska se vad jag kan hitta på för skoj åt er ;-) Efter det for jag in på plantagen och köpte lite blandade julblommor, ska göra en julgrupp att ha i köket tänkte jag och det är mycket roligare att göra den själv än köpa en färdig. Efter det blev det rusta för lite "onödiga inköp" och sen vidare till Röda Korsets secondhandbutik Kupan för att kolla om de hade korgar/krukor att göra julgruppen i. Det fanns billiga sådana så nu ska jag leka florist, sen blir det några tag med mopp och trasa innan gardiner ska hängas och stjärnor tändas. Ganska skönt att M for iväg och jobbade i all hast för då kan jag stöka runt som jag vill och med julmusiken på så högt som jag vill, kanske det viktigaste ;-)



Trevlig fredag kväll mina vänner!

Tillägg: Hmm, döper ett inlägg till dagens lunch, men skriver inte ett ord om mat. Grundtanken med inlägget var att bekräfta mina ytterst dåliga matvanor för när jag kom hem från shoppingrundan tog jag mig två kexchoklad och en julmust.. Bättre kan det ju vara, men men. Yrslet skyller jag dock på graviditeten och inte på åldern ;-)Så nu har jag i alla fall skrivit några rader som har med rubriken att göra =)

Väntan



På ett beslut från försäkringskassan, blir min sjukskrivning godkännd eller inte? Oavsett vilket så lär jag inte få några pengar av dem innan Ärtan blivit tonåring när man hör i vilken takt de handlägger och sen betalar ut försäkringspengarna. Tur jag har en rik, student till sambo ;-)

En annan sak jag väntat lääänge på, faktiskt längre än FK´s beslut, är mina UGG. Budade hem ett par gråa, stickade från Tradera den 19 oktober, betalade samma dag och fick dem idag. Lång och faktiskt lite orolig väntan, men kvart över åtta imorse ringde det på dörren och utanför stod ett paketbud, tokigt snygga och mjuka som ett lamm inuti. Och det bästa, mina svullna vader får plats i skaften :-)



Har några fler paket jag väntar på, samt några räkningar jag faktiskt VILL betala så fort som möjligt, kan inte de komma med posten idag? Ni måste tro att jag blivit knäpp som längtar efter räkningar, men det är några julklappar som det skulle vara skönt att få betala fortast möjligt. Innan jag köper för många julklappar till mig själv ;-)

En annan sak vi väntar på är Ärtan, men det känns väldigt skönt att den sista, och vad jag hört längsta, månaden av graviditeten, infaller i december. Det finns så mycket att företa sig så här inför jul så det känns som de sista 25 dagarna kommer bestå av en massa delmål att vänta på. Inte bara med hjälp av den fina julkalendern jag fick av älskling utan så mycket annat. Skrev igår att jag skulle baka lussekatter idag, men älskling vill vara med och han är inte hemma idag, så det blir imorgon vi gör det. Idag ska jag rota igenom förrådet, igen!, efter julsakerna. Stryka gardiner, sätta upp dem, hänga upp adventsstjärnor, ta fram stakar och plocka mossa. Ska även inviga UGGsen med att hämta ut paket på preem och i samma veva passa på att inhandla lite saker inför baket imorgon. Dan kommer flyga iväg och det har jag på känn att december också kommer göra =)

Inga ord



Det är svårt att sammanfatta två timmar av Lasse Winnerbäck extas, men bra var det och fjortisarna låg i drivor kring scen. Nä då så illa var det inte, det roliga med alla Lasse W konserter jag varit på är att det förutom de där fjortonåriga fansen är en salig blandning av folk, 20 åringar, 30 åringar, medelålders och pensionärer. Och alla verkar trivas som fisken i vattnet.
Nya skivan som kom för ett tag sedan har jag tyckt varit väldigt slätstruken och enformig, men när Lasse ställer sig på scen och gör sin grej med eller utan bandet i ryggen blir det en helt annan upplevelse, för mig gör sig sista skivan verkligen bättre live än som skiva.
Ikväll var även första gången jag såg honom inomhus, de andra gångerna jag har sett honom har varit på sommaren och under mer folkparks lika förhållanden. Nu hade han en helt annan scenisk produktion. Det var ljus, filmer och olika sätt att leka med det visuella till skillnad från på en ute scen då det är bara Lasse. Jag gillar det, även om det i vissa lägen kanske blir lite för mycket arena rock över showen, men det är bra på sitt sätt, även om jag har svårt att förena det med den Lasse jag lärde "känna" för över 12 år sedan som en lite halv blyg vispopare.

En bra kväll trots träsmak i rumpan och förvärkar som sitter i ryggen. Ärtan sov sig igenom första halvtimmen, då det var lite lugnare tempo. Sen drog de igång med klassiker som Varning för ras, Hugger i sten med flera i en halvtimme och då blev det full fart, sen var h*n vaken och höll takten med baskaggen ända till tredje extranumret :-)

Nu ska jag lägga mig, imorgon ska jag ta tag i det uppskjutna lussebulls baket.

Natti!

Välkommen

019e7a286ed666cba831690e5179ff45.png

 

I väntan på Lasse Winnerbäck fylls lokalen på, förväntan stiger och ett enda ord får oss att känna oss välkomna:)

 


Diskussion -> beslut -> handling = :-)



Vi har äntligen fattat ett beslut, handlat efter det och kom hem nöjda med oss själva :-) Vad jag pratar om? Barnvagn så klart. Efter många om och men, ärva vagn, köpa begagnad eller köpa ny fattade vi igår beslutet att köpa en ny vagn, om den kunde hinna fram innan BF. Annars skulle vi fortsätta jakten på blocket. Efter att ha läst och frågat runt så hade vi en lista med några modeller och märken vi var intresserade av, gemensamt var att de skulle ha fyra hjul, höj och sänkbart handtag som även går att vända, broms både fram och bak och helst en vagn med sittdel och en lift.
Efter en tur till barnens hus för provkörning och en funderare har vi bestämt oss och är väldigt nöjda med vårt val. Det vi kände oss begränsade med vad gällde att köpa vagn var att vi är så sent ute, men nu hade vi turen att just den modellen vi ville ha fanns i en färg ( mörk grå) för omgående leverans :-) Har vi jätte tur skickas den redan imorgon annars går den iväg nästa fredag, så senast luciahelgen har vi vår vagn hos oss. Vad det blev för vagn? En Emmaljunga Cerox 2.0 nästa års modell. För att ändå hålla nere kostnaden lite grann valde vi att köpa till en Brio mjuklift i stället för emmaljungas egna. Brion var nedsatt med 50% och fanns i älsklings favoritfärg, lila :-) Mörkgrått och lila är supersnyggt och definitift färger som för mig är helt "könsneutrala" kan inte bli bättre ;-)

Här finns mer info och bild på vagnen.

Nu ska jag vila en timme sen blir det till att förbereda middagen. Oskar kommer och äter med oss för sen ska vi alla tre ( fyra med Ärtan) på Lasse W konserten här i stan ikväll. Vilken dag! :-)


Årets första julkort :-)



Alldeles nyss kom posten intrillande och bland tidningar, lönespecifikationer och annan vardagspost låg ett kuvert med handskriven adress. Identifierade stilen till Monas, pappas sambo. Innuti låg årets första julkort, och det är inte bara ett julkort utan även en julkalender. Tusen tack till Mona! Fick häromdagen reda på att även pappa och Mona hittat hit  till bloggen på omvägar så vi säger välkomna med en bild på just julkortet vi fick av dem :-)



I kortet stod det att jag kunde räkna ner, förstår inte alls vad ni menar med det? ;-)


God morgon



Innan jag somnade igår så läste jag i någon av de otaliga förlosssnings och "första tiden med barn" böcker som finns att de dåliga sömnvanor många höggravida har på slutet är för att kroppen ska förbereda sig för att vara vaken på konstiga tider och vara lätt väckt. Hmm, alltid annars så heter det att kroppen vilar  upp sig inför uppgiften. Varför är det inte så nu för? Känns som det inte finns något min kropp behöver mer än en hel natts sömn, utan abrupta uppvaknanden av minsta lilla ljud, toalettbesök, konstiga drömmar, rastlöshet och förvärkar. Tänk om Gunde Svans kropp, under hans storhets tid, hade laddat inför VM med att inte kunna slappna av, inte tror jag att enbart långa kolhydrater hade givit honom ett VM guld på femmilen? Ibland förstår jag mig inte på människokroppen för fem öre. Just nu känns det väldigt bakvänt att säga att det är ett sätt att förbereda sig på, sömnbrist är aldrig bra, speciellt inte inför fysiskt krävande uppgifter.

Nå nu blir det morgon kaffe och sen ska jag till att vika tvätt. Om jag inte får några andra konstiga tankar innan lunch så ska vi iväg och kolla på barnvagn när vi ätit lunch, emmaljunga cerox och crescent classic ska kollas in ordentligt, personalen ska frågas ut och jag ska vara en allmännt jobbig kund men medveten konsument ;-) Med lite tur kanske visningsvagnarna ska reas ut inom närmsta veckan, det är ju ändå dags för nästa års modeller att ta plats i affärerna vilken dag som helst...

Idag är det förövrigt fyra veckor till julafton, mysigt!

Kärleks ärr ( magbild v 37 )



Jaha, då har det gått en vecka igen. Magen har som vanligt inte växt det minsta lilla ;-) Bilderna är tagna idag alltså 36+0.



Som ni säkert ser så är det inte enbart mina märken efter jeansen och kliningar som är på magen, de första bristningarna har uppkommit sista veckan. Innan dessa uppenbarade sig har tanken på bristningar gett mig näst intill ångest, men efter att ha tittat på dem i en spegel lite grann nu och då under några dagar känns det helt naturligt att de finns där. Det är ett tecken på att Ärtan lever och frodas i min mage så varför skämmas för dem? Det drabbar de flesta som genomgår en graviditet, eller hastiga viktförändringar. För er som inte vet vad de beror på och "går på" myten kring att de går att förhindra med diverse oljor och krämer så är ni fel ute. Bristningar beror inte på att huden inte tänjs ut eller är oelastisk utan det beror rätt och slätt på att kroppen inte producerar hudceller i tillräckligt snabb takt. Fast jag använder också diverse oljor och krämer, men mest för att slippa klådan av en torr, växande mage och så för att det är så otroligt mysigt när älskling smörjer in magen och pratar med Ärtan varje kväll. Vår lilla kvällsritual kan man nog kalla det ;-)

Det var någon som kallade bristningarna sina Kärleks ärr och det tyckte jag var otroligt passande för det är precis vad det är, en symbol för min kärlek till M och Ärtan!

Vecka 37 ( 36+0)



Du är på dag 252 av 280. (90,4%).
Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 28 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Lilypie Pregnancy tickers

Mina tankar: Snart är du färdig lilla Ärta, eller kanske ska säga lilla medicinboll, för nu är magen verkligen full av bebis. Du rör dig inte mycket, ibland kan jag känna hur din rumpa förflyttas i sidled och hur du buffar med dina små händer, men annars är det helt stilla. Ja hickar gör du också, speciellt om jag dricker julmust eller äter något sött :) En gottegris i min mage.

Det mesta börjar vara redo för din ankomst, det är det här med barnvagnen vi fortfarande velar kring, men förhoppningsvis kommer vi till beslut den närmsta veckan. I och för sig tror jag inte du bryr dig vilken vagn vi har, men den måste vara praktisk och pålitlig. Väskan är inte packad än så det ska jag göra endera dagen, lika så ska jag och din pappa skriva klart vårt förlossningsbrev, vi har pratat jätte mycket om hur vi önskar att förlossningen ska bli, men det vet man aldrig ;-)

 

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis med mellan 25 och 30 gram per dag och barnets längd brukar öka med ca 5-8 centimeter innan det föds. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.


fetal development at 36 weeksKroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. Däremot kan det bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.) När du besöker barnmorskan kommer hon eventuellt att kolla om livmoderhalsen börjat tunnas ut eller rentav vidgas. Barnmorskan kommer också att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.


Mangla gör man ej varje dag



Idag är det tvättdag för mig, förrutom alla mina och M´s skitiga kläder så tvättar jag upp filtar och dylikt efter mig och lillebror som vi ska ha till Ärtan. Det jobbigaste är att en del av dem är i Ull så det är bara att snällt vrida ur dem efter tvättning och sedan mangla dem. Är egentligen ganska rogivande att stå vid en mangel och försöka kant passa lakan, men inte när mangeln är helt värdelös. Usch vad less jag är, men nu är jag klar med det. Innan jag använder mangeln nästa gång ska det ha gått så pass lång tid att jag hunnit förtränga hur dålig den är :-)

Funderar vidare på barnvagn, ska se om jag orkar och hinner ta mig iväg på mamma gruppen, i så fall kan jag be om att få provköra lite olika vagnar där, kan vara en idé kanske..

Tjing!



Julklapp till mig själv



Eftersom älsklingen var så snäll ( som han är jämt ) och köpte julkalendern från the Body shop till mig, som jag annars tänkt köpa som en julklapp till mig själv, så tänkte jag hitta på något annat att ge mig själv.
Efter att ha funderat någon dag och tittat runt här hemma kom jag fram till att jag vill ha en förstoring på både mig och älskling att hänga på väggen samt en på bara älsk. Sagt och gjort, igår kväll fixade jag en foto beställning från Crimson.se och nu är korten på väg. Blev ingen jätte affisch utan jag tog A4 storlekar på korten, känns ganska lagom i vår ganska lilla lägenhet. Kortet på älsk blev ett svartvitt från semestern på åland, taget en tidig morgon innan älvorna dansat klart :-)


pysseldags



Nyduschad och med en kopp kaffe försöker jag speeda genom nätets alla "faror". Fejan, apan, blogglovin och FL är avklarade. Ska bara in en kortis på VK och uppdatera mig kring vad som står i tidningen denna morgon sen är det dags för att julpyssla. Ska fortsätta med det jag påbörjade igår och göra några julkort till. Har fram till lunch på mig, sen ska jag på lunch med tjejerna, mums!

29 dagar kvar till BF, inte ens en hel månad kvar, svårsmält!

Och efter två veckor av säkerhet kring att vi ska ta den begagnade vagnen vi får av några kompisar är vi tillbaka i "ska vi inte köpa en ny ändå" träsket, suck!

Vad har ni för barnvagn? ( bugaboo och de andra rymdfärjorna intresserar oss inte ;-) )

Tjing!


1 månad till BF



Idag är det 1 månad till BF, tänk vad fort tiden går. Kommer fortfarande ihåg när graviditeten var en månad gammal som om det var igår.Tänk så mycket vi hunnit göra, tänka och vilken mental resa vi gjort för att förbereda oss inför Ärtans ankomst. Så mycket en blivande förälder hinner utvecklas och uppleva hinns nog i vanliga fall med på två eller kanske till och med tre år, fascinerande!

En månad kvar till BF innebär även att det är en månad och en dag till julafton och idag inledde jag julstöket med att börja med min julkorts tillverkning. Tre stycken hann jag göra innan det var dags att fixa middag. Blir nog några fler imorgon förmiddag innan det är dags för lunch med flickorna på kina igen ;-) Mums!
Imorgon kväll ska jag baka lussekatter och eventuellt pepparkakor om jag har tid och ork. Eftersom älskling är borta hela kvällen kan jag gotta ner mig i julmusik och andra juliga tillbehör för att riktigt komma i stämning, lovely!

Vad gör ni för att hitta julkänslan?


Dagens tre julkort, ganska nöjd måste jag säga =)

1500 meter / timme



Med denna hissnande hastighet rör jag mig idag. Har varit ute på en promenad, eller egentligen två. Först gick jag 300 meter till universitetet. Väl där åt jag lunch med älsklingen och hans syster, sen gick jag hem igen. En promenad som i vanliga fall tar cirka 3 minuter tog idag 12 minuter, sträckan är 300 meter så min snitthastighet är alltså 100 meter på 4 minuter eller 1500 meter / timme. Visst är det snabbt, måste vara peggospeed ;-) Att gå dit gick förvånansvärt bra, gjorde knappt ont, fast jag hade i och för sig anpassat hastigheten redan när jag begav mig hemifrån. Hemvägen var dock inte att leka med, att framfogen kan göra så ont!

Inatt har jag inte ens varit upp på toaletten för mina kisserier för att jag inte kunnat resa mig ur sängen, trodde ett tag att jag skulle måsta kissa i sängen :-( Ingen rolig känsla. Ska nog köpa plastad frotté till vår säng också så blir det inte så blött när jag måste kissa ner mig ;-) Nä, skämt åsidor, det är inte roligt att vara gravid just nu, eller jo det är det men det är inte bekvämt för fem öre! Jag får inte på mig skorna eller strumporna på mindre än 5 minuter, måste ta pauser för att andas och räta ut ryggen. Tar mig knappt ur sängen utan hjälp, kan inte vända mig utan att gråta av smärta. Att resa mig från toaletten skulle vara omöjligt om det inte var för att vi har handfatet inom räckhåll så jag kan dra mig upp med hjälp av det. Om jag glömer bort mig och tar spjärn med fötterna för att få upp överkroppen, vända på mig eller dylikt så gör det så ont att det ibland svartnar framför ögonen, nästan lite läskigt. Det värsta just nu är ändå att jag är i princip handikappad när det kommer till att vara smidig. Om jag refererat till mig själv som en stelopererad barbamamma tidigare så är det ingenting jämfört med hur det känns nu. Men jag biter ihop och tar det goda med det onda för snart är Ärtan ute =)

(FL- )häxor i sitt esse

 




Hmm, när vi blev gravida skaffade jag ett konto på FL ( familjeliv.se). Men det är först nu jag kan uppskatta vad FL har att erbjuda. Det finns hur mycket roliga trådar som helst att följa, det roligaste är att oftast blir den som startat tråden och  har en seriös fråga eller fundering, blir totalt mobbad av hundratals rabbiata FL-häxor. Ni förstår att jag är jävligt ironisk nu eller? Jag hoppas det!


Familjeliv är nog det största communityt för "vuxna" i Sverige, i alla fall för föräldrar och andra som suktar efter barn. Hur kan det komma sig att det i ett forum med merparten "vuxna" är en otrevligare stämmning än om vi kikar runt i forumen på t.ex. apberget, lunarstorm eller QX. Det verkar inte finnas några moderatorer överhuvudtaget så ALLA sätt att trycka ner någon som i mitt tycke gjort fel, uttrycker en avvikande åsikt eller bara formulerar sig lite klantigt är tillåtet. Nätmobbning när den är som värst! Hur fan kan man bedriva en kommersiell sajt utan att ta något ansvar för att den fungerar. Nu sitter det säkert läsare som tycker FL är helt underbart, varsegoda.

En annan sak jag kan störa mig något fruktansvärt på vad gäller FL är att det är så intolerant. Om någon har en fundering och vill ha hjälp och stöd har personen i fråga redan insett att det är något fel, kanske till och med är det personen i fråga som är roten till problemet. Men varför kan inte folk då vara konstruktiva istället för att kasta skit åt höger och vänster. Vad är det som ger er rätten att  kasta första stenen? Ett tydligt mönster jag ser i nästan alla trådar är att det finns tendenser att välja att missförstå varandra i en diskussion bara för att få gapa ännu mer, moget, jävligt moget! Speciellt när de väljer att posta anonymt, att det ens är möjligt tycker jag säger det mesta om hur mycket skaparna av FL bryr sig om vilken stämning som råder på sajten och i forumet.

Tyvärr är det så att trots min avoghet mot denna slags mobbingsajter, som det faktiskt handlar om när det kommer till FL, är svåra att hålla sig undan från. Det är jäkligt kul att smygläsa i trådar och ibland påpeka just det faktum att folk är intoleranta FL-häxor som borde fundera på vad som gått fel eftersom de är så jäkla bittra. Så vem är jag att kasta första stenen? ;-)

.

Att föda



Har funderat ganska mycket på hur det kommer bli att föda barn sista dagarna. Gudrun Abaskals - Att föda ligger bredvid min sängkant och den har även akompanjerat mig i badet idag. Har läst kapitlet om förlossningsställningar och smärtlindring kanske tre fyra gånger nu, verkligen hur informativt som helst. Jag undrar dock om ni som fött tidigare har några kommentarer vad gäller förlossningsställning. Jag känner instinktivt att jag inte vill föda på rygg, desto mer jag läser kring ämnet så känner jag att jag är inne på rätt spår där, med tanke på smärta, risk att spricka och dylikt, men hur har ni upplevt det? Är ju ett blåbär när det kommer till att föda, men å andra sidan så är alla det när första barnet ska ut och har ni alla och alla andra mödrar klarat av det så lär jag göra det också :-)

Ser framemot denna händelse mer och mer men har valt att inte lyssna på alla som har dåliga förlossninserfarenheter. Jag blundar inte för det utan läser på minst lika mycket om komplikationer som förebyggande åtgärder och förberedelser. Dock känner jag mig själv så väl att jag vet med mig att jag kommer må bäst när den dagen kommer om jag kan fokusera på vad som händer på ett mer vetenskapligt plan. Så om ni väljer att dela med er av era erfarenheter, snälla gör det på ett konstruktivt sätt ;-)

Vet inte om jag berättat det men nästa vecka, alltså inte den som kommer utan ännu nästa, ska jag/vi prova ut en TNS-apparat. Ska bli kul att se om den har någon verkan mot förvärkarna. Med lite tur lär vi oss använda den på ett så bra sätt att vi kan fördröja själva stunden då vi känner att vi behöver åka in till förlossningen när värkarbetet sätter igång. Vad jag har hört så kan den hjälpa till väldigt bra under första skedet och vara till god hjälp mot smärtan då. Skulle vara skönt att kunna stanna hemma så länge som möjligt. Eller det känns så i dagsläget, fast hur det känns när dagen väl är här vet vi ju faktiskt inte :-)



Folk och folk



Vad tycker ni är allmän vett och etikett? Jag tycker att det är att bemöta sina medmänniskor i både ord och handling som man själv vill bli bemött. Följa sociala regler och normer, även om jag ogillar det normativa samhället vi lever i starkt, så fyller de endå en funktion..
Som gravid tycker jag att jag lätt hamnar i någon slags gråzon, både vad det gäller etikett, det kan vara helt okej att fisa bland folk, ja gär ju gravid ;-) Och på samma sätt verkar det vara helt okej för dem att kommentera kring graviditeten. Både kända och okända.

Var på 25 års kalas igår, jätte trevligt verkligen, förutom en liten detalj. Vi hann knappt komma dit så är det en av tjejerna ( den enda som själv har varit gravid) som börjar fälla kommentarer kring hur stor magen är. Jag försöker skita i det, vi ska ha trevligt, efter ett tag så har hon dragit med sig sin soffgranne ( en man) och jag får en kommentar över nått jag sa om vår lilla, lilla bil från honom, i stil med bilen kommer in där, men inte du höhö. Då säger jag bara att jag tycker inte han som man har rätt att göra sig rolig över min situation som höggravid eftersom han aldrig kommer vara där själv. Han ser lite skamsen ut och lägger av. Då sätter den här kvinnan igång istället och då lackar lilla Liw ur. Hon försvarar sig med att hon ju själv varit gravid, men då säger jag att hur kul tyckte hon det var att få höra vad fet du blivit så fort hon klev innanför en dörr? Ifrågasatte även om det är ett vuxet beteenden och jag såg hur hennes make bara ville sjunka genom jorden. Mohahahahah!
Jag kommenterade aldrig henne på det sättet, vi känner inte varandra tillräckligt bra för det i mina ögon och för mig är det så onödiga kommentarer helt enkelt! Det finns olika sätt att säga saker på och sättet hon säger det på är rent elakt.
Tycker på något vis att när man själv varit i situationen så borde det finnas någon slags spärr. Men jag tror inte att hon kommer "våga" kommentera magen på det sättet igen ;-)


Trevlig söndag kära vänner :-)

Dagen gav resultat



Sitter här framför datorn med en Carlsberg Nonalcoholic öl och njuter av några timmar för mig själv. Älskling och jag for runt i stan på jakt efter saker på listan vi gjorde igår, tack än en gång för tipsen :-) Efter några timmar så kom vi hem med det vi tänkt köpa, minus några saker som vi kan överlåta åt andra att betala ;-) Vill ni veta vad som tog längst tid? Att köpa present åt Aaron som fyllde två år förra veckan, det tog oss över en timme ( !) att hitta något vi tyckte kunde vara spännande men ändå inte helt opedagogiskt. Blev till slut en verktygslåda, eller rättare sagt Skalmans verktygslåda, lämplig från två år, så det passade perfekt. Men så svårt det var, i och för sig är det förhoppningsvis lättare att i framtiden handla åt de egna barnen, svårt när man inte har ordentlig koll på vad de har och tycker om att leka med.

(bild tagen från Carlsberg.se)

Gud vad gott det är med en kall öl när fötterna värker och kroppen är trött. Inte nog med att det blev stan flera timmar, när Älskling drog och jobbade vid 16.30 så satte jag igång med det diskberg som vi, för ovanlighetens skull, lyckats bygga upp. Inte det lättaste att diska när det gör ont att stå på samma sätt längre perioder och magen gör så jag måste luta mig på ett väldigt obekvämt sätt, känns i ryggen nu kan jag lova :-S Efter detta dammsög jag en snabbis och plockade i ordning både i vardagsrummet, puffade kuddar typ, och bäddade rent både i vår säng och i spjälsängen. Eftersom madrasserna vi haft till den tidigare varit för stora/små så har jag inte idats göra det tidigare, men nu är den klar. Eller jag ska beställa ett spjälskydd. Det vi har är ett sånt där smalt, vitt från IKEA, känns så då jag vill ha ett som är kring 30 centimeter brett.

Har tre favoriter

Spjälsängsskydd Fem myror Spjälsängsskydd Elefanter Vit/Aqua 10/29
Båda dessa kommer från FRAPP ( klicka på bilderna så kommer du direkt till sidorna)
Elefanterna finns i grönt också, snyggare =)

MOLN Spjälskydd Grå eller  MOLN Spjälskydd Grön

Finns hos sovtex

Vet att jag har tjatat om dessa skydd bra länge nu och när jag får lön får jag nog göra slag i saken och bli lite fattigare.

NÄ nu ska jag och min öl förflytta oss till soffan och kolla på polisskolan 4, en klassiker från min barndom :-)
När M kommer hem vid nio ska jag ha middagen klar och sen ska vi på 25 års kalas hos Magnus och Linnéa, ska bli kul att träffa lite folk och snacka skit.

Trevlig kväll!

 


Tack för alla tips!



Vad kul att ni väljer att hjälpa oss med att handla "rätt" saker :) Ska hoppa in i duschen nu, sen blir det som sagt bebis shopping för hela slanten, skoj skoj :-)
Vad gör ni en helg som denna? Här skiner faktiskt solen, ta i trä, så med lite tur hinner och orkar jag ut på en kort promenad när vi kommer hem från turen också. Skulle vara skönt och välbehövligt med lite sol i denna annars väldigt gråa vardag som infunnit sig sista veckorna.

Lördag = bebisshopping :-)



Ibland käns det som de veckor jag varit sjukskriven har jag fler måsten och mindre tid att vila än när jag fortfarande var 100 procent sysselsatt. Ganska konstigt men just nu är det lite väl många måsten. Förutom att julen närmar sig med stormsteg, är ju förta advent med allt vad det innebär av julpyntande, pysslande och bakning, redan nästa helg. Sen är det alla måsten som byggs upp kring att få barn, ditten och datten ska inhandlas, förberedas och läsas. Som om det inte är nog med att vara höggravid så tillkommer julstressen. Igår klickade jag på köpknappen för den sista julklappen så nu är det bara att invänta diverse paket, och tyvärr fakturor där till. Sen kommer det roliga. Till veckan som kommer ska jag börja göra julkorten och slå in presenter, de flesta ska skickas till andra städer, så det gäller att vara ute i tid för att de ska hinna fram till tomtens besök. Men först ska jag och älskling iväg på den stora bebisshopping turen imorgon. Vi har insett att vi har några saker vi måste inhandla och det ganska snart. Känns lite osäkert ifall vi kommer få gå tiden ut med de förvärkar och annat som min kropp bjuder på och har gjort de senaste veckan. Till och med vår BM rekommenderade oss att göra färdigt här hemma så vi slipper oroa oss för att inte vara klara om Ärtan väljer att titta ut lite tidigare än beräknat. Så imorgon ska vi inhandla madrass till spjälsäng, täcke och kudde till vagnen, lakan till vagnen samt saker till skötbordet. Vad behövs egentligen till att sköta bebis? Läser så mycket listor hit och dit, men vad har ni tyckt varit bra?

Hittills har vi

- tvättlappar i frotte
- skötbädd
- salva för rumpan
- badolja
- badbalja
- skötbord
- näsfrida
- termometer ( feber)
- blöjor
- badlakan med huva

Imorgon ska vi inhandla

- torra tvättlappar för engångs bruk
- tvättservetter till skötväska/bil och liknande
- idominsalva
- nagelsax

Vad har vi missat??
-

Så osvenskt



Kan inte sluta förundras! Visst skrev jag om att jag blivit lurad på tradera att köpa en Avent isis bröstpump som saknade en del, själva pumphandtaget? I alla fall så lyckades jag jaga rätt på den svenska återförsäljarens kundtjänst och pratade med dem och idag damp det ner ett paket innehållande ett stycke bröstpumps handtag. Så jäkla osvenskt! :-) Vissa personer, kända som okända kan verkligen konsten att förgylla ens vardag. Säljaren på tradera har fortfarande ( en dryg vecka efter att jag upptäckt lurendrejet) inte svarat på mina mail, så nu postade jag precis ett dåligt omdömm om dem, de får fan skylla sig själva!


Tiden rusar iväg och igår kväll kom vi i alla fall ihåg att knäppa några magbilder, så de tänker jag bjuda på så här lagom till fredags myset :-)






Trevlig helg alla nära och kära!

Familjebloggarnas topp 50 lista

Var bland de första 50 att kommentera och följa anvisningarna på deras blogg så hamnar även du på topp 50 listan!

 

 

Lycka till!


Jag var efterlängtad =)



Innan vi gick och la oss igår kom jag ihåg något jag tänkt göra i flera dagars tid, läsa den förlossningsberättelse som min pappa Lasse skrev efter min förlossning. Sagt och gjort, nedkrupna under täcket med huvudena tätt ihop slukade jag och M vart enda ord. Att återigen, fast denna gång höggravid och med förvärkar, läsa om hur jag kom till världen väckte många tankar, känslor och inte minst en insikt som jag inte haft förrut.

Ens föräldrar är så lätta att ta för givet och det är så lätt att glömma att i min och din ankomst fanns det precis lika mycket förväntan, nyfikenhet, rädsla och kärlek som det gör till vår kommande bebis. Alla, även våra föräldrar, var en gång unga, oerfarna och höggravida. Precis som jag och alla andra blivande föräldrar har våra föräldrar fött fram oss till världen med känslan av att det är det största som hänt i världshistorien, ett åttonde underverk. Att läsa om min födelse ur min fars perspektiv ger en helt ny dimension till den kärlek en förälder känner för sitt barn, och det ger mig en förståelse för all den rädsla, oro och kärlek jag varit upphov till. Tur att insikter kommer, även om det kanske är lite väl sent ;-)

Jag har haft tur
och om det var så att vi fick välja våra föräldrar skulle jag välja de jag redan har. Dock är jag inte så säker på att ni skulle välja mig igen, inte var det mycket sömn jag bjöd på de första åren. Sen var jag nog upphov till många trotsiga konversationer och konfrontationer i flera år för att senare bli den arga tonåring de flesta känner igen sig i. Ändå kan jag inte längta mer efter Ärtan, h*ns anlag till trots. Dock är M stabil som en filbunke så en lagom blandning vore inte helt fel ;-) Tror jag mina föräldrar kan skriva under på med!

Mamma och pappa jag älskar er!

Vecka 36 ( 35+1)

Vecka 36

 

Du är på dag 246 av 280. (88,2%).
Du är i vecka
36.
Du har gått
35 fulla veckor och 1 full dag (v35+1).
Du är i
8:e kalendermånaden.
Du är i
9:e graviditetsmånaden
Du är i trimester
tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons
23 dec 2009
Du har
34 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Lilypie Pregnancy tickers

 

 

Mina tankar: Det där med att livmodern står som högs håller jag inte med om. För min del känns det som om den sänkt sig, känner mig som ett hängbuksvin på två ben. Börjar bli ganska less, och nu är alla kritiska punkter passerade så för min del får Ärtan gärna titta ut vilken dag som helst framöver. Det börjar bli klart här hemma också, har gått igenom det mesta av sakerna till Ärtans första tid nu och har några saker som vi saknar. Ska maila en lista till föräldrarna så får de fightas om vad de vill bidra med. Det har börjat komma frågor kring det nämligen och jag får lite dåligt samvete då jag förberett mig genom att handla det mesta själv, men nu finns det saker att som de kan bidra med, bra för alla :-)

Inför förlossningen känner jag mig verkligen lugn, har börjat fundera mer över förlossningsbrevet och reviderar det ett antal gånger per dygn i huvudet. Det är än så länge ganska få punkter som är verkligt viktiga för mig, och det viktigast är ändå att jag och M går in i uppgiften med samma grundtanke.

 

Barnet: Nu väger barnet ungefär 2800 gram och längden är ungefär 46 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.



BM besök



VI inleder den nya veckan med ett besök hos BM, inget nytt där inte. hon frågade oss hur vi ser på smärtlindring och vi pratade lite kring hur vi (jag ) tänkt. Ska och prova ut en TNS maskin, ska bli intressant att se hur den funkar :-) Allt såg bra ut, Ärtans hjärta slog med i snitt 146 slag/minut när vi lyssnade, h*n låg så stilla så stilla så det var nog sovtajm i magen just då. Mitt blodtryck ligger på 120/70 och viktuppgången var 1 kg, trodde den skulle vara mer då jag tycker jag bundit mycket vätska sista veckan, men kanske ändå inte. SF-måttet var 33 cm, alltså ökar livmodern med 1 cm/vecka och vi ligger precis på kurvan, som om det skulle spela någon roll...
Ingalill ville även att jag skulle samanfatta hur jag mått hittills under graviditeten. Inte det lättaste, men vi kunde enas om att det varit en bergochdalbana, tror jag de flesta tycker som är/har varit gravida. Både fysiskt och psykisk sådan...


Tror jag går itu



Helt seriöst så känns det som om min kropp håller på och delar sig i två delar. Städningen i förmiddags satte verkligen fart på saker och ting. De molande värkar jag haft till och från sen i fredags, de som hållit mig vaken flera nätter, har nu på eftermiddagen intensifierats. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan, först trodde jag det var vanliga sammandragningar plus magknip. Men efter 6 timmar med samma intensitet och även lite andra "intressanta" företeelser så känns det ganska läskigt. Har varit på jobbet men blev hemskickad av Linda med orden att åka hem och packa förlossningsväskan. Kan det vara så att det är på G? Ingen skulle bli mer lycklig än jag, även om jag känner mig ofärdig. Lägenheten är inte färdigstädad, spjälsängen är inte bäddad, vagnen är inte här och babyskyddet likaså. Nä, nu ska se klart Grey´s anatomy och sen ska jag lyda Lindas råd och packa min förlossningsväska. Vad ska jag stoppa i den, några förslag? Det jag har på min lista hittills är:

Bebiskläder ( pyjamaser, byxor, bodies, strumpor, tossor, overall, hjälmmössa, mössa
Myskläder till mig
Underkläder och amnings BH
Nessesär med linser
Tofflor
Morgonrock
En bra bok
Cd-skivor
Godis/frukt
Dricka, vattenflaska, sugrör
Mjukt toalettpapper
Kamera och extra batterier
Dator ( med filmer och internet :) )
Kudde
Tjocksockor
Öronproppar
Amningsinlägg
Mobilladdare

Vad har jag glömt?




Full aktivitet



Klev upp tidigt för att starta projekt storstädning. Nu är badrummet skinande rent, har till och med rensat alla avlopp och skurat under badkaret. I köket är alla skåpluckor, sopskåpet, ugnen, och lister tagna. Har även möblerat om lite i skåpen, vill inte ha det ömtåligaste skålarna inom Ärtans räckvidd när h*n börjar krypa omkring och rota :) Roligaste leksakerna brukar de hitta i mammas kökslådor och skåp är min erfarenhet :-)
Nu är det i princip bara att dammtorka i vardagsrummet och sen ta alla golv så är lägenheten på topp. Har i och för sig inte tagit fönstren men de får vänta tills julgardinerna ska upp.

Som ni kanske förstår är detta städryck inte enbart sprunget ur ett behov av städning utan nu är jag less, tänkte försöka hjälpa Ärtan på traven med lite fysisk aktivitet, hoppas hoppas ;-)


Ni har väl inte missat ;-)


Kolla in det här inlägget för mer info, men så här gissar ni och vi hittills kring när och vad Ärtan är :-)


BF-lista
_______________________________


14/12   Krillan    (flicka)
17/12   Malin    ( pojk)
Linda    (pojk)
18/12   Ida       (flicka)
20/12   AnnaH   (pojk)
21/12   Josefin  (flicka)
23/12   Sophia   (pojk)
24/12   Dannie   (pojk)
25/12   Mormor Ros-Marie ( pojk)
26/12   Barnafadern ( pojk)
Linda  (pojk)
27/12   Jessica   (flicka)
30/12    Tella  (flicka)
31/12   Malinlj  (flicka)
2/1      Jag ( pojk)
3/1      Mina  (pojk)




Vill du vara med och gissa?
Lämna en kommentar till det här inlägget eller det första jag länkade  till i början.

Blod, svett och tårar



Eftersom vi har ett ganska trångt badrum och inte har plats för ett fristående skötbord har vi valt att ha ett som kommer sitta över badkaret. Fördelen är att det inte tar någon egentlig plats, nackdelen att det måste plockas undan när vi vill använda badkaret/duschen. För mig är det en självklarhet att ha skötbordet där det finns rinnande vatten så då är detta den enda lösningen då vi bor i hyreslägenhet och inte får borra i våtväggen för vår hyresvärd. För er som inte vet vad jag menar så är det en lösning likadan som den här vi kommer ha.



Jag kan inte sy. Men ändå så har jag lyckats knåpa ihop denna lilla sak. Den hänger nu i badrummet för att fyllas med Ärtans blöjor, tvättlappar, oljor och annat som vilken bebis som helst kan behöva när den ligger i badet eller får en torr blöja.  Känns jobbigt att ha korgar och dylikt hängande på skötbordet när det ska plockas av och på åtminstone en eller två gånger per dygn så den här lösningen tror vi blir kanon!  Så för att ha en vettig lösning till hur vi kan förvara allt som behövs till Ärtan har jag alltså sytt denna tingest.


Kanske inte världens vackraste sak, men den är funktionell och i färger som Ärtan kommer vilja titta på, viktigt att det finns färgglada saker att fästa blicken vid för de små :-)

 

Och ja, både blod, svett och tårar har min kropp avyttrat för att färdigställa detta under av kreativitet. Jag är faktiskt riktigt stol över mig själv, särskilt med tanke på att jag inte sutit vid en symaskin sen syslöjden i årskurs fyra...


Älskade man




Jag har nog världens finaste vän, älskare och själsfrände.

Idag på lunchen damp det ner ett försiktigt SMS där det stod  Älskling vart ligger bodyshop? puss Fem minuter senare hade vi bestämt träff på stan, jag var redan nere för fryshuset föreläsningarna. och traskade hand i hand till the body shop. När vi gick därifrån hade M inhandlat julkalendern jag skrev om igår. Älskling du vet inte hur du får mig att må när du är så snäll. Nu var det en svindyr present i mina ögon, en ros räcker precis lika bra för att göra mig glad. Tror dock att M märkt att jag är sjukt less på magen, halsbrännan, foglossningarna och allt det andra som hör till  att vara höggravid och ville peppa mig sista månaden. Inte nog med att jag har en jätte fin och spännande julkalender att se framemot under advent, det lackar mot jul OCH sist men inte minst, vår hett efterlängtade lilla bebis kommer titta ut där i kring också. Nöjer mig mer än väl med en bebis, tro inget annat, men just nu är jag lite modfälld och jag är rädd att det kunnat bli än värre när december mörkret sänker sig och jag inte kommer orka med att stöka på som jag brukar. Så älskling, du är solen i mitt liv ! Om än lite taggig nu när du börjat odla "slutspelsskägg" ;-)



Kiss of sunshine

God morgon, god middag, god kväll



Så känns det verkligen i min hjärna så här efter både frukost och morgon rutiner. Har varken koll på dagar eller tidpunkter just nu, som tur är så är det konferens för min del idag också så jag kommer bli vallad som ett får runt olika lokaler :-)
Fattar inte vad det är med mig och min kropp just nu. Igår kväll på jobbet så slutade hjärnan typ ta emot inkommande meddelanden, flera gånger så pratade folk med mig och jag registrerade bara att de rörde på munnen inte vad de sa. Inatt har jag sovit några få timmar, igen, efter att ha försökt somna i 2 timmar gav jag upp och spelade xbox i tre timmar, var hur trött som helst men kroppen säger ifrån ändå. Fattar inte vad det är men de där två timmarna jag låg och väntade på John Blund igår var det som om kroppen försökte känna av hur bebis låg och åt vilket håll h*n kommer komma ut. Kändes som huvudet tröcks nedåt samtidigt som det roterade. Någon som känner igen den känslan? Nästan lite otäck men ändå otroligt fascinerande...


Nä nu dag 2 :-)

God natt



Nu är det dags för sängen här. Efter en fullspäckad dag, konferens mellan 08.00 och 15.30 och sedan jobb från 17.00 till 21.00, är min kropp väldigt mör. Hade varit en helt okej dag eller det är det, men den skulle varit mindre tröttsam om jag finge sova på nätterna. Är inne i en period med förvärkar igen och av någon konstig anledning så är det just när jag ska sova som de sätter igång. Mycket irriterande!
Nu ska jag lägga mig och invänta sömnen med en bok, blir nog till att läsa lite mer i Gudrun Abascals Att föda, verkar riktigt bra och framför allt sansad så det lovar gott =)

Nä kära vänner, god natt och dröm sött.

Kärlek på hög nivå

Vad är December utan en ordentlig julkalender?



Vad tror ni om den här anfallsvinkeln? Älskling skulle det inte vara bra om jag nu på slutet av graviditeten och inför jul håller mig glad och harmonisk? Jag vet en sak som skulle kunna, möjligtvis, hålla mig på det humöret... I det här läget  åker foldern från The body shop fram och förhoppningsvis efter några dagars eftertanke så kommer han hem med en "liten" påse ;-)
Vad jag snackar om? The body shops årliga julkalender påse, med ett paket för varje dag. Alltså en påse med 24 presenter från deras sortiment, a dream come true så att säga ;-) Den finns i tre olika prisklasser med innehåll anpassat efter priset, den på bilden här nedan är den dyraste för hela 1200 pix. De andra kostar 800:- eller 1000:- en påse för varje plånbok, med lite mer innehåll än min egen ;-)


24 härliga överraskningar väntar i denna adventskalender, inslagna och samlade i en färgglad presentpåse som förgyller även den mörkaste vintermorgon. Produkterna är utvalda inte bara för att passa ihop med varandra utan också för att passa alla åldrar och behov. Värdet i denna kalender är 2 400 kr. ( text från hemsidan)

Här hemma ska jag genom mina mindre subtila övertalningsförsök hinta om att det nog är en bra investering för husfriden så här sista månaden av graviditeten, tror ni jag lyckas?




Fryshusandan hela...

25cb7e6963f5e270187f249813a2e6b2.png

 

Fryshusandan hela dagen

 


Snopp eller snippa



Det är frågan det. Är det en tös eller en pojk som gömmer sig i min mage. Är inte så länge kvar tills vi får veta nu, spännande. Inte för att det spelar någon roll, eller jo, ur en aspekt.


Satt på toa igår natt, oftast då jag får mina tanke krumelurer, och pratade med Ärtan. Började prata om vem vi tror h*n är och kom fram till köns frågan. Sa väl nått i stil med att antingen har du snopp eller så har du, hmm, snippa... Det är det där ordet snippa, jag tycker det är så fult. För mig så är det förlöjligande av det kvinnliga könet, som om det är något fult som inte fått ett riktigt namn. Varför inte bara säga slida som det heter redan från början istället för att göra trivialnamnen på de kvinnliga könsdelarna till något man inte uttalar högt? Jag kan störa mig något enormt på sånt, ska vi börja kalla snoppen snippe istället för snopp och penis eller vad? För om vi inte kan använda slida i vårt samtal med barn och vuxna, varför kan vi då använda penis eller snopp?

Personligen kommer jag, oavsett snopp- eller slidkönat barn använda dessa namn på könsorganen när jag pratar med mitt/mina barn och om ämnet kommer upp med M. Jag hoppas att Ärtan även får plats på ett dagis där könet kallas vid sitt namn och inte vid något som påminnner om en leksak eller båt.

Fundera mera =)

Spara får sig en törn när samlingarna rensas


Jag är nog vad många skulle kalla en samlare. Inte för att jag samlar på spargrisar eller porslinsdockor utan för att jag är dålig på att slänga saker när de inte används längre. Möbler och liknande är jag dock duktig på att sälja iväg om vi lessnar på dem, men saker. Har nog tre kartonger med skor, både välanvända och knappt använda. Lådvis med kläder öfr olika tillfällen, det är folkdräkten, balklänningar, jaktkläder, sommar kläder och vinter kläder och till dessa lådor kan vi nu sälla Ärtans kläder från storlek 62 och uppåt. Ingen dålig samling.
Lampor finns det så jag skulle kunna starta en hel affär och lika så julpynt. Men pyntet är heligt så det kommer för alltid att följa mig land och rike runt. Men det värsta jag samlar på mig är nog allt papper från mina år som student. Det är inte bara kurslitteratur utan även anteckningsblock, handouts, pärmar och tentor som fyller låda efter låda. Nu tror jag att jag slängde de sista papperen från mina första två år som student. Känns faktiskt ganska befriande!

Idag  har jag gått igenom både förråd och lite andra gömmor för att rensa ut saker vi inte behöver, blev nog en kartong som slängdes i alla fall. Har även rotat tag på lite bättre förvaring så nu kan vi se in i förrådet, stort framsteg :) Innan detta så monterade jag och älskling ihop spjälsängen, inte helt lätt med en gammal möbel och ingen instruktion, men nu är den på plats och står stadigt och fint, tokigt skönt! Har även lagt ut lite olika annonser på blocket så nu ryker snart en hylla och gam´ TVn, = mycket plats i förrådet. En bra dag! :-) Tyvärr så blir det nog så att jag kommer samla på mig nya saker att hålla fast vid, jag är alldeles för sentimental för mitt eget bästa, och för att  det ska vara praktiskt hållbart :-) Har dock skrivit ett mentalt kontrakt med mig själv om att jag ska sälja iväg Ärtans kläder så fort h*n växer ur dem. Självklart tänker jag behålla vissa plagg till kommande barn och för nostalgins skull, men inte hela garderoben. Allt byts ju ut så fort när de är barn, så isåfall badar vi väl i bebis kläder innan första året är till ända :-S

Motivation till att sätta mig ner och sy är inget jag får ofta, men idag har den infunnit sig så jag far nog på jobbet någon timme tidigare och sätter mig vid symaskinen där, känns onödigt att konka hem Krillans symaskin när det står en på jobbet som ingen använder. Ska dock bli intressant att se resultatet för jag är värdelös på att sy :-S

min önskelista 2009



Om jag ska önska mig en sak i julklapp så är det att få tillbaka min sömn, please!




Nonsens bloggen



Jag har en liten fundering så här på nattsidan.

Använder ni blogloving?

Och i så fall, har ni bloggar tillagda där som ni egentligen inte läser förutom visa inlägg ( alltså screenar redan på BL )?
Det har jag, det finns en bloggerska som har ganska mycket tävlingar ( ingen mamma bloggare utan en "vanlig" arbetslös en), i alla fall så är det lite lustigt för av mina ca 30 bloggar på bloglovin så är det just hon jag verkligen screenar bort, om det inte startas någon trevlig tävling vill säga ;-)
Till saken nu Liw!  I alla fall så är hon ganska full of it om man säger så, eller kanske snarar fylld med sig själv. Var in på BL nyss och kollade och då hade hon skrivit ett inlägg där hon bad om ursäkt för att hon kommer vara borta från bloggen ett tag, men att hon hoppas att folk klarar sig ändå. Hur jäkla självupptagen kan man bli? Det enda hon skriver om på sin blogg är vilka filmer hon sett, vad hon gjort på dagarna, vilket är nada och ingenting eftersom hon verkar okapabel att sköta ett jobb och sen så gör hon reklam för företag och visar upp paketen hon får från dem. Både paket för att hon gör reklam och som hon ska lotta ut i tävlingarna. Vem skulle sakna henne? Förstår hon inte att de enda som är in hos henne är de som tävlar? Åhh, så grymt ointressant blogg, vem bryr sig om hon inte kommer skriva ett inlägg på hela dagen, vem kommer sakna henne? Och det intressantaste på de sju timmar som gått sen hon skrev inlägget så har hon ändå hunnit med fem till efteråt, skulle inte hon vara borta från bloggen hela dagen?? Nä vissa bloggar och bloggare förstår jag mig inte på!
Och jag försår framför allt inte hur man kan tro att ens blogg är så viktig, utan något egentligt innehåll, att folk kommer sakna inläggen om man inte skriver på några minuter, timmar, dygn eller veckor. Bloggvärlden har öppnat helt nya dörrar för mina åsikter, skit kul! Tänk att det finns så mycket knas bara några knapp tryck bort :-)

Kom precis på att jag i och med detta inlägg faktiskt givit henne uppmärksamhet hon inte förtjänar, men jag blev så förundrad. Det värsta är att hon är ju inte ensam om den här sortens bloggning. Verkar vara det där innehållslösa massbloggandet som drar läsare, om det är sånt folk vill läsa , allt så IQ-befriat nonsens så varsegod, men här hittar ni det då inte. Eller kanske ibland, men visst är jag väl lite vettig också, i alla fall så är väl det intentionen att ge människor i min närhet möjlighet att följa vårt liv trots stora fysiska avstånd och på samma gång använda bloggen som min åsikts ventil. Tycker nog jag lyckas hyfsat bra..

Tävlingar igen :)



VINN PRESENTKORT HOS LILLA VIOLEN

"Var med och tävla om ett presentkort
värde 300:- hos Lilla Violen
Muppsan´s blogg"


__________________________________________________________________


***
"Jag är med och tävlar om ett zinkhus hos  CarlssonKarlsson!"

_____________________________________________________________

TÄVLING SLITAGE KIDS

Hos Slitage Kids finns märken som Nova Star,
Plastisock, Hummel, Bellio, Small Paul,
Rockefella, Geggamoja och Mini a Ture!!
~~
" Jag är med och tävlar om presentkort,
valfria mocklisar & valfria Elodie Details
produkter från Slitage Kids
Muppsan´s blogg, var med du oxå"

__________________________________________

TÄVLING - BARNTRYGGHET

"Jag är med och tävlar på Muppsan´s blogg
om ett presentkort värde 250:-
hos Barntrygghet"

________________________________________________



SUPERTÄVLING MED IOB-BUTIKEN

Nu är det dax för Iob-butiken och
Muppsan´s jul tävling..!!!
~~
"Tävla hos Muppsan om ett hemligt
SUPER STORT
paket med barnkläder, leksaker m.m.
- värde 1000:- från Iob-butiken"
~~

Preggot goes kvinnlig á la 2009



Hmm, nu börjar det pluppa ut bebisar till höger och vänster. Har följt ganska många olika gravida bloggerskor genom de här månaderan och nu är det 4 som har fått sista två veckorna och i alla fall två som verkar vara på G på riktigt. Spännande!
Lite läskigt är det allt också för nu kommer mötet med vår bebis så mycket närmre i tid, shit vad tiden går fort! Veckorna bara rusar förbi och ändå tycker jag inte att jag gör något som kan få dem att gå :-)

Skulle egentligen bara meddela att jag lever en kortis. Ska iväg till stan och fika med några av mammorna från tråden på FL kl 11.30 så det börjar bli dags att komma ur mysbyxorna jag bott i hela veckan, lätt fördelen med att bara gå hemma och skrota ;-) Är inte så många byxor som rymmer magen längre heller så då blir det lätt mysisar, men jag ser ut därefter också så nu blir det Preggot goes kvinnlig á la 2009 här hemma!

Höres och synes!

På jobbet



Här har det visats IDOL, inte min favorit så jag har donat på med lite allt möjligt och besvarat tonårs pojkars frågor kring att vara gravid. Jätte kul at de vågar fråga och tycker det är intressant. Första gången det är några av killarna som visar intresse, är väl inte direkt 14-16 åringars största huvudbry :-)

Vill bara påminna om att ni kan vara med och gissa ankomst och kön på Ärtan här, kom igen nu, är kul att se vad NI tror ;-)

Trevlig fortsättning på kvällen!


Min vinst =)



Som jag skrev tidigare så var det  jag som vann väggordet hos Nikita. Till min förvåning så ligger företaget hon samarbetade med här i Umeå så idag var jag in hos Evelina på Creativ lounge. Vilken trevlig liten affär med tillhörande salong för både manikyr och frisering. Gillade deras idé skarpt och kommer nog hitta dit både en och två gånger till :-) Och vet ni vad, det verkar som de kommer börja sälja barnkläder också, det gillar vi skarpt för här i Umeå finns det inte så mycket av den varan att tillgå just nu...

Som tack för att jag kikade in hos dem så fick jag handla upp den fraktkostnad jag besparade dem, de slantarna och några till i mellanskillnad lade jag på denna härliga och ekologiska Baby olja från C/O GERD. Produkter från Lappland :-)




Sen var vi även i samma vända och hämtade ut några av frukterna från min tradera hysteri. Det paket som jag trodde skulle innehålla kläder i storlek 56 från Lindex innehöll en röd/vit jätteful Po.P overall i nått fleece aktigt material. Där gick det iväg ett surt mail kan jag lova, men sen hittade jag numret till säljaren och har löst det hela. Jag får mina kläder och tjejen som ska ha denna jättefula overall får den och vi blir ersatta för fraktkostnaden :)

Det andra paketet med tradera vinst var bröstpumpen jag ropade in för någon vecka sedan. Döm om min förvåning när en av de mer väsentliga delarna saknades!! Blev även då så jäkla arg, men mest besviken. Kollade på auktionen igen och längst ner under bilden står det att varan säljs enligt bild, vilket gör säljaren befriad från ansvar. Jag kommer dock lämna ett surt omdömme för det är så jäkla fult att inte vara öppen med att det saknas viktiga delar. Och till en bröstpump är själva pumphandtaget bland det viktigaste..
Lyckades i alla fall få fatt i den svenska återförsäljaren för Avent Isis och pratade med en jätte trevlig kvinna som nu ska skicka hem ett pumphandtag helt grattis till mig!! Tala om att göra min dag! Puss till dig i kundtjänsten på 08-725 14 00 .


Några till paket har även hämtats ut men vad innehållet i dessa är håller jag för mig själv för de som ska få julklappar av mig läser också här inne ibland :) Inte så många att fixa julklappar till längre, har lillebror kvar och det är som vanligt den svåraste att handla till :-S




När kommer Ärtan?



Snart är det en månad kvar och förlossningen kan egentligen inträffa när som från och med då. Därför tänkte jag att det kan vara kul att få reda på när NI tror att Ärtis väljer att titta ut :-)  Och vilket kön ni tror det är, för det har vi inte heller någon aning om.

Lite fakta:
Det datum vi fick först var den 13/12 enligt första BM kontakten. ( 21/4 plusade den 20/4)
Det första VUL där de kunde se hjärtat slå fick vi ett nytt datum till den 29/12. ( 5/5)
Den 10/6 gjorde vi ett till VUL och då fick vi datum den 20/12
Den 20/7 gjorde vi RUL och då fick vi det datum vi har idag 23/12.

Många olika turer och många olika datum, vilket tror du är mest korrekt och vad har Ärtan för kön?

Lämna en kommentar till det här inlägget, så får vi se om någon kan gissa rätt :-)


BF-lista
_______________________________



17/12   Malin    ( pojk)
18/12   Ida       (flicka)
20/12   AnnaH   (pojk)
21/12   Josefin  (flicka)
23/12   Sophia   (pojk)
24/12   Dannie   (pojk)
25/12   Mormor Ros-Marie ( pojk)
26/12   Barnafadern ( pojk)
Linda    (pojk)
31/12   Malinlj  (flicka)
2/1    Jag ( pojk)


Insikter och åsikter



Var på biblioteket i förrgår och lånade några böcker jag tänkt mig till att läsa under graviditeten. Kanske inte just de här böckerna men böcker som behandlar förlossningen och allt runt i kring den. Idag när jag lade mig i badet, tog jag med den som låg överst i högen Katerina Janouch- Föda barn.

Nu när det faktiskt börjar närma sig BF och den förlossning som jag, under alla år som medveten om att det är kvinnans lott att föda barn, varit livrädd för börjar jag känna ett lugn inför uppgiften. Bara en sån sak som att jag när jag läser i Katerinas bok om en BM som förespråkar att man ska dyka in i värken och släppa spänningar och bara vara istället för att hetsandas, profylaxa och fokusera på saker utanför livmodern, kan jag känna att, men vad rätt hon troligtvis har. Jag vet med mig hur jag kan låta mig luras med av smärtan och kämpa emot, försöka lindra genom att lura kroppen och huvudet att fokusera på annat när jag har kraftiga mens smärtor och visst, det fungerar men jag jobbar emot kroppen. Under en förlossning blir det, vad jag tror, A och O att jobba med kroppen och låta kroppen, som faktiskt ändå vet vad den gör tack vare nedärvda instinkter och fysiska förutsättningar, jobba på i sin takt, på sitt sätt och tillåta mig själv att släppa kontrollen. För i grund och botten handlar det om att våga släppa kontrollen över sitt fysiska jag och låta det psykiska jaget arbeta inåt. Där är jag när det kommer till vad jag vill, sen om jag kommer att leva som jag lär är en annan femma :-)

Nu kommer säkert många av er som redan fött barn att protestera och säga att mediciner var det bästa och så är det säkert, eller det är snarare så att vad spelar det för roll HUR en förlossning går till? Huvudsaken är att både mor och barn mår bra efteråt, både fysiskt och psykiskt. Men just nu står det i mitt förlossningsbrev att jag enbart vill ha Lustgas, för det tror jag kan lindra topparna, vill helst inte ha EDA eller någon annan tyngre bedövning men måste jag så självklart. Jag tänker dock gå in i min förlossning med inställningen att jag och min kropp klarar av det som miljoner av kvinnor klarat av under hela evolutionens gång utan bedövning och liknande.

Läste även en intressant sak kring förlossningsrädsla för några veckor sedan. Eller egentligen två saker. Den första var att förlossningsrädda kan få morfin eller petidin för att bli lugnare under förlossningen, frågade BM om detta och hon sa att det var vanligt. Läste sen i en artikel som handlade om tankdäkarskräck att de också kan ge morfin och petidin men inte för att lugna kroppen rent fysiskt eller psykiskt utan för att det har en positiv inverkan på andningen. Andningen blir lugnare och en patient som hyperventilerar och dylikt får i större utstäckning panik, låsningar och spjärnar emot. I den artikeln menade man att ordning på andningen  är A och O för att kunna slappna av. I och med att andningen och kroppen är avslappnad kan fokus hamna på annat ställe, då kommer min fråga: Hur går det ihop med profylax andningen?? Bygger inte det på att andas lite hetsigt och nästan hyperventilera sig igenom värkarna? Jag vet inte, men har lånat boken så det ska bli kul att läsa :-)
Nä, ska bli intressant att läsa dessa böcker, vet egentligen inte om de kommer hjälpa i slut änden, men jag har ju mitt kontrollbehov.  Eftersom jag insett att jag inte kan kontrollera själva förlossningen och förloppet så vill jag i alla fall ha kontroll på det planet att jag vet vad som händer och kan förstå hur och varför vissa saker sker.

För tio år sedan såg jag förlossningen som något jag aldrig tänkte utsätta mig för, för två år sedan var det något jag kunde tänka mig att göra, eller snarare jag ville ha barn med M men de fick gärna vara adopterade. För sex månader sen var förlossningen det stora onda med att vi blivit gravida, jag hade ångest över att jag skulle måste genomgå den och att det inte fanns något återvändo. För tre månader sedan, när fogarna satte igång att krångla blev jag så less på att inte få "äga" min kropp att jag kände nä nu får det vara nog, kom ut
I och med detta startade processen mot att finna lugnet inför förlossningen. Idag kan jag längta efter dagen D, har nog inte att göra med att jag vill föda för födandets skull, men vi vill ju träffa Ärtan :-) Och jag vill absolut inte snittas, för mig är det näst intill ett personligt misslyckande, i alla fall planerat snitt. Men det är ganska barnsligt av mig att tänka så, men jag ska ha provat vaginalt innan jag tar till kirurgiska ingrepp för att föda fram mitt/mina barn.

Jag är där jag är idag tack vare att vi har fått gå hos aurora gruppen här i Umeå och pratat med en BM från förlossningen. Hon har varit helt kanon och utmanat både mina och M´s föreställningar, som ibland varit ganska lika en LSD tripp, för att få oss att inse att de bilder och tankar vi, främst jag, har kring förlossningen är enbart från medier och vad andra har berättat. Varför vara rädd för det okända?
Ska även tilläggas att älsklingens inställning och hur han pushar  och stöttar mig och har gjort under hela graviditeten är en väldigt bidragande orsak, vad skulle jag gjort utan dig? Och hur skulle jag någonsin kunna klara av en förlossning utan dig.. hjälp!

Film tajm



Både jag och älskling känner oss lite nere så nu ska vi kolla på film. Blir inte vad för sorts film som helst utan en JULFILM :-) Ni kan ju inte vara förvånade ;-)


Four Christmases

Får se om den är nått att se, men den har fått bra recentioner så jag hoppas att den är sevärd i alla fall. Efter filmen blir det till att fräsha upp mig för sen ska jag på jobbet, känner mig inte hundra, men jag ska försöka. Surt om jag inte orkar för det är min helg så jag jobbar 5 pass på raken, även om det är korta pass så är det pengar som jag behöver i slutänden, vill inte sjukskriva mig, mer än vad jag redan är vill säga..

Morgon promenaden



Lovade att visa snön så här kommer bilder. De är tagna strax efter 06 imorse, Liw ute och promenerar runt villa kvarteren med broddar på skorna och pingvin gång. Måste ha varit en syn för gudarna :-)

 

Nä nu blir det lunch med älskling, rester från middagen igår. korvstroganoff på älgfalukorv med ris, mums! Det blir mitt tredje riktiga mål mat idag :S Frukosten vid fem imorse, en yoghurts smoothie med jordgubbar och banan vid elva och nu lunch. Ett äkta matvrak :-)

 

 


God morgon



04.15 tyckte mitt huvud att det var dags att kliva upp, vaknade redan strax efter tre med ont i huvudet och vid fyra tiden var det helt kört att försöka ligga kvar i sängen, vamt, ont i huvudet och lite lätt yrsel/illamående. Efter en timme framför tv:n och några mackor med varm choklad samt en dos vätskeersättning är huvudet på väg att bli bättre, yrseln och illamåendet har i alla fall släppt, så nu ska jag klä mig varmt och ta en tidig morgonpromenad bland villorna här i kvarteret. Ute är det nästan 10 grader kallt och rimfrosten glimmar fint ovanpå den lilla snö vi fått, blir lovely! Tar mig nog inte så långt, men ut det ska jag :-) Ska ta med mig kameran så ni får se..

Magbild v.35 ( 34 + 0 )





Vecka 35

Du är på dag 238 av 280. (85,4%).
Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 42 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Lilypie Pregnancy tickers

Mina tankar: Tiden går hur fort som helst men står ändå stilla. Försöker hinna undan med allt plock innan julstöket kommer igång. Idag har jag rensat och sorterat, igår var det tvätt av bebiskläder och imorgon ska jag ta tag i förrådet. Borde nog vänta med det tills jag vill att Ärtan ska komma ut, alltså en vecka till så riskerar vi inte att bli stoppade om värkarbetet kommer igång :-)

I magen är allt bara bra, Ärtan du lever om som en tok, sparkat har du inte gjort på flera veckor men du flyttar på rumpan från sida till sida och dina små händer buffar för fullt längst ner i livmodern, vi älskar att ligga och mysa med dina rörelser med oss.

Har lite förvärkar som kommer och går, veckans största besvär är yrseln som kommer och går. En annan positiv sak är att jag inte behöver kissa lika ofta på nätterna vilket är välsignat för mina fogar.

 

Bebis: Ditt barn är omkring 45 cm långt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

 

Mamma: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

 


Tävling hos bambii

Tävling Vinn presentkort på 400 kr hos www.kiddoz.se





Men nu gör bambii det enkelt för er  ni kan hos  mig vara med och tävla om ett presentkort hos www.kiddoz.se
på 400 riksdaler.

Igång sparkad



Har sparkat igång dagen här hemma efter en god natts sömn. Förstår inte vad som hänt men inatt sov jag från 01.30 till 8.30 utan att behöva kissa, i och för sig så kissade jag fem gånger mellan 22 och 01 istället ;-)
Har ätit risgrynsgröt till frukost och läst några sidor ur Fyrvaktaren av Camila Läckberg, nu är det bara upplösningen kvar så jag försöker suga på karamellen så länge som möjligt :-) Under tiden har älsklingen, som är hemma och är sjuk idag, monterat vår nya bokhylla så nu ska vi ( läs jag) omorgansiera bland böcker, spel och DVD-filmer :-) Men först ska jag iväg till universitetet för en lunch med min förra arbetskamrat Hanna, ska bli kul att umgås med henne, sist vi sågs var i maj :-( En lång lunch och några koppar kaffe så har vi nog hunnit avhandla sommaren, graviditeten och allt annat som hänt.

Jag verkligen älskar bokhyllor så det här är en jäkligt bra dag i mina ögon! =)

Ingen fara




Under kvällen så tilltog yrslet och jag blev även illamående när jag la mig ner för att vila. SÅ jag ringde förlossningen och de tyckte vi skulle komma in för observation och provtagning.
Efter två timmar på en hård brits är vi nu hemma med lugnande besked i öronen. Det finns ingen förklaring till yrseln utan troligtvis bara en förkylning som ligger och lurar. Varken svinis, Havandeskapsförgiftning, UVI eller nått fel med skallen var det så nu ska jag åter lägga mig ner och hoppas på att slippa illamåendet och vakna upp till en mer rätgående dag imorgon :-)

God natt!

Alldeles vimmelkantig :-(




Usch, idag har jag ingen bra dag. Har inte alls kännt mig hundra i varken kropp eller knopp. Sista timmarna har jag gått runt och kännt mig alldeles vimmelkantig, som att jag skulle kunna svimma när som. Var på stan för en stund sedan med Krillan och vi till och med fikade för att jag skulle sluta käna mig yrslig, men det hjälpte nada :-( Undrar vad det kan vara som är fel. Har varit lite yr till och från i över en vecka men så här mycket och länge har jag inte kännt av det tidigare. Kan det vara mitt blodtryck månne? Ja jag har då ingen aning, någon av er läsare som vet vad som kan vara "fel"? För nog måste det vara fel, kan ju inte vara normalt :-(

I övrigt så tvättar vi lite idag, har precis gett mig i kast med bebiskläderna, ska sen sortera in dem i byrån. Krillan hjälpte mig att välja tyger nere på staden, textilslöjds lärare som hon är, så nu ska jag påbörja mitt sömnads projekt. Vad det blir får ni se när ( läs om ) jag lyckas färdigställa det :-)

Polisradio för bebisar SKA jag ha



Ni som hängt med ett tag vet att det råder en nästan mordisk stämning mellan mig och kvarterets katter. Inte nog med att de är katter, de går in i vår lägenhet om vi har veranda dörren öppen, lika så genom fönstren om vi har dem öppna. Har försökt med allt  och inte ens Vilde skrämmer iväg dem :(
För någon dag sedan frågade jag även vad NI tycker behövs till bebis och en av sakerna var en sån där "polisradio" ja ni vet, man kan höra bebis när den vaknar. Jag SKA efter att ha läst den här artikeln skaffa en sån. Inte en chans att jag kommer våga låta Ärtan sova på vår uteplats med, vad som säkert är, mördarkatter i kvarteret.. Och ja, jag kan vara lite galen i bland, men någon crazy catlady tänker jag aldrig bli :-)

Tradera beroendet stiger



Det är lite farligt att vara hemma hela dagarna, det är så lätt att jag surfar in på tradera och hittar nått fint litet bebisplagg att buda på. Inte bara för att köpa det utan för själva spänningen. Låter lite som en spelberoende
:-S

Jag har i alla fall vunnit några riktigt fina auktioner där sista dagarna. Ropade hem en bröstpump med en massa tillbehör för under 200 kronor och sen har jag budat på enskilda plagg, inte bara till Ärtan utan även till mig själv. Nu sitter jag och kikar runt lite på tänkbara julklappar, men problemet är att jag inte vet vad jag ska köpa till broder E. Alltid lika jobbigt när det kommer till honom och presenter...





Måste bara visa vad vi precis vann på tradera =) Jo vi har en overall i den här storleken redan, men den är vit och lite förutsägbar så när jag såg den här och blev alldeles lycklig och sen älskling utryckte samma förtjusning kunde jag inte låta bli att ge mig in i leken. Dock så är jag den enda som gett mig in i leken så vinsten var mot öppet mål så att säga, inte mig emot :-)



Trevlig kväll alla fina!

Money money money...



Om det var för pengarnas skull jag for till jobbet vore jag helt fel ute. Att jobba med förståndshandikappade ungdomar och unga vuxna gör jag för att det är
kul :-) Inte alla gånger en anställd längtar till jobbet, men när det kommer till måndagkvällarna på UG så är det så jag känner. Oftast kommer jag dit lite halvsliten, efter veckans första arbets/skoldag men efter 3 timmar bland dessa ungdomar har jag helt ny energi och ork. Helt otroligt, och jag kan verkligen förstå talesättet " ett långt skratt förlänger livet".


Ikväll ska vi ha DISCO, för de här ungdomarna är det den stora händelsen denna månad, om vi bortser från den stora galakvällen vi ska ha i slutet av november med temat  Black and White, undrar varför ? ;-) Iklväll är det två av "våra" killar som ska vara DJ´s. Ska bli kul att höra vad de väljer att spela för musik, kan nästan sätta min löning på att åtminstonne en ABBA låt kommer spelas, mest troligt Dancing Queen =)

Nä nu ska jag dra mig tillbaka till garderoben och se om jag kan hitta någon passande klädsel, kanske något i den här stilen kan duga? ;-)




Gipsad



Kanske är en lite väl dramatisk rubrik men idag har jag blivit gipsad. Lugn mamma, jag har inte brutit benet eller armen utan Krillan var förbi och vi fick för oss att göra en gipsavgjutning av magen =)

Försökte dokumentera förloppet, men jag hade stränga order om att stå still så det gick lite sisådär :-) Några bilder från jippot har vi i alla fall. M var hemma när vi donade med det här och han kom in i köket, skakade på huvudet och gick därifrån lika fort igen, män! ;-)


Krillan förbereder          Magen 




Det blev kanske lite kladdigt :-)


Shit så stor magen är när man får betrakta den utifrån så att säga...
Kul minne och om inte annat kan den funka som avskräcknings modell om
Ärtan är en flicka som behöver lite "skräckpropaganda" där kring 15 =)

Tävling(ar) hos TANT Ulrika =)


O nu har du chansen att vinna ett härligt retro "kökskitt" till ett värde av 350kr, den perfekta julklappen, nyss-flyttat-hemifrån-presenten eller varför inte till dig själv, du väljer :)

"Jag vill vinna detta kökskitt från HappyStore hos Tant Ulrika!"

~ Disktrasa - Njut varje minut
~ Diskborste i trä
~ Juicepress
~ Grytunderlägg - Retro
~ Plastkorg - Hillevi grön
~ Potatisskalare - Grön
~ Skål - Unikko röd
~ Tuggummi - Boss Lady

_______________________________________________________________


"Zizoo är ett nystartat svenskt märke för barnkläder från Malmö. Stilen är rolig och färgglad med dragning åt unisex hållet. Kläderna är lätta att kombinera samt mjuka och sköna. Kläderna finns från storlek 50/56 - 110/116."

"Jag vill vinna ett hemligt Zizoopaket, värde 500kr från RebuzKidz hos Tant Ulrika"



____________________________________________________________________

Dax för Tant att dra igång ännu en spännande tävling o denna gången i samarbete med MinPluddeVutt. En butik med stort o blandat utbud till våra små. Kläder från märken som Nova Star, Rockefella, Hummel, IdaT, BRANDström, KIK KID mfl. Men de har även allt från kalastillbehör till böcker, leksaker, åkpåsar, skor, maskeradkläder o massa mkt mer.

O nu har du chansen att vinna ett presentkort från dem värt hela 300kr - perfekt till julhandlingen :)

"Jag vill vinna ett presentkort värt 300kr från MinPluddeVutt hos Tant Ulrika!"

_______________________________________________________________________


Preggot tävlar hos Nikita

Alla kan tävla och det är enkelt att vara med! 
Perfekt nu då det börjar gå mot köpa-julklappar-tider.


Jag tävlar om ett presentkort värt 300:- hos PirumParum i Nikitas blogg
Tävla HÄR du med!

Preggot har vunnit :)

Nu är tävlingen i samarbete med Creative Lounge avslutad!
Vinnaren av ett valfritt väggord är framlottad - LIW - Stort grattis till dig!



Tänka sig, jag har vunnit igen =) Tusen tack till Nikita och Creativ lounge för vinsten. Vad jag vunnit, ett väggord =)


Hemma igen



Som rubriken lyder, nu är vi hemma i Umeå igen efter en skön helg med pappa och Mona. Det känns jätte konstigt att vara hemma och veta att Vilde inte kommer dyka upp, men det är ju bara tillfälligt så efter det breakdown jag nyss hade när vi vek tvätt och det lät som Vilde kom in i sovrummet, kan jag blicka framåt och inser hur kort tid det egentligen är han kommer vara hemifrån. Är ju bara 6 veckor kvar till BF och det är ju jätte kort tid, två veckor till sen är Vilde hemma, ingen fara alltså =) Men det krävs lite övertalnings förmåga från mitt rationella jag till mitt emotionella jag. Stor skillnad i hur de två jagen resonerar kring samma saker, men så är det nog för de flesta, speciellt när man är gravid :-)

Förra inlägget var ett SMS bloggar försök. Det kom fram i alla fall så en hyfsad start fick jag, tänkte det kunde vara kul att kunna om det skulle vara så att vi vill lägga upp en blänkare när Ärtan väl tittat fram.. Men det är lite väl privat också, vill ändå spara den karamellen till våra nära och kära att suga på innan det blir "allmännt kännt" bland alla våra vänner och bekanta. Men vi får se hur vi gör =)

Nu ska vi montera sängramen vi köpte på IKEA i torsdags, ska bli så skönt att äntligen slippa vakna mitt i natten av att ett ben har lossnat från M´s madrass. Skruvarna är helt urgängade på hans säng så ibland står den på tre eller till och med två ben, inte så kul när klockan är 3 på natten :-(


En mys bild på älskade Vilde tagen precis innan vi blev gravida.

Nu kan han inte riktigt mysa på min mage längre =)

 

 

Trevlig söndag eftermiddag och kväll =)


hemfärd. Nu har hemfärden påbörjat

0-790e88805b95a3dd655cd96f1fcb250d.png

 

hemfärd. Nu har hemfärden påbörjats. Känns konstigt att lämna Vilde och åka med vetskapen att det nog dröjer två månader innan vi ses igen:( men han kommer ha det kanon! Vädret är grått och trist, ingen snö förväntas efter norrlandskusten vilket känns skönt... Trevlig söndag!

 


Oj vecka 34 ( 33 + 3 )

Vecka 34
Du är på dag 235 av 280. (83,9%).
Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 3 fulla dagar (v33+3).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 dec 2009
Du har 46 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mina tankar

Det går så fort just nu att jag till och med glömmer att vi byter vecka :-) I och med de regelbundna och täta förvärkar jag känt av ett flertal tillfällen redan så blir förlossningen allt mer verklig och lätt att föreställa sig inom en snar framtid. Hemma börjar vi komma i ordning, i helgen är vi och hämtar hem det sista som var kvar i Hälsingland så när vi kommer hem är det bara att montera ihop spjälsängen och klura ut hur vi lättast löser förvaringen i badrummet kring skötbord och sådant. Har fortfarande inte tvättat Ärtans kläder, men ska ta tag i det i veckan också, ska bli kul att lägga in dem i byrån och dona klart allt, vi vet ju aldrig, det kan alltid bli ett november barn också =) Har ingen mjölk än, kan klämma ut någon enstaka droppe, kände mig lite besviken först men sen har jag insett att det är ganska skönt att slippa läckande bröst innan förlossningen, får nog nog av det när det väl börjar ammas =) Har även införskaffat en bröstpump så nu är vi fit for fight. En sån där ”polisradio” för att höra bebis när den sover, behöver man det??



Bebis
I vecka 34 är medel kroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gram. Huvudets omkrets är 32 cm. Barnets hud blir mer rosafärgad. Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.

Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.



Mamman

Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå. Kanske märker du att dina ringar börjar klämma åt om fingrarna, eller att händer och fötter är svullna. Det beror på att vätska samlas i kroppen.Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt.


04.49



Så tidigt vaknade jag, eller tidigt och tidigt, var snarare så att jag vaknade av något och kände att jag behövde gå på toa. På väg till sängen från toaletten blev jag medveten om varför jag vaknat, förvärkar. Hela ryggen och magen spänndes och jag var tvungen att stanna mitt i trappen för att ta mig igenom den. Gick upp och la mig igen bredvid M, värme kan ju hjälpa men inte då. Låg och vred mig en halvtimme men gav upp så nu har jag suttit framför datorn i en timme. Värkarna ger inte med sig och nu har jag dessutom blivit illamående, säg inte att jag kommer må illa genom hela förlossningen :-( Ska försöka få i mig nått att äta, kan med lite tur vara så att det är hunger illamående, har inte ätit nånting sen middagen igår vid sex, pepparkakor räknas ju inte :-)
Jag hoppas verkligen att det är falskt alarm igen, för det första för att Ärtan gärna får stanna i sitt akvarium tills vi har gått 35 fulla veckor, lungmognad och sånt. Och för det andra, vilket just nu känns som den tyngsta anledningen, vi är mitt ute  i ingenstans. Vi for till stugan i går eftermiddag och ingenstans är kanske att ta i, men vi har 8 mil till närmaste sjukhus med förlossning och det är Gävle, till Hudiksvall är det 9 mil och sämmre väg.


Förstår ni inte så fråga, skyller de taffliga gröna inslagen på att jag hade en
värk när jag målade  med grönt =)

En del av  min nyvunna säkerhet inför förlossningen är just att vi bor 5 minuter från förlossningen i Umeå, men inte här. Hela den här situationen får mig att förstå vad svårt det måste vara för dem som bor ännu längre ifrån en förlossningsavdelning. Tänk i vissa områden av Sverige ( läs norrland och främst inlandet) så får folk åka över 25 mil för att ta sig in till sjukhus när det händer nått som till exempel att ett barn ska födas. Är det verkligen rimligt Är så glad att jag inte bor så till och det sätter lite perspektiv till de nio milen vi har in nu, om det skulle vara nått.




Ledighet



Idag har vi verkligen varit lediga, inte för att jag inte är det annars men idag har det känts som ledigt.

Efter en dag full av bus hemma hos Jessica med Eddy och Lemmy så har vi nu landat i stugan. Här är mörkt, kallt och mysigt. Kvällen kommer avnjutas med glögg och pepparkakor med ost. Mums!

Hoppas ni får en bra start på helgen =)

Känsla av JUL



Sitter här som codriver till älskling och förser honom med lussekater, julmust och gelébjörnar. Helt plötsligt blir det alldeles vitt i landskapet runt omkring. Jag längtar inte efter snön, men det är härligt ändå =)


 

NÅgra minuter senare förstärktes känslan av jul ännu mer då vi kom ikapp den här lastbilen.

 

Det första jag tänkte på var ett multinationellt företags reklam som kommer varje år kring jul, tänk så bra de lyckas när det enda som behövs är lite röda lampor på en lastbil... Ni vet vilken reklam jag syftar på va? Usch och fy för att de lyckas förknippa sig själva med julen. Tacka vet jag hederlig Julmust när det lackar mot jul, och kanske lite innan ;-)



Snart så



Är vi på resande fot. Gårdagen bjöd på flertalet överraskningar. Bland annat så hade "vår" däckkille stängt sin verkstad vid 15 igår, vi hade tid 16.00 så det blev inga vinterdäck bytta :( Detta medförde vissa olägenheter och efter lite olika lösningar har nu, ännu en gång, M´s chef Alf räddat vår helg. Han är så snäll så han lånar ut en minibuss till oss över helgen, så nu efter den stundande lunchen packar vi in oss och beger oss söder ut. Första stopp blir IKEA, en till bokhylla och eventuellt en sängram. Sen brukar det vara svårt att komma därifrån utan både det ena och det andra ;-)

Förmiddagen har spenderats på förlossningen och vårt sista aurorasamtal. Kändes bra att knyta ihop säcken och jag känner mig mer förväntansfull än rädd inför vad som komma skall, känns skönt!
Ska bli nästan ännu skönare att komma hem till Hälsingland om än bara för en helg. Nä nu kallar lunchen, får se om jag lyckas få in nått skoj inlägg från bilen, fördelen med trådlöst internet =)


Trevlig torsdag!

Älskade Vilde



Usch idag har jag varit både bland molnen och nere i den mörkaste grotta. Mitt sinnestillstånd har verkligen varierat i snabba kast, stackars älskling. Inte nog med det så ska vi när vi är ner till Hälsingland i helgen lämna Vilde till pappa. Han ska vara där i vad som troligtvis blir dryga två månader. Pappa har erbjudit sig att ta Vilde tills vi har kommit i ordning efter förlossningen. Verkligen hur snällt som helst, men det skär i mitt hjärta på samma gång. Det längsta jag varit utan Vilde är 10 dygn, jag for på scoutläger och älskling var hemma med Vilde. Dock så var det ju jag som lämnade dem, och jag var fullt sysselsatt hela tiden. Nu ska jag sitta här hemma själv om dagarna utan världens bästa sällskap. MEN för Vildes skull är det bättre att vara borta en längre period, vi vet inte hur de närmsta månaderna ter sig, och lämna honom till vem som helst det vill jag inte! Men som sagt, det skär verkligen i hjärtat, det kommer bli så tomt.





Lekdejt och tjejsnack



Har inte sovit tills nu utan började dagen med frukost för att sedan fara till skogs med Dorit och hennes två pointrar. Hur skönt och trevligt som helst, både för mattar och hundar :-) En bra start på dagen som efter lunch är väldigt fulltecknad, på gott och ont.

Vilde och Rohri i action


Rohri                                     Vilde och Rosie


Nä nu ska jag köp amig lite lycka, sitter och klickar hem lite julklappar, bara några småsaker till våra nära och kära, känns som det är skönt att ha det gjort innan julstöket och bebis gör sig alltför påmind.


Jobbar ( igen)



Det blev att jag for på Strömpilen till slut, innan dess var jag även på Arbetsförmedlingen och skrev in mig som arbetssökande. En ren formalitet då jag ju är sjukskriven 75% och har mina resterande 25% fyllda här på UG. Det var ett snabbt och smärtfritt möte, har inte haft så mycket med AF att göra sista 7 åren men som jag minns det brukar det vara mycket krångligare. Det tog väl 20 minuter att skapa en arbetssökar profil och sen fick jag vänta 5 min för att träffa en handläggare i två min som sa Ok, du vill bara bli inskriven för att inte förlora SGI? Det fixar jag, skickar hem handlingsplanen så hör du av dig när du fött så avaktiverar vi dig. Lätt som en plätt med andra ord =)


Efter det blev det lite shopping. När jag for ner var det för att kolla på kläder till Ärtan och köpa lite grejer till förlossningsväskan, men så blev det inte riktigt. Det enda jag köpte till Ärtan var en Näsfrida eller nässug på ren svenska och till förlossningsväskan inhandlade jag en liten tub tandkräm. Sen blev det en tur in på systemet för att inhandla två finöl till Älskling som skrivit tenta idag. En Chimay och en Leffe blev det.
Vi brukar inte hålla så hårt på farsdag och morsdag i vår familj, men i år får far en flaska glögg, mest för att vi faktiskt är hemma på söndag så vi kan överräcka den :-) Blossas glögg för 2009 blev det, ser god ut.



För ovanlighetens skull hittade jag faktiskt något litet till mig själv också. Jag är en big sucker på tygskor så när jag hittade ett par gråa halvhöga på H&M för 129:- var det inte en svår sak att dra kortet  =)

Nä nu ska jag återgå till mina plikter här i soffan på UG, höres!


och jag svara på lite kommentarer när jag kommer hem, har inte glömt bort er ;-)

 


Vila


Nu är den här kursen avslutad, eller inte för min del då jag har lite uppgifter att lämna in, men de ska jag beta av under november tänker jag mig. Just nu ska jag gå och vila, får se om jag orkar ta mig ner till Strömpilen för att handla lite senare, skulle behöva köpa lite saker till förlossningsväskan. Verkligheten gjorde sig påminnd igår och jag har insett att jag är sjukt oförberedd på det planet inför förlossningen. lite små panik igår när jag kom på det =)

Nä som sagt, sängen lockar för en timme eller två, bara att hoppas att kroppen får vila också...


50 dagar kvar



Vad paff jag blev när jag kollade på babytickern när jag loggade in på bloggen. 50 dagar kvar, det är ju ingenting. Och som det känns nu så är det nog inte ens så länge kvar heller. Ärtan verkar vilja komma ut till mamma och pappa, men man vet ju aldrig, kanske ångrar sig och vänder =)

Har det avslutande seminariet på den här kursen idag så jag ska strax käka frukost och sen blir det skola. Sen kan jag kalla mig arbetslös, fast sjukskriven på 75% med en 25% sysselsättnings grad. Krångligt det där lät...

Nä ha en trevlig tisdag!

Världens bästa älskling



Som en del av er säkert har märkt så är jag en envis jäkel. Så av denna anledning valde jag att sätta mig i bilen vid 17.30 för att fara och jobba några timmar, förvärkarna till trots. Efter mer än 48 timmar av sammandragningar och liknande kände jag att Nä nu jävlar får det vara nog, jag behöver få lite annat att tänka på. Så att fara på jobbet och umgås med mindre normal störda ungdomar passade alldeles utmärkt =) Inte för att förvärkarna släppte, de har fortsatt med samma frekvens och intensitet under hela kvällen, men fokus har jag kunna vända mot annat för några timmar.
På jobbet var det tårttävling, riktigt duktiga är de våra ungdomar, och gott var det nog för de som fick kalasa på härligtheten i slutet. Äter inte tårta själv då det inte är någon favorit..

Kom hem vid 21-tiden och föll ihop på soffan med älskling. Vad skulle jag göra utan dig mannen med stort M. I en halvtimme har han nu masserat min onda rygg, rumpa och mage mellan sammandragningarna och bara strukit när jag haft som ondast. Om jag någonsin oroat mig för förlossningen och för att klara allt själv så vet jag nu att du kommer vara det bästa stöd jag kan ha där inne när Ärtan är på G. Älskar dig! Frågan är ju dock om det verkligen ska vara så här, satt med värktimer igång tidigare i eftermiddags och den timmen var det 12 minuter mellan värkarna och de var nästan 3 minuter långa, känns lite väl så nu har jag bestämt mig för att kontakta BM i morgon bitti. Hoppas bara jag får sova nått i natt :-/

Trevlig kväll!

Mens som gravid?



Det vet jag att man inte kan ha, eller jo, men jag har det inte. Dock så har det sedan i fredags kväll känts som den är på G. Har ont i hela kroppen, ryggen värker, magen värker och benen domnar bort. Dock sker det med ca 10 minuters mellanrum och har gjort sen dess. Tror detta är vad som kallas förvärkar... Inte det minsta skönt men kroppen fungerar ju uppenbarligen som den ska, alltid nått.
Har försökt läsa mig till hur de ska kunna undanröjas, för förvärkar är ju till skillnad mot födslovärkar avtagande och går att manipulera att sluta, men inte mina. Tyvärr så är jag en av dem som har väldigt kraftiga menssmärtor i vanliga fall och jag har lärt mig att hantera dem på olika sätt. Varma bad brukar funka så även vetepåsen. Inte denna gång, inte heller hjälper de tillåtna alvedonen, men det är jag mindre förvånad över då det endast är Ibuprofen baserade läkemedel som brukar hjälpa mot mensvärken, varför skulle det vara anorlunda nu? *suck* Vet inte riktigt hur jag ska hantera det här för nu har jag haft ont så pass länge utan någon andningspaus, för 10 minuter är inte nog för kroppen att återhämta sig, så nu börjar jag bli "påverkad" av dem. Rörligheten blir om möjligt ännu sämre, koncentrations förmågan dalar och alltför mycket fokus hamnar på att försöka andas igenom smärtan när vågen kommer. Har det inte gett med sig imorgon ska jag ringa förlossningen och höra vad de säger för överallt står det att om förvärkarna inte "ger med sig" så är det inte förvärkar... Intressant, nämen det kan vara på sin plats att de isåfall kollar livmodertappen så inte den påverkas alltför mycket alltför tidigt..

Gör den det hamnar vi i ett annat läge, då kan de ge värkavstannande läkemedel, vilket är standard innan vecka 35, men blir det tal om det blir jag lite sur för då är det ännu mer vanligt att gå över. Om vi kommer in i v. 35 med värkar kommer jag verkligen stå på mig för att få föda då, varför hindra naturens gång??

Nä nu ska jag ta ett bad och hoppas på att få slappna av en timme, trevlig eftermiddag!

Grått



Världen utanför är grå.
Mitt huvud känns grått.
Min kropp är grå.

Att gå till skolan är alla nyanser av grått.

Usch så vädret påverkar mig på hösten.

Kvällens film



Idag var det ju faktiskt två filmer i min smak på Tv, väldigt ovanligt. Valet stod mellan På smällen och Djävulen bär prada. Eftersom vi såg den sistnämnda sist vi var i Mora så föll valet på På smällen.



Vi har sett den förr men det är då första gången som gravid =) Ganska intressant hur mycket man ändå känner igen sig, vi fungerar nog ganska lika kvinnor som män i vissa situationer och skeenden i livet :)

Filmen får mig dock att fundera lite, i ett avsnitt av den så får en av männen så jäkla mycket skit för att han uttrycker ett behov av tid för sig själv. Frun blir galen och säger att det behöver hon med. Självklart att alla behöver tid för sig själv och jag tror det kan vara lite av nyckeln till att få familjelivet att fungera. Ge varandra tid och rum för sina egna intressen och egen tid. Men även egen tid med barnet. Jag vill verkligen inte bli den som begränsar M´s umgänge med Ärtan så jag kommer fortsätta jobba mina 25% på ungdomsgården och ska försöka missa så få pass som möjligt redan i början. Tror det är otroligt viktigt att M får tid med Ärtan själv redan från början. Jag kommer få det så det räcker och blir över och för hoppningsvis kommer vi få "familjetid" i massor då M pluggar även i vår och styr ganska fritt över sin tid, perfekt! Gud vad vi längtar!

Långt inlägg om kvinnlighet och kön



Under de sista två månaderna har min kvinnlighet bara ökat och ökat, om min omgivning håller med eller ej det vet jag inte, men jag känner mig mer kvinnlig än jag någonsin gjort förrut.

Jag är inte en tjejig tjej, jag är snarare en pojkflicka. Har i mitt liv ägt en docka, det var en pojkbebis jag fick när lillebror föddes. Tror jag i 10 års åldern fick en eller två "barbidockor" av mormor med lite kläder till, men det som var mest intressant det var att leka med bilar, vara ute och busa med mitt kompisgäng, som till största del bestod av Erikar, Johannesar osv. I gänget var det en tjej till, precis lika pojkig som jag.
I tonåren hade jag både tjej och killkompisar, men även här var jag den grabbiga tjejen och det var nog på något sätt min "roll" i de socialagrupper jag tillhörde, och har nog varit det ända fram tills jag träffade M. Jag har sen högstadiet sminkat mig och tyckt det varit roligt med kläder, men det är först på senare år som jag börjat använda klänning. Tror det går att räkna de gånger jag använt klänning innan 25 års ålder på en hand, om vi räknar bort skolavslutningar och dop/bröllop och dylikt. Jag har helt enkelt inte riktigt kunnat identifierat mig med den stereotypa roll som samhället skapar kring och åt kvinnor.
Om jag blivit mer bejakande kring min kvinnliga sida sen jag träffade M så är det nog tyvärr för att jag trillat dit lite på det där att kvinnan måste vara välskött och bla bla för att kunna behålla sin man. Världens lögn ju =) Just nu känner jag att jag inte orkar bry mig, men säger M nått, knappast, han tycker ju jag är lika fin i myskläder som i klänning, fast varför skulle han inte göra det? På nått underligt sätt är det socialt accepterat för män att kliva in på Konsum i mysmundering, men kvinnan ska vara proper och fixad. Helt sjukt!

MEN om jag tidigare inte riktigt kunnat förlika mig med att män och kvinnor är olika och har olika förutsättningar, på gott och ont, så har på något sätt detta blivit allt mer tydligt ju längre in i graviditeten vi kommer. Jag har alltid varit väldigt noga med att inte göra skillnad på könen, alla är vi människor med olika förutsättningar, snarare på grund av sociala förhållanden, uppväxt, ekonomiskklass osv, än om vi har snopp eller inte. Men nu är jag helt plötsligt kvinna. På något konstigt sätt så har de senaste 7 månaderna gjort mig till en av de där kvinnorna som jag lite smått föraktar. Jag har blivit en kvinna, på gott och ont så klart =) Jag älskar att känna mig kvinnlig, men jag "hatar" att det på samma gång placerar mig i facket kvinnor. Förstår ni hur jag tänker, jag VILL verkligen inte vara en del av den stereotypa könsrollen som samhället ger kvinnor och män och ändå så är jag där nu. Det är svårt att acceptera för mig, men förhoppningsvis så är det bara gravidhormonerna som spökar ;-) Jag har i alla fall väldigt svårt att placera mig själv i facket Kvinna, jag vill gärna se mig själv som individ, människa inte kön, kvinna. Jag hoppas dock att min grundsyn på jämlikhet och min egen inställning till genus och den bild som samhället skapar, kommer att ge mina barn en god grund för att skapa sig sin egen identitet, förhoppningsvis varken som pojke eller flicka utan som människa. Om vi lyckas, jag och M, återstår att se men det är skönt att veta att både jag och M har samma syn på kön inför den uppgift vi har framför oss, att forma en alldeles ny individ med bra grunder att skapa sig egna åsikter och göra sin vilja hörd.

Det är flera stycken som frågat om vi vet vad det är för kön på Ärtan. Det gör vi inte, vi tycker det är helt oväsentligt, frisk och kry är det viktigaste.

Ännu fler har frågat om det inte är "svårt" att förbereda inför Ärtans ankomst när vi inte vet könet, med tanke på kläder, leksaker och inredning.
Men snälla nån! Vad spelar det för roll vad ungen har för kläder? Och färger på leksaker, inredning? Nä, här får ungen ha det vi sätter på den, och de leksaker som kommer att finnas i det här huset kommer vara de som är lämpade för att gynna barnets mentala och fysiska utveckling. Hello Kitty och Spiderman kan slänga sig i väggen! Om sedan Ärtan vill ha bara rosa kläder och Hello Kitty när han eller hon blir äldre, fine, men då är det i alla fall individen Ärtans beslut, inte något som vi i familjen har tvingat på honom/henne.

Och ja, vi kommer bli så tråkiga föräldrar ;-)

"God" morgon



Usch, idag vaknade nog varken jag eller Älsk på rätt sida sängen så att säga. Älsklingen har också börjat fått svårt att sova så han har suttit uppe flera timmar i natt och höll mig kvar i sängen och har legat och vridit på mig hela natten. Ingen bra natt med andra ord. Jag har vaknat av både förvärkar, kissbehov och sendrag i vaderna, är nog dags att köpa fler pumpakärnor :) Nu ska vi äta frukost sen ska jag piffa till mig för att fara på loppis med Oskar och Ellen, yeay! =) Får se om det blir några fynd idag, men det brukar vara svårt att låta bli =)

Trevlig söndag!

RSS 2.0